Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Na pewno będę miała, nie ma tak, że jak coś się wie to problemów nie będzie
Jestem na to przygotowana i mam nadzieję, że to przygotowanie pomoże mi się z tymi problemami uporać tak, żebym karmiła co najmniej rok.
Mleko z siary w mleko dojrzałe zmienia się od 10 do 14 doby po porodzie (u mam rodzących w terminie). W czasie jednego karmienia mleko ma dwie fazy - 1 - rzadsza bardziej do napicia, po kilku minutach ssania przechodzi w 2 fazę bardziej bogatą w tłuszcz- potrzebny dzieciom do przyrostu masy. Np. jak dziecko jest przegrzane podczas karmienia to będzie ssało krótko to rzadkie mleczko żeby się napić i nie wciągnie tego tłustszego (cwaniaki ). Kolejna zmiana następuje w ciągu doby w dzień tłustsze w nocy chudsze (im więcej go w piersi, bo mniej karmień tym mniej tłuste i wartościowe-w sensie najadania). Skład mleka zależy też od opróżniania piersi, jeśli jest opróżniana do końca to mleko jest tłustsze, jeśli nie chudsze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 15:40
Mala_Czarna_89, Paolka_25, Anulaa, Kitaja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam wrażenie ,ze co dzień karmienie u nas wygląda inaczej. Raz żyje na samym cycu są dni w których bez mm nie da sie funkcjonować. Raz śpi 30min a raz 4 godz. Mysle ze kiedys dojdę do tego jak to robic zeby bylo dobrze tylko boje sie ,ze wtedy juz Mis będzie jadł frytki i schabowe
Czy krostki na pupie kolo anusa to odparzenie?Nymeria, Zorro, haen lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam wrażenie ,ze co dzień karmienie u nas wygląda inaczej. Raz żyje na samym cycu są dni w których bez mm nie da sie funkcjonować. Raz śpi 30min a raz 4 godz. Mysle ze kiedys dojdę do tego jak to robic zeby bylo dobrze tylko boje sie ,ze wtedy juz Mis będzie jadł frytki i schabowe
Czy krostki na pupie kolo anusa to odparzenie? -
Haen a zwolnienie lekarskie na opieke nie jest 100% platne?
Galaretka usmialam sie z schaboszczaka
Nymeria jestem w szoku jaka ty masz wiedze!!
mam nadzieje ze po porodzie dalej bedziesz miala czas udzielac nam rad i pomocy!
Dzien paskudny, wyszlabym z domu sie przewietrzyc ale deszcz pada, a biodro boliNymeria lubi tę wiadomość
-
Haen nie ma takiego czasu określonego, żeby sobie dać i potem koniec. Jak chcesz karmić piersią to trzeba zadzwonić po doradcę laktacyjnego. Oni układają tobie plan relaktacji jak dietetyczka, co masz robić w każdej sytuacji i godzinie i przychodzą i sprawdzają efekty.
Możliwe jest wzbudzenie laktacji u osoby, która nigdy nie była w ciąży i nie rodziła, więc jak się chce to nie ma rzeczy nie możliwych w tym temacie.
Może nie udać się w 100% przejść z mm na pierś, ale karmienie mieszane nie jest porażka a alternatywą. Nie poddawaj się i nie wyznaczaj żadnych terminów bez konsultacji z dl. Oczywiście jeśli chcesz kp.moremi lubi tę wiadomość
-
Frytusieeeeeee oj boniuuu jak bym zjadła a mam stary olej w frytkownicy i już się nie nadaje
Heh fajnie, że to czytacie i może któraś skorzysta, bo czasem sobie myślę, że mace mnie dość w końcu któraś napisze weź się zamknijGalaretka, Paolka_25, Kitaja, Micia, moremi, haen lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMadaLena chyba tylko ciążowe zwolnienia są 100%
Pytalas wczesniej o fartuchy. Przy porodzie sn niewiem co się robi ale na oddzialy wchodzi sie w tych zielonych fartuchach 5 zl każdy ( bez sens bo nie chroni przed zarazkami a są drogie wiec nikt nie wyrzuca i chodzą ludzie kilka razy) Jakbyś chciała to mam te fartuchy.
Nymeria a czy zawsze trzeba oddbijac dziecku? Bo jak mi tak zaśnie to szkoda mi go rozbudzać bo nie usypia ponownie. -
Nymeria wrote:Frytusieeeeeee oj boniuuu jak bym zjadła a mam stary olej w frytkownicy i już się nie nadaje
Heh fajnie, że to czytacie i może któraś skorzysta, bo czasem sobie myślę, że mace mnie dość w końcu któraś napisze weź się zamknij
Galaretka moja nie odbija po piersi tylko po butli.. Położna i pediatra mówiły że o ile brzuszek ja nie boli to ok czasem dzieci na piersi nie odbijają.
Znowu Laura i po piersi odbijała (choć nie zawsze) i powiedzieli mi wtedy by dawać ja do odbicia na 10 minut i potem położyć nawet gdy się nie odbije.
Ale nie ukrywam że o wiele wygodniej karmi mi się Nadie na leżąco i obie przy piersi zasypiamy
Nie wierzę, moje dziecię dzis pol dnia wisi na cyckuGalaretka lubi tę wiadomość
-
Moja Natalke mogłam nosić i 2 godz i nigdy jej się nie odbiło. Po 2 godzinach była już głodna i jadła. Tak jak już pisałam była na mm i jadła aż 30-50 ml jednorazowo. Więcej nie było opcji. 90ml piła bliżej roku ,a pierwsze 160 ml wypila na 18 miesięcy.
Teraz zawalcze o kp. Pytanie czy się uda. Niestety mam gigant biust,a to nie ułatwia karmienia -
Mała a z Laurą jak miałaś z kp? I pytanie tacierzyński nie jest 100% płatny tak jak UW?
Nymeria a do ilu m-cy najlepiej kp? I cieszymy się, że przekazuje nam jak najwięcej informacji, ja czytam wszystko z zainteresowaniem!
Madalena u nas też pada, nawet wyjść się nie da
Z kina też nic nie wyszło bo jak się już małż zdecydował to i tak miejsc nie ma.
Kitaja chyba spaceruje bo coś nie pisze.
Haen cieszę się że wychodzicie teraz wszystko na spokojnie w domu
Galaretka frytunie sama bym zjadła olej mam świeży więc może...Nymeria, Galaretka lubią tę wiadomość
Paolka _25 -
Paolka Laurę karmiłam 1,5 miesiąca tylko piersią (potem zachorowała i przeszłysmy na mm dla alergików). Ładnie przybierała ale na bank pila dłużej niż 15minut (choć Nadia pije juz 25 minut i ciągnie dalej a godzinę temu jadła ). Ale Laura ulewala co chwile- całkiem inny przypadek
Któryś z urlopów jest płatny 100% ale mój maz ma stała pensje + premie od obrotu a jak nie pracuje to jesteśmy bez premii. Pomijam fakt ze maja bardzo gorący sezon w pracy i brakuje rąk id jutra wraca na pełnych obrotach -
Galaretka wrote:Nymeria a czy zawsze trzeba oddbijac dziecku? Bo jak mi tak zaśnie to szkoda mi go rozbudzać bo nie usypia ponownie.
Nie zawsze (małego Misiulka będziesz budzić jak pojadł i smacznie śpi?? ), można go ułożyć na lewym boku, albo jak masz na tej poduszce klin (lub zrobić coś na jej kształt - tylko tak, żeby ciałko było pod kątem 30stopni a nie tylko główka), nie sadzać po jedzeniu (dopóki sam nie siedzi), nie przewijać bezpośrednio po jedzeniu i karmić w pozycji półpionowej (główka znacznie wyżej niż pupka) i jak nie zaśnie to odbijać dopiero lub jak nie chcesz żeby teraz spał (ale to w późniejszym wieku maluszka już).
Mała nie męczycie mnie, wręcz to lubię, bo co nie pamiętam to sobie doczytam i wiem więcejAnulaa, Kitaja, Zorro, moremi lubią tę wiadomość
-
Podbijam pytanie galaretki- czy trzeba odbijać po kazdym karmieniu? Bo ja tego nie robie, jeśli zaśnie przy cycu...odkladam do lozeczka z glowka na bok w razie jakby sie ulalo... i czy odbijanie po karmieniu zapobuega ulewaniu?
-
A wlasnie jak to jest z tym kladzeniem na biku? Mi polozna mowila ze nie koniecznie, bo to zke wpływa na biodra. A nawet mowila zeby podkladac waleczek zeby sam sie nie przekrecal. Ewentualnie zawiniety w kokon-wtedy mozna na boczek. Ja tak robie w nocy bo wtedy spie spokojnie ze sie nie zadlawi jakby sie ulalo. Poduszke klin tez mam, tzn u mnie ta role spelnia segregator
-
Czy jak sie karmi to mozna jesc fryty pieczone w piekarniku?)))))
haen lubi tę wiadomość
-
A i jeszcze odnośnie aparatki- po tym jak szzesciara napisakas ze co odpowiedziala na mejla, tez do niej napusalam. Grzecznie przypomnialam ze zaplacilam i czekam na paczke lub zwrot kasy. Opisalam dokladnie co zamowilam i podalam ponownie adres. Za chwile mialam odp ze wlasnie ma 4paczki bez kartek i sie pogubiła co dla kogo i ze jutro wysle i jak to zrobi to poda nr wysylki. Wiec zobaczymy...jeszcze mam nadzieje ze sie to rozwiaze
-
Aa i ze kontakt tylko przez @ bo tymczasowo nie ma dostepu do innych źródeł
Ps. Sorki za spam -
Paolka akurat byliśmy na spacerku, psiak sie wyganiał a ja dotlenilam. Z dnia na dzien coraz gorzej sie chodzi" toczy",dosłownie jak pingwin u nas śliczne słoneczko było ale i mróz na jutro zapowiadają śniegi ,zobaczymy. Skurcze sa i plecy pobolewają, ale nie liczę,ze to sie rozwinie, bo tak jest codzień. Fryty a dziś zjadłam na obiad, a teraz pieke chlebek,bo mam ochotę na taki cieplutki z dżemem- przepraszam mamy kp
Nymeria wielkie "LUBIE TO " za Twoje porady dotyczące kp ! Nie uciekaj nam po porodzie, bo Twoje wskazówki sa bardzo przydatne!Nymeria, Paolka_25, moremi lubią tę wiadomość
Czekamy na Ciebie coreczko
Kiry AA
MTHFR hetero
PAI-4 homo
Celiakia
Słaba morfologia nasienia
5 👼
1👦 Jaś ♥️
Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan