X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga my też nie mamy wsparcia rodziny w opiece. Dlatego studia takie typowe nie wchodzą w grę 😔

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jak Wam weekend mija? Co do pomocy dziadków to ja też nie mam, są za daleko. I Babulka też myślę o przebrazowieniu, nawet w ciąży zaczęłam uczyć się testowania oprogramowania (mam studia z zarządzania jakością a to jest bardzo powiązane), ale trochę tracę zapał, bo podobno teraz trudno się wbić w rynek...

Czy zauwazyłyście skoki rozwojowe u swoich pociech? Mam nadzieję że to tylko to, ale w nocy karmienie co 1,5 godziny, od rana maruda straszna, jeść nie chce, płacze na pierś, bierze smoka i zasypia i tak w kółko. Nawet nie mam jak iść na spacer, bo zawsze po jedzeniu się zbierałam, a teraz normalne jedzenie było za dawno, a nie wiem kiedy zachce zjeść, a bez tego obawiam się wychodzić, czy to ma sens na 15 minut wózek wyciągać 🙄 młody prawie 6 kg waży i chyba nie powinnam się martwić że słabo je jeden dzień, ale jak typowa matka jak dziecko nie je to pewnie jest coś nie tak 😅 pocieszcie mnie że to skok, bo akurat we wtorek skończy 10tyg 🙈

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - nadrobiłam! Jak Was czytam to od każdej mam po trochu w swoim domu :)

To usypianie od 19, a zasypianie o 22., rozważania z przybieraniem, witamina D itp…

Pomarańcza - u nas skończony 8 tydzień i coś w dzień strajkowała ze spaniem, a w nocy tez właśnie często budziła się na jedzenie… raz mnie obudziła, wzięła piers do buzi, 3 razy zassała i zasnęła… 🤭 Ja tam wierze w te skoki, choć czy teraz mieliśmy to nie wiem. A jakie„postępy” w tym tygodniu zrobiła to szok - i ruchowe, i…dźwiękowe! Inne dziecko 😳

U nas Ok - mąż był przeziębiony, ale mam nadzieje nas nie zaraził. Mała czasem śpi w dzień, czasem nie, ale jakoś to razem „dźwigamy”.

Dziewczyny z dwójka dzieci - podziwiam Was. Jesteście dzielne! Trudne słowa tutaj padają, jeszcze ciężej z pewnością jest „na żywo”. No i te miłość podzielić na dwoje, na razie dla mnie abstrakcja!

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza u nas są jazdy raz lepiej raz gorzej ale czy to "skoki" czy milion innych czynników to nie wiem. Jestem dość sceptyczna do tej teorii o skokach, używam w sumie tego określenia jako synonimu "dni do dupy" 😂 Ja się nie zastanawiam czy będzie chciała na spacerze czy nie, teraz już można na ławce usiąść i dokarmić :)

Też się interesowałam testowaniem w it ale szybko doszlam do wniosku ze do tego to sie akurat nie nadaje. Kiedys sie uczylam programowania j najbardziej mnie zawsze doprowadzalo do szalu jak cos sie nie kompilowalo i nie wiadomo dlaczego oraz w mojej normalnej pracy bylam ta osoba, ktora jak sie programy wysypywały to tez dostawala wysypki 😂😂😂

Mam coraz częściej myśli o przejściu na nutramigen bo męczy mnie okropnie karmienie co godzinę, dosłownie mam wrażenie, że siedzę i karmię a mam jeszcze drugie dziecko i mieszkanie do ogarniecia, kazda przerwe w karmieniu lece z wywieszonym jezorem wykorzystac na zabawe z corka i niezbedne prace w domu i mam wrażenie ze to jest bezcelowe. Plus w ogóle nie moge wyjsc wieczorem bo musi byc cyc i siedze w sypialni min 2 godziny z nią a za chwile uleje, obudzi się i od nowa cycka trzeba dac. 🙄

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, tez dawno nie pisałam, choć czytam co u Was.
    W temacie wieczornych rytuałów to do wielu z Was mamy podobnie. Zaczynamy kąpielą około 18:45 i takie 15 schodzi. O 19 zamykam się w sypialni z Małym i karmienie I usypianie...na szczęście nie trwa to póki co aż rąk długo, najdłużej godzinę i to zwykle w tym czasie po prostu nawet dwa trzy razy probuje odłożyć ale się nie udaje, albo trzeba dobujac w wózku czy na rękach bo za wcześnie kładę. W tym czasie Córka ogląda przez godzinę bajki z Babcia lub Tata. A jak odłożę Synka to przejmuje Corke i czytamy do 21 lub dłużej...
    Maly w nocy budzi się też podobnie do Waszych Dzieci czyli za pierwszym razem przesypia około 4 godz, dzis nawet 5, a następne pobudki juz co 2 godz czy ostatni raz to i godziny nie pośpi, a wstaje między 5 a 6. Później około 8 robi godzinna drzemkę, następnie około 11 robi dwugodzinna drzemkę i około 15-16 robi godzinna drzemkę...
    Pomiędzy karmienia i zabawy...
    Tak u nas to narazie wygląda, może jakaś powtarzalność się powoli wkrada...choć wiem że to się zmienia z tyg na tydz...

age.png
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, u nas nie funkcjonuje nic takiego jak „odkładanie” 🫣 Sansi chyba mimo wszystko dobrze Wam idzie!

My miałyśmy dziś bilans - 2 mce. Wg. tej pediatry mała ma wzmożone napięcie jednak. Dała skierowanie do fizjo na NFZ, ale uwaga kod taki na skierowaniu, że wskazana placówka nie przyjmuje takich skierowań. Kocham to :) We wszystkich innych takie terminy, że chyba pójdziemy prywatnie. Choć do dobrych fizjo też ciężko się szybko dostać w moim mieście 🤣 No ale czego się nie robi dla dziecka.

I mnie chyba tez łapie przesiebienie. Albo to osłabienie, o dziś słaba nocka… 🥺

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi to faktycznie nie tak zle Ci zasypia.

Ja mała rzadko odkładam, zasypia na cycku i tak sie odsuwam. Jeden problem to ze przez ulewanie lozko jest wiecznie zarzygane, mam dwa ochraniacze, podklady jednorazowe, na to dopiero prześcieradło, pod glowe dwie tetry i dopiero dziecko 🥴 A i tak codzienbie muszę to prześcieradło zmieniac z calego lozka. Dzis probowalam na prześcieradło polozyc recznik i dopiero tetre ale i tak przecieklo i prześcieradło mokre 🤦 Macie na to jakies patenty?

Kurczak a nie moze lekarka zmienic kodu? Mi bez problemu zmieniaja jak cos jest nie tak. W sumie to chyba tez sie zapisze do owi bo my juz co tydzien chodzimy do fizjo, to moze chociaz czesc by sie dalo na nfz 🤔

Malutka jest okropnie nerwowa, nie daje cwiczyc, placze. Obawiam sie jednak ze to przez jazdy starszej. Taki maluszek potrzebuje spokoju a ona wiecznie sie wydziera i urzadza awantury 🙄 Wczesniej byla spokojniutka i pogodna, zmiane widaf ewidentnie :(

Jeszcze dodatkowo po 6w1 strasznie plakala dwa dni i nie wiem co jej bylo, gorączki nie miala wiec moze to nozka bolala 🥺 Dałam paracetamol bo szkoda mi było jej męczyć ale nie wiem czy to cos jej pomoglo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2023, 14:29

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, to dużo tego ulewania 😩. U nas zazwyczaj złożona tetra wystarcza, a jak się zmoczy to wymieniam na nowa, ale prześcieradło rzadko zmieniam, częściej dlatego, ze gdzieś siku przecieknie.
    Wiem, ze to mało picieszajace, ale dobrze słyszeć, ze nie tylko u nas są takie jazdy. Mnie najbardziej właśnie te krzyki wkurzają, bo uwielbiam spokój. A Młoda jak wrażenie to Mały czasami ma taka smutna minie i płacze, no ale nie dociera, ze brat sie boi 🤷‍♀️.
    I tak Cię podziwiam, ze ogarniasz całe dnie z dwójka. Jednak hak jedno jest przedszkolu, to jest trochę luzu.
    Sansi, to u Was już taki rytm dnia dosyć ładny. Ja mam wrażenie, ze ostatnio mały już coraz mniej spi i z drzemki 2-3 godzinnej, zrobił się bardzo przerywany sen, ktory trwa w porywach do godziny.
    Kurczak, dzielić uwagę na dwójkę to nie lada wyzwanie, szczególnie jak oboje płaczą i się zastanawiasz co ważniejsze 😉. Ale takie jest życie. Może chcemy być za bardzo idealni a tak się poprostu nie da.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka - na pewno by zmieniła. Ale stwierdziłam, że pójdę do polecanej fizjo prywatnie. Wole jechać „raz, a dobrze”, bo tam na NFZ nie wiem jak trafię i zmarnuje tylko czas. Ja jeszcze dość mocno stresuje się wyjściami wszelakimi, ale już coraz lepiej nam idzie. I z organizacja, i ze stresem. A mała dzisiaj była tak wyluzowana na bilansie, że lekarka zapytała czy ona zawsze taka pogodna.

Co do ulewania - wiem o czym mówisz, ja podkładam flanelowa pieluchę złożona na 4, na to tetrę i to mi nie przechodzi jakoś mocno na prześcieradło. Jak w nocy się „przemieści” mała albo pieluchy no to pranie obowiązkowe. Dlatego przestałam używać spiworka, bo codziennie byłby do prania, stale mokry przy szyi…

Kinga - to prawda. Coś w tym jest. Ttzeba czasem odpuścić, ale w danym momencie - domyślam się, jakie to musi być trudne.

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwykle jest tak,że jak coś pochwalę, coś się poprawia i powiem o tym to następuje pogorszenie, więc mam nadzieję że za bardzo tego naszego dnia nie wychwalilam...
    Oj takie ulewanie to musi być okropnie kłopotliwa sprawa, nie mam pomysłu..

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ogarniania dwójki, to powiem tak - mam dwójkę, ale nie ogarniam dwójki 🙈 Co więcej mam wrażenie, że one obie konkurują o uwagę. Ta młodsza też 😳
    Kurczak jak masz sprawdzoną to pewnie ze tak. Mój fizjo pracuje też na nfz wiec probowalabym i tak do niego się dostac. Nie chce tez chodzic do zbyt wielu różnych osob bo to jednak dla dziecka jest meczace. Wole zeby go znala i sie nie stresowala.
    Spiworek tez zmieniam codziennie... Mam 3 i max co 3 dni pranie, ale zwykle i tak częściej 🥴 chyba zaczne klasc podklad jednorazowy i na to dopiero ręcznik i tetre. Musi byc tetra pod glowa bo w nocy jej czasem zmieniam zeby nie lezala w kałuży 😣 a wtedy nie chce mi sie jamichs wielkich manewrow robic bo obie sie wybudzamy.
    No i przesikuje sie tez czasem,ogolnie to nasze pieluszki sie zepsuly. Przyszly w jakiejs nowej szacie graficznej i zupelnie inna wielkosc i jednocześnie gorzej trzymaja. Dady testowalam, tez kiepsko. Teraz zamowilam huggies, moze troche dluzej w nocy przetrzymaja, bo niektóre pobudki mamy typowo z powodu mokrej pieluszki a tak byc nie moze 😅

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do spokoju, to ja nigdy nie mialam problemu z halasami czy podzielnoscia uwagi a po 3,5 roku macierzyństwa jestem tak przebodzcowana dźwiękowo, że mam wrażenie, że mi się zwoje w mózgu prostują od tych krzyków. Ale nie tylko, ogólnie od monologów, powtarzania w kółko czegoś, stukania czymś w kółko i innych typowych dziecięcych dźwięków. Ogólnie nigdy w życiu bym się nie spodziewała, że można się nabawić takiej nadwrażliwości dźwiękowej.

Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonale to ujęłaś Babulka z tymi hałasami. O ile jednak przyzwyczaiłam się do nich przez 4 lata, o tyle teraz nagle bardzo mi przeszkadzają.

A że spraw rozwojowych zauważyłam.3 rzeczy: uśmiechy już idą pełna para, różne śmieszne dźwięki, odgłosy, "gadanie" i od jakichś 3 dni próby uchwycenia raczkami zabawki wiszącej nad Nim. Wcześniej przypadkowo uderzał machając chaotycznie rękami a teraz już ten ruch jest bardziej celowy.

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jestemy na pampers premium care i może 2-3 razy zdążyłam się przesikana pielucha, o ile jest starannie i równo założona..Mąż kiedyś w nocy np w ogole nie zapiął jednego rzepa a później się dziwił ze peiluch lekka a w koło mokro..

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja z córka używałam hippy i nie było problemu, a przy małym nawet wokół nóżki przepuszczają, wiec lipa totalna. i jakoś tez te rozmiary są bardzo dziwne, 2 niby do 8 kilo a na brzuchu ledwo co się zapinają. teraz tez mamy pampers premium protection i napewno są lepsze niż hippy, ale tez czasem jak leży na boku to minimalnie góra przeleci. Ale nie chce mi się już szukać innych.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, ja mam nadwrażliwość na dżwięki od dawien dawna (w tym mizofonię, mój mąż już się nauczył, żeby np. nie jeść przy mnie jak ja nie jem 🤣) i boję się jak to będzie jak mały podrośnie. Zwłaszcza, że mąż muzyk i na pewno będzie chciał by syn też się w tym kierunku rozwijał. 🙉

U nas ostatnio lepiej ze spaniem (tfu, tfu). Wczoraj po tym jak pół dnia spędziliśmy na świeżym powietrzu, mały przespał ponad 5h w pierwszej części nocy. Dziś z kolei wieczorem denerwował się na cycku, odłożyłam go na chwilę do łóżeczka i puściłam szum, żeby iść po męża, żeby mnie zmienił, a on zasnął sam w tym czasie i śpi do teraz. 😄 Wiem, że nie ma co się za wczasu cieszyć, bo z dnia na dzień mu się może zmienić, ale doceniam bardzo takie chwile.

Co do pieluch, to my na noc używamy Bambo Nature, ale zdarzały się w nich awarie (raczej wina naszego niedbałego dopięcia pieluchy). I ogólnie rozmiarówka dziwna bo my wciąż na 1 i jeszcze spory zapas, choć na opakowaniu piszą, że do 4kg (syn waży 5). Chłonność chyba całkiem niezła, w nocy zmieniam przeważnie 2 razy., ale nie mam porównania z innymi. W dzień już konsekwentnie używamy pieluch wielorazowych, tu przecieków mamy sporo, bo tetra jeszcze nie nabrała pełnej chłonności, ale o dziwo mam do tego sporo cierpliwości. 😅

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi wow to już taki "duży" maluch jak próbuje lapac zabawki ❤️ Dzwieki u nas tez niezle, czasami sama jest zdziwiona co sie z tego dziobka wydobywa. 😁 za to martei mnie wlasnie ze nauczyla sie chyba od siostry sygnalizować wszystko wrzaskiem. Dotad tak nie robila :(

Kinga mąż biedny zaskoczony 😅

Akataa o widzisz, my wlasnie bambo nature uzywamy ale juz 2 od dosc dawka i ona je przesikuje. Nawet nie kwestia przylegamia ale ta pielucha co karmienie jest po prostu gigantyczna i potrafi przeciec na grubosci jakby. Liedys one mialy inny wyglad i nawet jak kilo pielucha wazyla 😅 to nie przeciekały.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 03:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, a w którym opakowaniu masz? Bo widzę na allegro, że są w foliowym lub papierowym. Chyba, że były kiedyś jeszcze inne? My mamy w foliowym, o te dokładnie: https://allegro.pl/oferta/6x-bambo-nature-1-newborn-2-4kg-eko-132-szt-10028021559 i nie zdarzyło się, żeby sama pielucha potrafiła przeciec, a zdarzało jej się przyjąć więcej niż jedno siku, a syn sika raczej sporo. Jak były przecieki to tylko w pachwinie lub na plecach gdy słabo dolegała. Teraz nie wiem czy zamawiać zapas "dwójek". 🤔

Właśnie niedawno mały obudził się na nocne karmienie po, uwaga, 6h snu. 😲 Nowy rekord. 🤭

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa obie wersje sa w folii, ta zielona ktora macie nam tez nie przeciekała ale teraz wysyłają w takiek bialej folii i sama pieluszka tez jest inna. Moja mala sika co chwile wiec jedno siku to jest czesto moment po przebraniu 😅 Ja bym chciala zeby chociaz na pol nocy starczula taka pielucha. zazdroszczę pospania 😍

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, to chyba zamówię na próbę jedno opakowanie żeby zobaczyć które wyślą. Te co mamy na pół nocy spokojnie wystarczają. Dziś właśnie przez pół nocy miał wielorazową, a koło 3:30 zmieniłam na tą Bambo to do 8:30 dawała radę. Słabo jeśli się tak pogorszyły w nowej wersji, bo też będę musiała szukać innych (jak na razie nie jestem gotowa by w środku nocy zakładać wielorazowe, na wyjścia też jeszcze wolę jednorazówki).
    Dziś w końcu idę do gina, a za tydzień mam fizjo urogin. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Jeszcze do endokrynologa bym musiała, już czuję, że tarczyca wróciła do pracy sprzed ciąży, co w moim przypadku nie jest dobre, bo rano, choćby to była nawet 10 jestem strasznym zombie, nie mogę się dobudzić. 🥱

age.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ