X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-20220926-092244.jpg
    To moje zamówienie, plus jeszcze nie zmieścił się na screenie vinagtol, patyczki do uszu, mały octenisept i mniejsze podpaski. Wkładek laktacyjnych nie zamawiałam bo zostało mi jeszcze jedno całe opakowanie z poprzedniego kp.

Ale już myślę, że możliwe, że jeszcze zamówię coś na kolki, rekawiczki nitrylowe i pewnie jeszcze coś mi się przypomni ;)

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Babulka. ❤ A ten liść maliny to na co?

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Ja już myślałam, że jakiś problem techniczny z forum jest ;)

Babulka super, że możesz przesunąć sobie wizytę i będziesz spokojniejsza. Ja w sobotę przesadziłam. Za dużo chodziliśmy, zegarek pokazał mi 11km. Jak wracaliśmy wieczorem z pokazu jakichś światełek, zaczęło mnie kłuć na wysokości nerek. Szlam zgięta i zgarbiona, promieniowało do przodu i góry… jeszcze winda nie działa akurat w bloku. Z bólu było mi niedobrze. Już widziałam jak jadę na IP… Na szczęście 5 min leżenia i przeszło. Żadnej krwi itp. Mąż tak się zmartwił, że aż zakazał mi „wycieczek” kilometrowych, dużych zakupów itp. Także mamy nauczkę i zdałam sobie sprawę, że to w końcu 5 miesiąc i czas przystopować…

Babulka - a jakie smoczki zamówiłaś? Ja dostałam lovi, chyba dość częsty wybór mam. Ile takich smoków warto mieć? Czy lepiej jakieś ze dwie firmy, bo nie wiadomo co jej przypasuje? Butelki docierasz do laktatora? Żeby gwint pasował? Czy totalnie nie?
    Ojej kurczak uważaj na siebie. Ja właśnie też już odpuszczam, mieliśmy iść do zoo rodziną ale chyba powiem mężowi, zeby sam z córką pojechał. Za dużo łażenia.

Ja właśnie zamówiłam lovi i suavinex, żeby mieć dwa rodzaje czyli w sumie 3 smoczki, myślę, że to w zupełności wystarczy na początek. Jak któryś jej podpasuje i rzeczywiście logopeda zaakceptuje to będę dalej kupować.

Co do gwintu to nie patrzyłam na to zupełnie, bo planuję karmić piersią, więc jeśli się uda, to butelki będą używane sporadycznie. Wtedy nie ma problemu, żeby przelać mleko. No i pod kątem ewentualnego mm też biorę, bo zamierzam mieć jakaś małą paczkę mm albo takich gotowych buteleczek w razie czegokolwiek, mnie osobiście przeraża wizja, że coś mi się stanie, trafię do szpitala, albo nie dojadę na czas do domu czy totalnie nie będę miała mleka a dziecko będzie wyło z głodu całą noc a mąż z dwójką w nocy będzie jeździł do apteki dyżurnej, robił mleko i dopiero karmił 🤯 Wolę mieć cokolwiek w szafeczce dla własnego komfortu ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Dzięki Babulka. ❤ A ten liść maliny to na co?
    To przed samym porodem na polepszenie kurczliwości macicy. Taka homeopatia ale całkiem dobra ta herbatka i nie wiem czy pomogło, no ale urodziłam i miałam poczucie, że coś robię w tym kierunku w ostatnich tygodniach 😆
    Jak zostanie, to można pić sobie normalnie. Tylko nie w niedonoszonej ciąży. Jeszcze wiesiołek potem lykalam też na coś tam (rozciagliwosc szyjki czy coś takiego) ale jeszzce mam w apteczce.

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne. Dziękuje. Też planuje kp, ale właśnie biorąc pod uwagę Wasze rady, to warto być przygotowanym. Mam też chęć by zostawiać Małą z babcią jak już będzie opcja, więc liczę, że jak ściągnę pokarm to z butli wypije. Zobaczymy.

Założyłam konto na Gemini ostatnio i za pomocą Twojej listy coś tam dodam 🤔

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jest darmowa wysyłka na gemini?
    Ja smoczków ani butelek zupełnie nie ogarniam:/ zaczyna mnie to wszystko przerażać już.
    Za dużo tego wszystkiego na raz.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego będę próbować od małego do butli przyzwyczajać ale okazjonalnie i na pewno nie w czasie rozkrecania laktacji, wiadomo. Bo nie wyobrażam sobie, żebym nigdzie nie mogła wyjść na dłużej niż godzinę 🙆‍♀️
    Moja starsza była niestety dokarmiana w szpitalu (uważam, że totalnie niepotrzebnie) i nie zaburzylo to karmienia, chociaż fakt, miałam dużo kryzysów laktacyjnych. Tylko że ja wtedy nie dojadałam. I po prostu tego mleka momentami było za mało. Ale wtedy (znowu - w necie) była promowana wizja, że dieta matki nie ma wpływu na laktacje, nawet były publikowane jakieś badania, że kobiety tam gdzie jest głód nawet karmią piersią i to jest normalne. Zgrzytało mi to kompletnie. Potem czytałam jakiś reportaż z Afryki zupełnie nie na temat kp i to jest bzdura, te kobiety właśnie nie mają często mleka i jest ogromny problem z niedożywieniem niemowląt 😔 Także tym razem zamierzam jeść, choćby młoda miała w tym czasie pić mm (bo starsza mi nawet kanapki zrobić nie dawała).

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    A jest darmowa wysyłka na gemini?
    Ja smoczków ani butelek zupełnie nie ogarniam:/ zaczyna mnie to wszystko przerażać już.
    Za dużo tego wszystkiego na raz.
    Od jakiejś tam kwoty tak.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kawoholiczka Ekspertka

Wysłany: 26 września 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też powoli zaczynamy wyprawkę, ale to dlatego, że ja się powstrzymać nie mogę. Kupujemy na razie ciuszki, kupiłam śpiworek z La Millou i kocyki. Wózek mamy wybrany, ale musimy dobrać fotelik, wtedy pan nam da zniżkę w Bobowozki. 😁 Wózek Anex e type a fotelik z bazą obrotową. Macie jakieś opinie o takich fotelikach? Zastanawiamy się nad Cybexem albo Britaxem.

U nas wczoraj szaleństwo w brzuszku, mała pierwszy raz tak kopała, że aż Tatuś poczuł przez brzuszek. A to dopiero 20 tydzień i jest to moje pierwsze dziecko. Szok, że tak już czuć. ❤️

Od kilku dni mam też problem ze spaniem. Nie mogę zasnąć i budzę się co chwilę… tez macie tak? A jak zasnę to śpię.” z takimi przerwami i sen trwa 10-11h.

Wybaczcie, że mnie tak mało, ale wykańczamy dom i jest szaleństwo z kupnem płytek, kanapy, wszystkiego i nie mam czasu nawet wejść poczytać…

👱‍♀️26
    Dziewczynka w drodze 🍼🎀
    ⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
    10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
    12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
    17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
    22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
    04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
    26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
    27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
    18.08.2022 badanie prenatalne 👍

Kolejna wizyta: 10.10.2022
    II prenatalne

Femibion 2, Neoparin, Luteina, Aspargin
  • olencja Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa,fotelik dobrze jest dopasować do auta. Np u mnie tylko dwa wchodziły w grę,czego się w sumie trochę spodziewałam bo mój samochód w żaden sposób nie jest"rodzinny". No ale tak to jest jak fan motoryzacji powiększa rodzinę 🤣🤣🤣

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, też wczoraj kilka razy odswiezalamm stronę bo cały dzień ani poscika.. brakowało mi Was!
    Widzę różnicę z samopoczuciu tzn może chęci i by były cos porobić, pochodzić, pojeździć, ale zaczynają mnie jiz mocno boleć plecy, miednica, biodra. Jak zdejmuje skarpetki to nie mogę na jednej nodze ustac tak mnie boli spojenie łonowe,
    wiec trzeba widac wiecej odpoczywać. Na pewno wcześniej to wszystko mi dolega niz w poprzedniej ciąży..
    Akataa nie wiem jak Ty wytrzymasz do końca roku w pracy, bedzie Ci ciężko. Nie obejrzysz sie i juz urodzisz a czas ciąży będziesz miała niemal cały w pracy. Podkreslam: tylko pierwszą ciążę można tak celebrowac!!! może czas ogłosić ze chcesz wcześniej odejść i niech się sprężą z poszukiwaniem zastepstwa.

Ariane, Babulka lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też robiłam zakupy w gemini przy Corce i na pewno zrobię i teraz. Co widzę na pierwszy rzut oka i nie odkryje tu Ameryki: strasznie wszystko podrożało!!! Mój koszyk te 4 lata temu kosztowal 300zl a teatr myślę że drugie tyle za to samo wydam!!😮‍💨

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi no ja mam tak samo. Spojeniowo czuję się jak w 1 ciąży pod koniec 😬🤦‍♀️ Muszę w końcu iść do fizjo ale zawsze coś.

I z koszykiem mam identyko, patrzyłam na te zamówienia sprzed 3 lat to wszystko o 30% drożej 🙆‍♀️ albo więcej. Dobrze, że chociaż ciuszki i inne takie sobie zostawiłam, co się jeszcze nadawało, to poupychałam 🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Akataa nie wiem jak Ty wytrzymasz do końca roku w pracy, bedzie Ci ciężko. Nie obejrzysz sie i juz urodzisz a czas ciąży będziesz miała niemal cały w pracy. Podkreslam: tylko pierwszą ciążę można tak celebrowac!!! może czas ogłosić ze chcesz wcześniej odejść i niech się sprężą z poszukiwaniem zastepstwa.
    No do końca roku nie wytrzymam na pewno. 🙈 Miesiąc przynajmniej jeszcze muszę pociągnąć, bo mam kilka ważnych projektów do domknięcia, potem się już będę raczej skłaniać ku pójściu na zwolnienie.

age.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyprawki zamierzam kupić śpiworek do wózka i przewijak na olx w tym miesiącu 😎 cały czas próbuje się odgruzować w chacie z bieżącego rozgardiaszu, żeby moc spokojnie zacząć przeglądać ciuszki malutkie po synku. Poza tym przypomniałam sobie pobyt w szpitalu i to jak bardzo mi brakowało pizam 😬 byłam 6 dni i chyba mąż mi prał w międzyczasie, bo szły te koszule jak woda. Dlatego muszę sobie kupić więcej (mam dwie z guzikami po boku do karmienia, ale jedna nie nadaje się w miejsca publiczne xd).
    Zaczynam się autentycznie stresować ta wyprawka, a to dlatego, ze ja myśle o tych ciuszkach od jakichś 2 miesięcy i autentycznie nie miałam czasu tego zrobić 😬 a czas leci, zaraz porod :D

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma mi wszystkiego brakowalo, mąż latał prawie codziennie do szpitala z praniem (a siedziałam tydzien) miałam 3 koszule i potrafilam 3 zuzyc w dzien 🤣 malutka tez po kilka kompletow zuzywala bo a to ulala a to kupa a to coś. Teraz juz biore dużą walize i chce miec swiety spokoj.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj jak dobrze, że mamy tu doświadczone mamy. W ogóle bym nie pomyślała, żeby wziąć więcej koszul do szpitala. 🙈

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Oj jak dobrze, że mamy tu doświadczone mamy. W ogóle bym nie pomyślała, żeby wziąć więcej koszul do szpitala. 🙈
    Mnie oszukiwali w pierwszej ciąży, że wystarczą dwie. Ja nie wiem jak można ludziom coś takiego wmawiać 😆

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie, dobre sobie xd
    Ja miałam tez problem, ze rodziłam 100km od domu (tam mój lekarz prowadzący pracował wtedy), wiec naprawdę łatwo nie było z praniem xd teraz tez się zastanawiam nad Warszawa (a jestem z Poznania), wiec muszę się zabezpieczyć :D ale na przykład w ogóle nie miałam ciuszków swoich w szpitalu dla małego, nosił ichniejsze :D tylko na wyjście miałam swoje

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 26 września 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, ja byłam 3 dni po porodzie i zużyłam koszule 3, tyle miałam.
    Ale najbedziej to brakowało mi wody!!! Mąż na drugi dzień to cała zgrzewkę przyniósł bo praktycznie piłam pół butelki 1,5l na raz podczas karmienia (a cóż to bylo wtedy za karmienie na poczatku, takie ciumkanie co chwilę, w domu to woda szła dopiero litrami). Wiec na pewno każę się zostawić ze zgrzewka wody przy łóżku.

age.png
    age.png
‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ