X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łódź
Odpowiedz

Łódź

Oceń ten wątek:
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam wybranej położnej ani pediatry. Będę pytać koleżanek które już mają dzieci i mieszkają na tym samym osiedlu i dopiero wtedy zdecydujemy kogo wybrać i jaką przychodnię. Tak bez polecenia ciężko wybrać, wolę żeby to był ktoś godny zaufania kto ma się zajmować mną i dzieckiem po porodzie.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie myślę dokładnie tak samo, że wolałabym kogoś poleconego. Problem w tym, że tylko dwie z moich przyjaciółek mają małe dzieci i obie mieszkają w zupełnie innych dzielnicach niż ja. Ale zaczynam prosić znajomych, żeby się rozeznali w swoich kręgach i wracali do mnie z rekomendacjami :)

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z mojego z osiedla z retkini mam 3 koleżanki z małymi dziećmi. Dwie urodziły w zeszłym roku, jedna w tym roku w styczniu więc rocznikowo mój Antoś będzie w tym samym wieku. Bardzo polecała swoją położną która przychodziła do niej do domu, dużo jej pomagała i doradzała, muszę zapytać o nazwisko, tym bardziej że jest z przychodni w której ja sama mam swojego lekarza więc bardzo blisko. I wiem że muszę się tym zająć w miarę szybko bo w szpitalu po porodzie pytają o wybraną przychodnię bo tam wysyłają kartę szczepień dziecka.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z dobrym pediatrą podobno jest dużyyyyyyyyyyy problem.

ja jak się zapisałam do szkoły rodzenia, musiałam się zapisać tam do położnej i środowiskowej z możliwością zmiany, ale jeśli nie zmienimy one chętnie będą jeździć. po jednym spotkaniu to za wcześnie na podjęcie decyzji, choć zrobiły na mnie mega wrażenie :)

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Józefka, jeżeli dobrze pamiętam to chodzisz do szkoły rodzenia Malinowa? Słyszałam że tam są bardzo dobre położne i rzeczywiście od razu wybiera się którąś z nich. Dla Ciebie to nawet lepiej bo po kilku zajęciach możesz je lepiej poznać i jak już jedna będzie przychodzić do domu to będziesz się czuła pewniej :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta258 też mi się tak wydaje, na wtorkowych zajęciach dopytam się dokładnie czy One z centrum miasta przyjeżdżałyby do mnie na Złotno. Jak coś podpytam się też o pediatrę czy mają kogoś godnego polecenia. a i tak jak najbardziej Malinowa :)

• marta258 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O pediatrę warto podpytać bo tak jak pisałaś ciężko znaleźć dobrego a to musi być dobry i zaufany lekarz, bo w końcu powierzamy mu opiekę nad naszym dzieckiem. Jak położne polecą Ci dobrego pediatrę to daj znać :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    we wtorek jak będę podpytam się :)

• Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dawno mnie tu nie było. Wróciliśmy dziś w nocy znad morza :-) cały wyjazd dyskutowaliśmy nad imieniem :-) i najbardziej nam do gustu przypadł Antoś :-) Marta, mam nadzieję że się nie obrazisz :-) mój M juz tak woła do brzucha, wiec chyba decyzja została podjęta...

udało mi się juz was nadrobić. Widze trochę mnie ominęło :-)

Dziewczyny wkrótce rodzące, trzymam mocno kciuki żeby wszystko poszło szybko i gładko... Koniecznie dajcie znać jak zacznie się cokolwiek dziać.

Józefka, zdawaj relacje na bieżąco z SR. Szkoda ze Twojego R nie było z Tobą... Ale następnym razem napewno będziecie całą rodziną :-) ważne ze zajęcia ci się podobały. Rzeczywiście wiele można się tam nauczyć. Tez musze się w końcu rozejrzeć za jakąś szkołą...

Słyszałam że ostatnio w lidlu i biedronce są jakieś mega promocje na ciuszki, proszki i płyny do prania, pampersy, jakieś kule Led itd. Co prawda już trochę trwają... Ale chyba musze się przejść i zobaczyć. Może.uda mi się coś fajnego kupić :-)

Powiedzcie mi... Bo na ostatniej wizycie doktor przepisał mi jakieś tabletki rozkurczowe THEOVENT 100. Kazał brać narazie po 1 dziennie. Mówi ze są majlepsze, bo nie powodują rozwarcia. Kupiłam je, ale przeczytałam ulotkę i tam jest napisane ze to tabletki rozkurczowe ale na drogi oddechowe :-/ stosuje się je przy zapaleniach płuc i oskrzeli. I że nie powinno się ich stosować w ciąży.
    Szukałam w internecie jakiś forów żeby zobaczyć co ludzie piszą. I tak jak myślałam... Dziewczyny się wypowiadają ze miały po nich duszności, zdarzało im się zasłabnąć i miały straszne mdłości. Każda jak leci odstawiała je na własną rękę i skutki uboczne mijały.
    Nie wzięłam do tej pory ani jednej tabletki. Nie chce ryzykować. Jak brzuch mi.się napina to biorę poprostu nospe. Wydaje mi się bezpieczniejsza... Co o tym myślicie? Miała któraś cokolwiek do.czynienia z tymi tabletkami?

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Agata26 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka ja pierwsze słyszę o takich tabletkach ja brałam luteine i dużo magnezu na twardniejacy brzuch, to trochę zmniejszyło objawy.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka, super że wyjazd udany :) Imię Antoś dla synka idealne, oczywiście że się nie obrażę, jak takie Wam się najbardziej podoba to śmiało niech będzie Antoś, będzie ich dwóch :)

W lidlu i biedronce teraz jest sporo promocji na art dziecięce, my kupiliśmy kilka paczek pieluszek dady. W lidlu jest sporo ładnych ubranek ale my już mamy całą wyprawkę więc się nie zdecydowaliśmy na zakup.

O tych tabletkach nic nie słyszałam, u mnie na skurcze lekarz zalecił magnez slow mag, biorę go już prawie 3 mies i zero skurczy. Lepiej nie ryzykuj z tymi tabletkami i na najbliższej wizycie powiedz o nich lekarzowi, może poleci Ci inne które na spokojnie można stosować w ciąży.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie najlepsze w tym wszystkim jest to ze to.właśnie.gin przepisał mi te tabletki. Niby mu ufam i nie chce wchodzić w jego kompetencje... Ale... Nie jestem przekonana do tych tabletek. Magnez biorę juz od dłuższego czasu, jem tez dużo pomidorów żeby uzupełnić potas. A jak mnie.męczą juz te skurcze to biorę sobie nospe. Max 1 w ciągu dnia bo nie jestem zwolenniczką łykania tabletek. Wogole. A w ciąży tym bardziej. Co dziwne, gin kazał mi też zmniejszyć juz dawkę guphastonu z 2 na 1 tabletkę dziennie

Właśnie wracamy z lidla. Chyba ludzie się rzucili na te ciuszki jak na świeże bułki :-) wszystko przebrane, kupiliśmy tylko 2 szt spodenek za 25zl i pampersy zaczynamy pomału kupować

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Agata26 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To do tego duphastonu ci jeszcze takie tabletki wymyślił? A dokuczaja ci skurcze? Skarzylas się na ostatniej wizycie? Ja bym nie brała. Sama miałam tak że mogłam przez dobre 2 tygodnie prawie tylko leżeć bo macica się ciągle stawiała i wtedy brałam luteine i czasem nospe i już się obawialam o dziecko i jak najszybciej chciałam odstawić. No ale ostatecznie to twoja decyzja, musisz się zastanowić czy zaufać na tyle lekarzowi

• Agata26 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ciuszki w lidlu piękne :) koło mnie na nowych sadach wczoraj było dużo, ale ja też już wszystko mam.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może w lidlu będą jeszcze promocje na ubranka np za pół roku, rok, wtedy będziemy mogły kupić większe rozmiary, bo rzeczywiście ciuszki śliczne :)

U mnie dzisiaj oficjalnie ciąża donoszona :) Ale Antoś niech się nie śpieszy z przyjściem na świat bo musi jeszcze podrosnąć do planowego terminu cc, ma na to jeszcze ponad 2 tyg :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, to gratulacje! Pewnie wielki kamień z serca :-) teraz już tylko czekać aż weźmiesz w ramiona swojego synka :-)

Agata, duphaston biorę od samego początku ciąży. Teraz kazał mi zmniejszyć dawkę, bo to juz połowa 6 miesiąca i dzięki Bogu nic się nie dzieje. Co do skurczy to nie męczą mnie one aż tak bardzo. Wspominałam mu ze raz, a czasem parę razy dziennie zdarzy się ze brzuch twardnieje. Normalnie czuje jak się macica obkurcza. Ale to trwa tylko moment, za chwilę przechodzi. To moja pierwsza ciąża, wiec mówię mu o wszystkim co budzi moje wątpliwości. Wyraźnie czuje ruchy dziecka. O stałych porach, plus czasem jakieś dodatkowe. Lekarz niby mówi ze to wszystko normalne i ze niczym nie powinnam się martwić. Ale przepisał te tabletki bo niby od 6 miesiąca trzeba już brać coś rozkurczowo. Ale ja chyba jednak zaufam swojej intuicji... Z resztą cala masa kobiet w ciąży bierze właśnie nospe. Wydaje mi się bezpieczniejsza niż tamte tabletki

oar8skjo4squlk4t.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 18:37

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusazabka ja łykam obecnie magnez 3X1 tabletce (już zmniejszone bo początkowo były 3x2) i aspargin (drętwiał mi prawy nadgarstek) Obecnie luz, nawet skurczy nie mam ale tabsy profilaktycznie łykam.

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm... To ja łykam tylko 2x1 tabletkę. Choć na opakowaniu jest napisane ze spokojnie można do 8 dziennie...

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od kiedy włączyłam aspargin to oprócz końca zdrętwienia nadgarstka, skończyły mi się :twardnienie brzucha, skurczy brak. jak coś poczuję, że brzuch mi twardnieje, mam łykać odrazu magnez i położyć się i nie głaskać, nie dotykać brzucha.

martusiazabka czyli już wystartowałaś z kompletowaniem wyprawki :) ja czekam (tak się umówiłam z moim sceptycznym R.) że zaczniemy kupować po wizycie 13 września. akurat wejdziemy w "3" z przodu i podpytamy się jak orientacyjnie duży będzie nasz dzidź :)

• marta258 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka, dziękuję, teraz jestem już spokojniejsza jak ciąża donoszona bo Antoś na pewno nie będzie wcześniakiem :)

Tak ja Wy, magnez też łykam, 3 tabl dziennie i skurczy czy twardości brzucha nie mam, oby tak zostało do końca ciąży :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ