X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejusiu ale wy tu tych informacji dajecie... Niedługo zacznę zapisywać bo potem nie znajdę jak będzie mi potrzebne :-D ja nawet nie wiem czym się różnią pieluszki flanelowe od tetrowych :-P
    Narazie czekam na lepsze samopoczucie potem rusza na zakupy, znając mnie to kupię wszystko na raz, przeplace niesamowicie I będę się cieszyć że czas zazaoszczedzilam :-)
    Narazie mam tylko termometr z Lidla bo była okazja, taki do temp w domu, wody i ciałka na odległośc.

201511211678.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    To ja napiszę jak robiłam 7 lat temu (zgodnie z zaleceniami ze szkoły rodzenia), jednak nie wiem, czy teraz to się nie zmieni:

KĄPIEL NIEMOWLAKA WG MOJEGO MĘŻA ;)

- na przewijaku rozkładał ręczniczek, na to pieluszkę flanelową, na niej córcię
    -patyczkami do uszu dla dzieci (tymi okrągłymi) delikatnie czyścił nosek i uszka,
    -płatkami kosmetycznymi zanurzonymi w ciepłym rumianku mył oczka, generalnie buźkę i pipusię (jeden wacik- jedna warga, zmiana wacika- druga warga :D )
    -następnie namydlał małą, włącznie z główką, bo córka ciągle ulewała i jednak warto było to zmyć (jeszcze na przewijaku) i razem z pieluszką flanelową, żeby się nie wyślizgnęła wsadzał do wanienki
    -w wanience trzymał swoją rękę pod jej pleckami, trzymając dłonią pod paszką (wtedy dziecko nie obróci się i nie zanurkuje), ochlapywał wodą, spłukiwał mydło. Laura lubiła kąpiel, więc zwykle chwilę to trwało.
    -po kąpieli przekładał córcię na przewijak, szybko otulał i osuszał ciałko, tak, aby nie trzeć po skórze.
    -smarował małą (uwaga!) zwykłą, płynną parafiną, która u nas świetnie się sprawdziła, bo jest bezzapachowa, nie uczula, a natłuszcza), szczególną wagę przywiązując do ciemieniuchy, gdy się zrobiła. Tzn, że włoski też tym smarował.
    -do pupy i pipusi mieliśmy chyba penathen, potem bambino. Generalnie krem, nie lubiłam jak puder latał wszędzie w powietrzu.
    -ubierał pieluszkę, bodziaka, pajacyka, czapeczkę, zawijał w rożek i podawał mamusi do cyca, a następnie sprzątał stanowisko kąpielowe :)

No to zrobiłam sobie powtórkę ;)

-sudocrem- najlepszy!!! ale bardziej na odparzenia, nie ma potrzeby używania codziennie
    -Aftin na afty w buźce
    -sab simplex- najlepszy na kolki, niestety chyba jeszcze niedostępny w Polsce
    -do przebierania pampersów ja jestem starej daty i uważam, że mokre chusteczki są zimne i nieprzyjemne (sama kiedyś użyłam przy okresie i przeszedł mnie dreszcz). Dlatego my stosowaliśmy (i będziemy stosować) starą metodę- zaparzamy herbatkę rumiankową, przykrywamy spodeczkiem i przed każdym użyciem lekko podgrzewamy, żeby była przyjemna dla ciała.
    jak tak czytam te wszystkie instrukcje to się zaczynam martwić czy ja z tym wszystkim podołam ;) a tak w ogóle to się witam - dzisiaj wizyta ciekawe ile maluch urósł od prenatalnych - pewnie niewiele bo to było 1,5 tyg temu :) no i jestem ciekawa co mi moja pani doktor powie na temat płci ;)

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podpowiedzcie czy to okazja cenowa - zestaw butli AVENTI 2x125, 2x260, dwa wymienne smoczki do butelek, smoczek dla malucha i szczotka do mycia cena za taki komplet to 130zł.

Kacper <3 :) :) :) 20.03.2017 - 1080g - 27tc
    dqpranliysvka661.png
    Gabrysia <3 :):):) 25.09.2015 -2470g - 35t2d
    relgdf9him4y17cs.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga skąd to masz??? ja szukałam ostatnio i nie było !!
    Nie wiem czy okazja, czy normalna cena, ale niestety z taką się trzeba liczyć.

Molcia dasz radę :) daj nam szybko znać, co na badaniach :)

Nymeria wyszukiwanie rzeczy dla dzidzi to ostatnio moje nowe hobby :P

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szukam, patrzę, wybieram na necie. Do tego ciążowe też zaczynam przeglądać bo o ile po domu mam w czym chodzić to na wyjście zaczyna mi brakować bluzek. Ale narazie jeszcze nie kupuje, najpierw zrobię rajd po koleżankach, jak zobaczę co mam a czego brak to wtedy kupie. :-D no chyba że nie wytrzymam to kupię wcześniej :-D

201511211678.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga super, że tak tej listy pilnujesz :) <3

Wysłany: 21 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholercia faktycznie na allegro są i w niezłych cenach.

Aga: http://allegro.pl/philips-avent-zestaw-startowy-butelki-butelka-i5343933561.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 12:16

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Aga skąd to masz??? ja szukałam ostatnio i nie było !!
    Nie wiem czy okazja, czy normalna cena, ale niestety z taką się trzeba liczyć.

Taka cena jest w UK - a że jadę na zakupy szukam promocji i robię listę ;)

dqpranliysvka661.png
    relgdf9him4y17cs.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga nie jest do okazja cenowa,na pierwszej lepszej stronie na necie taki zestaw jest za 76 zł.
    Aa w UK to może być okazja cenowa :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 12:15

201511211678.png
  • Aga_502 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie żadna promocja. Sprawdzałam ze sklepami i w uk wychodzi taniej ale patrząc na allegro to się nie opłaca.
    Shibuya dzieki za info.

Shibuya lubi tę wiadomość

dqpranliysvka661.png
    relgdf9him4y17cs.png
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya też tak mam! Tyle pytań, wątpliwości.. Chwała Bogu, że mamy tu doświadczone mamusie <3

Wysłany: 21 maja 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya ja tak dziecka nigdy nie kąpałam, ale mój -jeszcze wtedy nie-mąż traktował to jako rytuał i chwile tylko z nim :) Warto pójść do szkoły rodzenia, tam położna to wszystko pokazywała na lalce, łatwiej było to sobie wyobrazić.
    Gdy używaliśmy chusteczek - poza domem- to też smarowaliśmy czymś zawsze. I wszystkie znajome mi mamy tak robią, nie wiem czy to dobrze, czy źle ;)
    Faktycznie tych butelek może być dużo na początek. Ale myślę, że i tak się zużyją. Te małe potem często są wykorzystywane na herbatkę (koperkową polecam :D ).
    Ja układałam na boczku. Zresztą budziłam się co chwilę i patrzyłam czy oddycha, taka mała paranoja ;) Raz na jednym, raz na drugim, bo inaczej główka się odkształca ;) jasny gwint, jednak coś tam pamiętam :D

monia35 lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Molcia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala na pewno dam tu znać wieczorkiem co i jak, ale tym razem jestem o dziwo spokojna, bardziej jestem ciekawa czy coś przybrałam, bo brzuszek już powoli widać no i jem więcej, a za to niestety mam mniej ruchu.. będę już musiała podzielić się w pracy dobrą nowiną bo niedługo się szefostwo samo zorientuje ;)

3jgxugpj3q0r53wa.png3jgx43r8lmtsm6tc.png

Wysłany: 21 maja 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas szkola rodzenia byla za darmo przy szpitalu. Heh ja pozniej wzielam sie na sposob i dawalam moj palec pod nosek malej- wtedy bylo czuc czy oddycha, bo nie zawsze slychac. mowie ci paranoja. dlatego wiem, ze stresy w ciazy to nic w porownaniu z posiadaniem dziecka obok. teraz nie martwisz sie czy jest glodne, czy mu zimno, czy zaparcia. no ale i tak wolalabym, zeby juz bylo z nami :)
    polecam ksiazke tracy hogg "jezyk niemowlat". juz kiedys o niej pisalam. zerznelam z netu opis:
    "Autorka przekonuje czytelników, że reakcje noworodków są przejrzyste i zrozumiałe oraz adekwatne do bodźców, jakie dziecko otrzymuje. Po przeczytaniu tej publikacji nie będą już zagadką odpowiedzi na takie pytania, jak:
    - dlaczego moje dziecko wydaje się ciągle głodne?
    - skąd mam wiedzieć, ile moje dziecko je, skoro karmię je piersią?
    - czy mam brać na ręce płaczące niemowlę, jeśli nie chcę, by wymuszało coś na mnie płaczem?
    - czy noworodek powinien spać sam w łóżeczku?
    - dlaczego moje dziecko potrafi płakać całą noc, a inne cudownie śpi? "

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Zorro Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, wg USG termin mam na 2.11. Ciekawa jestem czy przesunie się po połówkowym.

Dziewczyny, polecam bardzo monitor oddechu. Dzieki niemu można przymknąć oko i nie martwić się o bezdechy albo ulewanie. Przetestowane na dzieciaczkach z najbliższej rodziny oraz przyjaciółek :-)
    Urządzenie włącza się,gdy maluch leży w łóżeczku (pod materacykiem umieszcza się płytkę,która wychwytuje ruchy materaca). Tylko trzeba pamiętać,aby ten monitorek wyłączać, gdy wyjmujemy dziecko, bo alarm jest nieziemski ;-)

Synuś :-)
  • monia30 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Tak czytam ze juz planujece wyprawke :) ja tez juz rozgladam sie po allegro.

Napewno butelki to znowu tommee tippee kupie bo przy corci uzywalam i sobie chwalilam nawet na allegro znalazlam fajny zestaw http://allegro.pl/tommee-tippee-zestaw-butelki-smoczki-niekapek-i5340524164.html

I jako doswiadczona mama nie polecam kosmetykow kupowac w duzych opakowaniach, bo moze sie okazac ze pojawi sie uczulenie i problem pozniej co z tym zrobic. Ja na poczatek w malych opakowaniach kupie i podstawowe typu sudocrem plyn do kapieli z nivei i tak samo balsam do cialka. A pozniej zobaczymy :) tak samo zrobie z chusteczkami i pampersami, bo moja Marta np. byla uczulona na oryginalne pampersy, wiec nie wszystko co oryginalne to najlepsze ;)

a co do spania do z wygody z corcia spalismy jakos do 3 miesiecy a pozniej juz przsypiala cale nocki w swoim lozeczku. Na poczatku bylam "madra" i mowilam ze z dzieckiem w lozku nigdy w zyciu ale jak wstajesz co godzine albo i pol godziny to zmeczenie robi i tak swoje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 13:04

201510241762.png
  • natali101 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati była uczulona na Johnsona, kupowałam nivea a później z Rossmanna marki Rossmann i było wszystko ok. Chcę kupić nianię elektryczną i nie wiem jakiej firmy wybrać.

xnw490bvv7oz0z3a.png
  • monia30 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z rossmanna pozniej uzywalam i teraz tez tak zamierzam. Ja niani narazie nie kupuje, przy corce nie byla przydatna jak dla mnie... tak samo z laktatorem sie wstrzymuje bo nie wiadomo czy bedzie potrzeby i szkoda pozniej kasy. Jak bedzie potrzeba to kupie po porodzie..

201510241762.png

Wysłany: 21 maja 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zorro a temonitory oddechu w jakiej cenie? Kusi mnie, ale sama nie wiem.. wszystko mnie kusi, jestem teraz wymarzonym konsumentem

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Nymeria Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś patrzyłam to najtańszy monitor oddechu był za niecałe 200zl a tak generalnie to około 300 400.

201511211678.png
‹‹ 417 418 419 420 421 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ