X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łódź
Odpowiedz

Łódź

Oceń ten wątek:
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata, bez stresu. Masz bodajże 14 dni jeszcze... Jeśli tyle czasu po terminie nic się nie będzie działo to będą wywoływać. Bynajmniej tak słyszałam. A ty juz jesteś w szpitalu? Czy w domu?

Józefka, nie powinnaś mieć żadnych wyrzutów sumienia. W większości te tanie bądź używane ciuszki są lepsze od tych nowych, markowych. Z resztą gdzieś czytałam ze i tak trzeba to wszystko wyprać kilka razy zanim się na dziecko założy. Wiec chyba nawet lepiej kupować używane. No i nie ukrywajmy... Cenowo tez jest to różnica. I nie chodzi tu wcale o oszczędzanie na dziecku. Wydatków jest po uszy. Są rzeczy na które można wydać mniej... I takie na które lepiej przeznaczyć więcej. Niczym się nie przejmuj. Bilans zachowany ;-)

oar8skjo4squlk4t.png

józefka lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj byliśmy na rodzinnym grillowaniu takie pozegnanie wakacji. Oficjalnie kazali mi się stuknąć w głowę z pomysłem kupowania ciuszków w markowych sklepach :) no pozwolenia na 2/3 sztuki jeśli będą bardzo słodkie i się uprę. Część zakupów zrobimy przez internet bo nie które modele nam się wyjątkowo podobają, są za rozsądną cenę i 100% bawełny i polski producent a i opinie też pozytywne :)
    zrobiłam w nocy sobie rozpiskę też ile sztuk czego i szczerze co zajrzę do tej listy to ją modyfikuje :) postaram się ogarnąć i nie panikować :)

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata26, trzymamy kciuki za szybki poród, w Medeorze chyba po tygodniu wywołują jak nic się nie dzieje więc już za tydzień na pewno maleństwo będzie z Tobą :)

Józefka, ja ubranek mam mniej więcej po 6 szt z różnego rodzaju tzn pajacyki, body, śpiochy z kaftanikami, koszulki, półśpiochy, oprócz tego po 3-4 czapeczki, łapki niedrapki, skarpetki. Najwięcej oczywiście body i pajacyków bo to najłatwiej założyć i chyba dziecku najwygodniej. Nie kupowałam nic przez głowę żeby nie męczyć dziecka. A na chłodniejsze dni mam po 2 pajace welurowe. Część ubranek dostaliśmy od koleżanki po jej dzieciach więc dzięki temu mieliśmy mniej do kupienia.
    Na allegro kupisz na pewno o wiele korzystniej niż w sklepach stacjonarnych, z tych najbardziej polecam pepco, mają tam niedrogie ubranka i często są promocje a nawet bez nich można kupić czapeczki po 3 zł w różnych rozmiarach, jak byłam to kupiłam od razu 3 szt :)

Martusiazabka, to prawda że przed pierwszym założeniem wszystkie ubranka trzeba wyprać i wyprasować, nawet nowe. I to nie tylko ubranka, również kocyki, rożki, ręczniki z kapturkiem, pościel, pieluchy tetrowe i flanelowe, ogólnie wszystko z czym ma kontakt dziecko. Ja do prania i płukania kupiłam płyny Bobini w rossmannie, do dziecięcych jest też polecana Lovela :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png

Wysłany: 4 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam proszki lovela bo były ostatnio w promocji w biedronce. Ale muszę jeszcze kupić jakiś płyn do płukania. Generalnie sporo rzeczy już kupiłam. Cześć zamówiłam i idzie poczta lub kurierem, część dostaliśmy, parę ciuszków kupiłam w pepco... A dziś patrzyłam na listę wyprawkową i w szoku jestem ze tak dużo mi jeszcze zostało do kupienia... :-(

oar8skjo4squlk4t.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 ale kupowałaś w jednym rozmiarze po 6 sztuk? bo ja planuje kupić kilka w rozmairze 56 tak po 3 sztuki mniej więcej i w rozmiarze 62 po 5 sztuk. wyjatkiem są pajace welurowe bo 1 szt w rozmiarze 56 i 2 w rozmiarze 62. co o tym myślisz?

• marta258 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam ubranka w rozmiarach 56, 62 i 68, myślę że na pierwsze pół roku wystarczy. Zaczęłam od 56 bo Antoś zapowiada się mały. Z każdego rozmiaru mam mniej więcej po 6 szt różnego rodzaju ubranek, najwięcej body, pajaców ale np tylko po 4 szt śpiochów i półśpiochów. Rodzajów ubranek jest kilka więc warto mieć po kilka szt z każdego, tak żeby starczyło na parę dni i nie wstawiać codziennie pralki. Jak układam ubranka w komodzie to porobiłam od razu komplety np śpiochy z kaftanikami lub koszulkami, body z półśpiochami, osobno pajace i dzięki temu wiem że np na rozm 56 mam całych 15 kompletów na zmianę. Licząc 2 dziennie to co tydzień będę wstawiać pranie.
    A pajace welurowe mam po 2 szt w każdym z tych 3 rozmiarów bo tylko na dwór do wózka.
    Nie wiem jak u Was duży zapowiada się syn, jak będzie większy to lepiej mieć więcej ubranek na 62, a mniej na 56 bo te pewnie założysz tylko przez pierwszy miesiąc. A pajaców welurowych wystarczy Ci tyle ile masz, w końcu będą tylko na spacery do wózka, a w domu tylko lekkie i bawełniane rzeczy. No i nie zapomnij o łapkach niedrapkach bo dzieci po porodzie lubią się drapać po twarzy.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusiazabka, jak ja pierwszy raz spojrzałam na listę wyprawkową to się przeraziłam że aż tyle rzeczy jest potrzebnych. Na początek kupiłam tylko to co niezbędne, nie mam tego dużych ilości. A jeszcze jest tak że po narodzinach przychodzi rodzina i każdy coś przynosi dla dziecka. Większość pyta co jest potrzebne więc można coś podpowiedzieć, dlatego my specjalnie kilku rzeczy nie kupiliśmy żeby rodzinie doradzić :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 syn zapowiada się długi, na połówkowych lekarz był pod wrażeniem długości kości udowej i zapowiedział że długie nogi chłopak ma :) dla tego pomyślałam tylko nieliczne kupić 56 rozmiar a więcej 62. na wizycie podpytam się pani doktor.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak syn zapowiada się długi to lepiej kup więcej ubranek 62 a te 56 to tylko kilka szt, będą akurat dobre na pierwsze dni, tygodnie po porodzie. A przed Tobą jeszcze pewnie 3 usg więc narazie możesz się wstrzymać z mniejszym rozmiarem i poczekać aż będziesz wiedzieć jak rośnie synek, bo pod koniec ciąży dzieci zazwyczaj bardziej przybierają na wadze a mniej rosną na długość. Możesz też porównać swoją i męża długość przy porodzie i czy obecnie jesteście wysocy, bo jeżeli tak to synek pewnie też będzie długi.
    My z mężem przy porodzie mieliśmy 52 i 55 cm, obecnie nie jesteśmy wysocy więc nasz Antoś nie ma po kim być długi. Na usg lekarz też mówił że synek mały dlatego ubranka kupiliśmy od rozm 56, a nawet te mogą być na początek za duże, wtedy będziemy podwijać rękawki :)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak pisałam wcześniej 13 mam wizytę będzie USG delikatnie podpytam :) a dziś się dowiedziałam, że mamy dostać część wyprawki od znajomych, więc do 13 też pewnie będe wiedziała co mam (co dostanę lub nie ) coś czuje, ze nie potrzebnie panikuje i się stresuje, też tak miałyście

• marta258 Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak część wyprawki dostaniecie od znajomych to narazie się wstrzymaj z zakupami, później przejrzyj i policz ile czego macie, zrób listę i dopiero zakupy :)
    Nie ma co się denerwować i stresować, macie jeszcze czas, na pewno ze wszystkim zdążycie i kupicie to co niezbędne dla Kropka. Ja się nic nie stresowałam bo zrobiłam listę i z nią robiłam wszystkie zakupy żeby niczego nie zapomnieć. Wystarczy dobra organizacja i będzie dobrze :)

Martusiazabka lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj rozpoczęłam 39 tydzień i jeszcze 10 dni do porodu, już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę Antosia :)

Martusiazabka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png

Wysłany: 5 września 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz już podwójnie trzymamy kciuki :-) za Agatę i za Ciebie, Marta :-) juz w zasadzie odliczanie rozpoczęte... Pisz nam koniecznie jakby się cokolwiek działo

oar8skjo4squlk4t.png

marta258 lubi tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że będę pisać, nawet jak się zacznie wcześniej, ale mam nadzieję że jeszcze Antoś poczeka te 10 dni :)
    Ja narazie się nie pcham na początek kolejki, pierwsza jest Agata, dopiero później moja kolej :)
    A w tym tygodniu czeka mnie jeszcze kilka wizyt, jutro ktg, w środę usg u mojego lekarza i w piątek kolejne ktg.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj dziewczyny :) Maluszki nam się zaraz posypią <3

Martusiazabka, marta258 lubią tę wiadomość

• marta258 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się, jeszcze chwila i będą pierwsze dzieciątka :) Mój dzisiaj na ktg wariował i wiercił się, dobrze że nie spał bo wtedy musiałabym powtórzyć badanie. A to co mnie zdziwiło to że skurcze się pisały i położna pytała czy je czuję a ja nic, nawet jednego nie poczułam a później na wydruku ewidentnie były, chyba to te przepowiadające, bo na pewno nie porodowe :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to dobrze, że nie wyczuwasz tych skurczy, przynajmniej nie nakręcasz się niepotrzebnie czy to to czy nie to.

• marta258 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może rzeczywiście lepiej że ich nie czuję, podobno zdarza się że są bardzo bolesne i dziewczyny się zastanawiają czy to już porodowe i jadą do szpitala a tam sprawdzają i odsyłają bo to jednak tylko przepowiadające.
    W ciągu ostatnich tygodni tylko 3 razy czułam takie mocniejsze skurcze i to tylko przez chwilę więc nie panikowałam bo wiem że to jeszcze za wcześnie, ale teraz mogą się częściej zdarzać.

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak nasza Agata26 ?

• józefka Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marta258 byłam dziś w SR i podpytałam o pediatrę. Położna polecała lekarzy od nich z przychodni Malinowa, podobno to lekarze którzy pracują również w szpitalach Korczak i w razie czego od razu tam do siebie na oddziały kierują.

pytałam się ich też czy One z Kilińskiego po porodzie będą do mnie "dymać" na Złotno. tak jak najbardziej tak w ramach NFZ i z tego co zrozumiałam jedna wizyta to będzie nawet z lekarzem pediatrą.

marta258 lubi tę wiadomość

‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ