Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Cebulka wrote:Ale dużo zabobonow jedzeniowych...
Wg polskiego ustawodawstwa wszystkie przetwory mleczne wyprodukowane w Polsce muszą być z pasteryzowanego mleka. Nie wiem jak produkty typu oscypek bo do nich inne przepisy są. Więc tam gdzie napis mleko krowie i produkt polski można jeść śmiało.
Ale....sery pleśniowe ze względu na brak badań odnośnie działania pleśni na płód lepiej odstawić. Na 100% sery pleśniowe francuskie-one są z niepasteryzowanego mleka i ich nie wolno.
Nie wolno surowego mięsa i jaj. Co więcej nie wolno ich dotykać gołymi rękami.
Wiadomo alkohol zakazany a kawa ograniczone ilości a czarna herbata nie mocno zaparzona.
Reszta z wymienionych poprostu zachować umiar.
Ważne dokładne mycie owoców i warzyw.
I uwaga ryby...trzeba uważać bo szczególnie w tych mniejszych dużo rtęci która może się kumulowac w cialku dziecka. Ogólnie zalecane do 200 g tygodniowo.
I jedno ważne zalecenie dietetyczne jemy na co mamy ochotę nie przesadzajac z ilością oczywiście zachowując powyższe zalecenia.
Ale się rozpisalam...tak mnie nauczyli na studiach, a konczylam żywienie ze specjalnością dietetyka. Mam nadzieję, że to komuś pomoże. -
Pani w mięsnym nie powinna w ogóle dotykać mięsa gołymi rękami, bez względu na to czy jest w ciąży czy nie. Generalnie dotykać można tylko trzeba pamiętać, żeby umyć dokładnie ręce i wszystko co mięsa dotykało (np. deskę, nóż) zanim użyjemy do przygotowania potraw jedzonych na surowo. Według mnie ta zasada w zasadzie powinna dotyczyć nie tylko ciężarnych, ale ja sobie po prostu w ogóle nie wyobrażam jedzenia surowego mięsa. :o
-
kurde..do 3 razy sztuka...z kom mi wiadomosci zjada..masakra. byłam dzisiaj na becie- 6757. dzisiaj miałam 5tc+6. Nie wiem czy beta niska, czy wysoka? nie pamietam..choc od ostatniej ciazy nawet 2 lata nie minely:) juz chce poniedzialek:( jeszcze jestem mega przeziebiona..w pracy bieganina i dzisiaj rwa kulszowa mnie zablokowała:(
Nuffeq lubi tę wiadomość
-
Kochane mam dla Was informację, która może się przydać. Byłam dziś na warsztatach Świadoma mama tam pani dr mówiła, że najbezpieczniej jest rozpocząć współżycie w ciąży po 8-9tc. Chodzi o to, że zarodek próbuje się porządnie zagnieździć a podczas seksu macica się kurczy i rozszerza przez co zarodek w obkurczonej macicy może się kiepsko zagnieździć, mogą powstawać krwiaki itd.
liri, Giannaa lubią tę wiadomość
-
Magu wrote:Miu, według mnie to tam jest GS 52 (na ile udało mi się zdjęcie powiększyć ), czyli 52 milimetry. GS to wielkość pęcherzyka.
-
Fatim wrote:Kochane mam dla Was informację, która może się przydać. Byłam dziś na warsztatach Świadoma mama tam pani dr mówiła, że najbezpieczniej jest rozpocząć współżycie w ciąży po 8-9tc. Chodzi o to, że zarodek próbuje się porządnie zagnieździć a podczas seksu macica się kurczy i rozszerza przez co zarodek w obkurczonej macicy może się kiepsko zagnieździć, mogą powstawać krwiaki itd.
-
nick nieaktualny
-
A mnie niezle rozlozylo, w nocy goraczka i bol glowy, teraz nie wiele lepiej , do pracy nie poszlam, ide do lekarza zeby mnie szybko postawil na nogi. Sluchajcie a czy rodzinny lekarz wystawia ciazowe l4? Bo ja jeszcze w pracy nie powiedzialam o ciazy, chce to zrobic po swietach i nie wiem czy brac zwolnienie od lekarza czy dzien urlopu sobie po prostu wziac.