LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Przy kotach napewno jest co robić 🙈 my mamy pieska maltańczyka, z racji tego że ma włos to nie ma z niej w ogóle bałaganu, prędzej moje włosy widać na sofie czy podłodze niż jej 🙈
Kurczak, ja bym małża nie puściła nigdzie, dzidzia będzie za mała jeszcze, ja to w ogóle chciałam żeby z miesiąc po porodzie ze mną siedział w domu i mi pomógł, ale też ma odpowiedzialne stanowisko więc pewnie nie będzie takiej możliwości 😒Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Moniek właśnie nasza nie gubi dużo sierści. Odkąd dbamy o jej dietę itp to naprawdę jest super. Zawsze trochę gorzej na wiosnę… Ale i tak jest dobrze.
Co do delegacji, zobaczymy. Ja mam tutaj na miejscu mamę, na którą mogę liczyć oraz bliską rodzinę. Wiadomo, to nie to samo, ale jakby nie było wyboru to byśmy dały radę. Ale on sam teraz mówi, że woli zostać ze mną i z małą. Nie powiem zaimponował mi 🤭🤭🤭Moniek330 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja tez podziwiam za prasowanie. U mnie pewnie na jednym razie się skończy, chyba, ze coś będzie pomięte.
Dziś właśnie wypracowałam prawie wszystko, co mam dla Młodego.
A co do suszarki, to ja ja lubię, ale nie korzystam z niej na codzień, jedynie jak nam dużo prania, bądź pogoda taka, ze słabo schnie. U mnie się w suszarce wszystko mnie, nawet jak daje ochronę przed zagnieceniem.
Dziś wyprała zabawki niemowlęce i skarpetki 😜.
A co do przekąsek, to kupiłam dziś batony proteinowe i mała czekoladę, wezmę jeszcze orzechy i morele suszone.
Sansi u mnie tez daleko do sterylności, ale może teraz uda się garnąć pare rzeczy, No. Mycie okien, firanki zostawię mężowi. Tapicerki orać nie będę a dywanów prawie nie mamy.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Miałam kota pod opieką raz chyba z 3 tygodnie. Ilość kłaków, jaką wtedy wygenerował sprawiła, że na bank nigdy nie będę mieć kota 🤣 Latem też byłam tydzień u znajomych z tym właśnie kotem i doslownie jego siersc byla wszędzie 🥴 A gospodyni tam jest bardzo pedantyczną osobą i non stop sprząta, więc to nie była kwestia zaniedbania.
Sama miałam zawsze psy, dopóki się nie wyprowadziłam z domu ale te nasze psy zawsze były krótkowłose. No i pies raczej nie wchodzi wszędzie, na kanapę wchodziły te mniejsze i to tyle. Reszta życia na podlodze 😅
Zakupy spożywcze do szpitala zrobione. Wygląda jakbym na 3 dniową wycieczkę po górach się wybierała a nie do szpitala 🙈
My mamy jeden dywan u córki w pokoju, bo właśnie nie cierpię tego, że się tak brudzą. Ale u dziecka ciężko bez dywanu, chociaz ma tam też matę piankową. Jakbym znowu kupowała dywan to wzięłabym taki, który można prać w pralce. Bo tak to specjalnie faceta muszę wolac żeby go wyprał.
Przyjrzałam się tetrom po córce, które uznalam za niezniszczone i jednak czesc dalam na szmaty, bo mialy jakies przebarwienia a ja ślepa chyba byłam. Tym sposobem musiałam jeszcze domowic muslinowe 🙈
Z prasowania przescieradel zrezygnowalam. Nie umiem prasowac tych na gumce 🤣
Jeszcze książki do biblioteki z młodą odniosłyśmy i juz nie bierzemy nowych i tak co chwilę coś z tych przygotowań. Mąż musi mi jeszcze powiesić ramki w sypialni, bo mam wizję ściany - galerii 🙈 Ogólnie strasznie dużo szykowania, nie spodziewalam sie tego 🤣🤣🤣2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka jak kot był pod opieka jedynie mojego męża i jescze go nie znałam to karmił ją suchą karma. Kotka miała lekkką nadwagę i strasznie liniała Odkąd mieszkają ze mną (mąż i kot) przedstawiliśmy kotkę na wysokomięsne puszki oraz regularne czesanie, no i kontrole krwi u weta. Duuuuzo mniej gubi Ale tak, niestety sierść i tak się pojawia, mimo zachowania jakichś tam zasad 🤭
Dywan mamy jeden, w salonie. Jest przytulniej i jakoś o. Ostatnimi czasy częściej na nim leżę, gdy mam zespół niespokojnych nóg 😂
Odebraliśmy wózek - jak dobrze, że szybciej, a nie na ostatnia chwilę. To co się da to zdejmę i wypiorę, ale niestety nie wszystko się da… Muszę to jakoś ugryźć, no i wywietrzyć, bo czuje te chemię… Jestem mocno zaskoczona grubością materacyka. Ale fajny 🥰
Wchodzę na forum z nadzieją, że Mari da znać. Mari jestem myślami z Tobą! 🥹
-
Ja mam wrażenie, że te przygotowania to takie never ending story. 😂 Właśnie czekam na ostatnią pralkę ubranek, to już chyba szósta w sumie, bo poprałam od razu te trochę większe. Jeszcze zostały pieluszki, ręczniki, prześcieradła, pokrowce na materace i to co dało się zdjąć z wózka i dostawki. 🫣 Jeszcze jakieś ostatnie zakupy wyprawkowe i do pokoiku poczyniłam i kilka bluzek do karmienia kupiłam. Jak tak podsumowałam całą tą wyprawkę, to się trochę przeraziłam zważywszy, że większość kupiłam z 2. ręki. 🙈
Sił już ewidentnie brakuje, dziś ucięłam godzinną drzemkę po południu, a ja jestem z tych, co w dzień spać nie lubią i nie potrafią. 😅
Też muszę się umówić do położnej, żeby mnie sobie uwzględniła mniej więcej w tych wizytach patronażowych, ale w sumie nie wiem o czym mam z nią gadać przed porodem. 🤔 -
Akataa wczoraj szukalam bluzek do karmienia i nic nie znalazlam. Kupilam na razie 2 tshirty w serek zwykłe. Masz linki do czegoś fajnego?
Wkurza mnie, że większość ubrań do kp jest "ciazowa i do karmienia". I po porodzie zostaje ten worek na brzuch, który zwisa, bez sensu. Potem rok czy więcej jeszcze chodzić w ciazowych ciuchach 🤔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Akataa wczoraj szukalam bluzek do karmienia i nic nie znalazlam. Kupilam na razie 2 tshirty w serek zwykłe. Masz linki do czegoś fajnego?
Wkurza mnie, że większość ubrań do kp jest "ciazowa i do karmienia". I po porodzie zostaje ten worek na brzuch, który zwisa, bez sensu. Potem rok czy więcej jeszcze chodzić w ciazowych ciuchach 🤔 -
No właśnie na vinted udalo mi się jedną typowo do kp kupić, a tak to ciężko znaleźć nawet tshirt z dekoltem albo na guziki. A jak już to albo 100% poliester, co wiadomo, po domu się nie sprawdzi albo crop top 😅2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja mam polecajkę takich kamizelek:
https://allegro.pl/oferta/kamizelka-podbiustna-do-karmienia-piersia-s-34-36-7713848590
Ponoć super i można na to ubrać jakąkolwiek bluzkę 🙂Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Moniek330 wrote:Ja mam polecajkę takich kamizelek:
https://allegro.pl/oferta/kamizelka-podbiustna-do-karmienia-piersia-s-34-36-7713848590
Ponoć super i można na to ubrać jakąkolwiek bluzkę 🙂Moniek330 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Kurczak no i jak oceniasz wózek, wszystko jest po Twojemu, dobry wybór? Jaki wzięłaś model i kolor??
U mnie po wizycie wszystko ok, na poród się nie zanosi..na ktg ruchy się pisały, skurcze się nie pisały, tętno między 110 a 170. Szyjka długa 4cm i zamknięta, więc mogę chyba póki co spokojnie posiedzieć w domu. Synek okolo 2700gram. Jeszcze jedna wizyta w lutym jak nie urodzę do tego czasu...placilam 350zl (dzis miałam też pobrany gbs), więc w sumie to dobrze ze nie muszę jeździć teraz co tydz bo bym fortunę wydała. No chyba że jakoś wyraźnie zmienią się ruchy albo coś mnie zaniepokoi to mam być wcześniej. -
Mari mam nadzieję, że dasz nam znać jak u Ciebie sytuacja
Sansi o, to fajnie, że nie ma pod koniec takich częstych wizyt. Liczę, że i u mnie tak będzie, bo jestem już mocno zmęczona wizytami lekarskimi, w ciągu roku miałam ich chyba z milion.
Obudziłam się dzisiaj z lekką paniką, że mam za mało ciuszków, co jak ona się zaleje, jak wezmę 6 bodziakow do szpitala to niewiele mi zostanie w domu itd itp i szybko kliknelam jeszcze pare rzeczy w hm 🙈
Przeczytałam, że taki dziwny niepokój szykowania i ogólnie w kwestii pojawienia się dziecka może zwiastować zbliżający się poród i spanikowalam jeszcze bardziej 🙈🙈🙈2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Sansi, super, ze u Was w porządku 😊.
A Wasze wcześniejsze porody były w terminie, czy dużo przed/po terminie? Bo moj pierwszy był 6 dni po terminie i tak sobie liczę na to, ze i tym razem tak będzie 😜, ale to przecież nic pewnego 🙈. Narazie zaczęłam 34 tydzień i fajnie jakby Mały urodził się w terminie. U mnie teraz maraton wizyt się zaczyna, co tydzień ktg i co drugi kontrola. Trochę mnie martwi waga Małego, bo niby w normie rośnie wg swojego tempa, ale patrząc na Wasze dzidzia, to moja jeszcze malutka (2000g miał w piątek). Wiecie, ile taki maluch przybiera w tym czasie w ciągu tygodnia?
No i ja to porodu az tak się nie bije, tylko tego co będzie po 🤪. Jeszcze wczoraj Babulka pisałaś o tym, jak Twoja mała płakała. Tez mi się te 1sze tygodnie przypomniały i wogole nie tęsknie 😜. Moja wprawdzie nie była placzkiem strasznym, ale przez 4 miesiące wisiała na cycku co godzinę 🤷♀️. Nie wiem jak to zniosę z córka u boku 🤪. No i mam wrażenie, ze już tyle rzeczy zapomniałam o noworodkach i niemowlakach.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga ja też wszystko zapomniałam, a jeszcze nie wiem zupelnie jak się obsługuje męskie niemowlę, te sprawy siurkowe?? 🤭 rodziłam poprzednio w 39+4, więc może teraz tez jakoś bliżej terminu się wyrobię?? Na końcówce Bobabski "tyją" najwięcej więc jeszcze przekroczycie pewnie spokojnie te 3 kg!! Mój lekarz mówił że na tydz około 150-200gram mogą na koncu przybierać.
Moja Córka tez dużo płakała, miała kolki, refluks żołądkowo-jelitowy więc nie było łatwo na początku. A teraz znów myślę że będzie bardzo zazdrosna i będzie się czuła "porzucona" przeze mnie, ech, juz mi Jej szkoda..
Nie wiem.od czego to zależy, że niektóre z nas chodzą na ktg co tydz i wizytują co 2 tyg na końcówce, a ja np idę normalnym tempem do samego końca?? -
Ja rodziłam w terminie porodu.
Moja córka też kolki, refluksy, wymioty, alergie itd, ogólnie bardzo płakała i bardzo była niespokojna. Ale to nie są standardowe atrakcje.
Ja też się coraz bardziej boję o nią właśnie, jak ona to zniesie i jak wpłynie to na naszą relację. Bo na razie jest źle. Ja coraz mniej rzeczy mogę z nią robić, już nawet nie jestem w stanie z tym brzuchem bawić się z nią na podłodze. Więc wszystkie swoje uczucia przeniosła na tatę. Obawiam się, że po porodzie będzie jeszcze gorzej.
I w ogóle 3 lata wszystko było skupione na niej, naprawdę ogrom pracy włożyłam w jej dobrostan i rozwój a z drugim dzieckiem boję się, że nie starczy mi na to siły, energii i czasu i finalnie obie będą pokrzywdzone. Co ja zrobię jak obie na raz będą płakać i nie będzie się dało żadnej uspokoić?
Kiedyś mama bliźniaków mi powiedziała, że z nimi było bardzo ciężko, bo wszystkie potrzeby x2 ale przynajmniej na jednym poziomie rozwojowym. Łatwiej jest dwa ryki o kolke opanowac niz jeden o kolke a drugi z awantura, ze np cos sie jej nie udaje albo rozlala sok. To wszystko jakoś stało się realne i mnie przeraża.
Sansi ja w 1 ciąży nie miałam ktg aż do tp. Raz poszłam sama z własnej woli do przychodni. Chyba zalecenia mówią o ktg dopiero po 40tc jeśli wszystko ok.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Sansi, ja tez nie wiem, jak myć chłopca 😜, ale Polozna pokaże i mąż. Mnie tez szkoda Małej, No ale jakoś pewnie się to wszystko ułoży. Ja uważam, ze warto mieć rodzeństwo i wychowywanie we dwójkę ma sens, wiec tego się trzymam. A pewnie ciężkich momentów będzie multum. My wogole chcieliśmy mieć 3ke dzieci, ale, Że na nasza pierworodna trzeba było długo czekać, to już odpuszczamy 😜. Za starzy jesteśmy 😉25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Oj ja po tej ciąży szybciej sobie jajowody sama wytne niż zajdę w następną 🥶 Aż mnie trzęsie na samą myśl 😆
kinga1185 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Sansi, w Niemczech od 34 tygodnia ktg jest co tydzień, dlatego teraz będę chodzić a po terminie co drugi dzień. Przeżyłam ta przyjemność 🤪. Wiem, ze w Polsce jest w terminie porodu.
Babulka wiele osób mówi, ze przy drugim dziecku jest się bardziej wyluzowanym. Na wiele rzeczy „przymyka się oko”. U nas np. TV było dopiero bliżej drugiego roku, No ale teraz jej nie zabronię całkiem, żeby Młody nic nie oglądał. Miałam koleżankę, której pierworodna nie chciała jezdzic w wózku, bo płakała i ja nosili. drugie dziecko tez się darlo, ale mówi, ze musi się przyzwyczaić, bo ona chciała tez wyjść i pobawić się ze starsza 😉.i jakoś się dało.
Napewno na wiele rzeczy inaczej spojrzymy. Myśle, ze Wasza relacja napewno będzie silna 😊, mimo różnych trudności, bo bardzo Ci na tym zależy.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka