Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Nymeria to ja jeszcze jedno pytanie moje szczęście dotąd jadło rzadko (co 2-4h, średnio co 3h w dzień) przez ok 15minut. Ale bez intensywnego ssania raczej 4razy pociągnęła i odpoczynek.
Dziś domaga się co 1-1,5h i ciągnie długo np pol godziny. I dość intensywnie. Jestem pewna ze je zdecydowanie więcej niż zwykle. No ale dwa razy ulala i to dość sporo (co jej się nie zdarzało). Martwic się tym ulewaniem? Niby wiem ze to normalne ale u Nadii to nowosc -
A u mnie bylo tak:
O 15 ktg na ktorym pisaly sie jakies skurcze ale bez szalu i o 15.30 moj ginekolog mnie przyjal. Mowil to co tydzien temu czyli ze szyjka gotowa i 2cm rozwarcia i ze musze czekac a jak nie to w srode do niego do szpitala na 9.00 i ze mala wazy az 3850. Wyszlam zla bo mialam nadzieje ze rozwarcie sie powiekszylo i ta waga mnie zalamala. Poszlam na godzinny spacer. I w domu pare minut po 17 poczulam pierwszy skurcz ktory zabolal tak ze pomyslalam ze wczesniejsze to nie byly skurcze tylko delikatne bole, kolejny skurcz po 20min i poszlam pod prysznic zrobilo mi sie lepiej a za chwile sie zaczelo co 7 min, potem co 5 wiec pojechalismy do szpitala o 19.49 zostalam przyjeta ze skurczami co 3 min i rozwarciem na 4cm. Polozna po zmierzeniu stwierdzila ze jestem troche za waska na urodzenie sn ale probujemy. Bol okropny bole krzyzowe i brzucha podlaczyli mi cos na plecy zeby chociaz te bole byly lagodniejsze, po 40 min poszlam pod prysznic, wyszlam z niego i pelne rozwarcie oraz bole parte, polozna miala gaz przyszykowany ale nie zdazylam go zlapac i mowie ze idzie i nagle po 3 partych zanikly skurcze, szybko oksy i maz mnie motywowal ze juz glowka byla wiec sie zaparlam a one naciely i poszlo. Potem macica nie chciala sie obkurczac i 2 godziny oblozona w lodowe zele czy cos lezalam. Dostalam 2 kroplowki i powoli sily wrocily. Tak wiec na porodowce tylko 2 godziny ale bardzo intensywne i byla Agatka maz bardzo mi pomogl i mimo ze od pierwszych skurczy do urodzeni a minelo 5 godz to bol niewiarygodny i poki nie bedzie wszedzie mozliwosci znieczulen to nie pisze sie na porod sn.
A tak to mala jest cudowna. Walczymy o laktacje, rozkreca sie wiec mam nadzieje ze szybko pojdzie bo moze jutro do domku a tak to mm dokarmiana:/ patrze na to moje mal cudo i jestem najszczesliwsza
Lece sciagac mleko.
Kitaja, Paolka i reszta dziewczyn ktore juz chca powodzenia by sie zaczelo u was na dniach
Shibuya i gratulacje dla Ciebie:)
wiecej nie nadrobilam jeszczeGalaretka, Paolka_25, Nymeria, biedroneczka1910, Kitaja, Micia, mikado, MadaLena30, Shibuya, moremi, haen, olimama, Rozmarzona lubią tę wiadomość
-
Perełka dzięki za opis właśnie o Tobie myślałam jak Ty taka chudzinka dałaś radę to i ja dam a co!! To w sumie szybko Ci poszło
moje małe dzisiaj coś ruchliwe, co chwile się wierci, ale wolę tak niż jak jest leniwy.
Kitaja nie zostawiaj nas... nie wyłamuj się z weteranek :p uwielbiam taką pogodę jak opisałaś, słoneczko I przymrozek, a u Ciebie w szczególności musi być pięknie!
Ahh Perełka Agatka na pewno jest cudowna, po samym imieniu wnoszę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:38
perelka89, Kitaja lubią tę wiadomość
Paolka _25 -
Nymeria podbijam pytanie jak długo powinno się karmić piersią???
Moja teściowa uważa, że nawet do 3 lat. A mnie się wydaje, że to lekka przesada. Znam taką co tak robiła i widok jak dziecko podchodzi do mamy przy stole wyjmuje cyca i sobie ciumka trochę mnie zniechęca... a mama bez krępacji bach cyca prawie na stół i jazda...
Edit. Czy takie mleko w ogóle jest wartościowe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:42
moremi lubi tę wiadomość
Paolka _25 -
Anulaa nie wchodząc w kompetencje położnej to może kładzenie na boku non stop bez przyczyny jest zue, ale przy ulewaniu jak zaśnie maluszek i nie odbił to wskazane jest ułożyć go na boczek na jakieś 30 min, potem przekręcić go na plecki, to może zapobiec ulewaniu podczas snu. NIE wskazane natomiast jest kładzenie ulewającego malucha na brzuszku ze względu na SIDS.
Paolka o odstawieniu piersi decyduje mama lub dziecko. Różnego rodzaju organizacje światowe nie stawiają żadnych granic, szacunkowo podają rok, dwa lub jak sobie życzysz. Są też info, że karminie 3 lata i dłużej nie niesie żadnych niekorzyści. Pierwsze trzy miesiące są najważniejsze, do pół roku dziecka karmienie tylko piersią zaspokaja jego potrzeby i już jest super, dłuższe karmienie dalsze korzyści
Mała ona ulewa bardzo rzadko z tego co piszesz, więc nie ma się co martwić. Za to są duże powody do radości, bo je dłużej więc wyciąga mleko drugiej fazy. Ulewanie może się stabilizować nawet do pół roku, potem jak nadal ulewa i do tego zawsze to trzeba do pediatry i podać preparacik zagęszczający. Ewentualnie jeśli nadal mało będzie przybierać to pediatra może dać wcześniej jakiś lek, ale jeśli zaczęła jeść więcej to przyrośnie na pewno
EDIT: już już paolka w wannie się moczyłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 17:43
Paolka_25, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
Shibuya gratuluję.
Perełka gratuluje i dość szybko poszło u Ciebie co nie zmienia faktu, że ból przy porodzie jest straszny .
Co do karmienia piersią to muszę napisać, że jestem w szoku, że mi tak łatwo poszło. Psychika odgrywa ważną rolę. Mówili mi w szpitalu, że po tak ciężkim porodzie mogę mieć później pokarm jednak po 2 dobie się pojawił. Początkowe mleko z siarą zamroziłam ma dużo właściwości. W 3 dobie miałam kryzys, odreagowanie porodu i przystosowanie się do nowej sytuacji. Przepłakałam ten dzień i minęło. Wróciłam do domu ze szpitala dostałam nawału pokarmu, Przemcio nie chciał ciągnąć cyca, położna kazała przed karmieniem pod ciepły prysznic piersi i troszkę ściągnąć ręcznie wtedy brodawki są bardziej miękkie i łatwiej dziecku złapać.
Nymeria o tej II fazie mleka też czytałam, że bardziej kaloryczne. Dlatego Mój Tasiorek siedzi przy jednym cycku póki nie straci przy nim zainteresowania i dopiero przekładam na drugie. Czasem kończy się na jednym to przy kolejnym karmieniu zaczynam od drugiego. Mam poduszkę ciążową siódemkę super się sprawdza do karmienia, dzidziuś ma wtedy główkę wyżej niż dupkę i nosek odkryty a ja mam ręce wolne .
Gdy Mu się nie odbije, to i tak układam do łóżeczka ale mam klin i zawsze maluszka kładę na bok i za każdym razem na inny by kształt główki robił się odpowiedni.
Ogólnie macierzyństwo dziewczyny jest cudowne i według mnie największą rolę odgrywa nasz instynkt i intuicja . Jestem szczęśliwa. Mały ładnie przybiera jutro będzie położna zobaczymy ile Przemcio waży.
Dziewczyny w dwupaku cały czas o Was myślę, tylko z czasem troszkę gorzej .
Z Aparatką nieźle wyszło tez chciałam u niej coś zamówić, na szczęście zamówiłam na allegro .
Ciekawe jak u Rozmarzonej?. Pozdrawiam Wszystkie MamusieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 18:49
MadaLena30, Kitaja, Anulaa, Shibuya, Nymeria, moremi, Rozmarzona lubią tę wiadomość
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc
-
Nymeria moja tez ulewa..po każdym posilku , kilka razy nawet..
Zazwyczaj karmie ja, daje do pionu w przerwie(bo je od 30-40) min co 1,5-3godz..czasem odbije jej ske a czasem,nie, nie ma reguły bo,i tak uleje..
Męczące to zwłaszcza w nocy...bardzo się przed ulaniem pręży jakby na kupke i czasem ja zrobi a czasem poleci gora...mam się martwic? Nie wiem jeszcze czy dobrze przybiera bo wizyta przed nami.. -
Nymeria, fajnie,ze mamy swojego forumowego doradcę laktacyjnego Skąd Ty tyle wiesz? Szacun!
Moj synek bardzo chętnie je. Wczoraj myślałam,ze oszaleję, bo tak boleśnie i na długo się przyczepiał do cycka. Dzis jest znacznie lepiej Ciekawe od czego to zależy.
Aha, kiedyś ktoś tu pytał o pampersy w rozmiarze 2. Moj Młody jest sporych gabarytów,a 1 są na niego za duże. W ogóle jakie macie upodobania co do firm? Ja jestem rozczarowana pampers Premium. Jakies takie cienkie i mało chłonne mi się wydają. Uzywamy tez babydream z paseczkiem zmieniającym kolor (calkiem spoko) i tych najzwyklejszych babydream- te są super. Najbardziej chłonne i dopasowane rozmiarowo. A Wy które preferujecie?Nymeria lubi tę wiadomość
Synuś
-
U nas ok brak skurczu jutro do domu ale. mąż twardo negicjowal z małym dzisiaj ze ma wychodzić do jutra bo tata nie będzie dwa razy do szpitala mamy wiózł :p ktg wychodzi ładne tylko mnie aż nosi od siedzenia i leżenia.. nawet tv nie mamy na sali dobrze ze Internet w telefonie.
Dziewczyny z karmieniem wytrwałości życzę!Mala_Czarna_89, Nymeria, moremi lubią tę wiadomość
-
Anulla ja dostalam maila ze moja paczka zostala wyslana w pt. I ze na wt powinna byc po poproszeniu nr nadania dostalam @ ze zrobi fotke nadania i wysle bo przeciez sam nr nie jest wiarygodny. Szczerze dla mnie zadna wypowiedz jej czy narzeczonego (bo nie wiadomo z kim sie pisze ) jest niewiarygodna. ...
Kurcze mamuski jak was czytam to zastanawiam sie czy dam rade czy sie ogarne w tej nowej sytuacji....
Do tego dzis doszedl dolek, zle samopoczucie i marna pogoda....
Pytanie o biustonosz do karmienia kupic miseczke wieksza niz jest w chwili obecnej ? -
MadaLena30 wrote:Anulla ja dostalam maila ze moja paczka zostala wyslana w pt. I ze na wt powinna byc po poproszeniu nr nadania dostalam @ ze zrobi fotke nadania i wysle bo przeciez sam nr nie jest wiarygodny. Szczerze dla mnie zadna wypowiedz jej czy narzeczonego (bo nie wiadomo z kim sie pisze ) jest niewiarygodna. ...
Kurcze mamuski jak was czytam to zastanawiam sie czy dam rade czy sie ogarne w tej nowej sytuacji....
Do tego dzis doszedl dolek, zle samopoczucie i marna pogoda....
Pytanie o biustonosz do karmienia kupic miseczke wieksza niz jest w chwili obecnej ?moremi lubi tę wiadomość
-
Molcia wrote:1-2 rozmiarów większa powinna być, bo musi zmieścić pierś z pokarmem i wkładkę, natomiast obwód powinien być ściślejszy niż w ciąży minimum o rozmiar
-
nick nieaktualnyZorro u nas tez ciagle jedynki i nie zapowiada się zmiana a ranking wyglada tak póki co :
1. Pampers Premium Care - białe
2.Dada
3.Pampers -zielone
innych nie miałam a kusza mnie te z rossmanna....a i happy( w szpitalu) tez były podobne do Pampers PC.
a i po dadzie mimo ,ze grubsze od zielonych pamperów pupcia odparzonaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 19:56
-
Dziewczyny co do biustonosza to ja kupiłam w obwodzie taki jaki miałam rozmiar, nic się nie zmieniło. Mniejszego w obwodzie bym nie mogla bo by mnie cisnęło. A miseczkę mam też z końca ciąży. Przed ciąża miałam C a teraz mam E. Tylko w dni nawalu biust jest wielkachny, a potem wraca do wielkości z ciąży. Bynajmniej tak jest w moim przypadku. A miejsca na wkładki wcale nie potrzeba dodatkowo, i dobre wkładki są z belli są takie cienkie.
Pieluszki Dada się u nas najlepiej sprawdzają, pampers takie sobie i po co przepłacać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2015, 19:59
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc