X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu dzięki. Agnike Zaczynam o 8 wtorek o 9 . To ja teraz już nie wiem co z tym usg czyli wychodzi , że jutro mam prenatalne a do papy drugie trzeba? Zapytam jutro lekarza bo gubię się. To też nie jest normalne , że nie możemy się w tym połapać.

perelka89 lubi tę wiadomość

• Mona90 Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi lekarz w karcie ciąży napisał usg genetyczne, a zlecil papę i wolną podjednostkę hcg . Pierwsze badanie genetycne nazywa się prenatalne, a drugie badanie genetyczne nazywa się połówkowe. :)

perelka89, moremi, Miu95 lubią tę wiadomość

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4yx8djb4ou6hv.png
  • perelka89 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 13:17

klz920mm8wuzprdr.png
  • Micia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też cały czas myślę nad tym testem PAPP-A, ale jakby mi zły wynik wyszedł to chyba bym się jeszcze bardziej stresowała. Mój uważa, że i tak byśmy ciąży nie usunęli gdyby cyferki wskazywały na poważne choroby genetyczne. Bo to podobno wylicza się prawdopodobieństwo i gdyby nawet wyszło większe to niekoniecznie oznacza to, że dziecko musi być chore. Dlatego potem robi się amniopunkcję która jest groźna dla ciąży. Ech gdyby tych badan wszystkich nie było chyba by było łatwiej ;).

w4sqyx8djdwls2n9.png
    mhsvupjy8yin3yzi.png
    ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud <3
    [*] 26.03.2014 - 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę to zależy to też od tego ile macie lat, ja mam 25 i mi ginekolog powiedziała, że wskazań do pappy nie mam. I tak np. dla mojego wieku wystapienie u dziecka zespołu Downa wynosiło 1:924, po usg genetycznym 1:19680, także zmalało bardzo. Na usg ginekolog zbada wam przeziernośc karkową maluszka i na tej podstawie wyliczy prawodopodbieństo wystapienia wad gentycznych, moja była 0,1, lekarka powiedziała, że malutka i na 98% z dzieckiem będzie wszystko w porządku.

Tłumaczyła mi to tak, samo usg to 92% pewności czy dziecko zdrowe, w połączeniu z pappą wynosi to 95%, natomiast jak któraś z was ma kupę kasy to za 2,5tys. zł może zrobić nowoczesny etst nifty - jest nieinwazyjny i daje 98% pewności.

Ja na początku nastawiałam się, że zrobię pappę, bo lepiej mieć większą pewność, ale potem przemyślałam sprawę i dziś nie żałuję - kasa zaoszczędzona, a wynik usg genetycznego bardzo mnie uspokoił. Byłam u wykfalifikowanego specjalisty od usg i jeśli mogę wam coś doradzić to lepiej iść wg mnie do właśnie superwykfalifikowanego ginekologa, który wam dobrze zrobi to ważne usg niż wydac kasę na pappę :) Ale to moja opinia jedynie :)

Micia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buffy a poza przeziernością lekarz opowiadał Ci o rączkach ,nóżkach , serduszku bo ja mam jutro i mam nadzieję ,ze wyoglądamy robaczka na wszystkie strony. Bo chyba nie ma nic gorszego jak niezainteresowany lekarz.

Nie znasze ciąży najgorzej, to moja pierwsza ciąża, zaszłam nawet szybko po 6 mies. , nie miałam krwawień, do tej pory było ok. to skąd ta moja ciągła panika ;(

Za 6 dni II trymestr to może oddychnę , chociaż w kalendarzu belly w 24 tyg jest zaznaczona granica przeżywalności o zgrozo!

• madzi4aam Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie nagrane cale usg na płycie czg usb?

km5supjy0xczfwah.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BUFFY: usg genetyczne miałaś robione dopochwowo czy przez brzuch? Mąż był obecny przy badaniu?

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka - wszystko dokładnie opisała - nosek, mózg, serce, wątrobę, nerki, pęcherz moczowy, wyrostek płciowy, stopy, nóżki, rączki, palce u rąk liczyła - wszystko po kolei :)

Madziam - mam nagranie na płytce wszystko, całe usg i zdjęcia :)

Ona_89' - przez brzuch i mąż był ze mną, nie robiła problemu i nawet za parawan go zapraszała :)

Całe badanie trwało jakieś 30 minut, naprawdę dokładnie go oglądała, moją macicę też i przydatki i mierzyła szyjkę itd. Komentowała mi i wyjaśniała każdy skrawek maluszka i to co widzieliśmy. Pokazywała przepływ krwi w jego ciałku, pouciskała brzuch, żeby mały się trochę rozbrykał to zaczął nam fikołki robić i za główkę się łapać po czym dotykać rączkami stópek hehe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 18:52

Izzy, Magu, moremi, haen, Marta1986, agulla03, Nala85, ewulek, Ona_89' lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję ,ze też tak będę wizyte wspominać :) bo mam pecha ostatnio do opieki zdrowotnej

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buffy ooooo jej i właśnie zauważyłam Twój opis ...słodki <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 18:59

Buffy lubi tę wiadomość

• Agnike Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślałam że zawsze dostaje się nagranie z genetycznego u nas tak jest :) ze mną i córcia i mąż będą podglądac :) A czy przez brzuch czy dopochwowo to zależy i od budowy ciała i ułożenia malucha :)

ex2bio4pxrb7jglc.png
    8unevfxm57wbd6tj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnike z tego co się dowiadywałam to nie zawsze płytka jest niestety, a przed badaniem - przynajmniej u mnie- trzeba było zaznaczyć, że jest się nagraniem zainteresowanym :)

U mnie maluch na początku był tyłem - spał, ale pani doktor go obudziła i łądnie nam się z każdej strony pokazał a i ona też widac, że ma wprawę i umiejętności by wszystko złapać pod odpowiednim kątem :) Na wątku październikowym dziewczyny pisały, że niektóre miały dopochwowo, bo ich oponka za duża była, więc jak faktycznie ktoś ma sporo tkanki tłuszczowej to pewnie raczej przez pochwę będzie to badanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 19:01

• Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem, że jestem niezadowolona z prenatalnego na NFZ :( Sprzęt badziewny ( a wydawałoby się że w prywatnej klinice powinien być dobry). Dostałam zdjęcia ale są tak nieczytelne, że nawet nie mam co pokazać.
    Wszystkie parametry wg USG dobre, testy z krwi za około 10dni.
    Po tej całej wizycie tylko brzuch mnie boli bo tak mocno uciskał żeby cokolwiek widzieć.

Kacper <3 :) :) :) 20.03.2017 - 1080g - 27tc
    dqpranliysvka661.png
    Gabrysia <3 :):):) 25.09.2015 -2470g - 35t2d
    relgdf9him4y17cs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję Aga, ale chociaż tyle dobrze, że parametry w porządku, tego gratuluję :)

• Agnike Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buffy-dlatego się zdziwiłam że nie wszędzie nagrywają bo jeszcze z czasu ciąży z córcia mamy płyty cd z usg :)

Aga-najważniejsze ze wszystko ok :) a o płci coś mówił?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 19:08

ex2bio4pxrb7jglc.png
    8unevfxm57wbd6tj.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haen wrote:
    Miu, to mialysmy muesiaczke tego samego dnia, mikro pokrewienstwo czuje:D ja wlasnie bede umawiac sie na 08.05, bo akurat wtedy przyjmuje lekarz, ktory bedzie robic badania genet. (Wg owulacji bede w 12 tydz.+5 dz., wg OM 12 tydz.+3 dz.)

A tak z ciekawosci, ile placicie za usg+Pappa?
    Ja zapłaciłam 350 zł.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super ,ze wszystko ok, ale szkoda ,ze w prywatnym gabinecie oszczędzają na sprzęcie.

My mamy taki plan na razie : jutro usg wg planu lekarza pierwsze z 3, później zrobimy sobie prywatnie 3D aby poznać płeć około 16 tyg. , następne połówkowe i końcowe. No chyba ,ze będzie potrzeba częściej bo mam nadzieję ,ze jak dzidzia zacznie kopać to już nie będę tak bardzo potrzebowała usg .

Magu lubi tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Jesteście skarbnicą wiedzy i doświadczeń! :D W życiu by mi nie przyszło do głowy, że w zasadzie wszędzie może być możliwość nagrania badania na płytę. Ja idę na to usg na NFZ, ale ponoć sprzęt jest dobry i nowoczesny, bo przychodnia jest po remoncie, więc może jest taka opcja. Jak nie zaśpię to jutro rano zadzwonię do położnej i zapytam. Gdyby nie Wy to naprawdę bym na to nie wpadła. Byłoby super gdyby to się udało, bo prawdopodobnie tym razem mąż nie będzie mógł ze mną pójść. No i ja nie liczę na takie opowieści ze strony lekarza, bo on podobno mało komunikatywny jest. Chociaż ja na razie nie odniosłam takiego wrażenia.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka, ale czy Ty nie będziesz miała w ogóle żadnego usg w tym okresie 11-13 tydzień? Ja chodzę na NFZ i od razu lekarz powiedział o trzech usg, w tym właśnie to 11-13 tydzień.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ