X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój nie brał ani ojcowskiego ani tacierzynskiego bo nam się nie opłacało.. Tylko zwykły urlop który mu zostal.
    Haen dobrze ze w ogóle coś leci jeszcze będziesz narzekać na bolace od nadmiaru cycki ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno będę miała, nie ma tak, że jak coś się wie to problemów nie będzie :P

Jestem na to przygotowana i mam nadzieję, że to przygotowanie pomoże mi się z tymi problemami uporać tak, żebym karmiła co najmniej rok.

Mleko z siary w mleko dojrzałe zmienia się od 10 do 14 doby po porodzie (u mam rodzących w terminie). W czasie jednego karmienia mleko ma dwie fazy - 1 - rzadsza bardziej do napicia, po kilku minutach ssania przechodzi w 2 fazę bardziej bogatą w tłuszcz- potrzebny dzieciom do przyrostu masy. Np. jak dziecko jest przegrzane podczas karmienia to będzie ssało krótko to rzadkie mleczko żeby się napić i nie wciągnie tego tłustszego :D (cwaniaki :P ). Kolejna zmiana następuje w ciągu doby w dzień tłustsze w nocy chudsze (im więcej go w piersi, bo mniej karmień tym mniej tłuste i wartościowe-w sensie najadania). Skład mleka zależy też od opróżniania piersi, jeśli jest opróżniana do końca to mleko jest tłustsze, jeśli nie chudsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 15:40

Mala_Czarna_89, Paolka_25, Anulaa, Kitaja lubią tę wiadomość

201511211678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie ,ze co dzień karmienie u nas wygląda inaczej. Raz żyje na samym cycu są dni w których bez mm nie da sie funkcjonować. Raz śpi 30min a raz 4 godz. Mysle ze kiedys dojdę do tego jak to robic zeby bylo dobrze tylko boje sie ,ze wtedy juz Mis będzie jadł frytki i schabowe :D

Czy krostki na pupie kolo anusa to odparzenie?

Nymeria, Zorro, haen lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie ,ze co dzień karmienie u nas wygląda inaczej. Raz żyje na samym cycu są dni w których bez mm nie da sie funkcjonować. Raz śpi 30min a raz 4 godz. Mysle ze kiedys dojdę do tego jak to robic zeby bylo dobrze tylko boje sie ,ze wtedy juz Mis będzie jadł frytki i schabowe :D

Czy krostki na pupie kolo anusa to odparzenie?

• MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haen a zwolnienie lekarskie na opieke nie jest 100% platne?

Galaretka usmialam sie z schaboszczaka :)

Nymeria jestem w szoku jaka ty masz wiedze!!
    mam nadzieje ze po porodzie dalej bedziesz miala czas udzielac nam rad i pomocy!

Dzien paskudny, wyszlabym z domu sie przewietrzyc ale deszcz pada, a biodro boli :(

Nymeria lubi tę wiadomość

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haen nie ma takiego czasu określonego, żeby sobie dać i potem koniec. Jak chcesz karmić piersią to trzeba zadzwonić po doradcę laktacyjnego. Oni układają tobie plan relaktacji jak dietetyczka, co masz robić w każdej sytuacji i godzinie i przychodzą i sprawdzają efekty.

Możliwe jest wzbudzenie laktacji u osoby, która nigdy nie była w ciąży i nie rodziła, więc jak się chce to nie ma rzeczy nie możliwych w tym temacie.

Może nie udać się w 100% przejść z mm na pierś, ale karmienie mieszane nie jest porażka a alternatywą. Nie poddawaj się i nie wyznaczaj żadnych terminów bez konsultacji z dl. Oczywiście jeśli chcesz kp.

moremi lubi tę wiadomość

201511211678.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frytusieeeeeee oj boniuuu jak bym zjadła :P a mam stary olej w frytkownicy i już się nie nadaje :(

Heh fajnie, że to czytacie i może któraś skorzysta, bo czasem sobie myślę, że mace mnie dość w końcu któraś napisze weź się zamknij :P

Galaretka, Paolka_25, Kitaja, Micia, moremi, haen lubią tę wiadomość

201511211678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadaLena chyba tylko ciążowe zwolnienia są 100%

Pytalas wczesniej o fartuchy. Przy porodzie sn niewiem co się robi ale na oddzialy wchodzi sie w tych zielonych fartuchach 5 zl każdy ( bez sens bo nie chroni przed zarazkami a są drogie wiec nikt nie wyrzuca i chodzą ludzie kilka razy) Jakbyś chciała to mam te fartuchy.

Nymeria a czy zawsze trzeba oddbijac dziecku? Bo jak mi tak zaśnie to szkoda mi go rozbudzać bo nie usypia ponownie.

• MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka a mozna je kupic na oddziale czy w aptece?
    Z chcecia bym odkupila od ciebie ale nie mam sily juz na podrozowanie ...

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nymeria wrote:
    Frytusieeeeeee oj boniuuu jak bym zjadła :P a mam stary olej w frytkownicy i już się nie nadaje :(

Heh fajnie, że to czytacie i może któraś skorzysta, bo czasem sobie myślę, że mace mnie dość w końcu któraś napisze weź się zamknij :P
    no coś ty mi to juz głupio kolejne pytania zadawać by cię nie męczyć :P

Galaretka moja nie odbija po piersi tylko po butli.. Położna i pediatra mówiły że o ile brzuszek ja nie boli to ok czasem dzieci na piersi nie odbijają.
    Znowu Laura i po piersi odbijała (choć nie zawsze) i powiedzieli mi wtedy by dawać ja do odbicia na 10 minut i potem położyć nawet gdy się nie odbije.
    Ale nie ukrywam że o wiele wygodniej karmi mi się Nadie na leżąco i obie przy piersi zasypiamy :P

Nie wierzę, moje dziecię dzis pol dnia wisi na cycku

Galaretka lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • natali101 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Natalke mogłam nosić i 2 godz i nigdy jej się nie odbiło. Po 2 godzinach była już głodna i jadła. Tak jak już pisałam była na mm i jadła aż 30-50 ml jednorazowo. Więcej nie było opcji. 90ml piła bliżej roku ,a pierwsze 160 ml wypila na 18 miesięcy.
    Teraz zawalcze o kp. Pytanie czy się uda. Niestety mam gigant biust,a to nie ułatwia karmienia

xnw490bvv7oz0z3a.png
  • Paolka_25 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała a z Laurą jak miałaś z kp? I pytanie tacierzyński nie jest 100% płatny tak jak UW?
    Nymeria a do ilu m-cy najlepiej kp? I cieszymy się, że przekazuje nam jak najwięcej informacji, ja czytam wszystko z zainteresowaniem!
    Madalena u nas też pada, nawet wyjść się nie da :(
    Z kina też nic nie wyszło bo jak się już małż zdecydował to i tak miejsc nie ma.
    Kitaja chyba spaceruje bo coś nie pisze.
    Haen cieszę się że wychodzicie :) teraz wszystko na spokojnie w domu :)
    Galaretka frytunie sama bym zjadła :) olej mam świeży więc może... :)

Nymeria, Galaretka lubią tę wiadomość

Paolka _25

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolka Laurę karmiłam 1,5 miesiąca tylko piersią (potem zachorowała i przeszłysmy na mm dla alergików). Ładnie przybierała ale na bank pila dłużej niż 15minut (choć Nadia pije juz 25 minut i ciągnie dalej a godzinę temu jadła ;) ). Ale Laura ulewala co chwile- całkiem inny przypadek :P

Któryś z urlopów jest płatny 100% ale mój maz ma stała pensje + premie od obrotu a jak nie pracuje to jesteśmy bez premii. Pomijam fakt ze maja bardzo gorący sezon w pracy i brakuje rąk :/ id jutra wraca na pełnych obrotach

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka wrote:
    Nymeria a czy zawsze trzeba oddbijac dziecku? Bo jak mi tak zaśnie to szkoda mi go rozbudzać bo nie usypia ponownie.

Nie zawsze (małego Misiulka będziesz budzić jak pojadł i smacznie śpi?? :P), można go ułożyć na lewym boku, albo jak masz na tej poduszce klin (lub zrobić coś na jej kształt - tylko tak, żeby ciałko było pod kątem 30stopni a nie tylko główka), nie sadzać po jedzeniu (dopóki sam nie siedzi), nie przewijać bezpośrednio po jedzeniu i karmić w pozycji półpionowej (główka znacznie wyżej niż pupka) i jak nie zaśnie to odbijać dopiero lub jak nie chcesz żeby teraz spał (ale to w późniejszym wieku maluszka już).

Mała nie męczycie mnie, wręcz to lubię, bo co nie pamiętam to sobie doczytam i wiem więcej :D

Anulaa, Kitaja, Zorro, moremi lubią tę wiadomość

201511211678.png
  • Anulaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam pytanie galaretki- czy trzeba odbijać po kazdym karmieniu? Bo ja tego nie robie, jeśli zaśnie przy cycu...odkladam do lozeczka z glowka na bok w razie jakby sie ulalo... i czy odbijanie po karmieniu zapobuega ulewaniu?

c90323df7758ecad7a5d66fcd7ed825d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Anulaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wlasnie jak to jest z tym kladzeniem na biku? Mi polozna mowila ze nie koniecznie, bo to zke wpływa na biodra. A nawet mowila zeby podkladac waleczek zeby sam sie nie przekrecal. Ewentualnie zawiniety w kokon-wtedy mozna na boczek. Ja tak robie w nocy bo wtedy spie spokojnie ze sie nie zadlawi jakby sie ulalo. Poduszke klin tez mam, tzn u mnie ta role spelnia segregator :)

• Anulaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jak sie karmi to mozna jesc fryty pieczone w piekarniku?:))))))

haen lubi tę wiadomość

• Anulaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze odnośnie aparatki- po tym jak szzesciara napisakas ze co odpowiedziala na mejla, tez do niej napusalam. Grzecznie przypomnialam ze zaplacilam i czekam na paczke lub zwrot kasy. Opisalam dokladnie co zamowilam i podalam ponownie adres. Za chwile mialam odp ze wlasnie ma 4paczki bez kartek i sie pogubiła co dla kogo i ze jutro wysle i jak to zrobi to poda nr wysylki. Wiec zobaczymy...jeszcze mam nadzieje ze sie to rozwiaze

• Anulaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa i ze kontakt tylko przez @ bo tymczasowo nie ma dostepu do innych źródeł

Ps. Sorki za spam ;)

• Kitaja Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolka akurat byliśmy na spacerku, psiak sie wyganiał a ja dotlenilam. Z dnia na dzien coraz gorzej sie chodzi" toczy",dosłownie jak pingwin ;-) u nas śliczne słoneczko było ale i mróz na jutro zapowiadają śniegi ,zobaczymy. Skurcze sa i plecy pobolewają, ale nie liczę,ze to sie rozwinie, bo tak jest codzień. Fryty a dziś zjadłam na obiad, a teraz pieke chlebek,bo mam ochotę na taki cieplutki z dżemem- przepraszam mamy kp ;-)
    Nymeria wielkie "LUBIE TO " za Twoje porady dotyczące kp ! Nie uciekaj nam po porodzie, bo Twoje wskazówki sa bardzo przydatne!

Nymeria, Paolka_25, moremi lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
‹‹ 1880 1881 1882 1883 1884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ