X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego tez chciałabym to zrobić teraz, bo jeszcze wywietrzę na balkonie :) A soda słyszałam, że super do bieli. Czy na innych nie pozostawia płam?

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    A tu jeszcze fajny artykuł, który uczy rozróżniać co jest co, bo ja miałam z tym problem 😅
    https://fazymazy.com/strona/jak-ubrac-niemowlaka

Dzieki Monia! super ściąga dla takiego laika jak ja ktory nie ogarnia, fajnie ze podali wage bobasa vs rozmiar ciuszkow, jak dobrze pojdzie i bedzie porod z terminem patrzac na wage moja przy porodzie i meza to powinnam isc raczej w 56/62 :D ewentualnie kilka mniejszych

Moniek330 lubi tę wiadomość

age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie ogarniam w co ubrać dzieciaka w domu, na dwór, itp. no oglądam te obrazki i ciągle nie potrafię się nauczyć co zakładać.wszedzie jest jak ubrać dziecko do snu. No ale ono czasem nie śpi, to mam je rozbierać co godzinę?🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 14:05

u5cvp2.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    No dlatego tez chciałabym to zrobić teraz, bo jeszcze wywietrzę na balkonie :) A soda słyszałam, że super do bieli. Czy na innych nie pozostawia płam?
    Nie zauważyłam, ale też nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia z nią.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ja nie ogarniam w co ubrać dzieciaka w domu, na dwór, itp. no oglądam te obrazki i ciągle nie potrafię się nauczyć co zakładać.wszedzie jest jak ubrać dziecko do snu. No ale ono czasem nie śpi, to mam je rozbierać co godzinę?🤔
    Spokojnie, na pewno wyjdzie w praktyce. 😉 Takie poradniki z neta to mogą być jakąś wskazówką, ale przecież i tak dzieci mają różne preferencje termiczne, w domach mamy różne temp., a różne materiały różnie grzeją, więc chyba najlepiej opierać się na obserwacji dziecka i sprawdzaniu np. karku, czy nie za zimny, czy się spocił itp.

kurczak, Babulka lubią tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Akata :)

Olencja, na początku to głównie śpi ;) Dziewczyny tutaj pisały, że na początek śpioszki, bodziaki, pajacyki i daje mi to pogląd jak te warstwy dopasować. Ja też mam jakieś małe legginsiki. Jak będzie mi już to całe zakładanie tych rzeczy szlo lepiej to pewnie i spodenki założymy ;) Patrzę jak w rodzinie kuzynki ubierają nieraz. Ale teraz same letnie dzieciaki były w sumie to tez inaczej. Bodziaki i koniec, bo upały były 🫣

Udało mi się na olx znaleźć przewijak w super stanie i w dobrej cenie dopasowany do komody, która już mamy. Także jestem happy. Co trzeba nowe to będzie nowe, ale moja wewnętrzna cebula się raduje, jak coś znajdę w dobrej cenie. Mocno z mężem ciśniemy,, żeby nadpłacić kredyt i na macierzyńskim, przy niższych dochodach, ale większych wydatkach 🤪 mieć lżej 🙂

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaku a jak sądzisz, twoje starsze kocie dziecko przyjmie młodsze rodzeństwo? Bo ja się trochę boje ze mój będzie chciał spać z siostrą w łóżeczku 😱

kurczak lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Kurczaku a jak sądzisz, twoje starsze kocie dziecko przyjmie młodsze rodzeństwo? Bo ja się trochę boje ze mój będzie chciał spać z siostrą w łóżeczku 😱

Myśle, że z dystansem. Ona się boi nagłych ruchów i krzyków. Jak przychodzą do nas dzieci, które „umieją w koty” to się nawet pogłaskać da. Jak krzyczące czy biegające to się chowa. Pewnie na początku będzie oszołomiona. Ale pewnie tez dlatego, że ja będę miała jakieś inne dziecko na kolanach, a nie ją 🤣

A Twój taki śmiały? Nasza woli kartony i plecaki niż ludzkie łóżka. Może i młodej oszczędzi 🤣

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Do snu czyli na noc ;) Raczej maluchów się nie przebiera do drzemki :) w lutym to myślę, że standardowo body na długi rękaw plus półspiochy przy takiej tempersturze pokojowej lub jakiś analogiczny zestaw. Ewentualnie dołożę jakiś kubraczek jak w tym będzie za zimno :) Noworodki lubią mieć trochę cieplej w pierwszych dniach. A na noc ja planuję pajacyk i spiworek :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Myśle, że z dystansem. Ona się boi nagłych ruchów i krzyków. Jak przychodzą do nas dzieci, które „umieją w koty” to się nawet pogłaskać da. Jak krzyczące czy biegające to się chowa. Pewnie na początku będzie oszołomiona. Ale pewnie tez dlatego, że ja będę miała jakieś inne dziecko na kolanach, a nie ją 🤣

A Twój taki śmiały? Nasza woli kartony i plecaki niż ludzkie łóżka. Może i młodej oszczędzi 🤣
    Mój lubi ludzi,ale nie wiem czy toleruje te mniejsze istoty bo nigdy takich nie widział. Teraz śpi z nami na głowach naszych,i obawiam się że z miłości do siosrty moze próbować tego samego. On jest bardzo przyjacielski i mamowy. Obawiam się że będzie zazdrosny.

Babulka ale to ile warstw to chyba też zależy od temp w domu. Ja lubię jak jest chłodno. Szczególnie w nocy. A w dzień może zamiast śpiworki będzie Toto małe wolało jakiś kocyk lekki. No nie wiem, zielona jestem jak kabaczek 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 14:40

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja to myśle, że u Ciebie będzie łatwiej. My się boimy, że kicia będzie się dystansowała. No ale też się nie nastawiamy, będzie dobrze :)

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Olencja to myśle, że u Ciebie będzie łatwiej. My się boimy, że kicia będzie się dystansowała. No ale też się nie nastawiamy, będzie dobrze :)
    Oby nie zjadl jej 😱 toż to dziki stwór 😁

u5cvp2.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie gdzieś czytałam, że dziecko ubieramy tak jakby o jedną warstwę grubiej niż same jesteśmy ubrane wychodząc np na dwór. Ale nie wiem jakie to ma przełożenie na codzień 😄

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja jak masz chłodno w domu to najwyżej właśnie czymś przykryjesz :) dotyka się karku czy jest ciepły czy zimny. Ja jednak też dostałam zjebkę w szpitalu, bo dziecko miałam w 6 dobie życia w jednej warstwie plus cienkim kocyku (tam upał w tych szpitalach) i wrzeszczala ciągle, przyszła położna, zawinela w kocyk i na to rożek i cisza 😌 także jej po prostu zimno było 🙈

Dziewczyny, czy któraś ma doświadczenie z tarczycą? Ja jestem od 5tc na euthyroxie 25 i wyniki ladne, ostatnie w Sierpniu robione a dziś nagle tsh 4 😱😱😱

Widzę że endo już zobaczył bo wygrała mi się recepta na 50 euthyroxu. To normalne że mi tak wywaliło? Dziecku się nic nie stanie? 🥺

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka a dlaczego tak długo byłaś z małą w szpitalu?
    Czyli poradniki poradnikami, ale w „w razie w” kombinować i słuchać dziecka i swojego instynktu :)

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak moja mała miala niestety długo żółtaczkę i antybiotyk dożylnie bo rosło jej crp. Okropne to było.
    Dokładnie, trzeba patrzeć zdroworozsądkowo :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej. To obyś teraz długo tam nie zabawiła. I żadna z nas ;)

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:

Widzę że endo już zobaczył bo wygrała mi się recepta na 50 euthyroxu. To normalne że mi tak wywaliło? Dziecku się nic nie stanie? 🥺

absolutnie nic sie dziecku nie stanie, podebrał CI bobas hormonow i tarczyca nie wydala, ja tarczycy nie mam w ogole i biore 125 letroxu obecnie bo mi do 2 tsh skoczylo, to czeste zjawisko ze tsh skacze w ciazy

age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Olencja jak masz chłodno w domu to najwyżej właśnie czymś przykryjesz :) dotyka się karku czy jest ciepły czy zimny. Ja jednak też dostałam zjebkę w szpitalu, bo dziecko miałam w 6 dobie życia w jednej warstwie plus cienkim kocyku (tam upał w tych szpitalach) i wrzeszczala ciągle, przyszła położna, zawinela w kocyk i na to rożek i cisza 😌 także jej po prostu zimno było 🙈

Dziewczyny, czy któraś ma doświadczenie z tarczycą? Ja jestem od 5tc na euthyroxie 25 i wyniki ladne, ostatnie w Sierpniu robione a dziś nagle tsh 4 😱😱😱

No trzeba będzie macać karczek.
    Tak tarczyca może być niewydolna i nagle tsh rośnie. Spokojnie bierz 50 i za miesiąc zbadaj znów hormony.

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak zdecydowanie każdemu życzę szybkiego wypisu, nie będę Wam smęcić, bo sama nie chcę tego wspominać 😅 ale to było bardzo trudne doświadczenie dla nas obu i długo się po tym zbierałyśmy.

Ariane dzięki 🙏 9 sierpnia miałam tsh 0,8 a teraz takie coś. W ogóle nigdy nie miałam problemów z tarczycą a badam regularnie, przed ciążą było ok a z pozytywnym testem nagle ponad 3 😱 od razu dostalam euthyrox 25 i było dobrze aż do tego sierpnia. No ale 4 to już przegięcie 🙆‍♀️

Olencja dzięki. Ciekawe czy mi zostanie ta niedoczynność po ciąży 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 15:44

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ