SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczęście ta szyjka nie jest taka zła, dopochwowo ma 48-41mm 😩 Ale doktor mi obszernie tłumaczył, że ten pomiar wczoraj raczej nie był zły, po prostu to jest bardzo plastyczna tkanka i nawet na jednym usg gdzie się nie ruszałam była różnica 7mm. Mówi, że najważniejsze, że jest pozamykana no i mam mieć oszczędny tryb życia, kilka godzin dziennie leżeć. Dodatkowo progesteron i magnez. Kamień z serca, bo mój stan psychiczny od wczoraj był po prostu tragiczny. Doszłam do bezpiecznego momentu to nagle sru, krótka szyjka. Matko 😩

kurczak, Isisi, Gemma19 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekałam na Twoją wiadomość. No to uff. Proszę odpoczywać 😇

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dobrze Babulka, ze poszłaś teraz spokojnie 😀
    Dzisiaj mnie Tadzio skopał na dzień dobry. Jak mnie te kopniaki uspokajają ❤️

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mi poza tym ta koszula co Gemma pokazywała na zamki i jest spoko :) Zamowiłam L to jest tak na teraz, z giga brzuchem nie wejdę ale ja właśnie bardziej do karmienia ją chcę niż na ciążę :)
    Normalnie noszę M większości rzeczy i mam mały biust, jeśli komuś to pomoże :) Przed ciążą 58kg a teraz 62.

kurczak, Nyashka, Gemma19 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kawoholiczka Ekspertka

Wysłany: 8 października 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka oszczędzaj się i nie stresuj ☺️

Czy Wy też macie problem z ubraniami w ciąży? Kupiłam kilka par spodni ciążowych, ale one maja taki paskudny guzik nisko i żadnych dłuższych koszulek takich basic nie mogę dostać… a jak są to jakieś dzieciuchowe. 🥴

👱‍♀️26
    Dziewczynka w drodze 🍼🎀
    ⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
    10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
    12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
    17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
    22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
    04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
    26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
    27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
    18.08.2022 badanie prenatalne 👍

Kolejna wizyta: 10.10.2022
    II prenatalne

Femibion 2, Neoparin, Luteina, Aspargin
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawoholiczka ja mam spodnie bez tych guzikow z lidla i hm. A koszulki juz niestety noszę w większości ciążowe, bo zwykle nie zakrywają mi brzucha. Kilka kupilam w sinsay a kilka na vinted różnych :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba zainwestuje w leginsy. Macie jakieś sprawdzone ciut grubsze ?

Ja tez zamówiłam 3 koszule, ale wzięłam XL zobaczę, ja będzie za wielka to odeśle.
    Poluje juz drugi tydzień na używanego BABY HUGA i coś mam problem 😵 jak fajne to w moment się sprzedaje.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, czyli ja zamówię sobie M, może trafię 😅 Mam zapisane te aukcje.

Ja muszę też jakaś odzież kupić… teraz jeszcze mieszczę się w tych zwykłych rzeczach, ale w przyszłym tyg pojadę do galerii jakiejś poprzymierzać i poszukać na Vinted czegoś…

W ogóle teraz w weekend wysyłka z Vinted za 1 zł, się wkręciłam 😅 Kupiłam młodej kilka rzeczy 😅

Calanthea wcale się nie dziwie. Ja się nie spodziewałam w sumie, że będę patrzeć tak mocno na rzeczy z drugiego obiegu. Bo i finanse, i ekologia, no i często super jakość w super cenie. Więc pewnie sporo z nas, przyszłych matek ma wiele okazji na oku 😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 15:56

202302176752.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie wszystko, co do tej pory kupiłam dla siebie i małej, to rzeczy z drugiego obiegu - na Vinted. Na szczęście przed ciążą miałam mega fazę na oversajzowe rzeczy, więc jeśli chodzi o górne części garderoby, sprawę mam rozwiązaną. Chociaż nie wiem na jak długo, bo brzuszek już ogromny...🙈 Legginsy póki co z Lidla, a grubsze takie jegginsy na Vinted upolowałam. I łażę w zasadzie cały czas w tym samym i tak 🤷🏻‍♀️

kurczak lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff nadrobiłam Was 😄 współczuję przeżyć z dziećmi, wydawałoby się że bunty nastolatków są okropne, a takie mniejsze dzieci też umieją dać popalić 🤕

Ja dziś byłam na połówkowych, dzidzia ma się dobrze ,waży 407g i jest bardzo wstydliwa, lekarz musiał długo się umachać tą głowicą żeby odsłoniła rączki z twarzy 😄 no i na miliard procent dziewczynka, mam nawet zdjęcie 🤭 czarnym zaznaczyłam uda i dupkę 😄bcccb84d501e.jpg

Zamówiliśmy też dzisiaj w ostatni dzień starych cen Venicci, zrobili nam rabat i wyszło 3500zl, od poniedziałku cena idzie 600zl w górę.. i fotelik również mamy wybrany, odbiór w styczniu 🙂 coś już ta wyprawka zaczyna ruszać z kopyta 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 23:11

Babulka, kurczak, Ariane, Sansivieria, Gemma19 lubią tę wiadomość

🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉 punkcja, 0❄️
    💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔Transfer 4AA
    💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud!
    29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja młoda znowu chora, nadmienię, że obie nie zdazylysmy jeszcze przestać kaszleć po poprzedniej chorobie 🥴
    Mistrzostwo świata, ja mam głównie leżeć a ona musi zostać w domu 🤦‍♀️
    Moniek, gratuluję córeczki i aż miło się czyta o tych wyprawkach 🥰

Co do ciuchów to ja ostatnio lubię długie kardigany, więc na górę zostało mi do nich dokupić jakieś koszulki. Po domu chodzę w leginsach ciazowych a na dwór w jeansach. I to wszystko :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka współczuję, ja też przeziębiona. Mam tak zatkany nos, że masakra, nie mogę spać. Woda morska oczywiście nie działa, ratuję się inhalacjami.. a najgorsze że u mnie to dopiero początek infekcji, bo mrozy przed nami 😒

Ja wczoraj kupiłam 4 pary jeansów ciążowych na vinted, bo w swoje przestaje się już mieścić 🙈 a jeszcze do dziś jest wysyłka za 1zl także można coś taniej upolować 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2022, 10:46

🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉 punkcja, 0❄️
    💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔Transfer 4AA
    💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud!
    29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, współczuje. Niestety okres chorobowy dopiero się zaczął. U nas ostatnio miesiąc się ciągnął katar i kaszel.
    A z innej beczki z jakiej firmy można dostać legginsy cieplejsze? Ja mam narazie tylko takie cienkie i ba żywo nigdzie grubszych nie widziałam.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka nie zazdroszczę. My się jakoś trzymamy, ale dwa dni mnie bolało gardło i smarkalam się. Młoda coś od wczoraj lekko kaszle, ale z takim starszym dzieckiem to łatwiej już. Bo i nos wydmucha i herbatę z miodem gorąca wypije.
    Ja się w jeansy zapinam, ale już mnie po dłuższym noszeniu cisną. Na stronie lidla widziałam kiedyś ciążowe leginsy, ale nie wiem jak z ich jakością i „grubością”.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja na szczęście mimo 3 lat jest dość dorosła w tym chorowaniu, nosek sobie sama wydmucha, syropy wszystkie weźmie, nie ma problemu. Inhalator sama sobie trzyma. Ja przy niej chodzę w maseczce bo serio już nie chcę kaszleć, brzuch i szyjka znowu ucierpią 🥺

Też szukam jakichś grubszych legginsów ciążowych ale nie widzę nic co by mi pasowało. A może to nie ma sensu, bo za miesiąc już się pewnie w tych legginsach nie wyjdzie 🤷‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowa mnie dzisiaj lekko zirytowała. Co ich odwiedzamy to mówią mi, że mam mały brzuch. W żartach, że chyba ściema ta ciąża. Żarty, żartami, okej. No i dzisiaj po jakimś czasie mówi „No pokaż ten brzuszek, bo ja nie wierzę, że coś tam jest”. No to mówię, że nie, że brzuch oglądam ja i mąż. Na co mówi, że ma nadzieje, że jak urodzi się to ją chociaż pokażemy. 🤯🤯🤯 Jak nie będą szanować jakichś naszych granic to sama już k… nie wiem.

Ja pie&)@^**. Dzisiaj właśnie z mężem rozmawiałam, że dotykać brzucha też możemy tylko my. Więc jak teściowa nalegała to mnie poparł i zakonczył jasno temat. Ja mam wysoką wrażliwość, najbliższe przyjaciółki wiedzą, że nie lubię się nie wiadomo jak ściskać i to szanują. Atencji wokół siebie też nie potrzebuję… Okaz muzealny? 🤯🤬

Jestem ciekawa jak Wy do tego podchodzicie 🤔

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej kurczak, strasznie agresywne zachowanie teściowej 🙄 Bardzo dobrze, że oboje z mężem postawiliscie jasno granicę!
    Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, w której powiedziałabym do ciężarnej, że ma mi pokazać brzuch, serio 😅 A nawet jakby mi tak odpaliło, to na reakcję "nie" pasuje odpowiedzieć "ok" a nie jeszcze coś tam brzeczec.

Dobrze, że teraz to zalatwiliscie bo stawiam dychę, że z dzieckiem też będzie no daj babci buziaka, no powiedz wierszyk co się tak wstydzisz, no zjedz zupkę bo babci będzie przykro i inne takie.

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Teściowa jest kochana. Dba o nas itp., czasem aż za bardzo. Ale też nie ma wyczucia totalnie. Nawet moja mama, z która mam OK relacje się takich rzeczy nie domaga, gdzie też rozmawiamy o tym małym brzuszku ;) Dlatego ja automatycznie już buduje mur, to się dzieje samoistnie…

Dokładnie. Też by mi to nie przyszło do głowy! Szok 🤯 Trochę mi sie kojarzy z pytaniem „a Wy? Kiedy dzieci?” 😳

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, teściowa jest agresywna i toksyczna. Bardzo niefajne teksty typu, ze niby ściemniasz z tą ciążą i że mały brzuch i tego typu pierdy, jakieś chęci oglądania brzucha, wtf co to jest? Naprawdę współczuję takich kontaktów, szczerze, to nie tak powinno wyglądać. Wysoka toksyczność wiec ja bym się tez pewnie wkurzyła i pewnie bym wypaliła coś w stylu: jak będą nadal takie komentarze to nie , nie pokażemy ( z uśmiechem :) ) . Ale ja też mocno stawiam granice przy wszelkich toksycznych zrachowaniach , wychodzę z założenia że toksyczności, szpil i chamstwa w życiu mi nie trzeba. Zwłaszcza W ciąży potrzebny jest spokój więc niech może sie zajmie wyprawką albo czymś pożytecznym zamiast dogryzać Tobie, osobie która potrzebuje spokoju

kurczak, Babulka lubią tę wiadomość

age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 9 października 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie. Dlatego powiedziałam, że nie, niech sobie obserwują przez bluzę. W zasadzie mam w dupie czy się obrazi czy nie. Ważne, że mąż to rozumie. Plus też to, o czym też tutaj rozmawiałyśmy. Samoakceptacja, ciało się zmienia, dużo też i to mnie kosztuje. Więc rozbierać się przed publicznością nie będę ;)

Ariane, Babulka lubią tę wiadomość

202302176752.png
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ