LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Ja nie wiem czemu, ale od kiedy czuje Bena codziennie w brzuchu ( a jest milion razy bardziej aktywny od starszego brata), to pozbyłam się wszelkich obaw. Poza tym, nawet jakby był chory to co? I tak się urodzi i wtedy trzeba będzie się martwić. Chociaż mówię, oprócz ruchów wychodzą nam świetne USG (czy to w szpitalu, czy u prowadzącego, czy u jakichś randomowych ginow), wiec małym się nie martwie
Za to moje samopoczucie przez ostatnie kilka dni to koszmar 🙄🙄🙄 paskudne mdłości, duszności, uczucie słabości, No dramat
3 listopada jestem poza tym umówiona na kwalifikacje do porodu w medicoverze w Warszawie 😍 ciesze się, bo ja naprawdę nie przejdę drugi raz cesarki pozostawiona sama sobie z dzieckiem (a właśnie cc tylko rozważam tam przez odległość). -
W sumie to sama nie wiem 😂 ale powiedzieli mi, ze najpierw muszę odbyć wizytę z lekarzem od nich ze szpitala, właśnie te kwalifikacje i jak lekarz wyrazi zgodę na porod (?), podpisuje wtedy umowę. Na pewno się podzielę szczegółami po
-
Chyba chodzi o to, że żeby rodzić w medicoverze to nie można mieć jakichś komplikacji, chorego dziecka itp? Bo oni, przynajmniej u mnie w mieście, mają 1 st referencyjnosci.
Dawaj znać jak poznasz szczegóły, sama jestem ciekawa jak to wygląda ☺2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka, 3mam kciuki za jutrzejsza wizytę. Ja to mam schizy, ze np. zjadłam coś nieświeżego a o tym nie wiedziałam albo , ze coś z pleśnią. Oczywiście uważam, ale mogę tez coś przeoczyć. No a wczoraj to mąż mnie wkurzył, bo czyścił w łazience pozostałości po silikonie jakimś rozpuszczalnikiem. Nic mi nie powiedział a ja tam weszłam umyć ręce i myślałam, ze padnę. Podejrzewam, ze nie byłam tam nawet minuty, ale tez już mam schize, ze mogłam zaszkodzić dziecku. Na dodatek ja się ogólnie dużo wkurzam i kłócę z malzem i wiem, ze muszę wyluzować, bo stres nie jest dobry.
Tez się będę cieszyć, jak już urodzę, bo jednak wole dziecko po drugiej stronie brzucha.
A co do wyprawki, to przejrzałam w weekend kartony i całkiem sporo rzeczy mam. Pajacami to mogłabym obdarzyć jeszcze 2ke kolejnych maluchów. Brakuje jakichś spodenek, body z długim rękawem, i jakichś bluzek z długim rękawem na początek. Ale poza tym wszystko jest.
I ja tez naprawdę doceniam, ze tyle rzeczy dostaliśmy przy 1szym dziecku, bo same ciuchy to sporo kasy a gdzie reszta.Babulka lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Dziś zaliczyłam nadprogramowego gina, oczywiście kogoś innego niż mój prowadzący. Wszystko okej, "nie ma się do czego przyczepić". To skrobanie w szyjce spowodowane jest położeniem miednicowym, także kopie mnie nóżkami w szyjkę ta malutka księżniczka 🥰 szyja długa, mierzona po wszystkich zakrętach prawie 6cm ma... 🤷🏻♀️ Łożysko, przepływy, ilość wód, wszystko w normie. Także po prostu tak mam, że ten brzuch jest dla mnie za ciężki 😅 ale powiedziała, że mam się udać do urofizjo, że na pewno zaradzi na te moje dolegliwości. A malutka waży już prawie 800g. 😳
U dentysty przegląd, też nic nie znalazła, może oprócz delikatnego zapalenia dziąseł, co w ciąży jest normalną sprawą 🤷🏻♀️
Odbyłam dziś rozmowę z panią dyrektor z przedszkola, uprzedziłam, że raczej synka nie puszczę przez jakiś czas, po pojawieniu się siostry. Powiedziała, że rozumie, że nic się nie dzieje, miejsce dla niego jest, więc wróci, kiedy uznam za stosowne. Uf. Już się martwiłam...Także dzisiejszy dzień nawet się udał 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 19:37
Sansivieria, kurczak, Ariane lubią tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Przyszły mi dziewczyny legginsy z Tomi Leggins i są super wzięłam te grubsze, zobaczę jak po praniu ale pierwsze jakieś takie, że i na dwór można w tym wyjść nie martwiąc się, czy tyłek przeswituje ☺
Kinga ja tez bym się wkurzyła na rozpuszczalnik ale mój to już przyzwyczajony, że do mnie w ciąży ma nawet ze sprejem do kibla nie podchodzić 😆kinga1185 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Przyszły mi dziewczyny legginsy z Tomi Leggins i są super wzięłam te grubsze, zobaczę jak po praniu ale pierwsze jakieś takie, że i na dwór można w tym wyjść nie martwiąc się, czy tyłek przeswituje ☺
Kinga ja tez bym się wkurzyła na rozpuszczalnik ale mój to już przyzwyczajony, że do mnie w ciąży ma nawet ze sprejem do kibla nie podchodzić 😆
A mojemu jak widać brakuje wyobraźni…
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
kinga1185 wrote:Babulka, 3mam kciuki za jutrzejsza wizytę. Ja to mam schizy, ze np. zjadłam coś nieświeżego a o tym nie wiedziałam albo , ze coś z pleśnią. Oczywiście uważam, ale mogę tez coś przeoczyć. No a wczoraj to mąż mnie wkurzył, bo czyścił w łazience pozostałości po silikonie jakimś rozpuszczalnikiem. Nic mi nie powiedział a ja tam weszłam umyć ręce i myślałam, ze padnę. Podejrzewam, ze nie byłam tam nawet minuty, ale tez już mam schize, ze mogłam zaszkodzić dziecku. Na dodatek ja się ogólnie dużo wkurzam i kłócę z malzem i wiem, ze muszę wyluzować, bo stres nie jest dobry.
Tez się będę cieszyć, jak już urodzę, bo jednak wole dziecko po drugiej stronie brzucha.
Babulka, tejpowanie znam, ale to chustowanie? Na czym polega? Muszę poczytać 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 19:41
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
To jeszcze nic, ja sobie ostatnio zjadłam kogel mogel.. taki tam smak dzieciństwa w ciąży, nic takiego 🤦 też oczywiście zaczelam się martwić, no ale było za późno. Na szczęście jajka były sparzone, bo to akurat moja mama robiła.
Z tymi nastrojami to u mnie też kiepsko, nerwicę mam nieraz na wszystko i wszystkich, potem przychodzi czas na pretensje do samej siebie bo malutka też to odczuwa..
No a ciuszki to ja mam praktycznie wszystkie używki, stwierdziłam że dla maleńkiego dziecka nie będę kupować nowości i wydawać nie wiadomo ile kasy na to a dziecko zaraz wyrośnie. Nie widzę sensu 🤷 zwłaszcza że niby trzeba zaczynać od rozmiaru 56, a takie mniejsze 50 też warto mieć bo nie wiadomo jakie to dziecko się urodzi a ani myślę latac po porodzie po sklepach, bo się okaże że nie mam malutkich rozmiarów 🙈kurczak lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Jezu dziewczyny, a ja dalej wącham gąbki 😁 im bardziej chemicznie śmierdzą tym lepiej 😌 pytałam mojego gina o to i mówił, ze nic go to nie dziwi i miewał już ciężarne pacjentki z taka sama faza na chemiczne zapachy i mówił, ze dopóki nie wdycham kleju do tapet to jest Ok a z tym rozpuszczalnikiem, to pewne mnie mąż musiałby wyrzucać z łazienki 😂
No i ta ciąża jest dla mnie o wiele łatwiejsza, bo nie odmawiam sobie wszystkiego, a w zasadzie jednego, czyli mojego ukochanego sushi 🥰 mam pozwolenie od lekarza i sobie pozwalam co jakiś czas 😋kurczak lubi tę wiadomość
-
Gemma, świetna wizyta, jakoś mam bardzo podobnie do Ciebie ze ruchy Maluszka mnie uspokajają, są też intensywniejsze niż przy Córce.
U nas dzis na wizycie tez wyszła szacowana waga około 800g. Ja pamiętam ten serial dokumentalny "Moje 600g szczęścia" (chyba taki tytuł) i od razu myślę że już mamy trochę więcej i czuje się bezpieczniej. Na ten spadek hemoglobiny dostałam coś na receptę, bo Ferisan nie dawał rady i od jutra włączę. Ma to pomóc. Ładne zdjęcia buzi udało się dziś zrobić😍Gemma19, Ariane, Babulka lubią tę wiadomość
-
ja juz tez po wizycie, to co bylo dla mnie najwazniejsze to lozysko i szyjka. Lozysko jest nadal ponizej 2cm od ujscia ale w porownaniu do wczesniejszych usg podnioslo sie i jest 1.8cm, wiec jak bedzie dalej rosnac wszystko to powinno przekroczyc 2cm i wtedy bedzie mozliwy naturalny poród, szyjka 34 mm wiec podobnie jak miesiac temu także też git, wychodzi ze te najwazniejsze rzeczy na ta chwile sa poprawe i cieszy mnie oddalające się łożysko. Waga 850g
Chciałam zdjęcie, chociaż 1 buzi , ale mała z uporem maniaka nie chce się pokazać, leżała główkowo, plecami do brzucha i na dodatek zakryła twarz rączką ale grunt że parametry w normieBabulka, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
Maija wrote:Mam dokładnie to samo. Stresuję się żarciem, śmietanę i inne takie produkty potrafię wyrzucić dzień po otwarciu, bo boje się, że już się tam coś zalęgło. A po dotykaniu mięsa czy jajek myję ręce we wrzątku i dezynfekuję płynem...😬🙈
Babulka, tejpowanie znam, ale to chustowanie? Na czym polega? Muszę poczytać 🤔Maija lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Uf, już po wizycie, doktor oglądał jeszcze dokładnie małą, ja już nawet nie wnikałam co on tam patrzył, na pewno serce 🙈 i wszystko w porządku. Zmierzył kość nosową i jest długa 🤷♀️ nie ma żadnych śladów hypoplastycznosci, musiała być chyba źle chwycona na połówkowym albo jej nagle urosła 😅 szyjka 38mm i zamknięta, więc trzyma jak trzymała
Za to mała odmówiła pozowania do zdjęć, zasłoniła się skrzyżowanymi rączkami i pepowiną i spadaj matka 😆
A wieczorem idę na szkołę rodzenia i staram się wejść z powrotem na tory zdrowia psychicznego 😁Akataa, Ariane, Gemma19, Sansivieria lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka pewnie Ci mocno ulżyło, cieszę się i życzę spokoju już do rozwiązania. 🤞
Ja mam wyniki krzywej i są chyba ok (80, 95, 116 mg/dl), morfologia ok (hemoglobina nawet ciut wzrosła), ale w moczu liczne bakterie. 😔 Wydaje mi się, że pobrałam prawidłowo (najpierw się podmyłam i nie zapomniałam tym razem, że ma to być środkowy strumień), więc się martwię. Objawów infekcji nie obserwuję, więc mam nadzieję, że szybko się tych bakterii pozbędziemy. Dziś wizyta, także zobaczymy, co lekarz na to.
Wczoraj zajęcia na szkole rodzenia trwały 2,5 h, ale jestem bardzo pozytywnie nastawiona po nich, zwłaszcza, że to przyszpitalna szkoła i miałam obawy. Mężowi też się podobało. 😊 Prowadząca super, były ćwiczenia fizyczne na różne dolegliwości, ćwiczenia oddechowe, relaksacja, trochę teorii przy pracy w grupach, dużo rozmów, w które uczestnicy byli angażowani, a nie tylko słuchali. W planach w ramach zajęć jest też spotkanie z fizjo. uro., więc miłe zaskoczenie. No i wyszło, że ja tam z najmłodszą ciążą, wszystkie tak z ok miesiąc do przodu. 😅Babulka lubi tę wiadomość
-
O to ciekawe jaki u mnie w szkole będzie staz ciążowy:) ale myślę że lepiej trochę wcześniej ją zacząć bo jednak te parę h pod rząd to jest zmęczenie, u mnie pomimo przerw niektóre zajęcia trwają aż 4h więc sporo
Fajnie Akataa że Ci sie hemoglobina poprawiła, ja niby mam jeszcze ok ale ferrytyna słaba więc dostałam floradix syrop podobno spoko działa i nie ma tych skutków jak się przyjmuje w tabletkach żelazo, więc zobaczę, a co do bakterii w moczu, może zuravit albo coś w ten deseń? Ja biorę zuravit forte raz dziennie od jakichś 2 miesięcy, bo miałam wyzsze pH w moczu i spadło i póki co jest ok i mam wybrać do koncaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2022, 12:00
Akataa lubi tę wiadomość
-
Babulka, super wieści 😊 mam nadzieję, że teraz troszkę psychicznie odpoczniesz , skoro wszystko jest dobrze ❤️
Akataa, bakterie się często zdarzają, może żurawina pomoże 😊 w poprzedniej ciąży też tak miałam, i w zasadzie tylko żuravit miałam zalecony 🤷🏻♀️Akataa, Babulka lubią tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
U mnie też ja jestem w dość młodej ciąży w grupie ale wolę tak. Potem w zimie z wielkim brzuchem będzie ciężej. W 1 ciąży na szkole byłam od 26tc to pod koniec już nawet nie mogłam na krześle wysiedzieć i tylko worek sako wchodził w grę a tutaj worków nie mają 🙈 u nas urofizjo też będzie i cieszę się, to bardzo oomaga w przygotowaniu do porodu
Akataa a będziesz robić posiew?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska