X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dlatego tez chciałabym to zrobić teraz, bo jeszcze wywietrzę na balkonie :) A soda słyszałam, że super do bieli. Czy na innych nie pozostawia płam?

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    A tu jeszcze fajny artykuł, który uczy rozróżniać co jest co, bo ja miałam z tym problem 😅
    https://fazymazy.com/strona/jak-ubrac-niemowlaka

Dzieki Monia! super ściąga dla takiego laika jak ja ktory nie ogarnia, fajnie ze podali wage bobasa vs rozmiar ciuszkow, jak dobrze pojdzie i bedzie porod z terminem patrzac na wage moja przy porodzie i meza to powinnam isc raczej w 56/62 :D ewentualnie kilka mniejszych

Moniek330 lubi tę wiadomość

age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie ogarniam w co ubrać dzieciaka w domu, na dwór, itp. no oglądam te obrazki i ciągle nie potrafię się nauczyć co zakładać.wszedzie jest jak ubrać dziecko do snu. No ale ono czasem nie śpi, to mam je rozbierać co godzinę?🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 14:05

u5cvp2.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    No dlatego tez chciałabym to zrobić teraz, bo jeszcze wywietrzę na balkonie :) A soda słyszałam, że super do bieli. Czy na innych nie pozostawia płam?
    Nie zauważyłam, ale też nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia z nią.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ja nie ogarniam w co ubrać dzieciaka w domu, na dwór, itp. no oglądam te obrazki i ciągle nie potrafię się nauczyć co zakładać.wszedzie jest jak ubrać dziecko do snu. No ale ono czasem nie śpi, to mam je rozbierać co godzinę?🤔
    Spokojnie, na pewno wyjdzie w praktyce. 😉 Takie poradniki z neta to mogą być jakąś wskazówką, ale przecież i tak dzieci mają różne preferencje termiczne, w domach mamy różne temp., a różne materiały różnie grzeją, więc chyba najlepiej opierać się na obserwacji dziecka i sprawdzaniu np. karku, czy nie za zimny, czy się spocił itp.

kurczak, Babulka lubią tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Akata :)

Olencja, na początku to głównie śpi ;) Dziewczyny tutaj pisały, że na początek śpioszki, bodziaki, pajacyki i daje mi to pogląd jak te warstwy dopasować. Ja też mam jakieś małe legginsiki. Jak będzie mi już to całe zakładanie tych rzeczy szlo lepiej to pewnie i spodenki założymy ;) Patrzę jak w rodzinie kuzynki ubierają nieraz. Ale teraz same letnie dzieciaki były w sumie to tez inaczej. Bodziaki i koniec, bo upały były 🫣

Udało mi się na olx znaleźć przewijak w super stanie i w dobrej cenie dopasowany do komody, która już mamy. Także jestem happy. Co trzeba nowe to będzie nowe, ale moja wewnętrzna cebula się raduje, jak coś znajdę w dobrej cenie. Mocno z mężem ciśniemy,, żeby nadpłacić kredyt i na macierzyńskim, przy niższych dochodach, ale większych wydatkach 🤪 mieć lżej 🙂

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaku a jak sądzisz, twoje starsze kocie dziecko przyjmie młodsze rodzeństwo? Bo ja się trochę boje ze mój będzie chciał spać z siostrą w łóżeczku 😱

kurczak lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Kurczaku a jak sądzisz, twoje starsze kocie dziecko przyjmie młodsze rodzeństwo? Bo ja się trochę boje ze mój będzie chciał spać z siostrą w łóżeczku 😱

Myśle, że z dystansem. Ona się boi nagłych ruchów i krzyków. Jak przychodzą do nas dzieci, które „umieją w koty” to się nawet pogłaskać da. Jak krzyczące czy biegające to się chowa. Pewnie na początku będzie oszołomiona. Ale pewnie tez dlatego, że ja będę miała jakieś inne dziecko na kolanach, a nie ją 🤣

A Twój taki śmiały? Nasza woli kartony i plecaki niż ludzkie łóżka. Może i młodej oszczędzi 🤣

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Do snu czyli na noc ;) Raczej maluchów się nie przebiera do drzemki :) w lutym to myślę, że standardowo body na długi rękaw plus półspiochy przy takiej tempersturze pokojowej lub jakiś analogiczny zestaw. Ewentualnie dołożę jakiś kubraczek jak w tym będzie za zimno :) Noworodki lubią mieć trochę cieplej w pierwszych dniach. A na noc ja planuję pajacyk i spiworek :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Myśle, że z dystansem. Ona się boi nagłych ruchów i krzyków. Jak przychodzą do nas dzieci, które „umieją w koty” to się nawet pogłaskać da. Jak krzyczące czy biegające to się chowa. Pewnie na początku będzie oszołomiona. Ale pewnie tez dlatego, że ja będę miała jakieś inne dziecko na kolanach, a nie ją 🤣

A Twój taki śmiały? Nasza woli kartony i plecaki niż ludzkie łóżka. Może i młodej oszczędzi 🤣
    Mój lubi ludzi,ale nie wiem czy toleruje te mniejsze istoty bo nigdy takich nie widział. Teraz śpi z nami na głowach naszych,i obawiam się że z miłości do siosrty moze próbować tego samego. On jest bardzo przyjacielski i mamowy. Obawiam się że będzie zazdrosny.

Babulka ale to ile warstw to chyba też zależy od temp w domu. Ja lubię jak jest chłodno. Szczególnie w nocy. A w dzień może zamiast śpiworki będzie Toto małe wolało jakiś kocyk lekki. No nie wiem, zielona jestem jak kabaczek 😱

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 14:40

u5cvp2.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja to myśle, że u Ciebie będzie łatwiej. My się boimy, że kicia będzie się dystansowała. No ale też się nie nastawiamy, będzie dobrze :)

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Olencja to myśle, że u Ciebie będzie łatwiej. My się boimy, że kicia będzie się dystansowała. No ale też się nie nastawiamy, będzie dobrze :)
    Oby nie zjadl jej 😱 toż to dziki stwór 😁

u5cvp2.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie gdzieś czytałam, że dziecko ubieramy tak jakby o jedną warstwę grubiej niż same jesteśmy ubrane wychodząc np na dwór. Ale nie wiem jakie to ma przełożenie na codzień 😄

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja jak masz chłodno w domu to najwyżej właśnie czymś przykryjesz :) dotyka się karku czy jest ciepły czy zimny. Ja jednak też dostałam zjebkę w szpitalu, bo dziecko miałam w 6 dobie życia w jednej warstwie plus cienkim kocyku (tam upał w tych szpitalach) i wrzeszczala ciągle, przyszła położna, zawinela w kocyk i na to rożek i cisza 😌 także jej po prostu zimno było 🙈

Dziewczyny, czy któraś ma doświadczenie z tarczycą? Ja jestem od 5tc na euthyroxie 25 i wyniki ladne, ostatnie w Sierpniu robione a dziś nagle tsh 4 😱😱😱

Widzę że endo już zobaczył bo wygrała mi się recepta na 50 euthyroxu. To normalne że mi tak wywaliło? Dziecku się nic nie stanie? 🥺

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka a dlaczego tak długo byłaś z małą w szpitalu?
    Czyli poradniki poradnikami, ale w „w razie w” kombinować i słuchać dziecka i swojego instynktu :)

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak moja mała miala niestety długo żółtaczkę i antybiotyk dożylnie bo rosło jej crp. Okropne to było.
    Dokładnie, trzeba patrzeć zdroworozsądkowo :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej. To obyś teraz długo tam nie zabawiła. I żadna z nas ;)

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:

Widzę że endo już zobaczył bo wygrała mi się recepta na 50 euthyroxu. To normalne że mi tak wywaliło? Dziecku się nic nie stanie? 🥺

absolutnie nic sie dziecku nie stanie, podebrał CI bobas hormonow i tarczyca nie wydala, ja tarczycy nie mam w ogole i biore 125 letroxu obecnie bo mi do 2 tsh skoczylo, to czeste zjawisko ze tsh skacze w ciazy

age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Olencja jak masz chłodno w domu to najwyżej właśnie czymś przykryjesz :) dotyka się karku czy jest ciepły czy zimny. Ja jednak też dostałam zjebkę w szpitalu, bo dziecko miałam w 6 dobie życia w jednej warstwie plus cienkim kocyku (tam upał w tych szpitalach) i wrzeszczala ciągle, przyszła położna, zawinela w kocyk i na to rożek i cisza 😌 także jej po prostu zimno było 🙈

Dziewczyny, czy któraś ma doświadczenie z tarczycą? Ja jestem od 5tc na euthyroxie 25 i wyniki ladne, ostatnie w Sierpniu robione a dziś nagle tsh 4 😱😱😱

No trzeba będzie macać karczek.
    Tak tarczyca może być niewydolna i nagle tsh rośnie. Spokojnie bierz 50 i za miesiąc zbadaj znów hormony.

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak zdecydowanie każdemu życzę szybkiego wypisu, nie będę Wam smęcić, bo sama nie chcę tego wspominać 😅 ale to było bardzo trudne doświadczenie dla nas obu i długo się po tym zbierałyśmy.

Ariane dzięki 🙏 9 sierpnia miałam tsh 0,8 a teraz takie coś. W ogóle nigdy nie miałam problemów z tarczycą a badam regularnie, przed ciążą było ok a z pozytywnym testem nagle ponad 3 😱 od razu dostalam euthyrox 25 i było dobrze aż do tego sierpnia. No ale 4 to już przegięcie 🙆‍♀️

Olencja dzięki. Ciekawe czy mi zostanie ta niedoczynność po ciąży 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 15:44

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ