LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomarańcza wrote:Jestem po wizycie, najgorzej że było opóźnienie i obok zrobili gabinet dla dzieci chorych 🙄 także w wąskim korytarzu ciężarne z chorymi dziećmi, no ale co zrobić. Łożysko niestety dalej nisko, szanse na podniesienie oczywiście jeszcze są, także nie tracę nadziei, mam nadzieję że za dwa tygodnie na prenatalnych dowiem się trochę więcej i dostanę zdjęcie ładne 😁 i oby już się podnioslo to łożysko, bo wolałabym jednak moc spróbować sn rodzic. Ale jak cesarka no to trudno, przynajmniej będę wiedziała kiedy 😅
u mnie jest 1,8 cm od ujścia, zeby byl porod naturalny potrzeba chyba powyzej 2,5 cm, wiec tez czekam az sie podniesie, lekarz mi mowil ze sa duze szanse, bo macica bedzie sie powiekszac jeszcze chwile -
Maija wrote:Czy to był taki zwykły wymaz? Pytam, bo też gin mi robił ostatnio i się zastanawiam, czy w takim też może wyjść obecność gbs 🤔 bo u mnie czysto, ani drożdżaków, ani tlenowych. W pierwszej ciąży miałam dodatni gbs, a teraz nie mam, myślałam, że cały czas już będę nosicielką.
W piątek mam wizytę, chyba już będzie robione USG 3 trymestru 😊 leci ta ciąża mi niesamowicie szybko...
to byl wymaz tlenowy, a GBS mialam w czerwcu i w tym wymazie teraz juz byl tylko ten inny gronkowiec, ten zlocisty...bardzo to dziwne jest, moze to sie pojawia i znika? rozwikłam tą zagadkę
Ja nie wiem jak ten czas zleciał tak szybko i zupelnie zapomnialam o USG prenatalnym 3 trymestru....nie mam terminu nawet jeszcze, a trzeci trymestr zaczynam w czwartek, musze sie spiac i umówić -
W poprzedniej ciąży nie miałam robionego usg trzeciego trymestru. Może mój lekarz robila jakieś dokładniejsze usg w tym czasie, ale to się odbyło na zwykłej wizycie, a dwa poprzednie usg (I i II trym) miałam robione na skierowaniu w szpitalu.
Umawiacie się osobno na usg III trym, czy jest ono tak samo ważne jak te dwa poprzednie?? -
Tak ja się umawiam osobno, dla mnie jest mega ważne.
W pierwszej ciąży też nie miałam robionego, ale mój lekarz to w ogóle we wszystkim miał luz 😣 Infekcji też mi nie zauważył, na szczepienie na krztusiec nie skierował i długo by tak wymieniać. Teraz już mam trochę inną świadomość przez doświadczenia niestety.
Tym bardziej, że jestem po poronieniach i na heparynie to zależy mi na maksymalnie dokładnej ocenie łożyska, przepływów itd2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka, ja tam wierzę endokrynologów że ten cholesterol to dobry znak 😅 mało jest informacji w necie, ale gdzieś czytałam że rzeczywiście w ciąży tak powinno być 🤷🏼♀️ i mam po porodzie powtórzyć, wtedy jeśli byłby za duży to będę się martwić 😁
Ariane, też liczę na podniesienie, za dwa tygodnie mam prenatalne to mam nadzieję dostanę szczegółowe informacje gdzie jest, bo ten mój na NFZ to średnio rozmowny, dopytuje a on ogólnikami 🙄
Podobno z tym USG III trymestru to może zrobić każdy ginekolog umiejący w USG 😉 tylko musi mu się chcieć i mieć odpowiedni sprzęt. Ja się umówiłam oddzielnie, bo mój robi mi te USG za każdym razem, ale nie jest mega szczegółowy.Ariane, Babulka lubią tę wiadomość
-
Dzięki za przypomnienie o tym usg 3 trym., właśnie się umówiłam na 05.12 (31+1). 🙂 Mój lekarz robi usg dość szczegółowo, ale ze względu na te ostatnie pomiary, to chyba pewniej się będę czuła, jak jeszcze ktoś inny i na innym sprzęcie zajrzy mi do macicy.
Wczoraj synuś mi stracha napędził, bo się tak mało ruszał, ale w nocy i dziś rano nadrobił, chyba cykl dobowy ma odwrotny do mojego. 😅 A czasem ma tak, że jednego dnia fika cały dzień, a kolejnego chyba odsypia te imprezy.Ariane lubi tę wiadomość
-
A jak myślicie, czy to dobry pomysł robić USG 3 trymestru w 28 tygodniu? Czy poczekać jeszcze. Bo w sumie musiałabym iść na ekstra wizytę, a w piątek mam zaplanowaną, taką co miesiąc. Następna wizyta 32 tydzień, więc nie wiem, czy nie za późno...😟 Ale w sumie te widełki od 28 tygodnia po coś są...🤔 I tak za każdym razem bada wszystkie przepływy, sprawdza organy..Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Akataa wrote:Wczoraj synuś mi stracha napędził, bo się tak mało ruszał, ale w nocy i dziś rano nadrobił, chyba cykl dobowy ma odwrotny do mojego. 😅 A czasem ma tak, że jednego dnia fika cały dzień, a kolejnego chyba odsypia te imprezy.
u mnie jest tak samo i tez wczoraj bylo podejrzanie spokojniej niz na ogol, dzis juz pare kopniaczkow wiec git, tez mnie ta mała czasami nastraszy tym swoim spokojem
a w ogole ginekolog mi polecił brać infectvagin , bez antybiotyku na tego gronkowca bo jest go malo plus mogla byc zanieczyszczona probka bo to cos bytuje w okolicach krocza
Czytalam tez w necie ze te bakterie, gronkowce itd stanowia czesc flory bakteryjnej pochwy i okolic i dopoki jest zachowana rownowaga, czyli jest ich mniej niz np bakterii kwasu mlekowego to jest to prawidlowe i ewentualnie stosuje sie jakies lekkie srodki bez recepty. Jak sa objawy dokuczliwe i wychodzi tych paciorkowcow duzo to wtedy antybiotyk na ogół, to tak gdyby ktoś chciał wiedzieć o co chodzi z tymi gronkowcamiBabulka lubi tę wiadomość
-
Pomarańcza no ja nie czaję po co mi lekarka to zleciła jak na koniec powiedziała mi okrągłe nic na ten temat i mimo wg niej złego wyniku mam nic z tym nie robić 😆 Olewam to na razie.
Ja idę do swojego na usg 3 trym, zamierzam się zapisać specjalnie, bo te większe usg więcej czasu zajmują i po prostu rejestracja musi wiedzieć.
Nawet nie wiem czy to może być w 28tc - no chyba może
Ariane, super, czyli nic poważnego z tym gronkowcem 😊
Ja musiałam w ogóle przełożyć wizytę na później, bo w tym dniu dziecię ma pasowanie na przedszkolaka 😅 Są rzeczy ważne i ważniejsze 🤣
Zrobiłam sobie pierwszy zastrzyk 0,8ml (to jest naprawdę spora ilość płynu do wstrzyknięcia) i powiem Wam, że jeetem w szoku ile człowiek może w sobie przemóc jak trzeba 🙈 Jak odbierałam te zastrzyki, to pani w aptece mnie ojojała ze współczuciem a ja nie wiedziałam o co jej chodzi - myślałam, że o to, że nie ma na stanie 😅Ariane, Akataa lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Hej
Ja ostatnio całe popołudnia spędzam na szkoleniu z pracy, na szczescie online, ale pomimo tego mózg mi paruje.
Ja mam standardowa wizytę w poniedziałek, zastanawiam się nad USG III trymestru dlatego, ze w 29 tygodniu mam zaplanowane echo serduszka u specjalisty, który wszystkie przepływy będzie dokładnie sprawdzał. Sama nie wiem 🤷🏻♀️
Babulka, ja mam 0,4 i czasami płacze przy zastrzyku. W jeden dzień wejdzie dobrze, a na kolejny wbić się nie mogę. Masz clexane czy neoparin ?
Pomarańcza może jeszcze przemyśli swoje zachowanie i się podniesie.
Ja to już sama nie wiem jak z tym porodem. Tak sobie myśle, ze przy mojej insulinie musi być rozwiązanie maksymalnie do terminu porodu, jak się samo nie zacznie, to będą wywoływać, cesarkę właśnie można umówić… zobaczymy w jakiej pozycji w ogóle jest to moje dziecko. Mam wrażenie, ze zmienia ja co chwile.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
A przy zastrzykach z hepadyny teraz jak te brzuszki już sporawe to też, macie taki problem z wbiciem igły i z siniakmi po zastrzyku?? Mi ostatnio prawie po każdym zastrzyku leci krew i wychodzi siniak, coraz mniej miejsca na wkłucie się.
Też jestem już po krzywej, niestety no po 2h norma przekroczona, nawet wyższy poziom niż po 1h... jutro wizyta ciekawe co powie gin.
-
Calanthea a czemu masz echo zlecone? Nie pamiętam niestety tej historii, wybacz 🥺
Ja mam neoparin i czasem się wbije latwo a czasem nie moge przez skore sie przebic. Coraz trudniej bo ta skora jakas taka coraz bardziej twarda i zbita się robi.
W zasadzie od początku nie robię w brzuch w okolicę pepka, bo tam mnie strasznie boli, po bokach brzucha mam mniej unerwione. Teraz krew mi nie leci ale był taki okres, że po każdym zastrzyku strużka krwi i ciężko to było zatamować.
Isisi ojej, to czeka Cię historia z dietą. No ale dużo już do końca nie zostało 💪2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny mega dzielne jesteście z tymi zastrzykami! Nie wyobrażam sobie tego codziennego kłucia... 😖
Zapisałam się jeszcze do fizjo urogin. bi od kilku dni boli mnie wzgórek łonowy przy chodzeniu czy przewracaniu się z boku na bok w łóżku i podejrzewam rozejście spojenia. 😔 Poza tym wczoraj na webinarze u I. Dembińskiej dowiedziałam się, że twardnienia brzucha mogą być od zbyt napiętych więzadeł trzymających macicę, więc może i na to zaradzi. -
Akataa dobrze, że się zapisałaś, tylko powiem Ci, że ja w 1 ciąży miałam to samo, tylko w 3 trym, bolało bardzo. Jak się zasiedziałam i musialam wstać to tak jakby szkielet się na nowo do kupy składał 🥴 Teraz wszędzie czytam, że to jest wskazanie do cesarki, że rozejście to taka tragedia itd ale to tak nie jest, do pewnego stopnia to jest fizjologia, działa relaksyna i to się musi trochę poluzowac, żeby dziecko przeszło przez kanał. Trzeba dbać i pilnować ale teraz jest jakiś szał w necie na ten temat Urodziłam sn i jak mała wyszła to w moment skończył się problem spojenia.
Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
O ja w ogóle zapomniałam, że to mogłoby być brane jako wskazanie do cesarki. 😳 Póki co nie boli mnie jakoś strasznie, więc mam nadzieję, że uda się to jakoś rozpracować jeszcze. 🙂 Wraz z przejściem na zwolnienie mam w planach więcej uwagi poświęcić ćwiczeniom, zobaczymy co z tego wyjdzie. 🤭
Babulka lubi tę wiadomość
-
mnie tez w nocy pobolewa jak sie przewracam z boku na bok, ja w ogole nic nie wiem na temat tego spojenia i żeby to bylo wskazaniem do cesarki, czy lekarz to moze jakos zbadac i zdecydować? bo gdybyscie mi nie napisaly to bym na to nie wpadla, myslalam ze te pobolewania i twardnienia na koniec dnia, taka ciezkosc brzucha to naturalny stan...
-
Babulka, bo u nas ta przezierność była taka graniczna i lekarz z prenatalnych ( swoją droga bardzo fajny, kolega mojego gina prowadzącego ) stwierdzil, żeby to sprawdzić, tak dla spokoju.
Ja przeszłam na clexane i mam wrażenie , ze łatwiej się wbija właśnie, jakby ta igła była ostrzejsza, ale i tak jak już wyjdzie siniak to na pół brzucha.
Isi jakie miałaś te wyniki ?
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Ariane wrote:mnie tez w nocy pobolewa jak sie przewracam z boku na bok, ja w ogole nic nie wiem na temat tego spojenia i żeby to bylo wskazaniem do cesarki, czy lekarz to moze jakos zbadac i zdecydować? bo gdybyscie mi nie napisaly to bym na to nie wpadla, myslalam ze te pobolewania i twardnienia na koniec dnia, taka ciezkosc brzucha to naturalny stan...
Calanthea dużo słyszałam opinii że właśnie clexane ma ostrzejsze igły, tylko jest trudniej dostępne.
A tak z innej beczki, bierzecie znieczulenie do porodu?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
za tydzien na szkole rodzenia bede miec zajecia z fizjo to podpytam, jak jestem w 1 pozycji tak jak w czasie snu i sie przerzucam to boli mnie wtedy, jak sie ruszam to jest git, wiec zobaczymy. Na necie to sie boje sprawdzac bo tam wszystko jest najgorszym scenariuszem,...
A co do znieczulenia, ja chcialabym wziac, ale na pewno podpytam lekarza o opinie