LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Babulka, na sesji było bardzo fajnie, sympatyczna fotografka i ustawiała nas jak chciała, dobrze, bo jednak to ona stoi za aparatem i widzi co jest nie tak, co lepiej zmienic, ja mogę mieć wyobrażenie że super wyglądam a potem wychodzi 3 podbródek itd 😂 było bardzo miło i nawet dałam się namówić na wianek, z zaznaczeniem, żeby były ujęcia z i bez, bo nie wiem czy będę chciała takie zdjęcia wybrać 😅
Co do zapachu prania to ja też mam obsesję i zawsze daje więcej płynu do płukania albo dodaje perełki zapachowe, one robią robotę 😍
Ja mam oczyszczacz drugi rok i robi robotę, mając alergię na kota (a mam kota 😅) w ciąży miałam taki atak alergii głównie w nocy, przenieśliśmy oczyszczacz z salonu do sypialni i jak ręką odjął. Ja mam zeptera. I bez nawilżania powietrza, mam wystarczająca wilgotność, więc nie potrzebuję 🙂 i sam się załącza, nawet jak nie czuć smogu to przy otwartym oknie ostatnio zawsze zwiększa obroty... -
Cześć dziewczyny,
Jestem na tym forum od ładnych kilku lat i niejednokrotnie widziałam, że siła i moc jest w kobietach 💪👯♀️🙏
Moja znajoma ma synka Ksawerego, który w wieku 12 mc (obecnie 15mc) poważnie zachorował. Zdiagnozowano u niego w główce nowotwór. Chłopiec dzielnie walczy, ale niestety polski system zdrowotny nie kwalifikuje go do radioterapii protonowej, która obecnie jest mu bardzo potrzebna. Rodzice zbierają środki na leczenie w USA lub Niemczech. Są w stałym kontakcie z onkologami. Tam rokowania są zdecydowanie bardziej korzystne. Niestety "goni nas czas". Ksawery powinien zacząć radioterapię za 2 tyg ale nierealne jest zebranie 500 tys zł w takim czasie. Tyle obecnie brakuje... Dziewczyny jeśli możecie wspomóżcie. Liczy się każda złotówka i ważna jest każda pomoc, chociażby udostępnienie zbiórki lub grupy licytacyjnej.
Poniżej podaję linki i jednocześnie przepraszam Was za spam
https://www.siepomaga.pl/waleczny-ksawery
https://www.facebook.com/groups/ksawerykontraguz/?ref=share
-
Czy tylko mi ten czas tak szybko umyka? Wczoraj się lekko przeraziłam, że to już 75% ciąży, a do PTP 70 dni zostało. 😳 Trzeba przyśpieszyć z tą wyprawką... 😅
No i pora na co 5-tygodniową aktualizację brzuszkową. 😅 Nie do wiary jak ten brzuchol rośnie. 🙈
Babulka, stokrota, Isisi, Gemma19, Moniek330, Ariane lubią tę wiadomość
-
Akataa piękny brzusio! Super że robisz sobie te zdjęcia, ładnie widać zmiany..
No leci leci czas...Ale szczerze mówiąc już się nie mogę doczekać porodu i tego żeby mieć Synka na rękach, a nie musieć na wszystko ciągle uważać i czuć coraz wyraźniej ograniczenia fizyczne. Wiec bardzo dobrze ze juz sie zbliżamy do finału!!Akataa, Babulka, kurczak lubią tę wiadomość
-
Ja też już nie mogę się doczekać! W dzień jeszcze jakoś funkcjonuje ale wieczorami już jestem taka obolała, że ledwo chodzę. Bolą mnie lędźwia, pośladki, pachwiny i krocze. O matko... a w nocy to już w ogóle tragedia. Coraz gorzej śpie przez ten ból i wstawanie na siku. No ale już bliżej niż dalej. Na następnej wizycie chyba 12 grudnia dowiem się o dokładnym terminie CC. Na chwilę obecną wiem, że to będzie między 23 a 27 stycznia.
Akataa lubi tę wiadomość
-
Mnie właśnie też wzięło ostatnio, że mógłby czas szybciej lecieć, żebym nie musiała tak ciągle uważać i choćby mogła wziąć córkę na ręce. Ale z racji tego, że wszystko mam już chyba kupione a totalnie nic nie zorganizowane, to wzięłam się właśnie za opróżnianie szuflad w przewijaku i dalsze przemeblowanie szafy dziewczyn. To jest jakaś syzyfowa praca 🙈 Już nawet mierzyłam, czy da się wstawić jeszcze jedną szafkę ale musiałabym starszej stolik wywalić. Przeprałam ręcznie te takie pudełka do szuflad z ikea i jak wyschną będę chyba już powoli układać to w docelowych szufladach.
Przy pierwszym dziecku to nie był żaden problem, bo nowa szafa, luz, mogłam to układać jak chciałam bez ograniczeń. Teraz tetris 🥴 I jeszcze nie wszystko może być wszędzie, bo jednak 3 latka nie może mieć do wszystkiego dostępu a i w głowie mam, że młodsza też kilka miesięcy po porodzie już może zacząć się przemieszczać, więc wtedy połowa zabawek starszej będzie musiala isc do góry i to już jest ponad moje możliwości logistyczne. Help 🤣
A jeszcze dodam, że wczoraj poprosiłam męża, żeby uprał i rozwiesil firanki i zaslony w małych pokojach i skończyło się na przypadkowym odkryciu, że na uszczelkach okien zrobiła nam się pleśń od wykraplającej się wody 🤮 Więc akcja mycie okien i szorowanie tych uszczelek do nocy 🙈
Chyba już zacznę się szykować z torbą i ciuszkami, bo jak tak wiecznie nam coś wypada, to się skończy, że w panice na końcówce będę z tym wszystkim latać 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 10:54
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
A już pomyślałam, że tej " końcówki " ciąży to tylko ja mam dosyć. Sił coraz mniej, prac domowych nie ubywa, noce sa straszne np. dzisiaj spalam tylko 2h najpierw taka impreza w brzuchu, ze hej, a o 3 czkawka maluszka męczyła, w miedzy czasie 3 razu do toalety.... ale zebrałam się i popralam już ubranka dla maleństwa, a na dniach mam zamiar dokupić resztę rzeczy i pakować torbę.
-
Ale prace porządkowo-organizacyjne u Was ruszyły!
Dzisiaj w Internetowym koncie pacjenta zmieniłam położną na taka z pobliskiej przychodni, ale tez polecaną na grupie rodzących z mojego miasta. Muszę zadzwonić jaki ma plan działania Jest tez doradcą laktacyjnym także „w razie w” mam nadzieję pomoże.
Dziś mi się śniło to karmienie. A dziecko w ogóle nie płakało. I jadło tylko z jednej piersi 🫠 Jakoś nie potrafię tego jeszcze objąć swoim umysłem 😂
Co do pakowania to macie jakiś system? Walizka + torba? Czy jakoś inaczej? Wiem, że to tez zależy od szpitala, co wziąć itp, ale dajcie jakieś rady. Na pewno coś dobrego podpowiecie jak zawsze -
Akataa wrote:
Ale fajne zestawienie 😍Akataa lubi tę wiadomość
-
Kurczak ja sie pakuje wlasnie walizka + torba i widzialam co szpital ma na swojej liscie to sa jakies bzdury 😅 Raz już się dałam nabrać i spakowałam to co szpital chcial, a to co niby mieli zapewnić zostawiłam w domu i potem żałowałam. Teraz wyznaję zasadę, że liczę na siebie
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tak ja mam taki plan do małej torby ze dwie pieluchy, koszule, szlafrok, kosmetyczke do kąpieli, recznik, klapki, ubranko dla dziecka, jakis kocyk, podklad na lozko i teczka ciążowa.
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja też planuje walizkę i torbę. Mój szpital nic nie zapewnia, wszystko trzeba mieć swoje więc trochę tego będzie... Ja najpewniej i tak cc więc w torbę planuje pieluchy, podkłady i wszelkie inne higieniczne, koszule i pierwsze ubranko dla małego, a resztę co będzie w użytku później to już do walizki.
Swoją drogą torbę chce spakować, a na imię nie możemy się zdecydować, wybór jest pomiędzy Kajtek a Nikodem, chociaż ja bardziej oswoiłam się z myślą, że to Kajtuś Sansi, a ty jak imię już wybrałaś bo pamietam, że też miałaś problem??Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 18:20
-
Właśnie ja to chyba zorganizuje dwie torby. Jedna dla mnie, druga dla malucha. I ta druga mąż przywiezie jak będzie jechał „na akcje”. Tez jestem trochę zielona, bo inny szpital niż za pierwszym razem to i swoje pewnie maja jakieś fanaberie. Ile koszul ? Pewnie ze trzy ? Kupiłam sobie teraz szlafrok na promkach w hm raki krótszy, ale tyłek zasłoni 😆Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Ja w końcu zamówiłam koszule, na szczęście tym razem fajnie trafiłam, bo są z fajnego materiału, rozciągliwe i wygodne. Jak przymierzałam jedną to mąż stwierdził że w końcu kupiłam fajną kieckę 🤣
Z innych "rewelacji" odwiedziłam dziś z doskoku lekarza, bo bardzo spina mi brzuch, szyjka oczywiście się skróciła, z 2,85cm zostało 2,63cm niby nie duża różnica po 3,5tyg od ostatniej wizyty no ale jednak jest. Mam się więcej oszczędzać, zakaz sprzątania, no i w środę na wizycie dostanę luteinę na wszelki wypadek. Z dobrych wiadomości młoda waży 1200gr więc przybiera idealnie.
Przez tą szyjkę chyba też już zacznę się powoli pakować do szpitala, bo nigdy nie wiadomo 😕kurczak, Ariane lubią tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
A i ja też miałam dzis wizytę kontrolna. Nie wiem jaka była długość szyjki, lekarz mierzył "recznie" jej długość i położenie i określił jako wzorowe, więc nie dopytywałam.. nasz Maluch był dzis główką w dół, co potwierdza moje domysły, bo ruchy się zmieniły, tzn rzeczywiście to nóżki wpycha mi pod zebra, a jak byla czkawka to prosto w pochwe, jak to określiła Babulka, hihi. U nas waga około 1460gram. Znów się udało fajne zdjęcia buzki zrobić, ziewał, wkładał kciuk do buzi, jąderka zeszły do moszny. Ciągle coś gmeral paluszkami u rąk. Brzuch się ruszał w trakcie badania. Następna wizytę mam znów dopiero po 5 tyg, juz w styczniu. I oby tak było, w spokoju, powoli, bez konieczności sprawdzania czegoś. Do badań tylko standard krew i mocz i dalej mam brać ferisan i sorbifer żeby utrzymać hemoglobine na dobrym poziomie, jak teraz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2022, 21:47
Babulka, kurczak lubią tę wiadomość
-
Moniek może jak trochę poodpoczywasz to jeszcze do terminu pociągnie ta szyjka
Sansi ja teraz z kolei nie wiem gdzie jest głowa 😆
A dziś na szkole rodzenia od położnej ze szpitala się dowiedziałam, że położenie miednicowe u wieloródek nie jest jednoznacznym wskazaniem do cc i przecież można rodzić sn 😱 No nakrylam się nogami 🙈 nomen omen.
Fajnie, że taki ruchliwy na usg, to zawsze takie wzruszające oglądać te harce na ekranie 😊kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Moniek może jak trochę poodpoczywasz to jeszcze do terminu pociągnie ta szyjka
Sansi ja teraz z kolei nie wiem gdzie jest głowa 😆
A dziś na szkole rodzenia od położnej ze szpitala się dowiedziałam, że położenie miednicowe u wieloródek nie jest jednoznacznym wskazaniem do cc i przecież można rodzić sn 😱 No nakrylam się nogami 🙈 nomen omen.
Fajnie, że taki ruchliwy na usg, to zawsze takie wzruszające oglądać te harce na ekranie 😊
No nawet nie mów, że nie pociągnie bo aż się boję myśleć.. lekarz mi mówił, że jego pacjentka kilka dni temu urodziła w 23tc, tyle że tam od początku były plamienia i problemy. Pytałam co z dzieciątkiem, mówił że jest ok, ale mam lepszą sytuację na wypadek wcześniejszego porodu, bo takie dziecko powyżej 1kg jest dużo łatwiej uratować..Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g