X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz maraton po lekarzach, okazuje się, że ddimery podwyższone to norma w ciąży, ale heparynę mam znowu zwiekszona i już jadę na 0,8 😬 mam nadzieję, że nie wykituje od tego 😁 Jutro się dowiem co z tym cholesterolem.
    A moja córka kaszląca od września nie ma śladu infekcji, więc wjeżdżają już leki rozkurczajace oskrzela 😏

Kinga super wieści ☺

Wiecie że jest ta promka w rossmannie 50%? 🙂

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga przybijam piątkę bo masz już glukoze za soba! Czy nie masz swoich wyników z labo, nie wiesz jakie Ci wyszly pomiary bo to poszło prosto do lekarza??
    Ładna masz szyjkę, możesz być spokojna!! A czujesz różnice w ruchach Dziecka od kiedy już wiesz ze siedzi główką w dół??

age.png
    age.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, super wieści!

Babulka, ja byłam dzisiaj u endokrynologa, który zlecił mi cholesterol i powiedział że bardzo ładny, martwilby się gdyby był za niski, bo w ciąży wysoki cholesterol jest wskazany! I że miał pacjentkę która przed porodem miała cholesterol 400! a po porodzie na kontroli już 195, także szybko spada. I też mówił że mało kto zwraca uwagę na cholesterol w ciąży, a on jest bardzo ważny. Także odetchnęłam z ulgą 😁

Jutro mam wizytę u ginekologa, także Babulka piątka, bo też maraton po lekarzach xd i proszę o kciuki żeby okazało się, że to łożysko jest wyżej i nie jest przodującym 🙏

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Kinga przybijam piątkę bo masz już glukoze za soba! Czy nie masz swoich wyników z labo, nie wiesz jakie Ci wyszly pomiary bo to poszło prosto do lekarza??
    Ładna masz szyjkę, możesz być spokojna!! A czujesz różnice w ruchach Dziecka od kiedy już wiesz ze siedzi główką w dół??
    Ja nie chodzę do laboratorium, tak jak widzę jest to praktykowane w Polsce. U nas badania, które zleca lekarz robi się na miejscu. Oczywiście jak chcesz to masz wgląd do swoich wyników, ale wyniki bezpośrednio przychodzą do lekarza. Wogole tak bez lekarza to mało kto robi badania na własna rękę w laboratorium.
    A właśnie tym ułożeniem jestem zdziwiona, bo wcześniej była głowa u góry i miałam wrażenie, ze kopie nogami w szyjkę i odbyt 😉, a teraz tez tak czuje 🤷‍♀️, choć wczoraj miałam właśnie dziwne wrażenie, jakby się dziecko obracało (nie wiem na 100%),, ale uderzenia i miejsca czuje podobnie, wiec bym nie przypuszczała nigdy, tym bardziej, ze córka obróciła się po dobrze po 34 tygodniu.

Dzięki Dziewczyny! Pomarańcza to 3mam kciuki. Babulka, zdrowia dla córki!

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2022, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga a gdzie mieszkasz, w jakim państwie??

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech 😉

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Kinga, super wieści!

Babulka, ja byłam dzisiaj u endokrynologa, który zlecił mi cholesterol i powiedział że bardzo ładny, martwilby się gdyby był za niski, bo w ciąży wysoki cholesterol jest wskazany! I że miał pacjentkę która przed porodem miała cholesterol 400! a po porodzie na kontroli już 195, także szybko spada. I też mówił że mało kto zwraca uwagę na cholesterol w ciąży, a on jest bardzo ważny. Także odetchnęłam z ulgą 😁

Jutro mam wizytę u ginekologa, także Babulka piątka, bo też maraton po lekarzach xd i proszę o kciuki żeby okazało się, że to łożysko jest wyżej i nie jest przodującym 🙏
    Trzymam kciuki i dawaj znać :)
    To mnie pocieszyłaś, bo wprawdzie staram się i tak trzymać zdrową dietę (z naciskiem na staram 😅) ale wiadomo, ani w ciąży nie można za bardzo tłuszczów ograniczać ani białka i jak żyć? 🤷‍♀️ Mogły te lekarki nas ostrzec, że to wyjdzie poza normą. U mnie też ten zly cholesterol jest trochę ponad normę niestety a ten dobry bardzo mocno.

Kinga kiedyś w Polsce też tak było, że wynik u lekarza o miało to swoje plusy, np w oczekiwaniu na wizytę człowiek się nie zamartwiał, że coś wyszło tak a powinno inaczej 🙄
    Ale z drugiej strony ja wyniki z jednej poradni pokazuję też w innych, więc to trochę obniża mi koszty tej całej imprezy. Ale u nas też jak robisz na nfz to wyniki są u lekarza. Tyle, że każdy ma do swoich wyników dostęp online, więc łatwo je sobie sprawdzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 07:11

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ta opcja online jest fajna. W Niemczech jeszcze nie jest to tak daleko 😉. Plus taki, ze ja nie płace za swoje badania (poza toxo, Nifty)). No i każdy ma prawo dostępu do swojej dokumentacji medycznej, a kopie można wyciągnąć.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u nas też możesz niby nie płacić ale ja nie znalazłam lekarza na nfz, który by poprowadził moją ciążę 🙈 Z prywatnymi też był problem!
    Ale do hematologa i endokrynologa chodzę na nfz, do okulisty i stomatologa też 🙂 Tylko to wymaga niesamowitej gimnastyki niestety.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie w wymazie wyszedł gronkowiec zlocisty (Staphylococcus aureus) :( czekam na info od lekarza czy cos brac na to, w poprzednim wymazie tlenowym mialam streptococcus agalactiae a teraz mam tylko ten zlocisty, nie wiem w ogole jak to interpretowac, plusem wydaje mi sie pojedynczy wzrost wiec moze sie uda to zaleczyc. Dziadostwo straszne te gronkowce...

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane a masz jakieś objawy przy tym?

My wczoraj byliśmy na trzecich zajęciach na szkole rodzenia i mężuś mi na nich zasnął. 🤣 Tak wygodnie na tych workach sako, że nie mógł biedak nad tym zapanować. Ale ogólnie zadowolony i ja też (zwłaszcza jak musi mnie na zajęciach masować 😅).
    Mam stresa przed jutrzejszą wizytą, więc proszę o kciuki za to moje Maleństwo. 😊 Muszę się też umówić na podanie immunoglobuliny, ale to mi jutro lekarz ma powiedzieć co i jak. No i ostatnie dni w pracy, więc jest kocioł, muszę podomykać rozgrzebane sprawy. Ale psychicznie mam już luz wiedząc, że jeszcze tylko jutro. 🙂

kurczak lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane mam nadzieję, że da się szybko wyleczyć 🤞 a wymazy robisz profilaktycznie? Bo ja już dawno nie robiłam, ostatnio w 10tc... Tak to mi tylko gin ph sprawdzał.

Akataa brawo dla męża 🤣 Mój dziś idzie na szkołę rodzenia sam 🙈 bo ja jadę w tym czasie do lekarza, właśnie na nfz, więc nie da się tak przełożyć wizyty. Ciekawa jestem z jakim nastawieniem wróci 😅

Ariane lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Ariane a masz jakieś objawy przy tym?

Wlasnie nie mam zadnych objawow, lekarz po badaniu na fotelu stwierdzil zeby zbadac wiec moze mu sie wydzielina nie spodobala, ogolnie czytalam ze te gronkowce stanowia czesc flory bakteryjnej pochwy, takze troche jestem skołowana, pozostaje mi poczekac na decyzje lekarza plus bede go maglować czemu wczesniej mialam inny a juz go nie mam

A co do szkoly rodzenia u mnie zaczyna sie w srode od 16stej az do 20stej ...mam nadzieje ze dam rade i tez bedzie tak wygodnie ze i sie przysnąć da ;)

age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ariane mam nadzieję, że da się szybko wyleczyć 🤞 a wymazy robisz profilaktycznie? Bo ja już dawno nie robiłam, ostatnio w 10tc... Tak to mi tylko gin ph sprawdzał.

Skierowal mnie chyba profikaltycznie, cos mu sie tam nie spodobalo pomimo ze objawow nie czuje, mialam jeszcze biocenoze pochwy ale to chyba wyszlo ok ( wiekszosci nie zrozumialam), wiec czekam na info od niego. Ostatni wymaz tlenowy mialam tez dawno, bo w 8 tyg ciazy

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane jak wzrost nieliczny to chyba dobry znak.

A ja właśnie się zorientowałam, że skończyłam dziś następny krok milowy czyli 25 tc 💪🙂

Akataa, Ariane lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane, może to nic takiego. Ja kiedyś leczyłam się na gronkowca, ale nosicielem już jestem… no o coś jeszcze wtedy mi wyszło, ale miałam mega nieprzyjemne objawy. Myśle, ze jak nie masz dolegliwości to nie będzie złe.

Ariane lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, najgorzej że było opóźnienie i obok zrobili gabinet dla dzieci chorych 🙄 także w wąskim korytarzu ciężarne z chorymi dziećmi, no ale co zrobić. Łożysko niestety dalej nisko, szanse na podniesienie oczywiście jeszcze są, także nie tracę nadziei, mam nadzieję że za dwa tygodnie na prenatalnych dowiem się trochę więcej i dostanę zdjęcie ładne 😁 i oby już się podnioslo to łożysko, bo wolałabym jednak moc spróbować sn rodzic. Ale jak cesarka no to trudno, przynajmniej będę wiedziała kiedy 😅

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    a u mnie w wymazie wyszedł gronkowiec zlocisty (Staphylococcus aureus) :( czekam na info od lekarza czy cos brac na to, w poprzednim wymazie tlenowym mialam streptococcus agalactiae a teraz mam tylko ten zlocisty, nie wiem w ogole jak to interpretowac, plusem wydaje mi sie pojedynczy wzrost wiec moze sie uda to zaleczyc. Dziadostwo straszne te gronkowce...
    Czy to był taki zwykły wymaz? Pytam, bo też gin mi robił ostatnio i się zastanawiam, czy w takim też może wyjść obecność gbs 🤔 bo u mnie czysto, ani drożdżaków, ani tlenowych. W pierwszej ciąży miałam dodatni gbs, a teraz nie mam, myślałam, że cały czas już będę nosicielką.

W piątek mam wizytę, chyba już będzie robione USG 3 trymestru 😊 leci ta ciąża mi niesamowicie szybko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2022, 17:40

Babulka lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza może się jeszcze podniesie :) A nachodzi na szyjkę?

Ja byłam u tego hematologa i niestety u mnie lekarze mówią, że ten cholesterol jest za wysoki 😏 Ale, że w ciąży i tak mam nic z tym nie robić, nie wolno żadnych leków a diety niskotluszczowej też nie mogę stosować. Mam skontrolować po porodzie. To po co mi to badali nie wiem 🙄🤷‍♀️ Następna atrakcja Za tydzień krzywa cukrowa i już mi słabo co tam znowu wyjdzie 😆

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Ariane, może to nic takiego. Ja kiedyś leczyłam się na gronkowca, ale nosicielem już jestem… no o coś jeszcze wtedy mi wyszło, ale miałam mega nieprzyjemne objawy. Myśle, ze jak nie masz dolegliwości to nie będzie złe.

tez mam taka nadzieje, podobno to bywa we florze bakteryjnej pochwy, moze zalezy ile...

age.png
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ