X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha kurczak no wszystko kwestią organizacji 😅 Wiem że to okropne i ludzie się burzą ale zawsze porady bezdzietnych są najcenniejsze właśnie dlatego 😆

Alergeny przenikają do mleka po kilku- kilkunastu godzinach, więc jak jednego dnia coś zjadłaś a na następny dzień jest zaostrzenie objawów to można się temu przyjrzeć. Ale to też nie znaczy, że to alergia bo może być przypadek, dlatego się robi te próby. Wiadomo prowokacji z chipsami robić nie będę 😆 Ale u starszej wlasnie kilkakrotnie mi sie zdarzalo ze jadlam czipsy, nawet takie z jienajgorszym skladem i na nast dzien rzyganie. A z przyprawami w domu mi się tak nie dzialo.
    Na grupie mam z 2019 byla dziewczyna ktorej syn byl na slonecznik uczulony (w tym na olej) to chwile jej zeszlo zeby dojsc co to takiego 🥴 oni juz maja po 3 lata a ten maly dalej ma ta alergie.

Sansi dzieci rosną skokowo. Nie ma szans zeby przybieral caly czas pol kilo na tydzien bo by wyskoczyl z wszelkich norm w 1 polroczu. :)

My dzis wycieczka autobusem i byloby spoko gdyby tak nie rzucali kierowcy. Sam wozek utrzymac ok ale wozek plus dziecko na nogach to juz wyzszy stopien surfingu 🤦

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, z tym karmieniem też sobie wyliczyłam że powinnam zdążyć wrócić przed kolejnym karmieniem. Ale opóźnienie w przychodni, wcześniejszy wyjazd, powrót autobusem..

Babulka, podziwiam. Ja jechałam pierwszy raz autobusem z wózkiem i wszystko spoko tylko niewygodnie się stoi, nie wiem czy to po CC czy co, ale nie miałam jak usiąść. I super, że mimo przycisku o obniżenie podłogi kierowca w ogóle coś zrobił 🙄 na ekranie wyświetliło się, więc przycisk działał..

A wazycie dzieci same? Jak tak to jak?

I jak z powrotem do formy? Niby brzuch dość mocno spadł, ale w jeansy sprzed ciąży się nie dopinam, ba, daleko mi jeszcze..😢

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Babulka. Rozważam jeszcze Vigantol. Czytałam, że niektórym dzieciom broi… Właśnie przed chwila młoda miała akcje, ulewanie, nerwowość przy piersi. Pomasowałam brzuszek, poszły bąki i kupa. Przewinęłam, oczywiście u męża na rękach ryk i już mi się na łzy zbierało, ale dałam znów pierś i pięknie zjadła i teraz śpi, oby spokojnie. Także może jej przeszło, najadła się i pośpi.

Szacun za wycieczkę autobusem! 😇 A jak córeczka przyjęła rodzeństwo tak z perspektywy czasu już?

Pomarańcza No właśnie, to tylko teoria. Teraz to wiem i wiem, że byłam głupia i nieświadoma. Choć osobiście jak zdarzy mi się taka sytuacja w miejscu publicznym to dla swojego komfortu będę chciała się przysłonić, czy wybiorę ustronne miejsce. Ale co kto lubi ;)

Co do ważenia to pożyczyliśmy od znajomych wagę, bo nas strofują. Dzisiaj 3600. Jesteśmy poniżej 3 centyla, ale najważniejsze, że systematycznie przybiera i bilirubina spadła do przyzwoitych norm.

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wage bo ze starsza po tych akcjach musialam wazyc a nie chcialam latac do przychodni, ale malej nie waze. Oszczedzam swoje nerwy, ale ona przybiera na razie ladnie wiec zupelnie nie ma potrzeby. Jak starsza zle przybierała to ta waga domowa tylko mnie do szalu doprowadzala bo dziecko musi sie totalnie nie ruszac zeby to zalapalo.

Kurczak no zawsze mozesz sprobowac odstawic na pare dni vigantol, mysle ze nie zaszkodzi a najwyzej sprobujesz po paru dniach z inna witamina.

Starsza zareagowala super. Tzn jak na moje oczekiwania 😅 Od początku staralam sie jej to przedstawiac w realnej formie, tzn ze dzidzia bedzie chciala w kolko jesc i byc na raczkach i bedzie tez sporo plakac itd. sporo o tym rozmawialysmy, zawsze w taki sposob ze nasza rodzina jest nienaruszona w zaden sposób pojawieniem sie dziecka, to jest dodatkowa osoba którą my jako ten sam team co wczesniej przyjmujemy do domu :) Czasami mi mowi ze juz nie chce siostry, widac ze patrzy na moja reakcje ale zawsze reaguje ze spoko,mozesz do niej w ogóle nie podchodzić, nie musisz sie z nia bawic, zadawać itd. i ona wtedy odwrót, że kocha siostrę 😅 Pilnuje jej, pomaga w kapieli, podaje pieluszki, pokazuje jej zwierzatka w ksiazeczkach. Mala tez na nia dajnie reaguje, rozglada sie, wodzi wzrokiem, kochane są :)

Kurczak, zawsze można troche pieluszka sie nakryc i nic nie widać :)

A co do formy to jeszcze nie wyjelam dzinsow sprzed ciazy bo nie chcialo mi sie ich szukac 🤦🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 19:00

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka No to chyba duży kamień z serca jak to się mówi, że „się dogadały” póki co. :) Chyba to jest główna wątpliwość przy decyzji o drugim dziecku, chyba dla mnie by była jedna z głównych.

No zobaczymy może z tym vigantolem… Bo to nam nawet doradczyni laktacyjna mówiła, że spotkała się z opinią, że on powoduje problemy także żeby go przypadkiem nie dawać na wieczor… Ale jak daje przedpołudniem to popołudniu jest jazda 😅

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak u mnie to nie bylo najwieksza watpliwoscia,bardziej sie zastanawialam czy dam rade psychicznie, fizycznie i emocjonalnie 😆 Tak żeby żadne dziecko nie było stratne, czy mam w ogóle w sobie przestrzeń na następną osobę, która tyle będzie ode mnie potrzebować.

W sumie nigdy nie analizowałam jak starsza zareaguje bo to była wielka zagadka. Ona nie brała udziału w procesie decyzji o rodzenstwie (fakt oczywisty 😅), wiec tez nie oczekiwalam od niej ze bedzie z tego zadowolona. Może nie być, ma prawo 😅

Najtrudniejsze dla mnie było zobaczyć ją po wyjściu ze szpitala. Jak rodziłam, to w domu pożegnałam się z moją malutką dziewczynką a jak wróciłam to zastałam gigantyczne dziecko... Ciężkie jak jasna cholera. Serio to było trudne i nadal mnie ściska przez to.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 02:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:

A wazycie dzieci same? Jak ak to jak?

I jak z powrotem do formy? Niby brzuch dość mocno spadł, ale w jeansy sprzed ciąży się nie dopinam, ba, daleko mi jeszcze..😢

Ja mam wagę niemowlęcą i się ważymy co jakiś czas. Wczoraj syn przekroczył 4kg. 🥳 Awansował tym samym na siatce do 20. centyla (najniżej od urodzenia był na 8.), także przybiera ponad normę. 🙈 A ja się tak martwiłam czy moje małe cycki wykarmią człowieka... 😅

Co do formy, to u mnie podobnie. Brzuch się fajnie wchłonął, może nie całkiem, bo na dole trochę bardziej odstaje i jest taki sflaczały w dotyku. W jeansy jednak nie wchodzę,jedynie bawełniane, luźne spodnie i dresy. Mam w planach zacząć delikatne ćwiczenia, ale nie wiem kiedy. Wczoraj nawet 5min dla siebie nie miałam z wyjątkiem tych, które poświęciłam na prysznic. 😒

Babulka lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza, u mnie brzuch ma jeszcze daleko do formy sprzed ciąży, a zostały mi tylko 2 kg do wagi wyjściowej.
    Babulka, ja tez jestem w szoku jak patrzę na córkę. Nagle taka duża jest 😉.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2023, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe chyba każda z nas ma tak samo. Mój starszak też wielki a taki malutki był przed porodem 🙃

Ja wróciłam do wagi i ciuchów z przed ciązy a nawet jeszcze 1 kg więcej. Tak czy inaczej zmieniam garderobę na taką co się rozpina do karmienia. Dostałam już zielone swiatło od ginekologa i mogę powoli wracać do aktywności fizycznej. Zobaczymy tylko czy to się uda zorganizować. Będę chyba z młodym w nosidełku ćwiczyc na orbitreku 😂

• Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj rano prysznic tez w akompaniamencie płaczu 🥴
    Idziemy dziś do neurologa, już jestem cała w nerwach chociaż to tylko badanie fizykalne będzie. Strasznie dużo mnie to kosztuje :(

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:

Najtrudniejsze dla mnie było zobaczyć ją po wyjściu ze szpitala. Jak rodziłam, to w domu pożegnałam się z moją malutką dziewczynką a jak wróciłam to zastałam gigantyczne dziecko... Ciężkie jak jasna cholera. Serio to było trudne i nadal mnie ściska przez to.
    Babulka idealnie to opisałaś, dokładnie mam tak samo.

U mnie też na wadze ładnie, zostały 2kg do wagi sprzed ciąży, ale skóra,kształty to nie to samo...brzuch się trzęsie sflaczaly a na boczkach jakeis nagromadzone tłuszcze..narazie nawet nie mierzyłam dżinsów tylko w legginsach ciągle chodzę.

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś juz wróciła do seksow??? Przyznawać się...mnie trochę korci, bo już 5 tyg minęło od porodu. Kontrolę u gina mam w poniedziałek i wtedy może zapytam czy jest zielone światło. Choć widzę że nie wiem kiedy te seksy miały by być bo rano jakoś więcej siły i spokoju mam, ale jak dojdzie do wieczora to juz kłębek nerwow ze mnie i nawet mi się nie chce kapać a co dopiero myśleć o seksie..

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi, u mnie niecałe 3 tygodnie po porodzie, wiec nawet o tym nie myśle 🤪. W szpitalu mi mówili, ze 6 tygodni post 😉. A wizytę mam na koniec marca to zobaczymy.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi tak samo nawet nie wiem kiedy to by miało być... Myślę, że post będzie długi.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• stokrota Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek śmiałam się z lekarzem że seksy będą dopiero wtedy gdy dziecko będzie lepiej przesypialo noc. Bo narazie szkoda tracić ten czas lub zastanawiać się czy się nie obudzi w trakcie 😂

Babulka, kurczak, Sansivieria lubią tę wiadomość

• Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi u mnie teoretycznie jeszcze tydzień postu, ale nawet jak dostanę zielone światło, to nie wiem czy się przełamię. Strasznie mi wjeżdża na psychę to, że mnie nacięli i obawiam się, że mnie to zblokuje. Niby już nie boli, ale blizna jest spora... Może najpierw spróbuję się udać do fizjo uro-gin, ale tutaj logistyka ciężka, bo nie mam z kim zostawić małego. 😔

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie może do polecenia jakieś biustonosze do karmienia? Kupiłam takie miękkie, ale z jakichś sztucznych, elastycznych materiałów i mimo, że rozmiar wydaje się ok, to za bardzo przylegają mi do biustu i uciskają brodawki, co boli. Dlatego większość czasu chodzę bez.
    Babulka Ty chyba polecałaś kiedyś jakieś bawełniane?

age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akata, ja mam z h&m i są całkiem fajne i bawełniane. Ja mam tez bawelniane wkładki do biustonosza.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa ja mam takie: https://allegro.pl/oferta/biustonosz-stanik-ciazowy-do-karmienia-z-zapieciem-11717998331?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=9bbdff52-b967-47e6-a96c-dc11cdbb8d9f# i z lidla tez kilka. Ogólnie muszę miec bawelniane, bez fiszbin, nieusztywniane bo inaczej robia mi sie zastoje. No i takie zwykle kupuje bo i tak 2 dziennie zuzywam,wiec to w kolko jest prane i suszone w suszarce.

Zrobiłam dziś dziewczynom mini sesje wiosenną, i taką "przedświąteczną" z opaskami z uszkami zajączków 😂 pół godziny szykowania i 3 min na robieni zdjęć zanim się rozkręciła afera 😂

Piszecie, że maluchy non stop na Was wiszą. A moja większość dni śpi przez cały dzień. Ma jedno malutkie okienko aktywności rano i jedno wieczorem (tu już dłuższe i są płacze). Zaczynam się zastanawiać czy to na pewno jest normalne 🧐

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za polecajki. 😊

Babulka ciesz się póki to trwa. 😅 Jeśli wybudza się na karmienia, dobrze przybiera i nie przejawia innych niepokojących objawów, to ja bym się nie martwiła. Mój synek ze 2 tyg. temu też spał dużo więcej. Dziś zaliczył prawie 3h drzemkę i też już się zaczęłam martwić, bo ostatnio to się tak rzadko zdarza. Ale przynajmniej zdążyłam poskładać całą tetrę, wstawić pranie, umyć włosy i zjeść śniadanie. Luksus. 😅 Niestety z obiadem się nie wyrobiłam, pozostaje mieć nadzieję, że albo przyśnie jeszcze po spacerze, albo da się zamotać w chustę (wczoraj nawet z 45 min go ponosiłam, ale musiałam go spacyfikować smoczkiem, a ogólnie smoczka się wystrzegam, no ale inaczej bym tego obiadu nie zrobiła, a tak mi nawet zasnął w tej chuście).

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 294 295 296 297 298 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ