X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, na sesji było bardzo fajnie, sympatyczna fotografka i ustawiała nas jak chciała, dobrze, bo jednak to ona stoi za aparatem i widzi co jest nie tak, co lepiej zmienic, ja mogę mieć wyobrażenie że super wyglądam a potem wychodzi 3 podbródek itd 😂 było bardzo miło i nawet dałam się namówić na wianek, z zaznaczeniem, żeby były ujęcia z i bez, bo nie wiem czy będę chciała takie zdjęcia wybrać 😅

Co do zapachu prania to ja też mam obsesję i zawsze daje więcej płynu do płukania albo dodaje perełki zapachowe, one robią robotę 😍

Ja mam oczyszczacz drugi rok i robi robotę, mając alergię na kota (a mam kota 😅) w ciąży miałam taki atak alergii głównie w nocy, przenieśliśmy oczyszczacz z salonu do sypialni i jak ręką odjął. Ja mam zeptera. I bez nawilżania powietrza, mam wystarczająca wilgotność, więc nie potrzebuję 🙂 i sam się załącza, nawet jak nie czuć smogu to przy otwartym oknie ostatnio zawsze zwiększa obroty...

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • July Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2022, 02:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Jestem na tym forum od ładnych kilku lat i niejednokrotnie widziałam, że siła i moc jest w kobietach 💪👯‍♀️🙏
    Moja znajoma ma synka Ksawerego, który w wieku 12 mc (obecnie 15mc) poważnie zachorował. Zdiagnozowano u niego w główce nowotwór. Chłopiec dzielnie walczy, ale niestety polski system zdrowotny nie kwalifikuje go do radioterapii protonowej, która obecnie jest mu bardzo potrzebna. Rodzice zbierają środki na leczenie w USA lub Niemczech. Są w stałym kontakcie z onkologami. Tam rokowania są zdecydowanie bardziej korzystne. Niestety "goni nas czas". Ksawery powinien zacząć radioterapię za 2 tyg ale nierealne jest zebranie 500 tys zł w takim czasie. Tyle obecnie brakuje... Dziewczyny jeśli możecie wspomóżcie. Liczy się każda złotówka i ważna jest każda pomoc, chociażby udostępnienie zbiórki lub grupy licytacyjnej.

Poniżej podaję linki i jednocześnie przepraszam Was za spam

https://www.siepomaga.pl/waleczny-ksawery

https://www.facebook.com/groups/ksawerykontraguz/?ref=share

• Akataa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko mi ten czas tak szybko umyka? Wczoraj się lekko przeraziłam, że to już 75% ciąży, a do PTP 70 dni zostało. 😳 Trzeba przyśpieszyć z tą wyprawką... 😅
    No i pora na co 5-tygodniową aktualizację brzuszkową. 😅 Nie do wiary jak ten brzuchol rośnie. 🙈
    20221127-142210.jpg

Babulka, stokrota, Isisi, Gemma19, Moniek330, Ariane lubią tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa piękny brzusio! Super że robisz sobie te zdjęcia, ładnie widać zmiany..
    No leci leci czas...Ale szczerze mówiąc już się nie mogę doczekać porodu i tego żeby mieć Synka na rękach, a nie musieć na wszystko ciągle uważać i czuć coraz wyraźniej ograniczenia fizyczne. Wiec bardzo dobrze ze juz sie zbliżamy do finału!!

Akataa, Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już nie mogę się doczekać! W dzień jeszcze jakoś funkcjonuje ale wieczorami już jestem taka obolała, że ledwo chodzę. Bolą mnie lędźwia, pośladki, pachwiny i krocze. O matko... a w nocy to już w ogóle tragedia. Coraz gorzej śpie przez ten ból i wstawanie na siku. No ale już bliżej niż dalej. Na następnej wizycie chyba 12 grudnia dowiem się o dokładnym terminie CC. Na chwilę obecną wiem, że to będzie między 23 a 27 stycznia.

Akataa lubi tę wiadomość

• Babulka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie właśnie też wzięło ostatnio, że mógłby czas szybciej lecieć, żebym nie musiała tak ciągle uważać i choćby mogła wziąć córkę na ręce. Ale z racji tego, że wszystko mam już chyba kupione a totalnie nic nie zorganizowane, to wzięłam się właśnie za opróżnianie szuflad w przewijaku i dalsze przemeblowanie szafy dziewczyn. To jest jakaś syzyfowa praca 🙈 Już nawet mierzyłam, czy da się wstawić jeszcze jedną szafkę ale musiałabym starszej stolik wywalić. Przeprałam ręcznie te takie pudełka do szuflad z ikea i jak wyschną będę chyba już powoli układać to w docelowych szufladach.
    Przy pierwszym dziecku to nie był żaden problem, bo nowa szafa, luz, mogłam to układać jak chciałam bez ograniczeń. Teraz tetris 🥴 I jeszcze nie wszystko może być wszędzie, bo jednak 3 latka nie może mieć do wszystkiego dostępu a i w głowie mam, że młodsza też kilka miesięcy po porodzie już może zacząć się przemieszczać, więc wtedy połowa zabawek starszej będzie musiala isc do góry i to już jest ponad moje możliwości logistyczne. Help 🤣

A jeszcze dodam, że wczoraj poprosiłam męża, żeby uprał i rozwiesil firanki i zaslony w małych pokojach i skończyło się na przypadkowym odkryciu, że na uszczelkach okien zrobiła nam się pleśń od wykraplającej się wody 🤮 Więc akcja mycie okien i szorowanie tych uszczelek do nocy 🙈
    Chyba już zacznę się szykować z torbą i ciuszkami, bo jak tak wiecznie nam coś wypada, to się skończy, że w panice na końcówce będę z tym wszystkim latać 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 10:54

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Isisi Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A już pomyślałam, że tej " końcówki " ciąży to tylko ja mam dosyć. Sił coraz mniej, prac domowych nie ubywa, noce sa straszne np. dzisiaj spalam tylko 2h najpierw taka impreza w brzuchu, ze hej, a o 3 czkawka maluszka męczyła, w miedzy czasie 3 razu do toalety.... ale zebrałam się i popralam już ubranka dla maleństwa, a na dniach mam zamiar dokupić resztę rzeczy i pakować torbę.

f31b33ca75.png

02.2018 Aniołek 9tc
    03.2019 Synek
    01.2022 Aniołek 7tc
    06.2022 ⏸
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale prace porządkowo-organizacyjne u Was ruszyły! :D

Dzisiaj w Internetowym koncie pacjenta zmieniłam położną na taka z pobliskiej przychodni, ale tez polecaną na grupie rodzących z mojego miasta. Muszę zadzwonić jaki ma plan działania ;) Jest tez doradcą laktacyjnym także „w razie w” mam nadzieję pomoże.

Dziś mi się śniło to karmienie. A dziecko w ogóle nie płakało. I jadło tylko z jednej piersi 🫠 Jakoś nie potrafię tego jeszcze objąć swoim umysłem 😂

Co do pakowania to macie jakiś system? Walizka + torba? Czy jakoś inaczej? Wiem, że to tez zależy od szpitala, co wziąć itp, ale dajcie jakieś rady. Na pewno coś dobrego podpowiecie jak zawsze :)

202302176752.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Czy tylko mi ten czas tak szybko umyka? Wczoraj się lekko przeraziłam, że to już 75% ciąży, a do PTP 70 dni zostało. 😳 Trzeba przyśpieszyć z tą wyprawką... 😅
    No i pora na co 5-tygodniową aktualizację brzuszkową. 😅 Nie do wiary jak ten brzuchol rośnie. 🙈
    20221127-142210.jpg

Ale fajne zestawienie 😍

Akataa lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak ja sie pakuje wlasnie walizka + torba i widzialam co szpital ma na swojej liscie to sa jakies bzdury 😅 Raz już się dałam nabrać i spakowałam to co szpital chcial, a to co niby mieli zapewnić zostawiłam w domu i potem żałowałam. Teraz wyznaję zasadę, że liczę na siebie ;)

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No lista mojego szpitala też bardzo uboga, więc na pewno wezmę na to poprawkę, nie wyobrażam sobie potem męża prosić, czy się męczyć 😂 Ale walizka ogólne rzeczy, a torba na sale porodowa już tak? :)

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mam taki plan :) do małej torby ze dwie pieluchy, koszule, szlafrok, kosmetyczke do kąpieli, recznik, klapki, ubranko dla dziecka, jakis kocyk, podklad na lozko i teczka ciążowa.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Isisi Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też planuje walizkę i torbę. Mój szpital nic nie zapewnia, wszystko trzeba mieć swoje więc trochę tego będzie... Ja najpewniej i tak cc więc w torbę planuje pieluchy, podkłady i wszelkie inne higieniczne, koszule i pierwsze ubranko dla małego, a resztę co będzie w użytku później to już do walizki.
    Swoją drogą torbę chce spakować, a na imię nie możemy się zdecydować, wybór jest pomiędzy Kajtek a Nikodem, chociaż ja bardziej oswoiłam się z myślą, że to Kajtuś :) Sansi, a ty jak imię już wybrałaś bo pamietam, że też miałaś problem??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 18:20

f31b33ca75.png

02.2018 Aniołek 9tc
    03.2019 Synek
    01.2022 Aniołek 7tc
    06.2022 ⏸
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super. Dziękuję i zapisuje sobie :)

202302176752.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja to chyba zorganizuje dwie torby. Jedna dla mnie, druga dla malucha. I ta druga mąż przywiezie jak będzie jechał „na akcje”. Tez jestem trochę zielona, bo inny szpital niż za pierwszym razem to i swoje pewnie maja jakieś fanaberie. Ile koszul ? Pewnie ze trzy ? Kupiłam sobie teraz szlafrok na promkach w hm raki krótszy, ale tyłek zasłoni 😆

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu zamówiłam koszule, na szczęście tym razem fajnie trafiłam, bo są z fajnego materiału, rozciągliwe i wygodne. Jak przymierzałam jedną to mąż stwierdził że w końcu kupiłam fajną kieckę 🤣

Z innych "rewelacji" odwiedziłam dziś z doskoku lekarza, bo bardzo spina mi brzuch, szyjka oczywiście się skróciła, z 2,85cm zostało 2,63cm niby nie duża różnica po 3,5tyg od ostatniej wizyty no ale jednak jest. Mam się więcej oszczędzać, zakaz sprzątania, no i w środę na wizycie dostanę luteinę na wszelki wypadek. Z dobrych wiadomości młoda waży 1200gr więc przybiera idealnie.

Przez tą szyjkę chyba też już zacznę się powoli pakować do szpitala, bo nigdy nie wiadomo 😕

kurczak, Ariane lubią tę wiadomość

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Isisi, dobrze pamiętasz ze mam problem z imieniem...I nic się nie zmieniło. Tzn typy mamy, ale jest ich chyba 6-7 i żadne nie wysuwa się na prowadzenie... Kajetan tez nam się podoba..u sąsiadki ktora rodzi w styczniu ma być właśnie Nikodem.

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja też miałam dzis wizytę kontrolna. Nie wiem jaka była długość szyjki, lekarz mierzył "recznie" jej długość i położenie i określił jako wzorowe, więc nie dopytywałam.. nasz Maluch był dzis główką w dół, co potwierdza moje domysły, bo ruchy się zmieniły, tzn rzeczywiście to nóżki wpycha mi pod zebra, a jak byla czkawka to prosto w pochwe, jak to określiła Babulka, hihi. U nas waga około 1460gram. Znów się udało fajne zdjęcia buzki zrobić, ziewał, wkładał kciuk do buzi, jąderka zeszły do moszny. Ciągle coś gmeral paluszkami u rąk. Brzuch się ruszał w trakcie badania. Następna wizytę mam znów dopiero po 5 tyg, juz w styczniu. I oby tak było, w spokoju, powoli, bez konieczności sprawdzania czegoś. Do badań tylko standard krew i mocz i dalej mam brać ferisan i sorbifer żeby utrzymać hemoglobine na dobrym poziomie, jak teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 21:47

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek może jak trochę poodpoczywasz to jeszcze do terminu pociągnie ta szyjka :)
    Sansi ja teraz z kolei nie wiem gdzie jest głowa 😆
    A dziś na szkole rodzenia od położnej ze szpitala się dowiedziałam, że położenie miednicowe u wieloródek nie jest jednoznacznym wskazaniem do cc i przecież można rodzić sn 😱 No nakrylam się nogami 🙈 nomen omen.

Fajnie, że taki ruchliwy na usg, to zawsze takie wzruszające oglądać te harce na ekranie 😊

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2022, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Moniek może jak trochę poodpoczywasz to jeszcze do terminu pociągnie ta szyjka :)
    Sansi ja teraz z kolei nie wiem gdzie jest głowa 😆
    A dziś na szkole rodzenia od położnej ze szpitala się dowiedziałam, że położenie miednicowe u wieloródek nie jest jednoznacznym wskazaniem do cc i przecież można rodzić sn 😱 No nakrylam się nogami 🙈 nomen omen.

Fajnie, że taki ruchliwy na usg, to zawsze takie wzruszające oglądać te harce na ekranie 😊

No nawet nie mów, że nie pociągnie bo aż się boję myśleć.. lekarz mi mówił, że jego pacjentka kilka dni temu urodziła w 23tc, tyle że tam od początku były plamienia i problemy. Pytałam co z dzieciątkiem, mówił że jest ok, ale mam lepszą sytuację na wypadek wcześniejszego porodu, bo takie dziecko powyżej 1kg jest dużo łatwiej uratować..

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ