X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga moje dziecko chodziło do neurologopedy jak miało 3 miesiące to co oni mówią o 3 latach 🙄 Wg mnie też to może być mutyzm a co za tym idzie to dla dziecka jest ogromny problem emocjonalny. Rok czekać aż przedszkole raczy coś zaradzić to oni są chyba niepoważni. Sorry, że się denerwuję, ale zawsze mnie wku*** jak osoby, które mają nad dziećmi jakąś władzę (a placówka ma) tak zlewają tych małych ludzi.

Jeśli chodzi o zzo to ja za 1 razem świadomie się zdecydowałam, że nie chcę, i nawet jak pod koniec już było bardzo źle to jakoś nie chciałam. Teraz rozważałam i nawet się na to szykowałam ale jednak stwierdziłam, że nadal nie chcę. Na pewno nie jest to konieczność do każdego porodu. Ale są takie porody, że to jest naprawdę potrzebne z tego co mi mówiły różne dziewczyny.
    Ja się trochę boję powikłań i przeraża mnie wizja, że trzeba leżeć płasko, żeby zespołu popunkcyjnego nie dostać. Znając życie to na cały oddział to właśnie ja bym dostała 🤣

Też zamierzam się przyłożyć do masażu krocza, łykać wiesiołek itd.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po badaniu, serducho jak dzwon i przepływy w brzucholu tez, Pani Doktor powiedziała, ze fajny chłopak. Wazyny 1400 g ❤️

Ariane, Sansivieria, Babulka, Akataa, Isisi, stokrota, Moniek330 lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Isisi Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2022, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia od razu pomyślałam o mutyzmie, miałam kiedyś chłopca w przedszkolu z mutyzmem wybiórczym. Na początku nie rozmawiał z nikim, jak zaczął uczęszczać na terapię to poprawiło się na tyle, że rozmawiał z dziećmi, a z paniami nie, chociaż później zapytany o coś często udzielał odpowiedzi jednosłownej.
    Myślę, że jeżeli coś się dzieje to z dobrym terapeutą jesteś w stanie przezwyciężyć to nawet jeśli przedszkole nie od razu będzie stosowało się do wskazówek.

f31b33ca75.png

02.2018 Aniołek 9tc
    03.2019 Synek
    01.2022 Aniołek 7tc
    06.2022 ⏸
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea, super, ze wszystko ok.
    Babulka, mnie tez wczoraj wkurzyło to co słyszałam. Z jednej strony mamy rozmowę w styczniu i jak się nic nie poprawi to nas wyślą na diagnostykę, ale z drugiej mi mówią, ze terapie od 3 lat.
    Natomiast dziś nastąpił jakiś postęp u Młodej i nawet współpracowała, może się nią bardziej zajęli. Moze to bul jednorazowy występek. Zobaczymy.
    W każdym razie umówiłam się do pediatry i zobaczymy, co zrobi.

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Isisi Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po wizycie wszytko dobrze, mieliśmy trzecie prenatalne i wszystkie narządy prawidłowo się rozwijają 🥰 waga 1545g,wstydniś zakrył się rękami i nie udało się zrobić ładnego zdjęcia do albumu rodzinnego.

Babulka, kurczak, Akataa, Sansivieria, Moniek330 lubią tę wiadomość

f31b33ca75.png

02.2018 Aniołek 9tc
    03.2019 Synek
    01.2022 Aniołek 7tc
    06.2022 ⏸
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ja już raz miałam zabieg (kolano),znieczulenie od pasa w dół i wszystko było OK, ale nie wiem czy to takie samo znieczulenie? Za to mój brat miał poważne skutki uboczne. Żal było patrzeć. Także widzę po Waszych opiniach, że to wcale nie takie oczywiste… 🧐

Calanthea, Isis - Wasze dzieciaki to już dość dorodne! 🫢 Pięknie! Dobrze, że wszystko oki :)

202302176752.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w porodzie naturalnym jedyne co przeraża to że dziecko będzie owinięte pępowiną i urodzi się niedotlenione.. serio ta myśl mnie bardzo prześladuje. A znów cesarki się bardziej boję niż porodu SN.. ta rana i potem blizna.. brrr..

O nacięciu krocza nam położne mówiły, że teraz już się tego nie robi tak często jak kiedyś, starają się to ominąć jeśli tylko się da ale znów jak widzą że krocze ma samo pęknąć to wolą naciąć, bo to gojenie się jest potem dużo lepsze, niż po pęknięciu...

A o znieczuleniu myślałam też ,jak będzie bardzo boleć to byc może się zdecyduję o ile będę miała taką możliwość 🙈

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2022, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już po trzecich prenatalnych, malutka już prawie 2 kg, cały czas idealnie na 50 centylu. Ułożona pośladkowo, jak scyzoryk, stopy przy twarzy... Lekarz jeszcze mnie uspokoił, ale już na następnej wizycie, jeśli w dalszym ciągu będzie ułożona w taki sposób, trzeba będzie podejść już do sprawy poważnie.
    Zgłosiłam też mu ten wynik glukozy, oczywiście dostałam skierowanie do diabetologa. I coś czuję, że na końcówce ciąży wyląduję jeszcze na insulinie. A to już w ogóle będzie maskara, bo będę mogła rodzic tylko w UCK lub na Zaspie w Gdańsku - a oni tam cisną na poród siłami natury, nawet przy ułożeniu pośladkowym. Więc mam już trochę stracha...

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak nie wiem czy to jest takie samo znieczulenie,przy porodzie czasami zostawiają możliwość ruszania nogami a przy operacji kolana zapewne totalne odcięcie. Więc ciężko powiedzieć 🤔

Moniek, ja byłam właśnie tak umówiona z położną. Próbowała ochronić krocze ale powiedzialam ze jak mam peknac w losowe strony to niech natnie.

Maija a jakby się obyło bez insuliny to mogłabyś rodzic gdzie chcesz? Bo Ty chciałaś też w Kartuzach, czy tylko Pomarańcza? Już mi się pochrzanilo. Ja jak się nie odwróci to będę próbowała załatwić planowane cc, czekanie na akcję z drugim porodem i dzieckiem miednicowo to nie na moje nerwy. A w UCK też każą rodzić sn miednicowo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2022, 08:43

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy tez macie tak ze musicie zapłacić za szczepionkę przeciwko krztuścowi ? luxmed u mnie sobie krzyknął 250 zl za nią i chyba lekka przesada to jest :| podobno trzeba ją sobie samej kupić, mam też receptę może w aptece mi się uda taniej...

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane ja właśnie wracam od lek. rodzinnego na NFZ też dostałam receptę na samodzielny zakup, zamówiłam już w aptece, ale zapomniałam zapytać o cenę. W necie widzę, że od 85 do 150 zł.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepionka Ok 100 moja mama, przedwczoraj płaciła 99 zł. Samo szczepienie za darmo.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak wlasnie na necie wychodzi duzo mniej niz w luxmedzie ...cwaniaki jedne, no nic to będę kupować samodzielnie :)

age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko o monitor oddechu, Babulka Ty chyba polecałaś jeśli dobrze pamietam babysense 7 ? moje pytanie, jak podnosilas dziecko na przewijanie to on sie za kazdym razem uruchamial? zastanawiam sie jaki to jest alarm i jak to u Was wyglądało? I czy majac łóżeczko ze szczebelkami na dole i po bokach jest możliwość przyczepienia tego czy kładliście cos dodatkowo ( nie wiem tez jakie macie lozczeko :)) ? bo widzialam ze to ma takie 2 talerze do zamocowania

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś się dowiadywalam o boostrix i u mnie tez szczepionka platna. Sprawdzalam nawet to faktycznie preparat najwyrazniej nie jest refundowany.

Ariane tak ja mam babysense7. Jak podnosisz dziecko to musisz go najpierw wyłączyć, bo inaczej zacznie wyć, nie od razu tylko po tych 10-15 sekundach jak nie wykryje ruchu.

Ja mam zwykle łóżeczko z ikea z dnem szczebelkowym i chyba lezalo to na tych szczebelkach, wazne zeby bylo stabilnie i rowno, jak nie jest to pewnie trzeba jakis sztywny kawalek dykty podłożyć czy coś 😅

Na początku montuje się 1 talerz a jak dziecko rosnie to 2,wiec jak sie obroci w czasie snu to wciaz bedzie go lapac. Jak już corka raczkowala to to zdemontowalam bo juz sie nie nadawalo. Schodzila z zasięgu tego talerza i alarm sie włączał.

Ariane lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, dzięki za info ! :) w międzyczasie znalazłam tez filmik może się komuś przyda

https://www.youtube.com/watch?v=bA1-_mNee7A&ab_channel=BabysensePolska

age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, kurcze nie pamiętam, jak to jest. Z cukrzycą na diecie może być szpital z 1 stopniem referejcynnosci? Jeśli nie będzie insuliny, to brałabym pod uwagę na pewno Kartuzy. Jak się młoda obróci, to wszystko mi obojętne...

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Akataa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko do dziewczyn na heparynie - możecie przypomnieć jak najlepiej zrobić zastrzyk? Pamiętam, że był jakiś patent na uniknięcie sińców, ale nie pamiętam jaki. 😅 I czy tylko w brzuch? U mnie ta skóra jest już dość napięta, ciężko zebrać taki fałd. Bardziej przy biodrze może być?

Proktolog przepisał mi wczoraj clexane na 10 dni ze względu na te hemoroidy. Cyclo 3 fort, co mi gin przepisał, mam odstawić, bo niby w 3 trym. już się nie powinno go stosować. Oprócz tego maść i nasiadówki w korze dębu. Gdybym nie była w ciąży, to by od razu dziada wyciął, a tak pozostają leki i liczenie na to, że się trochę wchłonie. Po porodzie mam przyjść na kontrolę i jak będzie tak samo lub gorzej, a pewnie będzie, to wtedy zabieg. 😮‍💨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2022, 08:07

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija niestety nie wiem jak to jest z tą referencyjnoscia. Może też powinnam sobie dorzucić glukozę do badań następnym razem...

Akataa chyba żeby nie było siniaków, to nie ma złotego środka, na pewno mniej boli jak mocno chwycisz faldke przy wbijaniu igly ale jak juz wstrzykujesz, to minimalnie rozluznij palce, zeby ten plyn miał gdzie sie "rozejsc". Możesz spróbować przyłożyć na chwilę coś zimnego po, ja tego nie robię, bo siniaczki jak są, to malutkie a tak to tylko takie kropki od igły. Ale był moment, że miałam meha sińce a robię zastrzyki zawsze tak samo ;) Wbijać możesz w boczki albo w uda, grunt, żeby złapać fałdkę w miejscu gdzie jest trochę tłuszczu, nie taką cienką skórę. Ja robię w boki brzucha, bo tam mnie najmniej boli. I zawsze patrzę, żeby nie trafić w naczynko.

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Babulka za rady. Jak dorwę dziś Clexane, to jutro pierwszy zastrzyk i nie przeczę, trochę mam stresa, bo nigdy się nie kłułam. 🙈

age.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ