X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Euthyrox to ja pilnuję żeby zażyć 20 min przed śniadaniem, od zawsze tak i zawsze się wchłania 😄 progesteron to nawet nie wiedziałam ,że trzeba zachować jakiś czas od posiłku, przyjmowałam razem ze śniadaniem, potem obiadem i kolacją 🙈 a to dalej przyjmujesz ? Ja koło 18tc odstawiałam całkowicie..

Teraz to żelazo mi namieszało, ale zakwas z buraków już czeka to jak tabletki nie ogarną to tym się wspomogę 😄
    Przyjmuje teraz od nowa przez tą szyjkę. Wcześniej brałam do 11tc czy tam 12.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 13 października 2022, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Moniek - jak się robi zakwas z buraków?????

Ja robię z przepisu mojej mamy 😄
    Buraki kroję w plastry, do nich wrzucam ziele angielskie,liść laurowy, czosnek, zalewam przegotowaną ciepłą, ale nie gorącą wodą . Dodaje do tego soli, i troszkę cukru do smaku. Przykrywam gazą i talerzem. Może się to pokryć taką białą pianą, którą zbieram. Zerkam co jakiś czas czy nie robi się pleśń, kiszę do 5dni. Jest pyszne, a jakie zdrowe ☺️

Sansivieria lubi tę wiadomość

🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉 punkcja, 0❄️
    💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔Transfer 4AA
    💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud!
    29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co Wy tak cicho dziewczyny 😄
    Ja dziś po kontroli szyjki u swojego lekarza, 39mm i zamknięta. Doktor mówi, że to zupełna norma i żebym odstawiła ten progesteron bo nie ma sensu go brać. Kilka dni po odstawieniu się oszczędzać i tyle. No i zobaczyłam moją buziulkę w 3d 🥰

A teraz jadę na burgera 🙈

kurczak, Pomarańcza, Gemma19, Moniek330 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na 2 dni niecałe u przyjaciółki w Poznaniu. Mini zjazd naszej paczki ;) I strasznie się nie wyspałam 😅 Już tylko moje wyrko i mój rogal do spania mi pasują. No ale póki jeszcze ogarniam prowadzenie auta to trzeba korzystać.

A dziś na FB szpitala, w którym planuję rodzic napisali, że reaktywują szkołę rodzenia. Od pon zapisy i info co i jak. Także spróbuje się dodzwonić i wypytać o koszty i program.

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka cudnie, że wiadomości od lekarza dobre i raczej uspakajające ♥️ Smacznego burgerka.

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak korzystaj koniecznie :)

Ja się cieszę, że jednak zaczęłam z tą wyprawką szybko, wczoraj maz dołożył dwie szuflady dla małej do paxa, dziś będzie chyba regal na zabawki skladal, to musimy starszej rzeczy jakoś skompresowac, żeby w ogóle weszły młodszej. Jak widzę te kartony i to wszystko trzeba poprac, poprasowac, szuflady umyć, te segregatory do szuflad wyprać, kosmetyki, pieluchy i ta całą resztę posegregować i ustawić, a jeszcze pranie wózka i fotelika to jak się wyrobię do świąt to będzie dobrze 🙆‍♀️

Do pupy w końcu wezmę krem zaspa chyba zamiast alantanu i właściwie z tych pielegnacyjnych rzeczy tez mam wszystko choc pewnie jesscze cos tam sie przypomni.

Strasznie dużo z tym roboty, zamówić z neta to nie problem, gorzej to potem ogarnąć 😆

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się cieszę, że też sporo mnie tutaj zmotywowałyście i mam sporo ogarnięte. Dzisiaj przyszły koszule z aukcji co Gemma polecała i jedna S jest super, a jedna M mogłaby być krótsza, ale zostawiam. Jak brzuchol urośnie to przynajmniej nie będzie widać tyłka, co nie?

Wczoraj przyszedł przewijak. Kupiłam na olx stan jak nowy, a materacyk do niego nowy, jeszcze w folii. Oczywiście kotka już sprawdziła jego wygodę 😅

Macie do polecenia jakieś szlafroki? Chciałabym jakiś do szpitala na pewno kupić 🥹

A termometr dla dziecka? Jakiś sprawdzony model? Tez już bym zamówiła 🫢 A termoforek z pestek dyni sprawdza się? Czy średnio na jeża? Słyszałam raczej OK opinie. 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2022, 15:43

Gemma19 lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak na koniec ciąży zdecydowanie lepsza wieksza koszula. Ja bardziej bralam pod kątem karmienia, wziec wzielam takie na teraz, bo nie będę chciała potem w takich namiotach spać 😅

Ja mam termometr microlife i działa.
    szlafrok mam najtanszy z allegro z tamtego porodu i teraz tez go wezme, ogólnie nie używam takich rzeczy więc to tylko do szpitala.
    Termoforka nie mialam ale teraz sobie kupilam :) zobaczymy :)

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już ciuszki mam poprane, zamierzam wyprać wszystko dwa razy, więc kolejny raz jak już będą mebelki żeby od razu prasować i układać, bo jednak te ciuszki z taniej odzieży wolałam żeby były porządnie wyprane ☺️

Na innym forum dziewczyny polecają termometr Braun BNT 400, więc ja będę kupować właśnie ten 🙂 co do termoforka, nie wiem czy się przyda ale zamówiłam bo koszt nie jakiś spory a zawsze lepiej mieć w zanadrzu 🙂

Moglybyście mi podrzucić linka do tych koszul ? Zamawiacie je tylko do karmienia czy do porodu też się nadają ??

🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉 punkcja, 0❄️
    💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔Transfer 4AA
    💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud!
    29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę prac chyba na początku stycznia - pamietam, ze w pierwszej ciąży tak planowałam, przeżywałam to pranie, a to dosłownie jeden dzien 😅 przecież swoje/dziecka pranie tez się robi kilka razy w tygodniu, tutaj nie jest inaczej :D ja mam tez te wygodę, ze mam suszarkę bębnowa, wiec nawet jakbym zaczęła rodzic znienacka, to kilka godzin i mam wyprane i wysuszone ciuchy :) co do prasowania - ostatnio prasowałam ciuszki mojego syna przed jego narodzinami, czyli w marcu stuknie 2 lata odkąd trzymałam w ręce żelazko 🥴 tym razem się nie będę wygłupiać w żadne prasowanie :D
    Kwestia szlafroka - ja wzięłam do szpitala i ani razu nie użyłam, było po prostu za gorąco na oddziale 🥵 teraz może wezmę jakiś cienki sweterek. Za to w domu po powrocie tylko w szlafrokach chodziłam przez pierwszy co najmniej tydzień :D termoforku nie miałam i teraz tez nie planuje. Za to mnie po cesarce uratowały woreczki z suchym lodem - rana mnie tak niemiłosiernie paliła, ze normalnie jak żywy ogień 😰

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki !
    Ja wczoraj byłam na obiedzie z okazji Dni Edukacji Narodowej. Trochę sobie pogadałam z koleżankami, ale jednak szybko wróciłam do domu. Wydaje się, ze mam sile i moc, a jednak wróciłam padnięta. Jednak miło słyszeć jak to pięknie w ciazy wyglądam 😍🤭
    Strasznie mnie bolą pachwiny 😳 obawiam się, ze już będzie coraz ciężej z każdym tygodniem.
    A dzisiaj przywieźli mi na weekend siostrzeńca męża, wiec mam na stanie dwójkę prawie młodzieży 😁
    I wyszła mi opryszczka 😵😵😵 a już się cieszyłam, ze w tej ciazy mnie ominie 😤

Dziewczyny ja to nawet nie mam co prac, w dalszym ciągu nie mam ani jednego ciuszka :D

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma jasne że wrzucić do pralki to żaden problem ale samo się nie posegreguje i nie posklada 🤣 Ja jednak będę prasować, bo coś co leżało 3 lata w kartonie to jednak wolę, żeby było wyprasowane :)

Moniek wg mnie koszula do porodu i do karmienia to raczej dwa inne rozmiary.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ooooj tak, ja na szczęście mam to za sobą :D okropnie mi to ciążyło, wiec zabrałam się za to i już tylko wystarczy to wrzucić do pralki :D a składanie, a raczej gdzie ma być poskładane to już będę myśleć potem 🤡

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z wyprawki ogarnęłam staniki do karmienia, pare kosmetyków dla dzidziusia i pampersy, bo była druga paczka gratis, wiec na początek coś mam. Mam jeszcze zamiar kupić ze 2 koszule, bo 3 mam i są dobre. No ale ciuszków nic nie ruszyłam, ale nie wiem , czy to ma sens prac, bo narazie nie mam gdzie wkładać. W tym miesiącu jeszcze przejrzę, co mam, żeby wiedzieć, co dokupić. Napewno muszę dokupić czapeczkę na dwór, bo wszystkie, które mam to dziewczęce 😉.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co bardzo powoli zabieram się za kupno ubrań 😅 liczę na paczkę od chrzestnej z Anglii, dlatego nie chce powielać itd 🙂 ale chyba jutro ostatecznie siądę do wyprawki chociaż tej art.higienicznych i porządki w pokoju, żeby mieć gdzie składować 😁

A do porodu koszule to o rozmiar/dwa większe niż do karmienia?

Calanthea, ja właśnie dzisiaj byłam u fizjoterapeuty uroginekologicznego, bo ostatnio po długim spacerze bolało mnie w kroku. Okazało się że jak po ćwiczeniach i masażu to bardziej pachwiny były spięte i dawały takie niefajne uczucie (do tego stopnia że miałam jazdę w głowie że coś się złego dzieje). W zaleceniach mam kijki do dłuższych spacerów, codzienne ćwiczenia i picie wody 😁 może warto się wybrać? Póki co jestem obolała po masażu, ale nie czuje takiego ucisku w samym kroku, tylko tam gdzie byłam masowana.

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza ale super że fizjo pomogła!

Do porodu raczej koszula musi być większa niż do karmienia no bo musi pomieścić (oby) 40tygodniowy brzuch :) Ja nie lubię później w takich giga płachtach chodzić jak już tego brzucha nie ma.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomaranczka a jakie zleciła Ci ćwiczenia ? Poszukam kogoś, wydaje mi się, ze w gabinecie mojego gina jakaś się reklamowała.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, nie wiem kiedy się zabrać za szykowanie...w dodatku Córka podchorowana i zamiast w przedszkolu siedzieć te 6 godz ja musze się Nią skrupulatnie zajmowac całą dobę, więc ani nie myślę o wyprawce.
    Za to zaliczyłam dziś dentystę drugi i ostatni raz w tej ciąży (delikatne leczenia bez znieczulenia).

Tez mnie coraz częściej bolą pachwiny, biodra ogólnie i to spojenie lonowe.

Kupiłam w h&m dwa biustonosze do karmienia a ponieważ są mięciutkie to juz noszę i polecam te dwupaki za 129zl. Za to legginsy dwupaki (jakos po 89zl chyba)nie polecam, cienkie szmatki i raczej trzeba tylek czymś dodatkowo zastawić bo prześwitują. Wiec tylko po domu się nadają.

Czy gdzieś odzywała się Olencja, raczej codziennie bywała a teraz chyba drugi dzień cisza??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2022, 21:32

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansiviera, ja tez kupiłam staniki w h&m. Poprzednim razem tez i są spoko 😉.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 października 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam te staniki z dwupaku :)
    Już niestety muszę nosic te do karmienia bo wszystkie fiszbiny i nierozciągliwe paski strasznie mnie uwierają.
    Poprzednio też miałam z hm ale były jakieś lepsze. Kiedyś wszystko było lepsze w tych sieciówkach 😆

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 170 171 172 173 174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ