X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 chromosom.

u5cvp2.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    6 chromosom.

Czytałam aż z ciekawości o wadzie tego chromosomu, może natknęłaś się o artykuł o dziewczynce, która w ogóle nie czuła bólu.. często jest tak, że rodzice nawet nie wiedzą, że dziecko ma tą wadę.. u mojego męża w rodzinie jest chłopczyk, który ma czasem napady agresji i wiem że to też jakaś wada genetyczna, bo wybadali to u niego. Gdzie w życiu bym nie powiedziała, bo oprócz tych napadów złości zachowuje się i wygląda zupełnie normalnie. A co ciekawe u ich córki też się to zaczęło objawiać, a testy genetyczne wyszły bez wad.. 🤷

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,dużo czytałam o tych wadach których usg ani nic nie wykrywa. Najczęściej są to właśnie tego typu zaburzenia już po porodzie, że dziecko nie rozwija się albo zachowuje się dziwnie,albo jakaś padaczka, napady dziwne. A to wszystko właśnie uszkodzenia chromosomów na etapie zapłodnienia i podziału
    Ogólnie nie wiadomo czy lepiej wiedzieć czy nie wiedzieć przed porodem. Podziwiam dziewczyny z innych wątków że są takie szczęśliwe a przecież nie wiadomo czy urodzą zdrowe dziecko aż do czasu kiedy zacznie rosnąć.... Ciąża ewidentnie nie jest dla mnie ..ja za dużo myślę,analizuje,denerwuje się.

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziś policzyłam sobie ryzyko zd na tym kalkutorze z netu fmf i wyszło 1:900🤣🤣🤣 uśmiałam się jak kon. Jeśli większość ginekologów tak podchodzi do badań pappa to nic dziwnego że potem rodzą się chore dzieci.

u5cvp2.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Olencja. Sama z doświadczenia wiem, że im więcej czytamy tym więcej sobie wkręcamy. Niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć czy nasze dziecko będzie zdrowe. Może mieć wady genetyczne, może tak jak w moim przypadku być pokrzywdzone w trakcie porodu a może również mieć kiedyś jakiś wypadek. Na całe szczęście teraz jest wspaniała rehabilitacja i naprawdę można nią dużo osiągnąć. Ja staram się nic nie czytać i nie zastanawiać się co będzie chociaż to nie jest łatwe jak się ma już jedno dziecko z niepełnosprawnością. Strach jest ogromny ale te nerwny napewno nie pomagają dziecku. Postaraj się myśleć pozytywnie

kurczak lubi tę wiadomość

• olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj stokrotko,czytanie jest silniejsze ode mnie! Ciągle mam nadzieję że znajdę historię podobna do mojej z szczęśliwym zakończeniem.
    Ja też mam znajomą która ma dziecko niepełnosprawne niby z powodu trudnego porodu. Ale tak naprawdę to można mieć wątpliwości czy np nie miało jakiejś wady genetycznej.
    Wiem że teraz są dobre ośrodki diagnozujące i rehabilitując w,ale do tego trzeba mieć siłę,psychikę zdrowa i kasę ..

u5cvp2.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że to silniejsze od nas. Jak syn się urodził i po całej historii szpitalnej wróciliśmy do domu to też czytałam jak najęta. Do tego stopnia, że dopadła mnie depresja i wylądowałam na lekach.

• olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję :( ja leczyłam depresję jak nie mogłam tyle lat zajść w ciążę ...

u5cvp2.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, kiedy masz tego genetyka? Trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego... Wiesz, autyzm jest teraz tak często diagnozowany (i dobrze, bo wątpię by było więcej przypadków, po prostu więcej zdiagnozowanych) i są już różne metody radzenia sobie i zajmowania się takim dzieckiem, że to nie będzie tragedia, a lepiej wiedzieć chyba wcześniej niż dopiero po problemach w przedszkolu czy szkole. Mam nadzieję że nic poważnego. Przytulam, jedynie mogę się domyślać jak Ci teraz ciężko 😢

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna wizytę mam w poniedziałek druga w środę

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę, że wiele wiele dzieci może mieć jakieś wady genetyczne nie wykryte w badaniach, ale są te wady na tyle drobne, że normalnie da się z nimi funkcjonować. Sam autyzm tez ma różne natężenie, a dziecie które bym nazwala ogólnie mówiąc jako "niegrzeczne", mają napady agresji, jakieś nietypowe zachowania - jest mnóstwo. Chodzi mi o to że to chyba lepiej że takie drobne wady nie są diagnozowane, bo by się okazało że wszyscy jesteśmy chorzy.
    Można by grzebać bez końca w genetyce, to studnia bez dna.
    Oczywiście martwię się wynikami z prenatalnych, nie jestem taka totalna ignorantką, ale wiem na pewno że co by nie wyszło urodzę to Dziecko. Wiec choćbym nie wiem jak bardzo pogłębiała diagnostykę i tak nic to nie zmieni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 16:41

Maija lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansa ja też wychodzę z takiego założenia że co by nie było urodzić muszę. Boje się jednak jak oglądam grupy z dziećmi które przestały się rozwijać mimo że jako dzieci wyglądały normalnie,albo że rodziły się z wadami które nie były widoczne na usg. Np brak umiejętności ssania albo że jelita zupełnie nie pracowały i noworodek musiał mieć stomię od samego poczatku. Przerazjace są te grupy Strach być w ciąży,naprawdę.

u5cvp2.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Sansa ja też wychodzę z takiego założenia że co by nie było urodzić muszę. Boje się jednak jak oglądam grupy z dziećmi które przestały się rozwijać mimo że jako dzieci wyglądały normalnie,albo że rodziły się z wadami które nie były widoczne na usg. Np brak umiejętności ssania albo że jelita zupełnie nie pracowały i noworodek musiał mieć stomię od samego poczatku. Przerazjace są te grupy Strach być w ciąży,naprawdę.
    Zdecydowanie za dużo internetów oglądasz. Po co Ci to teraz, skoro i tak niczego nie zmieni, a będziesz jedynie jeszcze bardziej przerażona. Myślę, że najważniejsze, że "najgorsze" choroby są wykluczone. Co ma być, to będzie - równie dobrze, dziecko może zachorować na raka, ulec wypadkowi... Tego nie da się przewidzieć. Musimy być silne, musimy wierzyć, że damy radę. Teraz najważniejszy dla Ciebie jest spokój, nie nakręcaj się, czytając historii innych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 20:56

Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobacz Olencja, tak długo nie mogłyśmy zajść w te ciąże..
    Gdybyś wiedziała to co teraz, to walczyłabys tak długo??
    Czy teraz żałujesz ze jesteś w ciąży?
    Jeśli ciąża to aż taki strach, to kto i po co się na to świadomie decyduje?
    Lata starań nauczyły nas ze życie przed ciążą, przed Dzieckiem było bardzo wygodne, po co więc to zmieniać?
    A jednak same, na własne życzenie, po bojach, trudach, łzach, żalu, bezsilności- jesteśmy w tym miejscu: w lutym rodzimy Dziecko! Przekieruj myślenie na ten cel, na zmiany jakie nastąpią w życiu gdy się to Dziecko pojawi na świecie. To dopiero będzie poświęcenie i wyrzeczenie...ciąża to i tak całkiem spokojny czas wobec tego, co będzie po porodzie. Korzystaj z tego czasu teraz, tylko raz się jest w pierwszej ciąży. Żebyś po kilku miesiącach, roku, dwóch, gdy juz bedzoesz ze zdrowym Dzieckiem 24/7, nie miała poczucia, że źle ten czas wykorzystałaś na zamartwianie się, czarnowidztwo, wątpliwości zamiast na skupienie się na sobie. Już nigdy nie będzie jak przed porodem...

kurczak, Moniek330, Wiewioora, MartitaS lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Zobacz Olencja, tak długo nie mogłyśmy zajść w te ciąże..
    Gdybyś wiedziała to co teraz, to walczyłabys tak długo??
    Czy teraz żałujesz ze jesteś w ciąży?
    Jeśli ciąża to aż taki strach, to kto i po co się na to świadomie decyduje?
    Lata starań nauczyły nas ze życie przed ciążą, przed Dzieckiem było bardzo wygodne, po co więc to zmieniać?
    A jednak same, na własne życzenie, po bojach, trudach, łzach, żalu, bezsilności- jesteśmy w tym miejscu: w lutym rodzimy Dziecko! Przekieruj myślenie na ten cel, na zmiany jakie nastąpią w życiu gdy się to Dziecko pojawi na świecie. To dopiero będzie poświęcenie i wyrzeczenie...ciąża to i tak całkiem spokojny czas wobec tego, co będzie po porodzie. Korzystaj z tego czasu teraz, tylko raz się jest w pierwszej ciąży. Żebyś po kilku miesiącach, roku, dwóch, gdy juz bedzoesz ze zdrowym Dzieckiem 24/7, nie miała poczucia, że źle ten czas wykorzystałaś na zamartwianie się, czarnowidztwo, wątpliwości zamiast na skupienie się na sobie. Już nigdy nie będzie jak przed porodem...
    Dokładnie tak ❤️

Sansivieria lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• kurczak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2022, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieira piękne jest to co piszesz! Ja mam prenatalne przed sobą, w ten poniedziałek. Nie wiem, co będzie. Ale Twoje słowa to coś więcej, niż "będzie dobrze", naprawdę trafiają do mnie Twoje słowa.

Z innej beczki: czy ktoś wie co z Monk@? Nie odzywa się tutaj od jakiegoś czasu... 😔

Miłego wieczoru dziewczyny 💝

Sansivieria, Maija lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo wam dziewczyny dziękuję za te piękne słowa. Wiem że powinnam się cieszyć że w końcu jestem w ciąży. Gdyby nie to że lekarka mnie namawia i straszy to pewnie byłabym spokojna
    Dla mnie zd to najmniejsza wada tak naprawdę jak patrzę na inne. Więc sama nie wiem co bym wolała gdybym mogła wybrać. Ehh wiem że to głupie myślenie...

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężkie tematy ostatnio i forum coś przygaslo...
    Więc chciałam Was zapytac o sprawy kosmetyczne: czym smarujecie brzuszki, może macie coś niezawodnego? Ja już ewidentnie wiedzę ze zaczyna wystawać i trzeba się wspomagać, może uda się bez rozstępów przejść i ta ciążę, bo po poprzedniej nie mam śladów na brzuchu, trochę na biodrach, ale niewiele. Wtedy używałam różnych mazideł z Rossmanna, co akurat było w promocji. Pamiętam chyba "perfecta mama" czy coś takiego?

age.png
    age.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2022, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciazy używałam masło do ciała Palmer's i wczoraj również je kupiłam w nadzieji, że i tym razem uda się bez rozstępów.

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam wczoraj olej migdałowy czysty 100%, podobno daje radę, ale ja niestety mam taka skłonność do rozstępów i brzuch poprzecinany po pierwszej ciazy, ze może mnie uratuje plastyka brzucha 🫣

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ