X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Maija Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IMG-20221027-180223-2.jpg

Mój brzusio też spory... Zewsząd słyszę, niby "życzliwe" komentarze, że ładny taki duży 😳 a ja już wiem, co sobie myślą.
    Znów byłam u gina. Jakoś od środy ciężko mi, wieczorami tylko mogłam leżeć, bo brzuch twardy przy chodzeniu. Niby nie bolący, ale odczuwam duży dyskomfort. Dostałam progesteron dopochwowo, chociaż lekarz powiedział, że nie widzi nic niepokojącego, ale to tak na wszelki wypadek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 17:30

Ariane, Gemma19, Babulka, Akataa, Isisi lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja mam taki brzuszek jak Maija i Babulka mniej więcej! I niemal ciągle ktoś w nim podskakuje albo się przeciąga!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 18:29

Maija lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki, piękne macie brzuszki :)
    Ja spędziłam weekend u rodzinki odwiedziłam cmentarze, żeby jutro w ten tłum się nie pchać.
    Dzisiaj jeszcze z córka zaliczyłam USG brzucha, bo coś narzeka, ale wszystko Ok, mamy jeszcze skierowanie na badania kału w kierunku robaków, ale ja coś myśle, ze u niej to na tle nerwowym. Każdy sprawdzian, kartkówka to wzmożone wizyty w toalecie.
    Akataa podziwiam Cię za wytrwałość w pracy, ale wierze jak Ci musi być ciężko. Ja jak siedzę w domu to myśle, ze spoko mam sile, ale wystarczy, ze w danym dniu mam jakieś wizyty, coś do załatwiania itd i wieczorem czuje już, ze ten brzuch jest ciężki.
    Babulka wcale nie widać tych pieniędzy w tym koszyku. Mnie to przeraża, bo się kupuje, kasy nie widać, a końca zakupów tez nie.

Dzisiaj się poryczałam, bo nie miałam się w co ubrać do wyjścia- mam jakieś takie wybuchy czasami nad którymi zupełnie nie panuje 🤦🏻‍♀️
    Za to mąż poprawił mi nastrój pomalował dla młodego pokój i położył tapetę.
    Jest cudnie 😍

Akataa, kurczak lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mojego brzucha nikt nie krytykuje, chyba nie wyglądam na osobę z którą warto zadzierać 😂
    Akataa pamiętaj o sobie przede wszystkim. Praca to się może ciągnąć jak flaki z olejem i do marca a wiadomo, że tyle nie posiedzisz ;)

Maija a bierzesz, jak to mówią, jakiś magnez? Mi jakoś ustały takie bóle odkąd zaczęłam brać ale nie wiem czy jedno z drugim ma związek.

No z tymi wydatkami to jest tragedia, ja miałam ogromny dylemat co z fotelikiem. Bo tak - mam łupine i ten 9-18 na jednej bazie. Starsza jeździ w tym 9-18 na tej bazie i jeszcze spokojnie z rok by mogła pojeździć tyłem (chociaż już coraz ciężej). No ale wtedy młodsza zostałaby bez bazy, bo ja i zapinanie tego na pasy to się nie uda 🙈
    Więc pasowałoby, żeby starsza się przesiadła na kolejny fotelik no ale jest jeszcze minimalnie do niego za mała 😏 A te wszystkie modele przejściowe typu 0-36 czy inne 9-25 nie wypadają tak dobrze w testach. Więc chyba pozostaje nam dokupić po prostu drugą bazę, która będzie w użytku pewnie max 8-9 mcy 😵 i wtedy przesiądzie się na 15-36 🤦‍♀️

Czemu te dzieci się nie wpisują w plany 😂

A co do ruchów to jednak teraz młodsza wydaje mi się spokojniejsza, niż starsza na tym etapie. Ciekawe czy będzie miała w związku z tym inny charakter 🤔

Akataa, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cen, to jest dramat. Ja ostatnio podliczyłam nasze dotychczasowe wydatki związane z Maleństwem i wyszło 2500 zł, a przypomnę, że wciąż nie wzięłam się jakoś poważnie za kompletowanie wyprawki. W tym było kilka rzeczy do pokoiku, typu półeczka, zasłony, łóżeczko, kilka ciuszków i większa część wyprawki pieluszkowej (wielorazowe). Większość rzeczy kupiliśmy z drugiej ręki. A tu jeszcze trzeba kupić fotelik, wózek, dostawkę, nianię, wanienkę, laktator, kosmetyki i te wszystkie apteczne rzeczy i pewnie jeszcze coś o czym nie pamiętam. Wiedziałam, że dziecko wiąże się z wydatkami, uzbieraliśmy jakieś oszczędności, ale i tak mnie to ciągle szokuje. 🙈

Co do ruchów, to mój to ma tak różnie, czasem w ciągu dnia prawie go nie czuję, a czasem, jak dziś, od rana skacze z jakimiś kilkudziesięciominutowymi przerwami. Ale wieczorem to jest aktywny zawsze, nawet jak zanim się położę, to się polenię na kanapie, to i tak jak pójdę do łóżka z zamiarem spania, to dopiero wtedy rozkręca się najbardziej. 😅

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uzbierałam póki co pierwszy koszyk na gemini i mi wyszło 500zl. Patrzyłam trochę na moje zamówienia około poprzedniego porodu. Nie robię zapasów. Na pewno pieluch jednorazowych jeszcze nie kupię, będziemy na bieżąco zamawiać, pewnie coś tam weźmiemy w styczniu. Najbardziej zapasy z kosmetyków, które wtedy robiłam, były niepotrzebne, bo zwyczajnie te kosmetyki się przeterminowały i powyrzucalam. Na pewno też nie kupię laktatora ot tak zakładając ze będzie potrzebny, za to wybiorę taki, który kupię (Mąż kupi) w razie konieczności choćby od ręki w dobrze wyposażonym sklepie. Poprzednio też kupiłam "na zaś" butelki i smoczki, a moja Córka ani butelki, ani smoczka nie chciała wziąć do buzi, więc też niepotrzebny wydatek. Ogólnie trzeba patrzeć na ceny i dopuścić do głowy trochę rozsądku bo można mocno popłynąć z wyprawką, zwłaszcza przy pierwszym dziecku.. 🤭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 23:24

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z fotelikiem mam jak Ty Babulka, też myslalam żeby do bazy z britaxa kupić teraz łupinę, a Córke juz do większego przesadzić, ale Ona za mała na ten "trzeci" fotelik, spokojnie jeszcze w tym do 18kg pewnie i rok pojeździ.
    Więc biorę od szwagra pewny fotelik łupinę z maxi cosi na ten rok, może ciut mniej, a po tym czasie juz sie akurat Córke weźmie do większego, a Synek wejdzie w "drugi" fotelik 9-18kg z britaxa.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę! Ja niestety nie mam od kogo pożyczyć ani odkupić ani bazy ani fotelika.
    Niestety zamówiłam nową bazę i kolejne 770zł papa 😆

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Uzbierałam póki co pierwszy koszyk na gemini i mi wyszło 500zl. Patrzyłam trochę na moje zamówienia około poprzedniego porodu. Nie robię zapasów. Na pewno pieluch jednorazowych jeszcze nie kupię, będziemy na bieżąco zamawiać, pewnie coś tam weźmiemy w styczniu. Najbardziej zapasy z kosmetyków, które wtedy robiłam, były niepotrzebne, bo zwyczajnie te kosmetyki się przeterminowały i powyrzucalam. Na pewno też nie kupię laktatora ot tak zakładając ze będzie potrzebny, za to wybiorę taki, który kupię (Mąż kupi) w razie konieczności choćby od ręki w dobrze wyposażonym sklepie. Poprzednio też kupiłam "na zaś" butelki i smoczki, a moja Córka ani butelki, ani smoczka nie chciała wziąć do buzi, więc też niepotrzebny wydatek. Ogólnie trzeba patrzeć na ceny i dopuścić do głowy trochę rozsądku bo można mocno popłynąć z wyprawką, zwłaszcza przy pierwszym dziecku.. 🤭
    A tu z kolei miałam odwrotnie bo moja córka już w szpitalu potrzebowała smoczka, czego ja nie przewidziałam i było latanie po aptekach, wyparzanie itd. O wiele bardziej wolę mieć ten smoczek, butelkę i trochę mleka w domu, bo potem mąż nic nje robił tylko ciągle latał po sklepach (i przepłacał oczywiście). Ale zapasów to też nie robię, no i w ogóle z kosmetyków to kupuję tylko plyn do mycia i krem zwykly plus na mróz. Bo potem jest też taki problem, że jak nie wybierasz jakichś klasycznych z rossmanna to ich nie ma w aptece i trzeba zamawiać a potrzebujesz na już albo kupujesz coś, co nie odpowiada składem. Pieluch też miałam dwie paczki na początek i mąż już do szpitala latał ciaglę mi donosić i musialam je zamawiać (nie używamy takich dostępnych stacjonarnie). Wolę teraz żeby siedział na tyłku i ogarniał dzieci a nie codziennie runda samochodem po całym mieście w korkach za jakąś rzeczą nagle potrzebną😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2022, 07:27

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam tak z laktatorem, nie kupiłam i mąż musiał wziąć jakoś byle jaki w aptece za górę forsy, który wcale się nie sprawdził, a pokarmu miałam bardzo dużo tyle ze młoda miała problem ze złapaniem cycka i tak pozegnalam laktację.
    Teraz to mój must have.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tak było z kocykiem i rozkiem, mialam po jednej sztuce i error, ubrudzone w szpitalu w drugiej dobie. A noworodkowi się nie da takiego dzień wcześniej choćby mlekiem zalanego, bo to siedlisko bakterii. I mąż latał po galerii szukać kocyka, który by miał 100% bawełny a nie poliestrowego. 🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kocyki wrzuciłam dwa, ale rożek jeden - muszę dokupić. I znalazłam w końcu fajne śpiworki do spania tez zakupie. Jak szukacie to zobaczcie sobie firmę angel baby.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to doradzacie mieć ze dwa rożki? Czy śpiworek też będzie Ok do szpitala? 😖

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak spiworek do szpitala raczej Ci się nie przyda.
    Z rożkiem to jak planujesz używać to jeden raczej nie obleci, bo trzeba to prać ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No planowałam rożek do szpitala. Ale jak mówicie tutaj, że może być mało z jednym… 😖 to zaczynam kombinować 😖 A w domu? Nie wiem czy planuje rożek.. Nie wiem co ta młoda dama będzie wolała 🥹

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja póki co mam 1 nowy rożek ale dokupię 1 używany do szpitala właśnie plus chyba tez gniazdko dokupię :) i też nie mam pojęcia co będzie preferowane przez małą hehe

age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak w domu korzystałam z rożka podczas odwiedzin. Pewniej się czułam jak była w rozku. Do spania w dzień odkrywałam ja kocykiem, teraz tez tak planuje, a na noc ten śpiworek dla bezpieczeństwa.

kurczak, Ariane lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam rożka tylko na początku i raczej w ciągu dnia. Czasami się uspokajała taka właśnie opatulona jak eskimos. Potem to służyło jako mata na kanapę jak ją kładłam albo gdzieś w gościach jako taka podkładka właśnie ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Kurczak w domu korzystałam z rożka podczas odwiedzin. Pewniej się czułam jak była w rozku. Do spania w dzień odkrywałam ja kocykiem, teraz tez tak planuje, a na noc ten śpiworek dla bezpieczeństwa.

No właśnie tak chce. W dzień kocyk i do tego mam kokon, w nocy w łóżeczku tylko śpiworek. Mam dwa, może dokupię jakiś 3. Rożek dostałam od koleżanki. Średnio mi się podoba, ale czysty i zadbany, wezmę chyba do szpitala. Rozważę wtedy jeszcze zakup rożka „do domu”. To, co już mam to kupiłam z jednej serii, żeby oczopląsu nie dostać…

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak do domu i nie kupujesz na zamówienie to na pewno na allegro da się zamówić z dostawą na następny dzień w paczkomacie :) Takie rzeczy to spokojnie mogą poczekać jak nje jesteś pewna czy będą w użytku. Gorzej z takimi higienicznymi czy żywieniowymi, bo to zwykle jak jest potrzebne to w danym momencie.

Tak samo ja kupilam jedno opakowanie windi - przy córce przydalo mi się może z 2x ale raz na pewno to było nad ranem i średnio widzę w takiej sytuacji latać po aptekach dyżurnych gdzie może równie dobrze tego nie być. A dziecko w bólu i krzyku. Chociaż może być tak, że się nie przyda np wcale.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ