X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamietam, ze mi wystarczyło jedno opakowanie tych dużych podpasek poporodowych, a później wystarczały mi zwykle, dlatego tez właśnie nie chce robić takich zapasów. Podkłady na łóżko w szpitalu dostałam, a dla dziecka korzystałam z pieluch flanelowych i je prałam. Myśle, ze kupię po jednej paczce takich rzeczy i dwie wkładek do stanika, bo to się faktycznie zużywało. Pampersy kupię na start Ze dwie paczki, a potem zobaczymy, bo ten najmniejszy rozmiar to przecież na chwilkę, jedynie co widzę, ze można na Allegro kupić wielopak chusteczek w dobrej cenie np. Pampers te z woda za 18 opakowań 90 zł. I taki zestaw kupię, żeby mieć z głowy na dluzszy czas. Wrzuciłam do koszula jedna butelkę na początek w razie problemów z karmieniem będzie, zawsze mogę dokupić. Gaziki, waciki do higieny na początek, kremy do tylka i płyn do kąpieli z hippa. Myśle czy coś jeszcze na start będzie konieczne. Pępek psikalam córce octaniseptem, a teraz co mówią położne jest najlepsze ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie. Ale też przekonuje mnie opcja otulania dziecka, że jednak często tego potrzebują, no i to, że dając komuś na ręce, jednak czujemy się bezpieczniej ;) Choć też jestem pewna, że nie będę się spieszyć z odwiedzinami itp. Cenie sobie spokój i możliwość dojścia do siebie na własnych warunkach. Ale moja mama będzie na pewno „na posterunku”, właśnie jakby czegoś zabrakło. To duży plus. Przemyślę temat.

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tych dużych podpasek zeszło 1,5 paczki, więc teraz kupiłam dwie. Za to takich zwykłych zużyłam tony, bo krwawiłam mniej lub bardziej przez bite 10 tygodni 🥴

A tych podkładów higienicznych trochę mi zostało ale potem przydały się choćby do fotelika jak młoda była w trakcie odpieluchowania, w szpitalu na przewijak to kladłam i potem wyrzucałam (przewijak był jeden w pokoju, więc inne dzieci też z tego korzystały), teraz jak młoda miała jelitówkę to też wkładałam je pod prześcieradło, mimo, że ma ochraniacz.
    Wkładki laktacyjne zostały mi po tamtym kp i na razie nie kupuję, tylko zuzyje te co mam.

A gości nie planuję zapraszać a jak ktoś przyjdzie to też nie mam w planach dawać mu dziecka. Nikt o to zresztą nie prosił, nawet babcie się nie wyrywały. A jak już dawałam, to wolałam bez żadnych rozkow i kocyków, jakoś mi się wydaje, że jak ktoś by miał upuścić dziecko to jeszcze większe ryzyko jest w rożku niż jak tak po prostu trzyma.
    Z córką to w ogóle było tak, że ona się dawała trzymać tylko w pionie i każdy kto ją brał i usiłował mi pokazać, że źle trzymam dziecko był raczony takim rykiem, jak tylko próbowali ją trzymać w poziomie, że od razu każdemu się odechciewało i "weź ją" 🤣

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2022, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zobaczymy. Moi rodzice bardzo wspierają i mamy super relację, wiec jak poczuję się na siłach to pewnie nas odwiedzą.

A tak, całość wyjdzie w praniu. W końcu to nasze pierwsze dziecko 🙃 Damy sobie luz i możliwość improwizacji 😇

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam właśnie na godzinnym spacerze z psem, piękna pogoda. Każdy krok pod koniec spaceru czułam juz bardzo mocno w biodrach, bujałam się na boki jak kaczka, a zrobilam niecale 5km. Ale myślę że Synusuowi się podobało, psu pewnie też! Dzis dzień odpoczynku po "świątecznym" bieganiu i rodzonnych spotkaniach.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś też pięknie ale zamierzam jedynie posiedziec na lawce na patio i wylatac córkę 😜

Wczoraj miałam jakieś pieczenie przy oddawaniu moczu ale nie bylam pewna czy to zewnetrzne okolice podraznione czy cos sie dzieje w pecherzu, wiec oddalam dzisiaj mocz (i tak musialam do konca tygodnia zrobic krew) i szczesliwie mocz w normie. Hemoglobina 12,3 więc chyba Sorbifer pomaga, chociaż biorę jak mi się przypomni 🙈 W morfologii pozostałej mam jakieś strzalki ale czesc z nich juz mialam i lekarze mówią że to nic a część zgooglowalam i moze sie pojawiac cos takiego u ciezarnych, wiec czekam spokojnie do wizyty :)

Lekarka mi teraz zlecila caly profil lipidowy, tego to chyba nigdy nie mialam badanego także cóż, zobaczymy 🙊

A dzisiaj z braku jakiegokolwiek pozywienia w domu na obiad makaron zapiekany z brokulem i mozarella 😅

Ostatnio wymiekam z pomyslami na posilki. Może macie jakieś ig albo cos takiego z inspiracjami jakichs zdrowych posiłków? Bo niezdrowe to umiem sama wymyślić 😂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka oj z obiadami to ja mam wiecznie problem, żeby wszyscy zjedli. Tak ja szybko to pierś z kurczaka z warzywami i brązowym ryżem, zupy i mięcho pieczone. Tez pilnuje tych cukrów i jednak mięcho, surówka z brązowym ryżem, albo nawet ziemniakami najlepiej te cukry mi trzymają.

U mnie tez piękna pogoda, ja dzisiaj u stomatologa, jakieś tam mam drobne ubytki i stwierdziła, ze trzeba to wszystko zrobić w drugim trymestrze, żeby trzeci był spokojny, a i tak się denerwuje czy na pewno bezpieczne to jest. Dziś dostałam znieczulenie, wcale nie chciałam, ale się uparła, ze to bezpieczniejsze niż wyrzut adrenaliny, dała mi 1/3 dawki, a i tak mam wyrzuty sumienia, bo dałabym radę bez.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea spokojnie, to jest bezpieczne. Bardziej niebezpieczne dla dziecka jest Twoje spinanie jakby Cie bolal ten ząb przy wierceniu :)

Właśnie ja jeszcze nie wiem jakie mam cukry, bo krzywą planuję zrobic za jakieś 2-3 tyg dopiero no ale jednak pasowałoby troche zdrowo pojesc :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ja obserwuje Wojtusia na talerzu i alaantkowe, maja sporo pomysłów, tylko mam wrażenie ze większość na śniadanie, przynajmniej u Wojtusia.

Babulka lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i te cholesterole to mam srogo poprzekraczane 😱
    Ale też czytam, że w ciąży to normalne, że są wyższe, jednak nie powinny być za wysokie. Tyle. Żadnych norm 🙈 Także z tym też muszę czekać tydzień do wizyty u hematologa bo się nic nie dowiem 🥴
    Szczerze mówiąc to mam po dziurki w nosie wszystkich badań 🙊

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja to w ciazy nigdy nie badałam, ale przed ciąża sprawdzałam. Możliwe właśnie, ze nie badają ze względu na rozjechane wartości.

Dostaliśmy te ubranka, posegregowalam wg rozmiarów podpisałam pudła i większe schowam, a do rozmiaru 68 popiorę. Jeszcze dostanę coś od koleżanki i będę wiedziała czego brakuje. Już widzę, ze będzie mało spodenek, połspiochow i pajacyków do spania.
    Mąż się zabrał poważnie za pokój młodego i brakuje mi już tylko karnisza i listw przypodłogowych. Zamówiłam dzisiaj firanki. I za chwile będę mogła szykować szafę i komodę. Planuje w tym miesiącu większość zamówić, na przyszły zostawię łóżeczko i materacyk. A w styczniu jakieś niedobitki.
    Poważnie się robi 🫣

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja wszędzie czytam ze w ciąży nie powinno sie badac bez jednoznacznych wskazan bo wyjdzie kosmos. Także nie wiem co moja lekarka miała na celu oprócz zdenerwowania mnie 😅
    My w ten weekend mamy sesję 📸 i imprezę rodzinną więc pewnie nic nie zrobię ale w tygodniu jak młoda pójdzie do przedszkola już też się biorę za kartony. Szuflady dwie mam naszykowane, moze jeszcze pół mi się uda zwolnić.
    Tak to w zasadzie zostaje mi popranie tego wszystkiego, ciuchy to pół biedy, bo sru do pralki i tyle, ale jeszcze bujaczek trzeba wyprac, wozek, fotelik a to strasznie duzo certolenia ze zdejmowaniem tego wszystkiego i rozwieszaniem po mieszkaniu, bo w suszarce trochę strach. Materac będę miała po córce tylko wybiorę pokrowiec bo ona tylko jako niemowlak w nim spała, potem już nie, więc nie widzę sensu nowego kupować. Ten jest lateksowy, więc ani nie zmiękł ani się nie odksztalcil.
    No coraz poważniej, tylko ta ciąża tak się wlecze 😅

Jeszcze córce chciałam ogólny przegląd zdrowia zrobić zanim się urodzi siostra i już mamy zaliczone badania krwi, dentystę a dzisiaj właśnie umówiłam ją do fizjo na kontrolę 3 latka. 🙂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka a ile juz czasu brałaś ten sorbifer ze wyszła w badaniach poprawa? Bo tez go dostałam od poprzedniej wizyty czyli jakiś tydz i myślę kiedy najwcześniej mogę zbadać krew żeby sprawdzić czy sorbifer jest skuteczny.

Calanthea, ja już mam dwie wizyty u dentystki i na każdej miałam borowanie bez znieczulenia. Nawet chciałam dostać jakieś słabsze, ale ona przeko ala mnie ze takie jak może mi podać to mało co pomoże wiec lepiej wcale tego nie brać. Tyle że miałam naprawdę małe dziurki i jednego zęba wcale nie poczułam, a drugiego ledwo ledwo, spokojnie do wytrzymania, więc w sumie dobrze ze mi nic nie podała. Póki co zakończyłam leczenie zębów przynajmniej do następnej wizyty za jakieś pół roku.

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka jak teraz jestes już w trakcie 25 tydz to nie za późno tą krzywą palnujesz??juz bym robila teraz na Twoim miejscu. Ja mam już za sobą, w 23 tyg robiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2022, 20:49

age.png
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2022, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sani to ja nie wiem już teraz czy dobrze zrobiłam godząc sie na to znieczulenie. Szczególnie, ze wcale nie chciałam, bo naprawdę mam wysoki próg bólu. Teraz sie będę stresować czy nie zaszkodziło 🤦🏻‍♀️

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2022, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Babulka jak teraz jestes już w trakcie 25 tydz to nie za późno tą krzywą palnujesz??juz bym robila teraz na Twoim miejscu. Ja mam już za sobą, w 23 tyg robiłam.
    Krzywą robi się w 24-28 tc, liczy się skończone tygodnie (ja jestem teraz w 24tc). Jeśli nie ma wskazań, lepiej ją zrobić później, nizt wcześniej, bo cukrzyca ciążowa potrafi się uaktywnić grubo po 25tc, ona jest hormonozalezna. Jak się zrobi za wcześnie krzywą, to potem można przegapić cukrzycę, bo się o niej już nie dowiesz, bo tego badania się już nie powtarza.

Sorbifer biorę jakiś miesiąc, nawet nie podniósł mi bardzo hemoglobiny tylko tyle, że przestała spadać. Ale biorę mocno w kratkę 🙈

Calanthea naprawdę znieczulenie lidokainą nie szkodzi płodowi. Więcej szkodzi to, że się teraz przejmujesz niepotrzebnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2022, 06:46

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Jeśli nie ma wskazań, lepiej ją zrobić później, nizt wcześniej, bo cukrzyca ciążowa potrafi się uaktywnić grubo po 25tc, ona jest hormonozalezna. Jak się zrobi za wcześnie krzywą, to potem można przegapić cukrzycę, bo się o niej już nie dowiesz, bo tego badania się już nie powtarza.

ja zrobilam pod koniec 24 tyg bo nikt mnie nigdy nie uprzedzil ze lepiej zrobic pozno, mysle ze po cos te widełki sa. Tak to mozna by po prostu walnac zeby ja zrobic tylko w 28 tygodniu, skoro moze sie objawić w kazdym pozniejszym tygodniu
    (25,26,27 etc). Jak zaobserwuje u siebie zmiane wskazujaca na cukrzyce to sie wtedy zaczne martwić :)

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale 23 tydzień to jest poza tymi widelkami :)
    Niestety cukrzyca ciążowa nie daje objawów, to jest właśnie najbardziej problematyczne. Może być glikemia na czczo prawidłowa, dobre samopoczucie a cukry po posiłkach w kosmosie. Tak samo badania prenatalne można robić w 11-13 tc ale jednak większość lekarzy optuje, żeby to nie był ten pierwszy tydzień, o ile płód nie jest większy. U mnie np w 13tc już by nie zrobili badania, bo dziecko było za duże. Także widełki to jedno ale też warto dostosować się do sytuacji.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2022, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wygląda na to że zrobiłam krzywa za wcześnie, bo nawet nie miałam pełnych 23 tyg skonczonych. Ale tak miałam polecone przez lekarza, żeby na następną wizytę mieć wynik krzywej, zrobiłam wiec i tak najbliżej ile mogłam, we czwartek, a w poniedziałek szlam do lekarza. I poprzednio też raczej robiłam tak bliżej tego 24 tyg niż 28.

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słabo się wysypiam ostatnio. Raz ze zmianą czasu powoduje, że moje Dziecko wstaje do przedszkola godzinę wcześniej niż trzeba czyli 6:30... dwa że mam okropne koszmary, albo nawet gdy już się położę na noc to głowa zaczyna pracować i wyobrażać sobie najgorsze tragedie (wojna, napady, gwalty, rozdzielenje z Dzieckiem, pojscie Meza na front...) no same koszmary. I czuje przez to taki niepokój w dzień.

age.png
    age.png
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ