Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie przejmujcie się głupimi komentarzami co do wagi...chyba normalne ze w ciąży brzuch rośnie..ale niektórzy zazdroszczą chyba tego stanu i dlatego tak dogryzają... Stanu albo wyglądu, ze tak fajnie wyglądacie
Mi waga stoi póki co, ale caly 1 trymestr miałam wstręt do jedzenia i wymioty..wiec jak juz miałam na cos ochotę to aż żal bylo nie zjeść :)mi brzuch wywalilo i cycki to dramat
Ona_89' lubi tę wiadomość
-
Izulka ja się wybieram jutro na drugie zajęcia w szkole rodzenia z mężem. Nie żałuję tej decyzji wiem że się sporo nauczę szczególnie, że my z mężem nie mieliśmy do czynienia z takim maluszkiem. Poza tym musimy sobie wszystko sami organizować, bo nasi rodzice nam nie pomogą przy opiece nad dzieckiem. Jedynie moja mama zdecydowała się na 4 pierwsze tygodnie. Ona bardzo popiera decyzję o szkole rodzenia, mówi że to świetny pomysł i sama jakby była w ciąży to by poszła. Płacimy 250 zł za 8 spotkań, ale większość jest nastawiona na praktykę niż teorię. Rozglądałam się też za innymi szkołami rodzenia i tematy nie były tak ciekawe jak w tej, którą wybraliśmy. Jeszcze godzina tych spotkań nie pasuje mojemu mężowi, bo wtedy jeszcze pracuje.
Ostatnio pokłóciłam się z mężem o kupno wózka. On myśli, że kupi brykę w dobrym stanie za 300 zł z całym wyposażeniem, a jak zobaczył x-lander'a za 700 zł to się skrzywił. I oto takim sposobem miałam zepsuty dzień, szczególnie że wkurza mnie jego gadanie "znowu beczysz". I jego zapewnienie, że go stać na nowy wózek skoro takie kosztują od 1500 zł w wzwyż, a żałuje 700 zł na używany. 700 zł za wózek to wcale nie tak drogo, a jeszcze podobał mi się na 3 kółkach, bo miał dobrą sterowność tylko nie pamiętam modelu chyba evo musty. Jeszcze gadanie M, że mamy jeszcze czas ale powoli trzeba już kompletować wszystko. Nosidełko używane maxi-cosi za 200 zł razem z bazą, więc taniocha ale przecież "jeszcze poczekamy", tylko już mi zaczynają puchnąć stopy i mam problem z chodzeniem. -
Izzy to daj znac
a od którego tygodnia u was sa zajęcia? No to w sumie fortuna to nie jest...
Malgo86 nam tez nie będzie miał kto pomoc. Tesciowa pewnie chetnie by mnie wyreczyla ale na szczęście mieszka w innym mieście i pracuje, a moi dalej pracują wiec pewnie popołudniami bedzie u nas natlok. Generalnie boje się tego wszystkiego, bo będę calkiem sama pól dnia z maleństwem. Mąż jak wróci to pewnie pomoże ale wiadomo,ze facet jak to facet całych obowiązków nie przejmie.. Kontakt z małymi dziećmi niby miałam bo siostry wszystkie urodziny juz bobaski ale to nie to samo trzymać dziecko i być z nim 3 godziny, a wychowywać i zajmować się samemu:)
Jesli chodzi o wózek to nie tylko ty masz ten problem. U mnie podobnie ale z tesciowa. Niby by chciała kupic wózek ale ona myśli ze za 300zl kupi sir wózek...a używanego nie zbyt chce,z reszta za takie pieniadze na pewno ciężkie sa wózki,a ja mieszkam na 2 piętrze wiec ja będę to taszczyć na gore a nie ona.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:02
-
Aniu : ja mysle zrobic jakies golabki i jeszcze rybe frytki i salate bo bardzo lubi chodz sie zalapie pewnie na odgrzewane
ale on co chwile zaglada do garnkow wiec ciezko mu dogodzic bo wiecznie glodny chodz po nim nie widac bo jest szczuply
izulkaa: ja w pierwszej ciazy czulam ruchy w 15 tc a w tej od 14.
Witam wszystkie nowe mamusie :* gratuluje :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:07
-
Co do wagi ja sobie za duzo pozwolilam w 1 ciazy przytylam do 25 tyg 15 kilo
a w drugiej teraz z Nikolcia do 19 tygodnia mam 2 kilo na minusie i dbam o siebie by potem nie zalowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:08
-
Duzo wczesniej się zapisywałyście na ten kurs w szkole rodzenia?
Czy podobny macie plan spotkań ?
Ciekawi mnie czy jest różnica jakas miedzy nfz a prywatnie...
Niby 250 to nie dużo ale ja chodzę prywatnie juz do gin i na badania wiec troche sie zbiera sumka...
I. Ciąża
1. Spotkanie
kontakt w okresie prenatalnym
rozwój płodu od poczęcia do porodu
badania obowiązkowe wykonywane w ciąży
Ćwiczenia w I trymestrze ciąży
2. Spotkanie:
zmiany zachodzące w organizmie kobiety
styl życia kobiet w ciąży:
higiena
odżywianie
seks w ciąży
leki
używki
sport, ruch, gimnastyka
sen i wypoczynek
praca
Ćwiczenia oddechowe i relaksacyjne
II Poród
3. Spotkanie - dręczące pytania:
kiedy jechać na porodówkę
co zabrać ze sobą
zwiastuny zbliżającego się porodu
pokaz Oddziału
komórki macierzyste ?
Ćwiczenia w II trymestrze ciąży
4. Spotkanie – etapy porodu:
I okres porodu
II okres porodu
II i IV okres porodu
ćwiczenia w III trymestrze ciąży
III Noworodek
5. Spotkanie
pielęgnacja
najczęstsze problemy okresu noworodkowego
szczepienia
Masaż noworodków
6. Spotkanie:
wyprawka noworodka
przygotowanie pokoju na przyjęcie noworodka
kąpiel noworodka
IV Połóg
7. Spotkanie – zmiany zachodzące w okresie połogu:
- połóg fizjologiczny
- połóg powikłany
- zmiany w poszczególnych układach
- higiena w połogu
- depresja poporodowa
Ćwiczenia w połogu
8. Spotkanie
- laktacja
- karmienie naturalne
- techniki karmienia
- najczęstsze problemy okresu karmienia
-
Ja przy Roksance nie chodzilam do szkoly rodzenia urodzilam i teraz sobie tez z Nikolcia na pewno poradze
-
U mnie jest szkoła od 20 tygodnia, ale zalecają od 21. Co do wózka ja będę go wnosić na 4 piętro, bo nie mamy windy. Nie mam pomysłu jak to zrobić, dlatego szukam jakiegoś lekkiego wózka i w miarę ceny. Dzisiaj porozmawiam z mężem na temat kupna wózka, bo te lekkie kosztują od 1700 zł, ale używane pewnie nie mniej niż 1400
http://allegro.pl/be-cool-2015-wozek-slide-3w1-bardzo-lekki-7-5-kg-i5417279271.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=27578
http://allegro.pl/lekki-wozek-babyactive-shell-eko-3w1-7xgratis-i5083924188.html
http://allegro.pl/lekki-wozek-dzieciecy-camarelo-carera-3w1-gratis-i5204563129.html
Ceny niezłeWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:26
-
O instynkt mojego meza to ja sie troche martwie. Szkole będziemy miec w pierwszy weekend sierpnia z corka siostry na weekend bo oni na wesele jadą 200km od domu
ciekawe jak mu bedzie pasowalo w nocy wstawać i mleko robić
-
Ja czekam na IP, przede mna z 6 kobiet...podczas wizyty w wc krew sobie poleciala az milo...przez chwile pomyslalam, ze mam okres...mam kilka teorii: cos sie sp...lo/ reakcja na odstawienie luteiny/moze to cos z odbytu, bo robilam tez kupe i juz nie wiem skad ta krew poleciala. Brzuch pobolewa, chyba macica jak sie schylam czy zginam (tzn.juz nie schylam i zginam)...taka sytuacja