Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Kitaja wrote:Mijagi hehe dziękuje za gratulacje ah juz bym chciała być po....
Shibuya i na belly wielkie gratulacje,najwazniejsze ze Julcia zdrowa, a mama dzielna i szybko sie wykuruje
Galaretka gratulacje pierwszego spacerku? A zimno tam u was? Fura wypróbowana i jak sie sprawdza w terenie?
Poalka Ty dobra duszyczko nasza :-*
Molcia no juz coraz bliżej jeszcze 2dni i bedziesz tulić Jasia jak sie czujesz dziś ? I jak maz?
U nas dziś piękne słoneczko maz właśnie wybiera sie na kajak,a ja odpoczywam po nieprzespanej nocy , jak wróci pójdziemy na spacer.Chociaz coraz gorzej mi sie chodzi bo mały tak ciśnie w dół, niech ciśnie bardziej konkretniej i wyłazi z dziupli
Moremi mam nadzieje,ze juz jestes po wszystkim ? -
Paolka gratuluję odwagi dzielna dziewczyna.
Moje skurcze - hmmmm nie traktuje ich poważnie. Nic nie bolą.
Krocze oczywiście czuję ale da się żyć.
Udało się kupić wczoraj termometr
Specjalnie zajechał po pracy i były jeszcze.
Strzelce są bardzo fajne. Ciekawe świata,wiedzy,szerokie zainteresowania,uzdolnione wszechstronnie.
Kocham tego mojego strzelca i na drugiego bym się nie pogniewala.
Jeśli chodzi o Adama to nerwus do kwadratu ale nikt nie wierzy.
Na pierwszy rzut to siła spokoju. Bardzo uczynny,pracowity,dąży do celu.
Jak coś postanowi to dopnie tego.
Po 4 miesiącach znajomości powiedział że będę jego żona. Wtedy się rozesmialam.
7,5 roku później to on mi się śmiał w dniu ślubu.
Kawa dopiero będzie - teść pojechał kupićPaolka_25, moremi, Rozmarzona lubią tę wiadomość
-
izulkaa wrote:Witam dziewczyny dawno mmnie nie bylo ba bbelly.
Staram,się chociaż podczytwac bycie debiutującą mama pochlania wiele czasu:P
U mnnie tez byl problemm z laktacja.. Teraz Amelka tyle je zee laktator niie potrzebbnyy ale pomogl rozkręcić laktacje:P
Potem nawal.. Ale to jjuz za mną teraz. Musimmy iść na pierwsza wizytę do lekarza.ciekawe czy przybiiera prawidłowo bo ciągle ulewa:/
Shibuya gratulacje i tu!
Byli u nas wczoraj goście z 2miesieczna chrzesnica meza- ale przepaść miedzy nią a mpja kruszynka...Shibuya lubi tę wiadomość
-
Galaretka wrote:Do tego myśle co z moim mlekiem jest nie tak...wrciło , leje się z cycków ale mały po jakimś momencie nie chce i zanosi się ...dokarmie butelką i mm ok 40 ml i dopiero uśnie a jak zostawie o samej piersi to albo nie śpi albo krótko. Jakieś mało konkretne to moje mleko. Czekam na laktator bo tym co mam to ściągam tyle co nic nawet nie 10 ml.
Galaretka mleko matki wchłania się prawie w 100%, więc jest szybko trawione, a mm dużo wolniej stąd mały jest bardziej najedzony i dłużej śpi. Mlekiem swoim trzeba częściej karmić niż mm.
Nawet nie mogę patrzeć jak piszesz, że mleko masz mało konkretne. Wybij to sobie z głowy!!!
Są takie piersi (albo okresy laktacyjne), że laktator z nich nic nie wyciągnie i nie ważne jaki to będzie i nawet jak piersi będą pełne (oczywiście nie mówię, że tak będzie u ciebie, ale musisz/musicie jak czytają to też inne brać to pod uwagę). Dziecko robi to inaczej i ono jak dobrze ssie to sobie wyciągnie co potrzeba
moremi lubi tę wiadomość
-
Paolka_25 wrote:Molcia ja ja ja!!! Tylko nie wiem co Adam na to?
Heh Mijagi uwielbiam to nasze ciążowe rozkojarzenie!! może ustalimy jakiś grafik od jutra? Np pobudka o 8 później śniadanie, o 10 zaczynamy spacery, wracamy do domu o 12 robimy jakiś obiad, po obiedzie oglądamy widok miasta z 10 piętra wracamy do domu, chwilka odpoczynku. Później znowu spacer, wracamy jakaś kolacja a po kolacji seksy później kąpiel i porodówka
Natali u mnie właśnie Macchiato z pingwinka
Haha a wiesz ze to może i dobry pomysł? i jak już się znacznie to hop siup i dzieciaki wyskocza w trimiga;)
Paolka_25 lubi tę wiadomość
Mijagi -
Nymeria wrote:Galaretka mleko matki wchłania się prawie w 100%, więc jest szybko trawione, a mm dużo wolniej stąd mały jest bardziej najedzony i dłużej śpi. Mlekiem swoim trzeba częściej karmić niż mm.
Nawet nie mogę patrzeć jak piszesz, że mleko masz mało konkretne. Wybij to sobie z głowy!!!
Są takie piersi (albo okresy laktacyjne), że laktator z nich nic nie wyciągnie i nie ważne jaki to będzie i nawet jak piersi będą pełne (oczywiście nie mówię, że tak będzie u ciebie, ale musisz/musicie jak czytają to też inne brać to pod uwagę). Dziecko robi to inaczej i ono jak dobrze ssie to sobie wyciągnie co potrzeba
Moja zmieniła front- 3 razy w nocy wisiała na cycu prawie godzinę. O 11 dostała 60ml mojego mleka z butli i jeszcze pierś wzięła na 10 minut. Po godzinie znow chciała jeść i ulala co jej się nie zdarza. Za dużo?
Ile takie dziecko powinno pic mililitrów jednorazowo?
-
Paolka ja niestety mam tylko 3p w bloku ale moze dolacze do reezty planu
Moremi ja mam nadal paluszki serdelki (prawa reka bardziej mi dretwieje) a kupione buty o rozmiar wieksze czuje ze robia sie scisle... cisnienie czasami mierze dzis np. Jest 118/78 ale dzis jest tez marna pogoda i bol glowy mnie dopad...
Moremi oby wywolanie porodu przebieglo szybciutko ...
Jak czytam wasze plany na spedzenie dnia to zastanawiam sie skad macie sile... ja dzis podupadlam do tego cos lub ktos uciska mi na prawe biodro i chodze jak kaleka...
Rajksa rozumiem ja tez po wczorajszycy porzadkach meza robilam fotke
Czy trzeba miec swoj fartuch dla meza do porodu?
Paolka_25 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMala dobre pytanie czy jak dziecko ulewa to juz jest pelne? Bo tez mam wrażenie ,ze ulewa a reka w buzi albo pyszczek gotowy do ssania.
Jak Nadia masz wrażenie ,ze je więcej?
Nymeria dzieki uwielbiam Cie za to wsparcie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 14:31
-
Madalena u mnie teraz już mam problem z obiema rękami, nie mogę zgiąć palców, to samo zaczęło mi się robić ze stopą, no ale pocieszam się, że to już pojutrze minie, w zamian za to co prawda pojawi się inny ból, no ale tak już niestety musi być.. mam pytanie do tych mamuś, które już urodziły - czy którejś z Was wyszły jeszcze rozstępy po porodzie? miała któraś taką sytuację?
-
Tak dziecko wyciąga więcej niż laktator.
Mała nie za dużo, absolutnie. Karmiąc piersią ciężko stwierdzić ile dziecko powinno jeść. Ocenia się to po objawach najedzenia (jeżeli je ma to znaczy, że się najadło) i po przyroście masy (jak przyrasta to ok).
Ulewanie bardzo rzadko jest oznaką przejedzenia, zwykle jest to efektem za słabego lub braku odbicia - mówię to u karmieniu mlekiem mamy bo mm to inaczej jest wchłaniane i inaczej się zachowuje.
Szacuje się, że niemowlę (w zależności od wieku i wielu innych) zjada od 30 do 90ml na jedno karmienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 14:41
-
Galaretka ja juz nie wiem. Raz je więcej a raz mniej. A na sile nie da sobie wlać tego mleka bo mi robi taki numer ze mleko ciągnie i kacikiem je wylewa.
Tyle ze ona właściwie wcale nie ulewa, raz na tydzień sie zdarzy
Juz zapomniałam ze z tym karmieniem piersią to wyzsza szkoła wtajemniczenia a każde dziecko inne
-
Plecy mi odpadaja, tzn. mam wrazenie, ze sie udusze od tylu - skutek uboczny zzo, zelaszcza ze mam juz odstawione leki przeciwbolowe, wiec wychodzi ten prawdziwy bol. Rana tez ciagnie...
Ale dzis wychodzimy z czego sie ciesze, bo ze mna jest srednio, a potrzebuje odpoczac.
Mam gigantyczne obrzeki na nogach, nie wiem czy to po cc czy w ogole sa takie po porodzie, do tego te plecy i zmeczenie.
Na wypisie Wandy jest napisane, ze jest dzieckiem donoszonym hipotrificznym...eh.
Ciekawa jestem co bedzie w moim wypisie dot.przebiegu porodu. -
Właśnie to doskonale powiedziane Mała, że każde dziecko inaczej. I z tego co obserwuję po znajomych to każdy coś wie, ale jednak 100% liczy, że jakoś to będzie, a nie jest... i nie dają rady albo nie wiedzą co robić o zwykle kończy się złym wyborem i końcem karmienia piersią, pomimo wielkich chęci. W każdej jednak książce już na pierwszej stronie jest napisane, że nie jest to łatwy kawałek chleba i trzeba się zmierzyć z rożnymi przeciwnościami.
Jak tobie wylewa kącikiem i nie przełyka to nie ma co jej cisnąc wiadomo, karmić częściej a mniej trzeba wtedy.
Edit: a no i każde karmienie nie będzie takie samo (w sensie ilości) mleko w dzień jest inne niż w nocy więc dziecko inną porcję sobie pociągnieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 15:04
-
MOJA MAŁA JUTRO MA MIESIĄC I ZJADA 80ML GORA 90ML MOJEGO MLEKA.. PANI DOKTOR POWIEDZIALA ZE TO BARDZO DUŻO...
W nocy prawie w ogóle nie je, chwile pociumcia i koniec, ale wez ja odłoż..Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 15:13
Mala_Czarna_89, Nymeria, Aga_502 lubią tę wiadomość
-
Nymeria wielkie dzięki mam nadzieję ze dzięki twojej wiedzy ty nie będziesz miała problemów z kp
Im więcej analizuje tym gorzej. Czy moje mleko też z czasem staje się bardziej treściwe i wartościowe?
Mnie tylko dziwi ze lekarka powiedziała ze Nadia jest drobna, urodziła się z waga 3420g przez głowę mi nie przeszło że to mało
Jaen fajnie ze wychodzicie maz ma urlop? -
nick nieaktualny
-
Przez to jak dochodze do siebie lekarz sam z siebie zaproppnowal opieke nade mna, ale ze wzgledow finansowych nie wiem czy ja wezmiemy czy nie lepiej tacierzynski. Na pewno bedzie ze mna 2 tygodnie, a jak formalnie to ugryziemy, to sie okaze.
Dziewczyny, ile dalybyscie sobie czasu na pojawienie sie mleka, zakladajac, ze nie macie go i przy probsch pobudzenia laktacji plyna pojedyncze krople siary.