Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Molcia wrote:mój też tak liczy jak Twój, ja natomiast nie wiem jak to jest z tymi miesiącami - czy jak się już ma 17tyg+ileś tam dni, to jest to już 5 miesiąc, czy dopiero od 18+0?
Prawidłowo powinno się przyjmować poniższe wytyczne.
1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
Zawsze liczy się pełne (ukończone) miesiące ciąży, czyli np. 22 tydzień to dokładnie 5 miesięcy i 2 tygodnie a nie 6 miesięcy. Teoretycznie kobieta jest już w 6 miesiącu, ale jest on nie skończony więc lekarze nie nazywają go właściwym miesiącem.
Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od zapłodnienia), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
Molcia wrote:no właśnie - z tego co czytałam, to przelewają właśnie tylko za tyle dni ile było na danym zwolnieniu
Od podstawy wynagrodzenia w celu obliczenia wynagrodzenia za czas choroby odliczamy 13,71% dzielimy przez 30 dni i mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego.Otrzymujemy kwotę brutto -
izulkaa wrote:Od podstawy wynagrodzenia w celu obliczenia wynagrodzenia za czas choroby odliczamy 13,71% dzielimy przez 30 dni i mnożymy przez ilość dni zwolnienia lekarskiego.Otrzymujemy kwotę brutto
-
Czy orientuje się ktos czy jak skończy mi się umowa na macierzyńskim, potem przejmie wyplate macierzynskiego zus, to czy można wtedy się zarejestrować jako bezrobotny i dostać zasiłek dla bezrobotnych w trakcie pobierania macierzyńskiego, czy dopiero po macierzyńskim ?
Mam nadzieje ze zrozumiale napisałam -
Izzulka nie znam sie, ale sie wypowiem:)
Podejrzewam, ze dopiero po zakonczeniu macierzynskiego mozna sie zarejestrowac, bo zasilek jest na czas niewykonywania pracy, co by znaczylo, ze rejestrujesz sie w UP i tym samym jestes gotowa do podjecia pracy czyli nie przysluguje Ci kasa za macierzynski (tak mi podpowiada logika), ale moze sa tu kadrowe/ksiegowe?
Tzn.ze jak w trakcie macierzynskiego sie zarejestrujesz to Ci przepadna z niego pieniadze -
Mała czarna nie odzywam się bo aktualnie bycze się nad morzem. Korzystam z l4 bo jak przejdę na zus to później nigdzie się nie rusze. Czytam was regularnie ale udzielać się będę więcej bo w końcu na l4. Ja 25 czerwca mam polowkowe i to będzie 21 tydz 6 dzhttps://www.suwaczki.com/tickers/xnw4yx8djb4ou6hv.png
-
A ja jutro wizyta i się boję. Ta lekarka jest dziwna. Zobaczymy co mi powie i czy da usg cito. Krwawienia już nie ma, ale jeszcze czasem brunatnie brudze. Jutro już muszę wrócić do pracy, dziś jeszcze mąż pojechał ale nie może swojej pracy zawalic. Dobrze że już tylko 10 dni zostało i będę mogła odpocząć.
-
Mona zazdraszczam morza, nawet nie wiesz jak
mam nadzieje że pogoda dopisuje, weekend chyba był fantastyczny?
Natali pewnie będzie lepiej niż ostatnio, bo nie spodziewasz się po niej niczego dobrego. A jesteś pewna ze możesz juz pójść do pracy? Jak cię znam o i tak pieczesz w domuuważaj na siebie. A ruchy normalnie czujesz?
Co do ruchów: rozmawiałam z jedna pazdziernikowka i u nich juz wszystkie czują ruchy wiec u nas pewnie też niedługo tak będzie -
perelka89 wrote:Czyli jak zarabialam zawsze 2000zl to mam od tego odjac 13.71% ? Myslalam ze jak sie jest w ciazy to zwolnienie jest platne 100% i nic sie nie odejmuje.
Pierwsze zwolnienie mialam 17.04-22.04 a drugie 23.05-19.06.
Mam nadzieje ze szybko system naprawia i sie z nimi dogadam przez telefon. Bo ja juz nic nie rozumiem:p
Edit: chyba teraz cos zrozumialam, te 13 71 mam odjac od kwoty brutto? A nie od tego ile faktycznie dostawalam na reke? Czyli musze znalezc ile mam na umowie brutto.
Izulka z tego co wiem to dopiero po macierzynskim:)
Tak. Od brutto
Potem musisz podzielić na 30 dni i wyjdzie ci ile za 1 dzień masz i pomnożyć razy te dni co masz l4.. Sprawdź sobie bo może dali ci pieniadze wyliczone do tego 23.05 a resztę moze dostaniesz kolejnym razemnajlepiej zadzwon do zusu jutro czy kiedy i zapytaj jak to oni wysyłają faktycznie
-
A ja dzisiaj mam jakiegoś takiego doła. Nie wiem czy to spowodowane jest tym, że się nie wyspałam, czy po prostu mam słabszy dzień
Byłam trochę zaniepokojona, że przez weekend właściwie nie czułam ruchów maleństwa, ale dzisiaj jestem już spokojna i jestem pewna, że miałam takie wrażenie dlatego, bo to ja ciągle byłam w ruchu i zwyczajnie nie czułam, bo nie są one jeszcze na tyle mocne, by czuć je w trakcie normalnego, aktywnego dnia. Dzisiaj się już byczę, więc i Mały więcej daje o sobie znać, co sprawia, że na mojej twarzy pojawia się uśmiech
Od wczoraj narzekam trochę na takie ciągnięcie w brzuchu... Najczęściej pojawia się ono przy zmianie pozycji albo jak wstaję z...kibelkanie wiem czy mam się martwić, czy to po prostu ciąg dalszy powiększania się macicy...