X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł !
    Dziewczyny czy Was swędzą sutki 😳?
    Ja z tymi cyckami to mam od początku ciazy. Strasznie bolą, są gorące, a teraz jeszcze swędzenie. Smaruje olejem z migdała, ale to wszystko pomaga na chwile tylko.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie swędzą, ale miewam momenty że czuje jakby pieczenie, ale mija po kilku sekundach. I nie wiem czy to nie ma związku z tym, że czasami mi leci z sutków (w sensie że może być to w tym samym czasie xd)

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmie nie swędzą. A próbowałaś lanoliny?

Ja już po połowkowych, wszystko ok 😍
    Ale żeby nie było za kolorowo to szyjka 34mm.Niby w normie ale na początku ciąży miałam 5cm :( Lekarka mówiła, że do obserwacji w następnym badaniu i może po prostu tak być ale martwię się :( W 1 ciąży miałam na tym etapie 47mm :(

Ariane, Pomarańcza, kurczak, Gemma19 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja mam 35 mm i nic nie mówił lekarz żeby to było niebezpieczne, moze taka uroda tej ciąży? jak jest w normie to chyba nie ma powodow do zmartwień

a w ogóle zaczynam 6 miesiąc jak to zlatuje.. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 10:22

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea, ja mam dni, ze swędzą, ale nie dokucza aż tak bardzo.
    Babulka, u mnie tez miesiąc temu było ponad 5cm a jak byłam 2 tygodnie temu, to coś ponad 4. Tez mnie to zmartwiło, ale zobaczę co powiedzą w poniedziałek.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane to by byla norma jakbym od początku taką miała. A mi się skróciła już 1,5cm :(

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem, no u mnie oscylowała od początku wokół 4cm,teraz niby się trochę też zmniejszyła ale nie wiem czy to się dzieje naturalnie czy powinna mieć do któregoś tygodnia taką samą długość, podpytam też mojego lekarza. Mam nadzieję że u Ciebie to nie będzie nic groznego

age.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, nie wiem jak jest, u mnie jest długa i lekarka mówiła że nic nie wskazuje na to, by miało się coś popsuć pod tym względem. W rodzinie (mama i siostra) miały skracające się szyjki, mama urodziła siostrę w 6mc a siostra miała akcje porodową wstrzymaną też w 6mc sterydami i donosiła do końca, ale miała leżeć już do końca. Dlatego martwiłam się też o to, ale lekarka jak jej opowiedziałam o tych przypadkach to mówiła że jak biorę acard to mnie to wspomoże, trudno mi powiedzieć czemu akard ma w tym pomóc ale tak mi powiedziała🤷🏼‍♀️ i ja nie wiem jakiej jest długości, ale przy połówkowych mówiła że jest bardzo długa szyjka.

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam dłuższą szyjkę w poprzedniej ciąży, jakoś 5mm słyszałam ciągle. A teraz zaczęłam od 3,5mm. Ale chyba stoi w miejscu narazie bo nic lekarz ostatnio nie mówił.
    Wiem że co innego zaczynać od 3,5 i trzymać 3,5 niż żeby się skracałaz 5 do 3,5, ale macie to z lekarką pod obserwacją, więc wierzę że będzie ok.

age.png
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moja lekarka nawet nie mówi jaka długość, daje znać tylko, że ok. Muszę zaufać 🫣

Calanthea dzisiaj to poczułam, takie swędzenie 🫢 Nic przyjemnego, ale szybko minęło. No i mam na brodawkach bardziej suchą skórę. Ja nienawidzę balsamów i olejków, ale staram się choc w ciąży dbać o to nawilżenie skóry.

Dziś kolejny dzień dbałości o dietę. Dostałam dynię od kuzynki i najbliższe dni stoją pod znakiem właśnie tego warzywka 🥰 W ogóle w ciąży znów mi smakują owoce. Jem bardzo dużo winogrona, jabłek, aż mąż w szoku 🫣

202302176752.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaku tez nie lubię się smarować, ale ja nam straszne rozstępy po pierwszej ciazy i już bym nie chciała kolejnych. Zreszta ja już mężowi powiedziałam, ze zrobię sobie kiedyś plastykę brzucha i będę znów bez pasków. Oj mi tez owocki wchodzą. Szczególnie jabłka.

Babulka a tam jest jakieś ryzyko błędu pomiarowego ? Ja to się nie znam, bo mój lekarz tylko powiedział, ze jest wysoko, zamknięta i ok. 🤦🏻‍♀️
    Jedynie zmartwiło mnie, ze wpisał ni łożysko II stopnia, ale myśle, ze to pomyłka- bo słowem o tym nie wspomniał na USG mówił, ze idealnie, a to jednak dość istotna kwestia. Sadze, ze albo z rozpędu, albo kliknęło mu raz za dużo. W poniedziałek mam połówkowe to pewnie łożysko tez będzie sprawdzane.
    Trochę się denerwuje tym USG co chwile gdzieś na grupach wyskakują mi informacje, ze na połówkowych coś nie tak z mózgiem, rozwojem narządów itd.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea, czytałam, że jak mamy w genach te rozstępy to i tak będą… ja to bym sobie chętnie kiedyś piersi zmniejszyła 🫠

Nie martw się na zapas! Będzie dobrze! Choć rozumiem, bo obserwuję konto na IG chłopca z zespołem Downa. Cała ciąże wszystko było OK. Nic nie wskazywało na wadę, a jednak… Dlatego cały czas mam tylko w głowie zdrowie Małej i Rodziny 🥰

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie mam się oszczędzać i za tydzień kontrola i zobaczymy czy się skraca dalej.
    Ryzyko błędu pomiaru pewnie jest zawsze. Ale to robiła lekarka z fmf, myślę, że na odwal nie zmierzyła. Jeśli by się miała zatrzymać tak ta szyjka to super ale jak leci w takim tempie to jestem przerażona. Jestem dopiero w 20tc :(

Calanthea lepiej nie czytaj do czasu swojego badania, bo to tylko niepotrzebne nerwy. Niestety chorób na świecie jest dużo ale do tej pory było wszystko ok to serio nie ma co się martwić. 😘

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Maija Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea, mnie swędzą. Nie cały czas, ale mam takie momenty, że siedzę i bym się zadrapała. A nie jest to łatwe, bo na dodatek bolą okrutnie mnie te piersi. W poprzedniej ciąży około 10 tygodnia bolały i po prostu z dnia na dzień przestały. Przez całą ciążę nic się z nimi nie działo. A tu.. nie mogę nosić stanika.

Babulka, myślę, że na spokojnie. Nie przeciążają się, ale też nie denerwuj na zapas..

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Maija Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    Babulka ja mam 35 mm i nic nie mówił lekarz żeby to było niebezpieczne, moze taka uroda tej ciąży? jak jest w normie to chyba nie ma powodow do zmartwień

a w ogóle zaczynam 6 miesiąc jak to zlatuje.. :D
    Też zaczęłam 6 miesiąc 🤩 a dopiero co dwie kreseczki wysiusiałam na teście, w zupełnym zaskoczeniu 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 17:36

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz dogrzebalam w badaniach, że nie na początku ciąży tylko jeszcze 4 tyg temu miałam szyjkę 5cm :(

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka a czy te pomiary robił ten sam lekarz? Mój mi ostatnio tłumaczył, że różni lekarze różnie mierzą (nie pamiętam dokładnie, mówił coś o przyczepie jakiegoś mięśnia chyba, że go błędnie biorą pod uwagę i wtedy ta szyjka wychodzi dłuższa).

Ostatnio kompletnie nie miałam czasu się odzywać, ale podczytuję Was regularnie.😘 Ciężki tydzień za mną, ale przeprowadzka ogarnięta. W zasadzie każdy dzień wyglądał tak, że od rana do 22 byłam na nogach i w kółko rozpakowywałam, układałam, sprzątałam. Sama się sobie dziwię skąd miałam na to energię. 🤔 Dziś jeszcze pucowaliśmy stare mieszkanie i zostały ostatnie szlify na nowym. Wczoraj byliśmy w Ikei i zostawiliśmy fortunę, choć głównie kupowaliśmy jakieś drobiazgi, żeby sensownie sobie zorganizować nowe mieszkanie. Przy okazji kupiłam Małemu prześcieradła do łóżeczka, ochraniacz na materac, organizery do szuflad, firankę, zasłonę i karnisz, półeczkę i koszyczki na akcesoria nad przewijak, także powoli zaczynam myśleć o urządzaniu mu pokoiku (ale bardzo powoli, bo przez najbliższe tygodnie będzie tam jeszcze moje home office 😅).

Dziś byłam jeszcze u endokrynologa. Moja tarczyca głupieje, tsh 0,6 😱, nigdy nie miałam tak niskiego, więc zmniejszamy dawkę Euthyroxu.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 października 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa nie wiem ale tak się zestresowalam ze ide jutro do jakiegos lekarza ktorego znalazlam na znanymlekarzu zeby obejrzal to dokładnie i dopochwowo bo nie wytrzymam tygodnia czekac do swojego na kontrole czy sie dalej skrocila czy nie. Te dwa pomiary to od innch lekarzy.

Też dzis zaliczylam ikee ale plan minimum, dalam liste z regalami mezowi i czekalam na kanapie.

Super, ze już się szykujecie do nowego gniazdka 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2022, 19:55

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka no to mam nadzieję, że Cię uspokoi, choć wciąż najbardziej miarodajny będzie jednak pomiar u tego samego lekarza, u którego wcześniej wyszło te 5 cm. W każdym razie trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 października 2022, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sie nie da bo to bylo na sorze mierzone ;)
    Zajrzałam w ten wypis to nawet 58mm było 😟

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2022, 07:21

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ