Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis tez dzień ciągłego czuwania...spal rano niby w godz ale dwa razy się wybudzal i musialam i tak od nowa usypiac wózkiem. Teraz tez dopiero Go odłożyłam wiec miał 5 godzin przerwy, w czasie których ciągle trzeba nosić, zabawiać...jestem zmęczona! A gdzie wieczór, gdzie noc...

age.png
    age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa a czemu unikasz smoczka ?

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam z malutka u neurologa, umordowalam sie jak kon na westernie 🥴 Zbadala ja i na ten moment jest ok. Te zmiany to prawdopodobnie po moich chorobach w ciąży 😔 Ona mówi że to ma prawo się utrzymywać 3-4 mce a nawet czasem jakieś resztki do 12mca życia sie utrzymuja i że to nie powinno wplynac na rozwoj jeśli te i fekcje nie byly w pierwszych 16tc (a nie byly). I ze mam ja traktowac jak zdrowe dziecko na ten moment.

Akataa, Ariane, kurczak, stokrota lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    Akataa a czemu unikasz smoczka ?
    A bo się naczytałam, że w czasie gdy stabilizuje się laktacja lepiej nie podawać, no i że odruch ssania może zaburzać. No ale życie oczywiście weryfikuje i jak trzeba, to podaję, np. jak zaczyna wyć w wózku, czy w aucie. Staram się jednak sięgać po niego jak najrzadziej.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa ja dalam smoczka w drugiej dobie 🙈 Nie wyrobilabym na zakretach inaczej

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka super ! Czyli czas ochłonąć ;)
    My dzisiaj zaliczyliśmy echo serduszka i jest jak dzwon ❤️ i udało nam się zaklepać wizytę do neurologa z usg 💪 jak tam będzie Ok to odetchnę pełna piersia. Była dziś u nas tez terapeutka SI i umówiłam fizjo, żeby mi pokazała trochę pielęgnacji prawidłowej i dała jakieś wskazówki na przyszłość :)

Dziewczyny czy wasze dzieci maja takie jedzeniowe skoki ? Tadek jest głodny co dwie godziny, a je głównie mm, wiem, ze powinnam karmić na zadanie, ale boje się, go przekarmie. Dziś ma 5 tygodni i wagę 4440, a wychodząc se szpitala było 3360, jak to wyglada u Was ?

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka super ze dobre wiesci :) co do smoczkow ja po jakims miesiacu zaczelam dawac glownie przy kolkach, inaczej nie dalabym rady a smoczek jej pomaga w tych atakach...

Calanthea u mnie MM glownie i poki co najkrotsza przerwa miedzy karmieniami byla 2,5 h a teraz jest glownie 3 godziny, ma 8 tydzien dzis

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea super, że serduszko zdrowe ❤️

U nas waga przy porodzie 4210 a po 3 tygodniach 4740 chyba. Spadkowa miala najnizsza cos kolo 4 kg. Je co 3-4h ale też są czasem momenty ze co chwila chce tego cycka, tylko przy kp częściej tak jest ze sa takie bloki karmień.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, to dobre wiadomości. Calanthea, u nas karmienie jest co 2,5-3 godziny, tylko tez kp. U nas waga urodzeniowa to 3580 a na 2 tygodnie i 3 dni miał 3980, spadkowa coś około 3300.

Babulka lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 02:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi aplikacja mówi, że w dzień średnio karmię co 1h40min, a w nocy 2h. 🙈 No ale to jest średnia, były karmienia przykładowo co 30min, jak i 3h. Tylko, że my też kp, więc to nie do końca miarodajne, bo nie zawsze zgłaszanie się do cycka wiąże się z głodem i jedzeniem.

age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka dobre wieści, może sei trochę uspokoisz, choć wiem że z tyłu głowy będziesz to miala...Ale zrobiłaś co trzeba, ktoś Ją obejrzał, ocenił i trzeba zaufać.

Calanthea u nas też dzis 5 tyg i waga 5kg, narazie na samej piersi. Że szpitala wyszlosmy z waga 3400 a urodzeniowa 3680. Czyli widzę że na butelce wcale tak dużo rzadziej nie są te karmienia, myslalam ze 4-5 godz dziecko wytrzymuje a tu orawie tak samo jak kp.

U nas noc koszmarna, najgorsza dotychczas, 5 godzin wyrwane ze snu, miedY 22 a 3 rano nie spal. Ale tym razem było też sporo płaczu,, spinania się, kopania, oj juz nie wiedziałam jak Go nosić, jak trzymać tak się kręcił, wyrywał. Płakałam i modliłam się o pomoc skądkolwiek. Jeszcze Starsza się też budziła jak na złość w tych godzinach i wolała mnie do siebie. Tu płacze jedno, a tu drugie i ja sama pomiędzy nimi w ciemna noc. To kompletnei wyczerpuje psychicznie. Fizycznie nie wiem jak to dałam radę bo większość tego czasu (pomijajac 3 karmienia) był u mnie na rękach. W dzień wczoraj też było słabo bo prawie nie spał i był pewnie tym tak zmęczony że tym trudniej Mu było się wyciszyć i odpocząć w nocy. No koszmar jakiś. Ktoś mi Dziecko podmienił!

age.png
    age.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że z tymi skokami mamy podobnie wszystkie, moje dziecko od kilku dni śpi przez dzień bardzo niespokojnie, co chwilę się budzi i dopóki bujam to zaśnie, ale to się wiąże z tym, że siedzę przy niej cały czas i jak tylko się wybudza to bujam żeby znów zasnęła. Bez tego wybudzi się na dobre i ciężko by znów zasnęła mimo że ziewa i widać że jest zmęczona. Do tego ten sen jest strasznie płytki, byle co jest w stanie ją wybudzić. Po domu chodzę na palcach żeby tylko mieć trochę czasu dla siebie 🙄 niekiedy ją kładę na matę to leży dość długo i się wpatruje w zabawki a ja mam czas na śniadanie i szybką toaletę. Powiem Wam że ciężko się mam pogodzić z tym brakiem czasu na cokolwiek, mam wrażenie że jak chodziłam do pracy to ten pęd życiowy był dużo mniejszy niż teraz 🙈

Dodatkowo laktator nie chce ze mną współpracować, chciałam wczoraj ściągnąć pokarm to zaledwie 20ml wyciągłam, w dodatku chyba mleko nie chciało już później tak gładko lecieć bo młoda przy piersi się strasznie denerwowała, zraziłam się i nie wiem jak będę ogarniać swoje wyjścia do lekarza np.. wtedy to chyba jedynie mm wchodzi w grę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2023, 10:41

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pocieszę Was, że jest duża szansa, że te gorsze dni Waszych pociech zaraz miną. U nas, po 5 trudnych dniach, wczoraj już było zdecydowanie lepiej. Syn zaliczył 2 długie drzemki w ciągu dnia, a i wieczorem nie było dramatu z uśnięciem. Jedynie 2 razy mi wszystko przesikał, łącznie ze śpiworkami i prześcieradłami, ale co się dziwić jak w nocy prawie godzinę ciągnął cycka. 😅 I żeby nie było, jeden przeciek był na pieluszce wielorazowej (do czasu mojego pójścia spać zakładam wielo), a drugi w jednorazówce i to po 2h, więc nie żebym go przetrzymała. Do rana musiał spać ze mną w łóżku, bo do dostawki mam tylko 2 prześcieradła. I Bogu dzięki, że się zdecydowaliśmy kupić tę suszarkę przed porodem. 😂
    Także nie łamcie się, trzeba to przetrwać.
    Życzę Wam miłego dnia i niech te skoki mijają szybko! 💚

Ariane lubi tę wiadomość

age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wczoraj były kolki znów, bóle brzuszka , odbijałam ją po kilka razy, masakra z tym odbijaniem jest. Po posiłku bekła sobie porządnie ale była niespokojna więc po marudzeniu znów biorę ją na ramię i znów jakiś bąbel powietrza wyleciał. Za to o 23 po jedzeniu już poszła spać i się obudziła o 6 rano i też pieluszka przemokła na wylot.
    Zauważyłam ze u nas te niespokojne spanie lub marudzenie jest najczęściej jak ma ulać albo bączki ją męczą, jak się wypruka to jak inne dziecko, pada po jedzeniu i śpi. U mnie już mleka prawie nie ma więc jedziemy na tym kozim i mysle ze to moze byc też kwestia butelek już testuję tyle tych antykolkowych ale poki co ulubionej nie mamy ktora by naprawde działała, teraz testujemy dr browns i wydaje mi się że faktycznie mała musi przez nią wolniej jeść

https://allegro.pl/oferta/dr-brown-s-butelka-antykolko-szeroka-options-150ml-7238270235

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi wspolczuje tych nocy jestes mega dzielna ze dwojke na raz ogarniasz. Oby szybko te akcje minely.

Moniek a jestes pewna ze sie wybudza a to nie tylko faza rem? Moja tez steka kweka otwiera oczy kreci sie i wygląda jakby chciala na rece ale to jest sen. Chyba, że po prostu wrzeszczy Ci to wiadomo, nic nie pomoze i trzeba uspac znowu

My na to ulewanie mamy teraz zbadac kal i mocz i zobaczymy czy nic sie nie dzieje. Mala waży prawie 5 kg a w niedziele bedzie miala 4 tyg dopiero wiec przybiera calkiem niezle jak na te ilosci ktore z niej sie wylewaja 🤷

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane ja z córka przeszłam przez multum butelek, kolki, problemy z kupa - dramat. Nie wiem na ile to kwestia butelki, ale teraz mój maluch dostał zwykłego aventa, ale dokupilam smoczek 0, w zestawach jest 0+ i pomimo, ze już ma 5 tygodni dalej na tym smoczku jest i kolek nie ma. Jakbyś próbowała coś jeszcze szukać i zmieniać to spróbuj. Te smoczki 0 dostępne są w Smyku.

Ariane lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o super dzięki Calanthea, wypróbuję bo bóle brzuszka sa nadal niestety a może to coś pomoże

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że malutka w nocy się pierwszy raz uśmiechnęła świadomie ❤️❤️❤️ Mogło mi się w nocy przywidziec ale wyglądało jak taki zupełnie świadomy usmiech jak ją podnioslam z łóżeczka 😍

kurczak, stokrota lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu mi ktoś dziecko podmienił 😳 walczymy dosłownie o każda minutę snu. Zasypia mi na rękach, po odłożeniu otwiera oczy jakby spania wcale nie było. Nie jestem w stanie nic zrobić, co mu się stało ?!

kurczak lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, to dobry znak.
    Właśnie miałam Was o to pytać, bo mój Bączek od dobrego półtorej tygodnia się uśmiecha i tez świadomie, bo albo jak coś do niego mowie albo jak głaszcze po policzku.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
‹‹ 295 296 297 298 299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ