X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Kurczak a dawalas sam ocet czy rozcienczony z wodą? Jak teraz nie zejdzie to spróbuję :)
    Z ostatecznym praniem to ja się nie spieszę, bo szkoda, żeby te ciuszki się zakurzyly, nawet w zakmnietej szafie. Wolę takie uprane w miarę na świeżo :)

No właśnie zamoczylam ciuchy w wodzie i dostałam do tego octu. W samym chyba bym się obawiała. Akataa bardziej odważna. Kiedyś jak mąż był z kumplami na piwie i poszli do jakiejś pizzerii. Jeżu, jak mu śmierdziała kurtka… wietrzona kilka dni na mrozie 😂 Na szczęście zeszło, bo miałam ochotę zwymiotować 🫠🫠🫠

Babulka z tym praniem ostatecznym ja się boję, że już mi się nie będzie chciało 🤯 Bolące plecy i to co mi doskwiera mocno: stopy… 🥹

Babulka lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo dlatego jedną turę już piorę 😅 Ostateczne pranie planuję na styczeń ale w razie jakbym nie ogarnęła to mam naszykowane te ciuszki, plus zawsze stary może do pralki wrzucic. Ale jakbym mu nie rozlozyla po szufladach to niewykluczone, że by mi córki piżamę na 98 przyniósł na porodówkę także wiecie ✌

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Akataa a kamerka Xiaomi? U nas się super sprawdzała. Masz cały pokój na oku.

Wczoraj pralam z octem w komorze do plukania ale nadal lipa :/ teraz juz nalalam octu do komory na proszek, pranie wstepne, dodatkowe plukanie i zobaczymy :)
    O, sprawdzę jeszcze Xiaomi. Czy aplikacja działa w tle? Tzn. używając normalnie telefonu nie przegapię, że dziecko się obudziło i np. płacze?

Co do prania, to mi się przypomniało, że jeszcze tę bluzę moczyłam w wodzie z octem przez kilka godzin zanim wyprałam z octowym płukaniem. Można też spróbować moczenia w wodzie z sodą oczyszczoną, działa podobnie, mi ratowała buty wspinaczkowe, a te potrafią śmierdzieć nieziemsko. 🤢

Ja wczoraj zaliczyłam piwrwsze pranie pieluch, bo musiałam wykurczyć nowy materiał przed szyciem, a nie chciałam puszczać prawie pustej pralki. Rozwieszanie tego tylko mnie utwoerdziło w przekonaniu, że koniecznie musimy kupić suszarkę automatyczną. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2022, 10:47

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa działa w tle nawet na ruch ale na ile jest to niezawodne to ciężko mi powiedzieć. Bo u nas jak dziecko płacze to i tak słychać, bardziej potrzebowałam podglądu, niż dźwięku (chociaż ma komunikację w dwie strony). Potem jak już się wyprowadziła do swojego pokoju, to używaliśmy typowej niani takiej radiowej za 30zl z olx, żeby nie przespać płaczu, używaliśmy też tego na wyjazdach, jak zostawiliśmy ją w pokoju i np szliśmy do wspólnej strefy posiedzieć z dorosłymi. A teraz młode samo przychodzi 🤣
    Chociaż czasami i tak zaglądam jej do pokoju tą kamerką, np jak tam raz na miesiąc pójdzie i długo jest cisza, co jest wyjątkowo podejrzane, ale jednocześnie nie chcę iść sprawdzać, bo wiem, że natychmiast skończy się samodzielna zabawa (której u nas jak na lekarstwo 😅).

Suszarka ważniejsza w wyprawce niż wózek 😆

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akata, ja mam nuk, bo nie chciałam takiej z aplikacja w telefonie z różnych względów.

Akataa lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Babulka za opinię, wygląda to kusząco. ❤️ Ja mieszkanie mam malutkie, więc z usłyszeniem płaczu za dnia też raczej nie powinno być problemu, a w nocy póki co synek będzie z nami. Chciałabym jednak, żeby niania była jak najbardziej uniwersalna i sprawdziła się również jak gdzieś pojedziemy. W każdym razie cena jest bardzo korzystna porównując z innymi klasycznymi nianiami, więc na początek byłaby chyba ok.
    Mózg mi już paruje, a tu jeszcze tyle decyzji wyprawkowych do podjęcia. 😂

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Suszarka ważniejsza w wyprawce niż wózek 😆

Zgadzam się! Wózka nie mam, dostawki nie mam, ale suszarka zamówiona. 🤣

age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka do ubrań? 🧐 Wszyscy mi mówią, że będę ją chciała, dlatego nie zrobiliśmy jeszcze zabudowy w łazience nad pralką itp. Ale ja tak bardzo lubię zapach świeżego prania z balkonu 🤣 Nie niszczą Wam się ubrania? :) Czy to mity?

202302176752.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi, dzisiaj patent rajstopowy na sesji wypróbowany, no bosko 😁 nic nie uciekało a z drugiej strony nic nie spadło. A tych z Rossmanna nigdzie nie ma 😳 jakieś braki chyba, bo jak nie potrzebowałam to były xd a ceny no w Gatta stacjonarnie to 40zl+.. i roan nam wyszedł ostatecznie za 2000 więc myślę że super się udało 🙂

Kurczak, ja wzięłam przy okazji zakupów innych rzeczy, nie sprawdzałam jakie są opinie, ja już świrowałam, każdą rzecz sprawdzałam pod każdym kątem i co? Nic mi to nie dało 😅 jedynie mega wydłużyło etap zakupów... Tzn niektóre rzeczy dobrze porównać, ale już z ochroniaczem to sobie darowałam.

Ja suszarki nie mam, ale też słyszę że nawet jak ktoś nie planował to i tak kupił przy dziecku 😅 zobaczymy, póki co średnio mam miejsce, wiadomo że jak się popieści to się zmieści, ale są ważniejsze wydatki 😁

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak jakos specjalnie się nie niszczą ale jak się suszy na najwyższej temperaturze to niektóre się trochę kurczą.

Pomarancza i jak było na sesji? :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju, a ja skończyłam własnie 5dniowy maraton prania i prasowania. Tego było tyle, że zrobiłam chyba z 8-9 prań... Na szczęście ciuszki juz wiszą na mini wieszaczkach i czekają na zamówioną szafę 😍 pralka z tego wszystkiego odmówiła współpracy, niby działa ale coś się tłucze w bębnie i muszę składać reklamację 😕 komodę też już zamówiłam, panele mąż w pokoiku położył wczoraj, teraz zamawiam ozdoby i dekoracje 🙂
    Właśnie zastanawiałam się kiedy jest najlepszy moment na zamówienia w aptece leków, chusteczek i ogólnie rzeczy z terminami ważności, koszyk mam zapełniony i nie wiem czy zamawiać już ? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2022, 22:55

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do podkładów na materac, ja zamówiłam ten: https://allegro.pl/oferta/horizon-podklad-higieniczny-ekologiczny-60x120cm-11598474854
    Wydaje się super, ma fajne opinie, zobaczymy jak będzie w użytkowaniu..

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2022, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj tez zaliczyliśmy sesje, co prawda miała nie być ciążowa, ale i tak mnie wcisnęli w kiecki i z brzuchem pozować kazali 🙄😂
    Byłam oglądać tego cottonmoosa, okazało się, ze mnie wprowadzili w błąd i to jakaś podróbka. Co prawda polska i nawet niezła, ale skoro cena taka sama to jednak wole oryginał. Szczególnie, ze nic innego przedłużanego nie znalazłam.
    A ja miałam suszarkę w poprzednim mieszkaniu, nawet miałam ja zabrać, ale kupujący bardzo prosił, żeby ja zostawić i teraz nie mam, szczerze to specjalnie mi jej nie brakuje. Jednak wole takie świeżutkie i wywietrzone pranie.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak - pokrowiec na materac pod prześcieradło naprawdę nie jeden raz uratował mi całe łóżeczko 😅 bywaly dni jak mały miał jakieś pół roku? Kiedy prałam ten pokrowiec dzien w dzien xd bo jak robił kupska to takie po szyje 🙃 a ze lubił sobie poleżeć w łóżeczku pod karuzela, to niestety wypadki tam się najczęściej zdarzały 😏 teraz w swoim łóżku ma tez pokrowiec, a przydał się bo miał epizod z wymiotami i tez ratowało materac :) także dla mnie obowiązkowa pozycja w wyprawce! Najwyżej będziesz miała założony cały czas i tylko zmieniała prześcieradło, nie zaszkodzi takie coś :)

Druga sprawa to suszarka - dla mnie wynalazek lepszy od samochodu i samolotu razem wziętych 😅 tez nie byłam jakiś przekonana i specjalnie mi nie zależało, ale rok temu we wrześniu wróciliśmy z wakacji i tydzień bez przerwy siedziałam w praniu 🫠 gdybyśmy wtedy nie kupili suszarki, to pewnie do dzisiaj bym z tego nie wyszła 😵‍💫 przysięgam, ze ja już nigdy niczego nie wywiesze na cholerna suszarkę :D poza tym jak jest okres przejściowy taki wczesnojesienny kiedy się jeszcze nie grzeje, ale jest już zimniej, to to pranie schło dniami 🤬 a teraz jak się dobrze zorganizuje to mam 3 pełne pralki dziennie wyprane i wysuszone ♥️ zmywarka i suszarka - bez tego nie na życia w domu :D

Babulka lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek dzięki za link, zobaczę czy maja 70 x 140, bo my taki wymiar będziemy mieć.

Calanthea mam to samo! Wole świeżutkie pranie, nawet jak jest nieco mroźno. Byle nie spaliny z okolicznych kominów ;)

Moniek330 lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wolę świeże pranie, takie wyschnięte na czystym powietrzu. Ale jeszcze bardziej wolę nie musieć rozwieszać tych małych szmatek i skarpeteczek 😅
    Właśnie a propos kominów, ma któraś z Was oczyszczacz powietrza? Ja mieszkam blisko lasu, więc spalin jest mało ale jest kilka domków jednorodzinnych i czasami czadzą ostro :/

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ja też wolę świeże pranie, takie wyschnięte na czystym powietrzu. Ale jeszcze bardziej wolę nie musieć rozwieszać tych małych szmatek i skarpeteczek 😅
    Właśnie a propos kominów, ma któraś z Was oczyszczacz powietrza? Ja mieszkam blisko lasu, więc spalin jest mało ale jest kilka domków jednorodzinnych i czasami czadzą ostro :/

Ja mam oczyszczacz od prawie 2 lat - Sharp KC-D50EUW. Ten jest z nawilżaczem, bo w poprzednim mieszkaniu w sezonie grzewczym mieliśmy mega suche powietrze. Sprawdza się dobrze, szybko reaguje na zapachy, w mieszkaniu jest zdecydowanie mniej kurzu. Nie ma niestety czujników pyłów, więc dopóki nie śmierdzi, to nie wchodzi na wyższe obroty, ale dla mnie to nie problem, jak wiem, że danego dnia powietrze jest kiepskie, to go sama przestawiam na intensywniejszy tryb. Łatwy w utrzymaniu, ale jak się używa nawilżacza, a potem przestanie to trzeba pamiętać o wysuszeniu filtra (a najlepiej jeszcze wymoczyć w occie lub kwasku cytrynowym), żeby uniknąć niefajnych zapachów. Co do filtrów na pył/kurz to nie ma co liczyć, że posłużą 10 lat jak deklaruje producent, przynajmniej nie w Polsce. Ja swoje wymieniłam już po 1,5 roku, ale mieszkam w mieście na Śląsku, więc wiadomo... 🤢 tak to wyglądało przy wymianie:
    IMG-20220528-WA0006.jpg

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę sie boje kosztów utrzymania takiej elektroniki. Płyta indukcyjna, piekarnik, pralka-to bardzo dużo pobiera. Teraz dołóż suszarkę i zmywarkę to kolejne zjadacze energii...jakoś więcej myślę o rachunkach od kiedy tak wszystko drożeje..

age.png
    age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria w kwestii rachunków zgadzam się w pełni, ale my wynajmujemy mieszkanie 47m2 w bloku, bez balkonu. Jedyne miejsce na suszarkę "wieszak" mamy na samym wejściu do pokoju dziennego. Już teraz mnie drażni, że przez większą część tygodnia się o nią potykam, a pranie czasem schnie mi 2 dni, bo w tym mieszkaniu jest spora wilgotność. Także nie wyobrażam sobie klasycznego suszenia przy dziecku... Aczkolwiek też się boję jak te rachunki będą wyglądać. 🙈

age.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na szczęście zrobiliśmy na dachu fotowoltaike, bo inaczej byśmy za prąd kompletnie nie wyrobili 😬🙄
    Byliśmy wczoraj i dzisiaj u gina - wczoraj u prowadzącego, waga 1600 g :) a dzisiaj usg 3D, trwało 1,5h :o a 90 procent czasu dzidzius zasłaniał twarz raczka 🫠🙃 ale jedno fajne zdjecie się udało zrobić 😍 chociaż niezbyt wyraźne :D ale coś widac!

c4a2ecfc275a.jpg

Pomarańcza, Akataa, kurczak, Babulka lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ