X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Izzy Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana powiedz lekarzowi o ciąży ale L4 może weź normalne. Później przedłużysz u gin :) Żadnych urlopów, do łóżka leżeć i dbać o fasolke! :) w pracy sobie poradzą a Twoje maleństwo potrzebuje teraz odpoczynku. :)

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maia1991 wrote:
    tak mialam i bylam szczesliwa bo dowiedzialam sie na 100 procent ze to ona hehe moje dziecko bylo smiale nigdy sie nie ukrywala i zawsze pokazala buziolka teraz tez jest smiala hehe :) mam nadzieje ze brat kub siostra bedzie tak samo smialy jak victoria i pokaze nam mala sliczna buzke :) a jak z ruchami mialas w 1ciazy ? ja juz czulam od 16tc i lekarz byl w szoku ze tak szybko mowil ze to nie mozliwe a potem stwierdzil ze szczupla jestem wiec dlatego czuje :)

Ja ruchy czułam gdzieś po 20 tc ja do szczupłych nie należę ;-)

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cebulka wrote:
    Ale dużo zabobonow jedzeniowych...
    Wg polskiego ustawodawstwa wszystkie przetwory mleczne wyprodukowane w Polsce muszą być z pasteryzowanego mleka. Nie wiem jak produkty typu oscypek bo do nich inne przepisy są. Więc tam gdzie napis mleko krowie i produkt polski można jeść śmiało.
    Ale....sery pleśniowe ze względu na brak badań odnośnie działania pleśni na płód lepiej odstawić. Na 100% sery pleśniowe francuskie-one są z niepasteryzowanego mleka i ich nie wolno.
    Nie wolno surowego mięsa i jaj. Co więcej nie wolno ich dotykać gołymi rękami.
    Wiadomo alkohol zakazany a kawa ograniczone ilości a czarna herbata nie mocno zaparzona.
    Reszta z wymienionych poprostu zachować umiar.
    Ważne dokładne mycie owoców i warzyw.
    I uwaga ryby...trzeba uważać bo szczególnie w tych mniejszych dużo rtęci która może się kumulowac w cialku dziecka. Ogólnie zalecane do 200 g tygodniowo.
    I jedno ważne zalecenie dietetyczne jemy na co mamy ochotę nie przesadzajac z ilością oczywiście zachowując powyższe zalecenia.

Ale się rozpisalam...tak mnie nauczyli na studiach, a konczylam żywienie ze specjalnością dietetyka. Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

Jeśli chodzi o ryby to własnie powinno sie jeść te mniejsze... nie poleca się dużych ryb typu tuńczyk ...są to ryby długo żyjące a co za tym idzie bardziej zanieczyszczone.

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zytka wrote:
    A mnie niezle rozlozylo, w nocy goraczka i bol glowy, teraz nie wiele lepiej , do pracy nie poszlam, ide do lekarza zeby mnie szybko postawil na nogi. Sluchajcie a czy rodzinny lekarz wystawia ciazowe l4? Bo ja jeszcze w pracy nie powiedzialam o ciazy, chce to zrobic po swietach i nie wiem czy brac zwolnienie od lekarza czy dzien urlopu sobie po prostu wziac.

Jeśli jesteś w ciąży lekarz zaznać z tego co pamiętam na zwolnieniu 2. wtedy zwolnienie jest płatne 100% Jeśli nie chcesz, żeby w pracy dowiedzieli się o ciąży poproś aby nie zaznaczał informacji, że jesteś w ciąży. Masz do tego prawo.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wpisują literkę B :)

Wróciłam chyba znalazłam lekarza :) za tydzień kolejna wizyta po badaniach krwi...ale powiedziała ,że nie może mi dać zwolnienia za dzień wizyty i nie wiem jak to w pracy rozegrają bo pracuje w szkole więc oni tylko zw.lek widzą , a kolejna wizyta piątek 10.30 więc centralnie w środku dnia !!! No ale jak mają poblokowae wizyty dla ciężarnych jak dla bezrobotnych to co zrobie ;(

Do tego okazało się ,ze mam nadżerkę ! od grudnia badało mnie 4 lekarzy a dopiero ona to zauważyła i mi powiedziała masakra .

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka wrote:
    Giannaa wpisują literkę B :)

Wróciłam chyba znalazłam lekarza :) za tydzień kolejna wizyta po badaniach krwi...ale powiedziała ,że nie może mi dać zwolnienia za dzień wizyty i nie wiem jak to w pracy rozegrają bo pracuje w szkole więc oni tylko zw.lek widzą , a kolejna wizyta piątek 10.30 więc centralnie w środku dnia !!! No ale jak mają poblokowae wizyty dla ciężarnych jak dla bezrobotnych to co zrobie ;(

Do tego okazało się ,ze mam nadżerkę ! od grudnia badało mnie 4 lekarzy a dopiero ona to zauważyła i mi powiedziała masakra .

Z tego co wiem to w pracy musisz dostać wolne na badania jeśli lekarz Ciebie kieruje na nie. Wydaje mi się, że to samo dotyczy kolejnej wyznaczonej wizyty u lekarza. A jeśli chodzi o zwolnienie za dzisiejszą wizytę to nie wiem jak to rozegrać.

a.png
    a.png
  • szczesciara25 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry dziewczynki:)) miłego dnia życzę ::)

f2w3rjjgoscryrqn.png
  • Kasia Kraków Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka a powiedziala Ci cos na temat leczenia nadzerki w ciazy?

relg6iyefsp2hc2t.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim wrote:
    Kochane mam dla Was informację, która może się przydać. Byłam dziś na warsztatach Świadoma mama tam pani dr mówiła, że najbezpieczniej jest rozpocząć współżycie w ciąży po 8-9tc. Chodzi o to, że zarodek próbuje się porządnie zagnieździć a podczas seksu macica się kurczy i rozszerza przez co zarodek w obkurczonej macicy może się kiepsko zagnieździć, mogą powstawać krwiaki itd.
    Najbezpieczniej nie wychodzić z domu, wtedy samochód nas nie przejedzie. Jak dla mnie to bzdura. Powiedzcie mi ile par w ogóle nie współżyje do 8-9tc i jaki to procent ogółu? Gdyby to rzeczywiście szkodziło, to jako ludzie już dawno wymarlibyśmy. Jeśli jest ciąża zagrożona lub zakaz lekarza to ok, ale wszyscy? Mnie to nie przekonuje

Kasia Kraków, Buffy, Magu lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia Kraków wrote:
    Galaretka a powiedziala Ci cos na temat leczenia nadzerki w ciazy?
    Nadżerki nie leczy się w ciąży, tylko po

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez nie! Zdecydowanie!

relg6iyefsp2hc2t.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej to nas zamknac gdzies bezpiecznie na te 9 miesiacy bo wszystko szkodzi bez przesady! Moze mam jakies dziwne podejscie ale staram sie zyc normalnie!

relg6iyefsp2hc2t.png
  • ~~Ania~~ Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy zakaz póki co - ze względu na moje bóle i historię z poronieniem. Nie wiem jak będzie później, ale mam nadzieję, że dostaniemy zielone światło. :)

Miłego Dnia Dziewuszki ;)

vhyHp2.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia Kraków wrote:
    Najlepiej to nas zamknac gdzies bezpiecznie na te 9 miesiacy bo wszystko szkodzi bez przesady! Moze mam jakies dziwne podejscie ale staram sie zyc normalnie!
    Mnie już zaczyna wkurzać sto milionów zakazów, wychodzi na to, że ciąża to więzienie. A ja pierwszą ciążę wspominam jako najwspanialszy okres w moim życiu, nigdy wcześniej, ani nigdy później nie czułam się taka szczęśliwa. Jednocześnie nie czułam się ograniczona. Trzeba słuchać własnej intuicji i cieszyć się tym stanem. A, i wypiłam wczoraj to piwo 0,0% na pół ze szwagierką. I nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia

Kasia Kraków, ewulek lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Gogola Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaretka ja całe życie męczę się z nadżerką, natomiast od ginekologów słyszę, że jak już będzie po urodzeniu tylu dzieci ile będę chciała mieć to dopiero się zastanowimy co z nią zrobić. Na razie jeśli nie ma niepokojących objawów tzn. upławów itp. to każą tylko cytologie robić raz do roku a nie jak zalecają krajowo raz na trzy lata.

Natomiast co Ci chciałam napisać to to, że mi w ciąży właśnie ta cholerna nadżerka się wchłonęła. Te parę miesięcy właśnie nadżerki nie miałam (ciąża to cudowny stan jak widać :) ) - po ciąży niestety wróciła. Mam nadzieję, że i w tej się ładnie wchłonie :)

Ona_89' lubi tę wiadomość

relgx1hplp93ekbb.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna dokladnie w 100 procentach sie z Toba zgadzam!
    Moze powinnam miec inne podejscie bo to moja pierwsza ciaza ale jakos jeszcze mi nie odwalilo!

Oczywiscie ze trzeba o siebie dbac to nie podlega dyskusji. Dlatego tez zrezygnowalam z ciezkich treningow musialam po 12 latach w dwa dni rozstac sie z paleniem dla dobra "kosmity".

Ale cala reszte uwazam za wydumke przynajmniej jesli nie ma ku temu powaznych przeciwskazan.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

relg6iyefsp2hc2t.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gogola wrote:
    Galaretka ja całe życie męczę się z nadżerką, natomiast od ginekologów słyszę, że jak już będzie po urodzeniu tylu dzieci ile będę chciała mieć to dopiero się zastanowimy co z nią zrobić. Na razie jeśli nie ma niepokojących objawów tzn. upławów itp. to każą tylko cytologie robić raz do roku a nie jak zalecają krajowo raz na trzy lata.

Natomiast co Ci chciałam napisać to to, że mi w ciąży właśnie ta cholerna nadżerka się wchłonęła. Te parę miesięcy właśnie nadżerki nie miałam (ciąża to cudowny stan jak widać :) ) - po ciąży niestety wróciła. Mam nadzieję, że i w tej się ładnie wchłonie :)
    A mi lekarze tłukli do głowy, że nieleczona nadżerka może prowadzić do nowotworu.. Wybrałam się ją wypalić dopiero rok po porodzie (wstyd), ale odpukać, mam spokój. Cały zabieg trwał kilka minut, prawie bezbolesny.

Jakby ktoś nie widział, to ja sprzątam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 10:49

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • szczesciara25 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja takie samo mam myślenie alkoholu pic nie będe i palić też nie a reszte to normalnie na co mam ochotę :)

f2w3rjjgoscryrqn.png

Wysłany: 20 marca 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia Kraków wrote:
    Mała Czarna dokladnie w 100 procentach sie z Toba zgadzam!
    Moze powinnam miec inne podejscie bo to moja pierwsza ciaza ale jakos jeszcze mi nie odwalilo!

Oczywiscie ze trzeba o siebie dbac to nie podlega dyskusji. Dlatego tez zrezygnowalam z ciezkich treningow musialam po 12 latach w dwa dni rozstac sie z paleniem dla dobra "kosmity".

Ale cala reszte uwazam za wydumke przynajmniej jesli nie ma ku temu powaznych przeciwskazan.
    Wczoraj wieczorem siedziałam ze szwagrem i szwagierką, oboje przyjechali samochodami, miesiąc temu rzucili palenie i się śmialiśmy co to się z nami porobiło. Ani piwka jak zwykle, ani papierocha :)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Cebulka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 00:11

Synek ur. 8.11.2015
    Córeczka ur. 15.10.2013
‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ