X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejusiu ale wy tu tych informacji dajecie... Niedługo zacznę zapisywać bo potem nie znajdę jak będzie mi potrzebne :-D ja nawet nie wiem czym się różnią pieluszki flanelowe od tetrowych :-P
    Narazie czekam na lepsze samopoczucie potem rusza na zakupy, znając mnie to kupię wszystko na raz, przeplace niesamowicie I będę się cieszyć że czas zazaoszczedzilam :-)
    Narazie mam tylko termometr z Lidla bo była okazja, taki do temp w domu, wody i ciałka na odległośc.

201511211678.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    To ja napiszę jak robiłam 7 lat temu (zgodnie z zaleceniami ze szkoły rodzenia), jednak nie wiem, czy teraz to się nie zmieni:

KĄPIEL NIEMOWLAKA WG MOJEGO MĘŻA ;)

- na przewijaku rozkładał ręczniczek, na to pieluszkę flanelową, na niej córcię
    -patyczkami do uszu dla dzieci (tymi okrągłymi) delikatnie czyścił nosek i uszka,
    -płatkami kosmetycznymi zanurzonymi w ciepłym rumianku mył oczka, generalnie buźkę i pipusię (jeden wacik- jedna warga, zmiana wacika- druga warga :D )
    -następnie namydlał małą, włącznie z główką, bo córka ciągle ulewała i jednak warto było to zmyć (jeszcze na przewijaku) i razem z pieluszką flanelową, żeby się nie wyślizgnęła wsadzał do wanienki
    -w wanience trzymał swoją rękę pod jej pleckami, trzymając dłonią pod paszką (wtedy dziecko nie obróci się i nie zanurkuje), ochlapywał wodą, spłukiwał mydło. Laura lubiła kąpiel, więc zwykle chwilę to trwało.
    -po kąpieli przekładał córcię na przewijak, szybko otulał i osuszał ciałko, tak, aby nie trzeć po skórze.
    -smarował małą (uwaga!) zwykłą, płynną parafiną, która u nas świetnie się sprawdziła, bo jest bezzapachowa, nie uczula, a natłuszcza), szczególną wagę przywiązując do ciemieniuchy, gdy się zrobiła. Tzn, że włoski też tym smarował.
    -do pupy i pipusi mieliśmy chyba penathen, potem bambino. Generalnie krem, nie lubiłam jak puder latał wszędzie w powietrzu.
    -ubierał pieluszkę, bodziaka, pajacyka, czapeczkę, zawijał w rożek i podawał mamusi do cyca, a następnie sprzątał stanowisko kąpielowe :)

No to zrobiłam sobie powtórkę ;)

-sudocrem- najlepszy!!! ale bardziej na odparzenia, nie ma potrzeby używania codziennie
    -Aftin na afty w buźce
    -sab simplex- najlepszy na kolki, niestety chyba jeszcze niedostępny w Polsce
    -do przebierania pampersów ja jestem starej daty i uważam, że mokre chusteczki są zimne i nieprzyjemne (sama kiedyś użyłam przy okresie i przeszedł mnie dreszcz). Dlatego my stosowaliśmy (i będziemy stosować) starą metodę- zaparzamy herbatkę rumiankową, przykrywamy spodeczkiem i przed każdym użyciem lekko podgrzewamy, żeby była przyjemna dla ciała.
    jak tak czytam te wszystkie instrukcje to się zaczynam martwić czy ja z tym wszystkim podołam ;) a tak w ogóle to się witam - dzisiaj wizyta ciekawe ile maluch urósł od prenatalnych - pewnie niewiele bo to było 1,5 tyg temu :) no i jestem ciekawa co mi moja pani doktor powie na temat płci ;)

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podpowiedzcie czy to okazja cenowa - zestaw butli AVENTI 2x125, 2x260, dwa wymienne smoczki do butelek, smoczek dla malucha i szczotka do mycia cena za taki komplet to 130zł.

Kacper <3 :) :) :) 20.03.2017 - 1080g - 27tc
    dqpranliysvka661.png
    Gabrysia <3 :):):) 25.09.2015 -2470g - 35t2d
    relgdf9him4y17cs.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga skąd to masz??? ja szukałam ostatnio i nie było !!
    Nie wiem czy okazja, czy normalna cena, ale niestety z taką się trzeba liczyć.

Molcia dasz radę :) daj nam szybko znać, co na badaniach :)

Nymeria wyszukiwanie rzeczy dla dzidzi to ostatnio moje nowe hobby :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szukam, patrzę, wybieram na necie. Do tego ciążowe też zaczynam przeglądać bo o ile po domu mam w czym chodzić to na wyjście zaczyna mi brakować bluzek. Ale narazie jeszcze nie kupuje, najpierw zrobię rajd po koleżankach, jak zobaczę co mam a czego brak to wtedy kupie. :-D no chyba że nie wytrzymam to kupię wcześniej :-D

201511211678.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że tak tej listy pilnujesz :) <3

Wysłany: 21 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholercia faktycznie na allegro są i w niezłych cenach.

Aga: http://allegro.pl/philips-avent-zestaw-startowy-butelki-butelka-i5343933561.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 12:16

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Aga skąd to masz??? ja szukałam ostatnio i nie było !!
    Nie wiem czy okazja, czy normalna cena, ale niestety z taką się trzeba liczyć.

Taka cena jest w UK - a że jadę na zakupy szukam promocji i robię listę ;)

dqpranliysvka661.png
    relgdf9him4y17cs.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga nie jest do okazja cenowa,na pierwszej lepszej stronie na necie taki zestaw jest za 76 zł.
    Aa w UK to może być okazja cenowa :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 12:15

201511211678.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie żadna promocja. Sprawdzałam ze sklepami i w uk wychodzi taniej ale patrząc na allegro to się nie opłaca.
    Shibuya dzieki za info.

Shibuya lubi tę wiadomość

dqpranliysvka661.png
    relgdf9him4y17cs.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya też tak mam! Tyle pytań, wątpliwości.. Chwała Bogu, że mamy tu doświadczone mamusie <3

Wysłany: 21 maja 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya ja tak dziecka nigdy nie kąpałam, ale mój -jeszcze wtedy nie-mąż traktował to jako rytuał i chwile tylko z nim :) Warto pójść do szkoły rodzenia, tam położna to wszystko pokazywała na lalce, łatwiej było to sobie wyobrazić.
    Gdy używaliśmy chusteczek - poza domem- to też smarowaliśmy czymś zawsze. I wszystkie znajome mi mamy tak robią, nie wiem czy to dobrze, czy źle ;)
    Faktycznie tych butelek może być dużo na początek. Ale myślę, że i tak się zużyją. Te małe potem często są wykorzystywane na herbatkę (koperkową polecam :D ).
    Ja układałam na boczku. Zresztą budziłam się co chwilę i patrzyłam czy oddycha, taka mała paranoja ;) Raz na jednym, raz na drugim, bo inaczej główka się odkształca ;) jasny gwint, jednak coś tam pamiętam :D

monia35 lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala na pewno dam tu znać wieczorkiem co i jak, ale tym razem jestem o dziwo spokojna, bardziej jestem ciekawa czy coś przybrałam, bo brzuszek już powoli widać no i jem więcej, a za to niestety mam mniej ruchu.. będę już musiała podzielić się w pracy dobrą nowiną bo niedługo się szefostwo samo zorientuje ;)

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png

Wysłany: 21 maja 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas szkola rodzenia byla za darmo przy szpitalu. Heh ja pozniej wzielam sie na sposob i dawalam moj palec pod nosek malej- wtedy bylo czuc czy oddycha, bo nie zawsze slychac. mowie ci paranoja. dlatego wiem, ze stresy w ciazy to nic w porownaniu z posiadaniem dziecka obok. teraz nie martwisz sie czy jest glodne, czy mu zimno, czy zaparcia. no ale i tak wolalabym, zeby juz bylo z nami :)
    polecam ksiazke tracy hogg "jezyk niemowlat". juz kiedys o niej pisalam. zerznelam z netu opis:
    "Autorka przekonuje czytelników, że reakcje noworodków są przejrzyste i zrozumiałe oraz adekwatne do bodźców, jakie dziecko otrzymuje. Po przeczytaniu tej publikacji nie będą już zagadką odpowiedzi na takie pytania, jak:
    - dlaczego moje dziecko wydaje się ciągle głodne?
    - skąd mam wiedzieć, ile moje dziecko je, skoro karmię je piersią?
    - czy mam brać na ręce płaczące niemowlę, jeśli nie chcę, by wymuszało coś na mnie płaczem?
    - czy noworodek powinien spać sam w łóżeczku?
    - dlaczego moje dziecko potrafi płakać całą noc, a inne cudownie śpi? "

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Zorro Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, wg USG termin mam na 2.11. Ciekawa jestem czy przesunie się po połówkowym.

Dziewczyny, polecam bardzo monitor oddechu. Dzieki niemu można przymknąć oko i nie martwić się o bezdechy albo ulewanie. Przetestowane na dzieciaczkach z najbliższej rodziny oraz przyjaciółek :-)
    Urządzenie włącza się,gdy maluch leży w łóżeczku (pod materacykiem umieszcza się płytkę,która wychwytuje ruchy materaca). Tylko trzeba pamiętać,aby ten monitorek wyłączać, gdy wyjmujemy dziecko, bo alarm jest nieziemski ;-)

Synuś :-)
  • monia30 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Tak czytam ze juz planujece wyprawke :) ja tez juz rozgladam sie po allegro.

Napewno butelki to znowu tommee tippee kupie bo przy corci uzywalam i sobie chwalilam nawet na allegro znalazlam fajny zestaw http://allegro.pl/tommee-tippee-zestaw-butelki-smoczki-niekapek-i5340524164.html

I jako doswiadczona mama nie polecam kosmetykow kupowac w duzych opakowaniach, bo moze sie okazac ze pojawi sie uczulenie i problem pozniej co z tym zrobic. Ja na poczatek w malych opakowaniach kupie i podstawowe typu sudocrem plyn do kapieli z nivei i tak samo balsam do cialka. A pozniej zobaczymy :) tak samo zrobie z chusteczkami i pampersami, bo moja Marta np. byla uczulona na oryginalne pampersy, wiec nie wszystko co oryginalne to najlepsze ;)

a co do spania do z wygody z corcia spalismy jakos do 3 miesiecy a pozniej juz przsypiala cale nocki w swoim lozeczku. Na poczatku bylam "madra" i mowilam ze z dzieckiem w lozku nigdy w zyciu ale jak wstajesz co godzine albo i pol godziny to zmeczenie robi i tak swoje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 13:04

201510241762.png
  • natali101 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati była uczulona na Johnsona, kupowałam nivea a później z Rossmanna marki Rossmann i było wszystko ok. Chcę kupić nianię elektryczną i nie wiem jakiej firmy wybrać.

xnw490bvv7oz0z3a.png
  • monia30 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z rossmanna pozniej uzywalam i teraz tez tak zamierzam. Ja niani narazie nie kupuje, przy corce nie byla przydatna jak dla mnie... tak samo z laktatorem sie wstrzymuje bo nie wiadomo czy bedzie potrzeby i szkoda pozniej kasy. Jak bedzie potrzeba to kupie po porodzie..

201510241762.png

Wysłany: 21 maja 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorro a temonitory oddechu w jakiej cenie? Kusi mnie, ale sama nie wiem.. wszystko mnie kusi, jestem teraz wymarzonym konsumentem

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś patrzyłam to najtańszy monitor oddechu był za niecałe 200zl a tak generalnie to około 300 400.

201511211678.png
‹‹ 417 418 419 420 421 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ