LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Akataa wrote:
Śliczny brzuszek 🥰 moim się ostatnio lekarka na wizycie przed szczepieniem zachwycała, że taki ładny malutki i jak byłam w kurtce to ona w ogóle nie zauważyła, że jestem w ciąży, a ja się czuję już nieudolna z nim 😄 obrót w nocy na drugi bok jest coraz trudniejszy 🙈Akataa lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Moniek330 wrote:No nawet nie mów, że nie pociągnie bo aż się boję myśleć.. lekarz mi mówił, że jego pacjentka kilka dni temu urodziła w 23tc, tyle że tam od początku były plamienia i problemy. Pytałam co z dzieciątkiem, mówił że jest ok, ale mam lepszą sytuację na wypadek wcześniejszego porodu, bo takie dziecko powyżej 1kg jest dużo łatwiej uratować..
Nie wiem po co Ci lekars mówił o takim porodzie w 23 tc, rozumiem, że to miało być pocieszenie ale dla mnie chyba nietrafione 😉 Mój też mi zaczął mówić ostatnio że nooo jak pani dojdzoe do 28 tc to już dziecko będzie miało dużą szansę na przeżycie itd. A ja pytam yyy o czym pan mówi 😑 Nie mam w planach tak wcześnie rodzić, to zaczął się wycofywać, że no oczywiście no ale gdyby... 🙈 Faceci i ich pragmatyzm 😆2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Chodziło mi o to, że pod koniec można jeszcze i z 3 tygodnie chodzić ze zgładzoną szyjką Ale wtedy wiadomo, że się siedzi jak na bombie. A czasami się skróci właśnie w 7 miesiącu a potem 40 tc a tam dalej 2,5 cm i twarda i zamknięta 🙈
Nie wiem po co Ci lekars mówił o takim porodzie w 23 tc, rozumiem, że to miało być pocieszenie ale dla mnie chyba nietrafione 😉 Mój też mi zaczął mówić ostatnio że nooo jak pani dojdzoe do 28 tc to już dziecko będzie miało dużą szansę na przeżycie itd. A ja pytam yyy o czym pan mówi 😑 Nie mam w planach tak wcześnie rodzić, to zaczął się wycofywać, że no oczywiście no ale gdyby... 🙈 Faceci i ich pragmatyzm 😆
No nie pocieszył mnie, totalnie 🙈 zwłaszcza że już mam dość paniki na ten moment.. nie brałam pod uwagę aż tak wczesnego porodu. Mój mąż się wystraszył i kazał mi już walizkę pakować do szpitala 🙈 Dobrze że mam wizytę jeszcze w środę, ogólnie mam wrażenie że te wizyty są za rzadko, a z drugiej strony muszę płacić po 180zl za każdą 🙈 tak źle i tak niedobrze 😄Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Sansi to ten Twój synuś to już kawał chłopa! 😍 co do tych obrotów to u mnie długo było miednicowe położenie i to czułam. Potem faktycznie młoda się przekręciła, tez czułam. Ale teraz jakby znowu miednicowo. Kopie tak po bokach, że hej! Może jakoś skosem jej się to udaje? 🫢
W czwartek mam moją wizytę. Zobaczymy ile waży Wandzioszka i co powie lekarka na hemoglobinę 10.8 🫠
I potem już mam wizyty co 3 tygodnie! 🤯
Moniek 180 zł to kupa kasy, ale jak na początku chodziłam prywatnie w tej ciąży to 250-300 zł to standard u mnie w mieście…
W ogóle jak się tak weźmie te wszystkie wydatki pod uwagę to faktycznie, nic tylko rodzic dzieci. Przecież politycy mówią, że nic nie stoi na przeszkodzie… 🤯 -
Moniek330 wrote:Ja w końcu zamówiłam koszule, na szczęście tym razem fajnie trafiłam, bo są z fajnego materiału, rozciągliwe i wygodne. Jak przymierzałam jedną to mąż stwierdził że w końcu kupiłam fajną kieckę 🤣
Z innych "rewelacji" odwiedziłam dziś z doskoku lekarza, bo bardzo spina mi brzuch, szyjka oczywiście się skróciła, z 2,85cm zostało 2,63cm niby nie duża różnica po 3,5tyg od ostatniej wizyty no ale jednak jest. Mam się więcej oszczędzać, zakaz sprzątania, no i w środę na wizycie dostanę luteinę na wszelki wypadek. Z dobrych wiadomości młoda waży 1200gr więc przybiera idealnie.
Przez tą szyjkę chyba też już zacznę się powoli pakować do szpitala, bo nigdy nie wiadomo 😕
Moniek trzymam kciuki zeby sie wiecej nie skracała, cod o tej szyjki to też z tymi małymi różnicami w milimetrach wiadomo jak jest, co wizyta to jakas mała różnica może wyjść także mam nadzieję że Ci się tak już utrzyma do odpowiedniego momentu, a oszczedzać się nie zaszkodzi
Moniek330 lubi tę wiadomość
-
Dzięki, Kurczaku, tak, cieszę się że przybiera i staje się coraz bardziej "dzidziusiowy", zawsze sobie wyobrażam ze na wypadek wcześniejszego porodu to juz ma te 1,5kg w tym momencie...
Moniek ja się zgadzam z Babulka, że niepotrzebny przykład z tym porodem Ci dal lekarz, myślę że to zwykly brak wyczucia u mężczyzny i pewnie miał dobre zamiary..
A tak rzeczywiście tez może być że teraz masz krótszą szyjkę, a jak przyjdzie co do czego, to jeszcze Ci będą wywoływać poród, czego w sumie też nie życzę... za to życzę spokoju i dzień po dniu pomału cierpliwie do terminu sobie wytrwaj!!
U mnie koszt wizyty to za każdym razem 300zl wiec się cieszę, że mi nie kazał co 3 tyg juz sie umawiać. A jak jeszcze dojdzie ktg to pewnie kolejne 50zl więcej..
Z pakowania do szpitala pamiętam że miałam dwie torby, tzn walizka dla siebie osobna i torba dla Bobo osobna. I ta walizka pamiętam byla że mną gdzieś na sali porodowej na początku a jak się wyszykowalam i wzięłam wszystko co było potrzebne to juz ją straciłam z oczu aż na sali po porodzie razem z tą drugą dla DzidIusia się znalazły.
Przeczytam oczywiście listę ze szpitala, tak bardziej z ciekawości, a spakuje i tak wszystko swoje, co uznam za niezbędne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 09:42
Moniek330 lubi tę wiadomość
-
U mnie 250 za zwykla wizyte z usg, na początku tych wizyty miałam naprawdę dużo teraz mam 3 tyg odstepu do prenatalnego, potem 2 tygodnie do wizyty i znowu sam grudzień pewnie 600zl za samego ginekologa. Dlatego cieszę się, że chociaż endokrynologa udało mi się zmienić na nfz i trafiłam na fajną babkę.
Mam teraz ogromny dylemat z wyborem szpitala. Myślałam, że ten co wybrałam to taki super ale po wczorajszej rozmowie z położną stamtąd mój plan runął. Już w 1 ciąży fizjo mi mówiła, że w tym szpitalu cisną na statystyki nacięć krocza i spoko, a ona i koleżanki potem mają same pacjentki stamtąd tak popękane, że powikłania leczą miesiącami i weszlam dzis na gdzierodzic.info i faktycznie okoliczne szpitale maja odsetek naciec krocza 60-80% a ten szpital 8 🥴 No a wiadomo że nie udało im się aż tylu porodów przyjąć z pełną ochroną. No i jak usłyszałam, że w kolejnej ciąży ułożenie miednicowe nie jest wskazaniem do cc to już nie byłam w stanie skupić się dalej co ona mówi. 😳
U nich nawet ciąża blizniacza nie jest wskazaniem do cc 🙆♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
kurde, no to brzmi nieciekawie, rozumiem ze oni wola tego krocza nie nacinać i przez to babki są popękane...nie wiem skąd takie zapędy w niektórych szpitalach, wiadomo najlepiej żeby ani pęknięć ani naciec nie było ale nie zawsze się tak da
W tym moim szpitalu na szkole rodzenia raczej wywnioskowałam że jak jest potrzeba i szyjka juz sie bardzo napina to nacinają i że pacjentki nie chca ale polozne przekonują do nacięć w sytuacji gdy jest zagrożenie porozrywania itd -
Ja miałam w planie porodu, że chcę rodzić z ochroną krocza ale jak będzie widać, że pęknę, to proszę o nacięcie i tak też się stało. Młoda nie chciała wyjść, główka się cofała po skurczu, babka naciela i urodziłam na następnym skurczu. Gojenie tego było bardzo latwe i nic się nie działo. Teraz jak pomyślę, że mam nie mieć wyboru to mi słabo 😒 Bo natura. Jakbym chciała tak zupełnie naturalnie bez ingerencji medycznych to bym w domu rodziła 🤷♀️
Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja też bylam nacinana i nie żałuję. Blizny właściwie nie widać, nic nie czułam ani samego nacięcia ani szycia. A po nacięciu wystarczyły 2 parcia i już było po krzyku. Wiec nie wiem po co na siłę tak to krocze chronić skoro ma samo pęknąć bo nie da rady przejść główka? Trzeba też trochę zaufać personelowi ze wiedzą co robią, że potrafią to ocenić,przecież nie tną przy rozwarciu 2-3cm tylko czekają dopóki jest postep parcia.
Aż sobie sprawdziłam na stronie gdzierodzic.info i w moim szpitalu niby jest "tylko" 36% nacięć z informacji od szpitala, ale z ankiet pacjentek już 5/10 było nacinanych.kurczak lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny która z Was byla na tym zalecanym usg piersi w ciąży??? Czy bolało? Jaki koszt? Ja nie miałam jeszcze nigdy usg piersi i boję się bolo, bo ogólnie mam ciągle bardzo bolesne piersi, ale mój lekarz co wizytę mnie z tego przepytuje, wiec juz może zrobię. Nie mam w grudniu wizyty ciążowej, to chociaż usg piersi bym odhaczyła..
-
W tej ciąży nie miałam bo robilam w kwietniu ale w pierwszej mialam w 5 mcu i nic nie bolalo. Tylko mnie piersi bolą "trochę", nie tak, że nie mogę bluzki założyć.
Jak chcesz robić to trzeba teraz szybko bo w zaawansowanej ciąży trudno to badanie wykonać.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Mam teraz ogromny dylemat z wyborem szpitala. Myślałam, że ten co wybrałam to taki super ale po wczorajszej rozmowie z położną stamtąd mój plan runął. Już w 1 ciąży fizjo mi mówiła, że w tym szpitalu cisną na statystyki nacięć krocza i spoko, a ona i koleżanki potem mają same pacjentki stamtąd tak popękane, że powikłania leczą miesiącami i weszlam dzis na gdzierodzic.info i faktycznie okoliczne szpitale maja odsetek naciec krocza 60-80% a ten szpital 8 🥴 No a wiadomo że nie udało im się aż tylu porodów przyjąć z pełną ochroną. No i jak usłyszałam, że w kolejnej ciąży ułożenie miednicowe nie jest wskazaniem do cc to już nie byłam w stanie skupić się dalej co ona mówi. 😳
U nich nawet ciąża blizniacza nie jest wskazaniem do cc 🙆♀️
Piszesz o Zaspie? U mnie Zaspa w zupełności odpadła. Mimo że rozmawiałam ostatnio z położną z tego szpitala, która zachwalała wniebogłosy to miejsce, to chyba się nie zdecyduję. Mój ginekolog, który pracował tam przez laaaata, zdecydownie odradził - właśnie, gdyby było położenie miednicowe, tym bardziej, nie ma co się tam wybierać.
Przy pierwszym porodzie byłam nacięta, dość szybko się rana goiła, ale przez błąd położnej, która mnie doglądała po porodzie, jeden szew puścił i niefajnie to wygląda...
Dziewczyny, jeszcze raz, podajcie imiona, jeśli chcecie, by były wpisane na pierwszą stronę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 13:59
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Babulka wrote:Dokładnie o Zaspie. A na jaki szpital się decydujesz?
Jeśli mała się obróci, to najpierw startuję do UCK, bo mam 12 minut bez korków, w drugiej kolejności biorę pod uwagę Kartuzy, gdyby nie było miejsc w UCK (jeśli dojadę, bo pierwszy poród miała ekspresowy). Jak będzie ułożenie pośladkowe, to tylko Kartuzy.Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
A w Kartuzach orientujesz się czy jak jest pośladkowe to zapisują na planowe cc? Czy musisz czekać do akcji porodowej i dopiero jechać i decyzja na miejscu?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:A w Kartuzach orientujesz się czy jak jest pośladkowe to zapisują na planowe cc? Czy musisz czekać do akcji porodowej i dopiero jechać i decyzja na miejscu?
Babulka lubi tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Babulka wrote:A w Kartuzach orientujesz się czy jak jest pośladkowe to zapisują na planowe cc? Czy musisz czekać do akcji porodowej i dopiero jechać i decyzja na miejscu?Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Jestem i właśnie to sobie czytam i słabo mi się zrobiło. 😖
Ja jeszcze mam bardzo blisko do Redłowa ale nie wiem jak tam sytuacja w tej kwestii wygląda 😔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska