LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja słyszałam, ze szczepienia od 30 tygodnia, ale nie wiem, czy to prawda. Ja się nie szczepie.
Babulka myśle, ze każda ma z tylu głowy, ze dopóki dziecko się nie urodzi, to zawsze coś może być. Moja lekarka jeszcze zawsze podkreśla, ze prawidłowe usg nie gwarantuje zdrowego dziecka, ale tej gwarancji nikt nam nie da.
Ja tez jestem stara już i tez się trochę boje, ale to ze zaskoczyło naturalnie po tylu latach prób jakoś daje mi kopa.
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga ja niby też sobie zawsze zdawałam z tego sprawę, w 1 ciąży też, tylko że z córką zawsze było wszystko perfekcyjnie w usg. To mi dawało jakieś takie podejście, że fakt, może coś być nie tak, ale to wątpliwe. A jak jest jakiś marker wad genetycznych, to już inaczej na to patrzę2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ariane biorę drugie opakowanie Ferisan pregna, niby o jakiejs dobrej przyswajalnosci, ale chyba słabo działa bo zamiast coś wzrosnąć to ciągle spada. Nie czuje żadnych skutków ubocznych, żadnych zaparc. Ferrytyna 46,68.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 20:23
Ariane lubi tę wiadomość
-
Sansivieria wrote:Ariane biorę drugie opakowanie Ferisan pregna, niby o jakiejs dobrej przyswajalnosci, ale chyba słabo działa bo zamiast coś wzrosnąć to ciągle spada. Nie czuje żadnych skutków ubocznych, żadnych zaparc. Ferrytyna 46,68.
dzieki za info, masz dobra Ferrytyne, ja mam 6,8 wiec na bank cos mi da, moze jakis lek
ciekawe czemu te wyniki takie czasami sa ze hemo spada pomimo dobrej ferrytyny
-
Dzień dobry w poniedziałek ! Młoda po tygodniu ruszyła do szkoły, co prawda dalej z lekkim smarkiem, ale co zrobić 🤷🏻♀️
Ja tej ferrytyny nigdy nie badałam, muszę to nadrobić, szczególnie, ze ta hemo u mnie bardzo rożna. Teraz diabetolog kazał mi pilnować TSH, ostatni wynik 2,6 jak dojdzie do 3 to zwiększamy dawkę euthyroxu.
Dzisiaj myślałam, ze zemdleje w piekarni. Już dawno nie miałam mdłości, a dzisiaj ledwo ustalam w kolejce 😵
Chciałam się wziąć za zakupy, wczoraj zadzwoniła koleżanka męża, ze ma dla nas 30 (!!!) kartonów ubranek dla chłopca od 0 do 5 roku życia, moja koleżanka tez przywiezie mi po swoim synku i dostaniemy od nich łóżeczko turystyczne, z kolei nasza byla sąsiadka ma dla nas monitor oddechu, który i tak chcieliśmy kupić. No w szoku jestem i muszę wstrzymać się z zakupami ( co trochę mnie cieszy, trochę nie 😂). Tak czy siak, chyba trochę zaoszczędzimy na wyprawce.kurczak, Maija, Babulka lubią tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Też się witam 😊
Leo odstawiony do przedszkola, również po dłuższej nieobecności. Przechodzę w tryb oczekiwania na pierwsze oznaki infekcji. 🙄 Dziś jeszcze jadę na przegląd do stomatologa, chcę to już mieć z głowy, bo ten brzuszek jest coraz cięższy, więc za jakiś czas chyba nie wysiedzę na fotelu...
No i podskoczę na awaryjną wizytę do gina. Pewnie niepotrzebnie, jak zwykle, ale nie dam rady wytrzymać jeszcze 2,5 tygodnia...😬a wolę mieć pewność, że wszystko jest okej.Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Ja też już sama w domu i siedzę w spokoju i ciszy.
Kinga, robiłam, wyszły bardzo niskie ryzyka, na ZD jakieś czterocyfrowe. Genetyk mówiła, że to świetny wynik no ale 100% gwarancji niestety nie daje. Ale ta skrócona kość nie tylko w zd występuje, jest też np w trisomii x. I różnych chorobach jednogenowych, duplikacjach itp. Oczywiście występuje też czasem (ale bardzo rzadko) u zdrowych dzieci.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Cześć Dziewczyny, moja Córka narazie chodzi wzorowo do przedszkola, ale dziś się dowiedziałam że pod koniec tamtego tyg pojawiły się dwie anginy ropne u nas w przedszkolu, co prawda w innej grupie, ale jedzą razem, czy po obiedzie tez sie już razem zbierają...Wiec tez będę na czuwaniu bo to ponoc bardzo zaraźliwe...
Calanthea 30 pudel, a gdzież to zgromadzić, gdzie rozłożyć, gdzie przejrzeć...??? Oby byly opisane wiekowo hihi. Ja rozumiem że z jednej strony się cieszysz, ale gdzieś tam swoje palny zakupowe już miałaś i trzeba się wstrzymać. Tak było u nas, że chciałam kręćka dostać jak bylam w ciąży z Corcia, bo tyle na nią czekałam, że chciałam wszystko mieć nowe, po swojemu wybierane, ale też dostałam kilka pudel od szwagierkk. Początkowo bylam zawiedziona, ale później baaaardzo to dicenilam, bo mam tych ubranek bardzo dużo, na każdą porę roku, i podłogę, na każdą wielkość, wszystko pod ręką, bez szukania, zamawiania, wymian. I bez wydawania pieniędzy. Daliśmy im bon do smyka na 200zl, tak zupełnie symbolicznie, bo te ubranka miały wartość może 2tys...
A teraz jak widzę ceny to ciesze się z każdego podarowanego ciuszka!!! -
Sansi czekam grzecznie na jutrzejszą wizytę
Ja też mam pełno ciuchów i już dla pierwszej córki miałam i fakt, że też mi było trochę żal, bo nie wszystkie mi się podobały itp. Ale jestem tak wdzięczna, że je dostałam! Jak dziecko w nocy ulewa albo obsika się to człowiekowi już jest naprawdę wszystko jedno w co je przebiera 😅 tak samo potem lrzy rozsserzaniu diety te ubrania tak się niszczyły, że tragedia (potem już ją sadzałam w samym pampersie) a teraz na wyjście do piaskownicy, malowania farbami czy przedszkola (skąd wraca czasem jak z tych reklam proszku "przed") daję jej te mniej ulubione ciuchy i kompletnie mi nie żal, że się poplamią albo zedrą.
A zawsze kilka z newbie można dokupić żeby nacieszyć oko 😉 A te zaoszczędzone tysiące wydać na wakacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2022, 09:55
Sansivieria lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja też sobie chwalę, że trochę kartonów dostałam, sama póki co kupiłam tylko kilka pajacyków.
Byłam dziś na tej nieszczęsnej krzywej. Mogłam się umówić dopiero na 8:20, więc dopiero jem śniadanie i zaczynam pracę. 😑 Nie obyło się bez prawie omdlenia, więc część czasu przeleżałam na kozetce. 😅 Ale bardzo się cieszę, że to już za mną.
I zaczynany dziś szkołę rodzenia, także ekscytuję się. 😁Babulka, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
Sansi nie wiem jak to ogarnąć 😂 miejsce się znajdzie, pewnie na początek wrzucę w szafę ubranka do rozmiaru 74, a potem będę robić podmianki, pewnie spora cześć odrzucę, ale mino wszystko ogrom tego. Jak byłam w ciazy z córka tez wszystko dostaliśmy, ale wtedy mieliśmy inna sytuacje finansowa, dopiero startowaliśmy, a teraz myślałam, ze będę miała wyprawkę taka po swojemu, a tu znowu bonusy- ale ! Biorąc pod uwagę to co się dzieje jeśli chodzi o ceny, to naprawdę będzie spora ulga. Tak jak pisałam ostatnio wrzuciłam troszkę ubranek do koszyka na stronie hm i było 1000 zł a to nawet nie była jakaś malutka cześć.
Babulka ja Cię rozumiem z tymi obawami, bo ja tez mam. U nas przeziernosc była dość mocno graniczna na USG, ale lekarz który je robil powiedział, ze jest dobrze i wynik prawidłowy - chociaż w internetach piszą, ze powinien być mniejszy. Ja to sobie tłumacze tym, ze widział cały obraz dziecka i stad taka opinia. Z córka przeziernosc w ogóle miałam wysoka, bo powyżej 3 mm w 11 tygodniu. Pocieszam się, ze na USG polowkowym było wszystko idealnie, a zespoły genetyczne najczęściej wiążą się z innymi wadami np. Zespół Downa z wada serca, nerek czy często wodogłowiem które na usg widać. Śnią mi się dziwne rzeczy, denerwuje się, ale staram się odganiać wszystkie złe myśli. Kocham nad życie to maleństwo 💙 Zrobię dodatkowo to echo serduszka i będę cierpliwie czekać.
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Akataa wrote:Ja też sobie chwalę, że trochę kartonów dostałam, sama póki co kupiłam tylko kilka pajacyków.
Byłam dziś na tej nieszczęsnej krzywej. Mogłam się umówić dopiero na 8:20, więc dopiero jem śniadanie i zaczynam pracę. 😑 Nie obyło się bez prawie omdlenia, więc część czasu przeleżałam na kozetce. 😅 Ale bardzo się cieszę, że to już za mną.
I zaczynany dziś szkołę rodzenia, także ekscytuję się. 😁Akataa lubi tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea wrote:Sansi nie wiem jak to ogarnąć 😂 miejsce się znajdzie, pewnie na początek wrzucę w szafę ubranka do rozmiaru 74, a potem będę robić podmianki, pewnie spora cześć odrzucę, ale mino wszystko ogrom tego. Jak byłam w ciazy z córka tez wszystko dostaliśmy, ale wtedy mieliśmy inna sytuacje finansowa, dopiero startowaliśmy, a teraz myślałam, ze będę miała wyprawkę taka po swojemu, a tu znowu bonusy- ale ! Biorąc pod uwagę to co się dzieje jeśli chodzi o ceny, to naprawdę będzie spora ulga. Tak jak pisałam ostatnio wrzuciłam troszkę ubranek do koszyka na stronie hm i było 1000 zł a to nawet nie była jakaś malutka cześć.
Babulka ja Cię rozumiem z tymi obawami, bo ja tez mam. U nas przeziernosc była dość mocno graniczna na USG, ale lekarz który je robil powiedział, ze jest dobrze i wynik prawidłowy - chociaż w internetach piszą, ze powinien być mniejszy. Ja to sobie tłumacze tym, ze widział cały obraz dziecka i stad taka opinia. Z córka przeziernosc w ogóle miałam wysoka, bo powyżej 3 mm w 11 tygodniu. Pocieszam się, ze na USG polowkowym było wszystko idealnie, a zespoły genetyczne najczęściej wiążą się z innymi wadami np. Zespół Downa z wada serca, nerek czy często wodogłowiem które na usg widać. Śnią mi się dziwne rzeczy, denerwuje się, ale staram się odganiać wszystkie złe myśli. Kocham nad życie to maleństwo 💙 Zrobię dodatkowo to echo serduszka i będę cierpliwie czekać.
NT to akurat sporo dzieciaczków ma podwyższone a są zdrowe2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Akataa wrote:
I zaczynany dziś szkołę rodzenia, także ekscytuję się. 😁
Akataa tak z ciekawości, ile trwają dziennie u Ciebie zajęcia? i ile razy w tygodniu? Ja szkołę zaczynam za 2 tyg., od 9.11 i będę mieć po 2-3h z przerwami, od 16 do 19stej raz w tygodniu i tak przez 4 tygodnie
-
Babulka wrote:Ja miałam dziś taki sen, że nie będę Wam nawet pisać... 😖
NT to akurat sporo dzieciaczków ma podwyższone a są zdroweCórcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea też mam różne myśli, aż sama się sobie dziwię. Ciąża to dziwny czas, jakiś taki psychodeliczny.
Ja ze starszą nie miałam w ogóle mierzonej tej kości nosowej, tylko zdjęcie, że jest. I właśnie porownywalam te zdjecia czy miały podobne 🙈 Masakra. No w miarę podobne ale jednak wydaje się, że starsza miała dłuższą. Co ciekawe mają zupełnie inny profil Ciekawe czy w rzeczywistości będą podobne choć trochę do siebie.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ariane wrote:Akataa tak z ciekawości, ile trwają dziennie u Ciebie zajęcia? i ile razy w tygodniu? Ja szkołę zaczynam za 2 tyg., od 9.11 i będę mieć po 2-3h z przerwami, od 16 do 19stej raz w tygodniu i tak przez 4 tygodnie
Ariane lubi tę wiadomość