LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
A jeśli chodzi o kolki...zauważyłam, zależność między podawaniem witaminy D, a bólami brzuszka. Zmieniliśmy witaminę d i problemu nie ma 🤷🏻♀️ albo to zbieg okoliczności po prostu. Albo po prostu układ trawienny jakoś sobie zaczął radzić. Jeśli chodzi o kropelki podajemy co jakiś czas Espumisan. Ale nie do każdego karmienia. Zresztą i tak miałam wrażenie, że nic na te kolki nie pomaga. A wyła równo od 17:30 do 20.Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Maija a z jakich na jakie kropelki się przerzuciliscie?
U nas dzisiaj lepiej, ale Espumisan wleciał i jeszcze probiotyk z melisa i rumiankiem, już chwytamy się wszystkiego 🤦🏼♀️ ale wieczór spokojniejszy i póki co śpi, mam nadzieję że nocka będzie spokojna 🙂
Kurcze, fajnie mieć rodzeństwo ale tym maluszkom jest trudno na początku, mam nadzieję że niedługo się poprawi Sansi.
Babulka, kurcze, chyba do lekarza znowu będziesz szła? Krew to nieciekawie.
U nas dzisiaj jakby śluz w kupie,ale może być to po epumisanie? -
Z d-vitum twist off na Apo D3 🤷🏻♀️
Wiem, jakie to jest straszne, te kolki, płacz i nasza bezradność. Wielokrotnie płakałam razem z dzieckiem, bo brakowało pomysłów. Mogę tylko wesprzeć słowem - to wszystko minie, jeszcze chwila, jeszcze moment i pozostanie to tylko wspomnieniem. ☺️ Maluszki tak mają, także dużo cierpliwości i spokoju życzę. Będzie dobrze ❤️Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Niestety starszaki przeżywają pojawienie się rodzeństwa. Zmieniłysmy im cały świat i nie ma co się dziwić ale jest to mega trudno. U nas ciągle są szarpaniny i awantury o nic. trochę pomaga wykorzystanie argumentu typu "pokaż Stasiowi jak zdejmuje się bluzkę", " Stasio chciałby zobaczyć jak idziesz do domu" itp. Na Franka czasem to działa i chce być typowym starszym bratem.
U nas też problemy brzuszkowe minęły. Podaję już tylko rano witaminę D i nic więcej. Powiem Wam, że trafił mi się fajny egzemplarz. Owszem chce być cały dzień na mnie ale chociaż noce przesypia. Tylko jedno karmienie w nocy, czasem o 3 a czasem dopiero o 6. -
Babulka, a może krew w kupce to podrażnione jakieś naczynko w odbycie? Czy to zostało wykluczone.
U nas chyba lekki katar się pojawił.
Stokrotka wiem ze u Was tez był, długo trwał? Kropilas tylko czy tez coś odciagaliscie?25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
My juz po wizycie u fizjo. Niestety wzmozone napiecie to jednak rozlegly temat w naszym przypadku. Preferencja lewej strony, lewa strona miesniowo za bardzo silna a prawa strona bardzo slaba. Unerwienie prawej strony slabsze a lewej ok. Takze pracujemy nad prawa strona, asymetria. Do tego mamy zrobic badanie ogolne kalu i badanie cial redukujacych. Brzuszek nam sie "rozlewa", miesnie slabe brzuszka. Duzo nam dolega
Dostalismt skier na rehabilitacje i juz termin umowiony z dopiskiem pilne... Na lipiec.
Tak, z witamina D i kolkami to prawda. Rowniez probiotyk jeslo dajecie to ma znaczenie olej w nich zawarty, niektore sa na bazie wody i lepiej jest przejrzec sklad bi te "oleje" najczesciej dzieci mecza i sie prężą. -
Hej !
My byliśmy na usg główki i jest lepiej, ale jeszcze mamy asymetrię komorową, neurolog chce nas zobaczyć za dwa miesiące. Mam nadzieje, ze się wyrówna, albo chociaż zostanie jak jest i nie będzie się powiększać. W badaniu neurologicznym wszystko wzorowo, doktor była Tadziem zachwycona. Silny chłopak, bez żadnej asymetrii, napięcie w porządku. Mam nadzieje, ze skoro w próbach i badaniach neurologicznych wychodzi Ok to się to nie zmieni i zapomnę o tej asymetrii.
Wczoraj mieliśmy kiepski dzień, Tadek mało spał, przyciągnęło się to również na noc i poranek tez był kiepski. W końcu zasnął i odłożyłam go wyjątkowo na brzuszek, spi tak już 4 godziny - mam nadzieje, ze wstanie bez krzyku, bo wczoraj już ogłuchłam 🙄Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
U nas pół nocy wymiotów dodatkowo byłyśmy się zważyć i jest bardzo kiepsko, duża dziewczyna zaczela mi leciec przez siatke centylowa. Jedyny plus ze porozmawiałam z pediatra i powiedziala ze rzeczywiście odroczy nam tego rotawirusa, szczególnie skoro gastrolog tez jest za tym. Wiec jeden stres mniej.
Widzę, że u Was też niekolorowo ze zdrowiem.
Calanthea nie znam się na tym kompletnie ale fizjo, który pracuje od kilkudziesięciu lat z dziećmi z różnymi problemami w tym z niepelnosprawnosciami ale ze zdrowymi tez mowil mi ze sam obraz usg to nie jest jeszcze diagnoza, ważny jest stan pacjenta. Ze mial pacjentow z duzymi zmianami w usg glowki a ich stan i rozwój był bardzo dobry. Takzet jeśli Tadzio w badaniu jest zdrowy tzn że jest zdrowy
Mmma na szczęście tak wcześnie zauważone problemy się świetnie rehabilitują 💪
Ponieważ jednak nie jedziemy do dziadków na święta to muszę sama coś ogarnac na ostatnia chwile a z dwojka sama to tak kiepsko 🙈 jeszcze sama nie moge jesc nabialu i jajek takze powodzenia 🤐 A jednak chcialabym, żeby byla ta atmosfera świat chociaz trochę w domu 🥺2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Stokrotka, dzięki za odpowiedz. Mam nadzieje, ze u nas będzie podobnie. Narazie nie ma tragedii, ale mój mąż dochodzi do grona chorych, także teraz już wszyscy jesteśmy lekko przeziębienie.
Mmma z rehabilitacja napewno szybko wyjdziecie na prosta.
Calanthea, zobaczysz, ze będzie dobrze.
Babulka, biedna ta Twoja Mała. A czy starsza „wyrosła” z alergii pokarmowych?
Ja się cieszę, ze jest moja mama, bo sama to Niechwiej co bym ogarnęła 😜25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
My chyba też się jeszcze wybierzemy do fizjo oprócz osteopaty, bo synek wciąż preferuje tą prawą stronę, zwłaszcza gdy leży na brzuszku i wygina się w banana.
Poza tym u nas od wczoraj kiepski czas, bo mały ma jakiś bunt na spanie (za szybko się ucieszyłam jak mi kilka dni temu 3 drzemki w ciągu dnia zrobił). W nocy od 1 do 4 był dramat, ja już straciłam cierpliwość, a tatuś oczywiście spał w najlepsze... Potem do rana karmienie co 1h. Dziś żadnej drzemki w ciągu dnia, jedynie tyle co na mnie podczas karmienia, przerwy między karmieniami max 2h. Teraz od 40 min leżę, a młody z cyckiem w buzi niby zasypia, ale każda próba odłączenia się sprawia, że otwiera oczy. Miałam nas spakować do dziadków, upiec ciasto i iść do kościoła. Nie zrobiłam z tego nic. Przeszłam już fazę karmienia i płakania jednocześnie. Teraz marzę tylko o tym by móc przespać ciągiem chociaż 3h. Kompletnie nie mam ochoty na wyjazd na te święta, boję się, że będzie jeszcze gorzej, a wiadomo w gościach mniej swobody i komfortu. 😔
Zdrówka dla Was i Waszych rodzin! -
Kinga tak na szczęście starsza wyrosla jak miala jakies 9-11 mcy już nie pamiętam dokładnie 🙈
Akataa bądź silna ❤️ Robisz mega trudną robotę na 3 etaty, trudno żebyś jeszcze mogla piec ciasto. Mam nadzieję, że w gościach będą Cię wspierać.
Wesołych Świąt dziewczyny! 🥚 Ja naszykowałam tylko weganskie ciasto, schab a mąż zadeklarował, że zrobi sałatkę (ale zaznaczam, że moja mała sporo śpi w dzień). Rano na osiedlu było polowanie na jajeczka. Jutro posiedzimy razem w domu i może pojdziemy na jakiś spacer, w sumie pasują mi takie święta ❤️ Długo czekałam na to, żeby były w 4 osoby, więc szykowanie żarcia i sprzątanie mi niepotrzebne do szczęścia 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 12:10
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Akataa u nas spanie w dzień tez sie kompletnie popsuło.. właściwie może pół godz to najdłużej ile śpi sam, jak nawet uda mi się Go odłożyć to zaraz się wybudza i widać że ma jakieś bóle brzuszka. Wiec kompletnie nic nie mogę zrobić bo jestem coraz bardziej Nim zajęta. Rodzina mnie zwolniła z szykowania czegokolwiek na święta, więc będziemy korzystać z gościny...
-
Akataa, przykro mi że masz takie teraz trudności. Ja przez ten tydzień jestem wykończona i też chce niby jechać do rodziny, a z drugiej strony jazda 2 godziny w jedną stronę na chwilę, żeby tego samego dnia wrócić.. no zobaczymy jak młody.
I dzięki za patent z suszarką, dzisiaj szybko pozbyłam się kolki dzięki suszarce 😁 i nie wiem czy przypadek, ale od tygodnia pierwszy wieczór spokojny, młody już śpi, a ja nie dałam z premedytacją witaminy d3. Miałam 500jednostek, pediatra mówiła żeby po prostu czasem pominąć dawkę i tak robiłam, ale postanowiłam kupić inną, wypróbuję i zobaczymy czy to jest przyczyną całodziennego bólu brzucha... Oby!
Wesołych świąt dziewczyny! Niech te nasze robaczki dają nam dużo radości i niech zdrowo rosną 🙂 smacznych jajek i mokrego dyngusa 😅 -
Wam również wesołych świąt, chwili wytchnienia i spokoju wśród ukochanych ludzi. ❤️
Babulka, to brzmi jak fajne święta. 😄 Mi się udało dziś zrobić tartę limonkową jak mąż wziął młodego na spacer. I byłam u fryzjera. 😄 Pierwsze takie długie wyjście bez dzidziusia, doceniłam bardzo. 😄 W gościach każdy chce go ponosić, więc w końcu zjadłam wtedy gdy chciałam, a nie gdy syn pozwolił. Tylko z usypianiem się teraz męczę. No ale jakoś przeżyjemy. Zaliczyliśmy pierwszą godzinna podróż autem i mimo początkowego buntu większość przespał, co mnie bardzo cieszy, bo wcześniej w czasie jazdy po mieście nie był zbyt szczęśliwy.
Sansi to mamy podobnie. 🙈 Ja już opanowałam karmienie synka bez użycia rąk i robię na drutach w tym czasie. Trochę mnie to ratuje. Wczoraj spędziłam ponad 7h na samym karmieniu, toż to prawie pełny etat. A gdzie przewijanie, przebieranie, noszenie, mycie, tulenie, spacerowanie... 🫠
Pomarańcza cieszę się, że suszarka Wam pomogła. Ja się teraz przerzuciłam na głośnik bluetooth i apkę "biały szum". Tam jest w cholerę tych szumów, ale mój synek preferuje tylko "odkurzacz". Suszarka działała ciut lepiej, ale głośnik jest bardziej praktyczny. 😅
-
Akataa, też używałam! Tylko miałam telefon podłączony i pewnego razu jak młody ledwo co zasnął zadzwoniła do mnie mama 😅 i wszystko na głośnik, no ryk był momentalnie i się nie dziwię xD więc uważaj w razie co na głośnik, wycisz telefon albo coś, nie rób mojego błędu 😁
Akataa, kurczak lubią tę wiadomość
-
Pomarańcza to fakt, trzeba uważać z tym głośnikiem. Ja raz miałam zaćmienie mózgu i próbowałam sobie podgłośnić podsłuch z kamerki z syna pokoju sparowanej z moim telefonem jednocześnie puszczając szum na głośniku. Młody prawie zawału dostał. 🙉 Od tej pory wyciszam wszystko, wyłączam neta i staram się nie używać w tym czasie telefonu. 😅