X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczak wrote:
    Sansivieria po krwi i USG masz też tak, jak ja konsultację z lekarzem? W sensie za jakiś czas czy szybciej? Bo to też pewnie by Ci skróciło czas ewentualnych stresow...
    Omówienie wyników będę miała dopiero na mojej planowanej wizycie czyli 29 sierpnia...trochę sobie poczekam..

Moniek330 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co kurczaku chyba jakis totalny zjeb co na odesłanie na nfz udziela "porad". Przez 10min nie dał mi dojść do głosu, głosił swoje mądrości które znam z internetu o budowie kariotypu, o nic dodatkowo nie spytał,nie był skóry do rozmowy i jeszcze się głupio pytał a na co mi mikromacierze...totalny burak. W środę mam prywatną rozmowe za to z panią profesor od genetyki. Podobno spoko babka. A 18 umówiłam się do speca Napiórkowskiego na dodatkowe USG zanim się ew zgodzę na amnio

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja a skoro wyszły ci niskie ryzyka na nifty, to po co amnio? Przecież tam na wyniku nawet jest napisane, ze dalsza diagnostyka przy wysokich ryzykach

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo brak kości nosowej z czegoś musi wynikać. do tego zaznaczyłam w nifty że chce poznać dodatkowe anomalie i wykryli duplikacje 6p. Chciałam to omówić z genetykiem ale debil nawet nie chciał patrzeć na nifty uważając że te badania są gówno warte. Zaczynam coraz mniej wierzyć lekarzom.

u5cvp2.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co tak właściwie ten genetyk powiedział ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja to mam nadzieję, że babeczka będzie rzetelna i potraktuje Ciebie profesjonalnie.

Sansivieria no właśnie, to czekanie potem... Ale trzymam kciukasy by nie było mocno stresująco 💗

Dziewczyny, a jak planujecie już zakupy powoli czy totalnie nie? My ze spokojem podchodzimy, bo też trochę dzieci w rodzinie, więc może coś nam "skapnie", ale np. łóżeczko chcę z danej kolekcji, z której akurat już mam meble w pokoiku dziecięcym (jako panna kupiłam sobie kolekcje młodzieżową, która może być też wersja baby) i widzę fajna ofertę używanego w dobrej cenie, niedaleko mojego miasta i się zastanawiam czy to ten moment czy jeszcze czekać 🤔
    Też mądrze już pisałyście, że warto sobie większe wydatki w czasie rozkładać, to też fakt.

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    To co tak właściwie ten genetyk powiedział ?
    No mówię Ci że nic czego już nie wiem. Jeśli tam są tacy lekarze to strach się bać. Miałam wrażenie że rozmawiam z człowiekiem od wkręcania żarówek.

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, ja z synkiem rozpisałam zakupy na cała ciąże :) oczywiscie od bezpiecznego momentu, jakoś teraz właśnie ;) na przykład w jednym miesiącu kupiłam rzeczy do kąpieli - wanienkę, ręczniki, jakieś nożyczki, leżaczek i inne takie pierdoly. W innym miesiącu większy wydatek w postaci wózka. Potem na przykład przewijak i akcesoria do tego. Potem łóżeczko i mebelki. Wiec moim zdaniem jak najbardziej kupuj jak jest okazja. Tego przy pierwszym dziecku jest OD GROMA, serio 😬 potem jeszcze trZeba siebie obkupic do szpitala - koszule, szlafroki, to się tak mówi, ale wyszło nam pewnie koło 10k całość :/ jak sam wózek prawie 3 tysiące. I jeszcze ciuszki, proszki, płyny, laktator, butelki jak się uzywa, No na serio to się nie kończy xd mimo ze mam drugiego syna w drodze i temat ciuchów mi odchodzi („tylko” muszę je posortować xd) i muszę kupić przewijak nowy (bo stary sprzedałam bo chce spróbować inny model) i wózek podwójny (wszystko używane, już się na to nie patrzy, żeby takie rzeczy były nowe :D to właśnie sobie zdałam sprawę, ze muszę sobie tez zrobić cała listę, bo się pewnie okaże, ze znowu mam wuchte do ogarnięcia :D
    No i wyprawkowy MUST wg mnie to kolektor do mleka - kosztuje 2-3 dychy, a dla mnie sprawdził się sto razy lepiej niż laktator za 5 stow :)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha. Wynika z tego, że przed nami szaleństwo 🤪 To zrobię na dniach excela.

Nie mam ciśnienia żeby wszystko było nowe, więc tym bardziej trzeba być czujnym na okazje chyba 🤔

202302176752.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kurczak!!!
    Dam znać jutro co wyjdzie na usg..
    Ja tez uważam że trzeba to sobie rozplanować, rozłożyć w czasie żeby nie wyzerować konta, bo to bardzo łatwo, zwłaszcza przy pierwszym Dziecku..my chyba na samym końcu kolo 8 m-ca kupowaliśmy właśnie najdroższy gadżet czyli wozek i fotelik do samochodu. A te drobniejsze co miesiąc wcześniej coś...

Gemma co ro jest kolektor do mleka??? Pierwsze słyszę 🤪??

age.png
    age.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To taka mała gumowa buteleczka, która się zasysa druga pierś, która akurat nie karmisz i ona zbiera mleko, które samoistnie wypływa (trochę pod ciśnieniem, bo sie właśnie Zasysa te pierś). Mega żałuje ze nie miałam tego wcześniej, całe zapasy mleka na tym robiłam :D a wcześniej musiałam tetrę wkładać do tej drugiej piersi, bo normalnie mi pod ciśnieniem leciało jak karmiłam 🥴

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba tylko ja z naszej grupy nie planuje nic kupować...

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się olencja zdziwisz jak urodzisz i nic nie będziesz miała 😁

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od początku tu pisałaś że czekasz do porodu, że w drodze na porodówkę będziesz vos zamawiać...a że pierwszy poród może troszkę dłużej potrwać to będziesz miała sporo czasu między skurczami.🤭

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga jak tam po prenatalnych??

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3ci raz owszem tego posta...
    Usg w porządku, uff... kosc nosową widoczna, przeziernosc karkowa w normie, nie wiem ile, dziecko ma się dobrze.
    Dziś jadę oddać krew na test na trisomie. Podwójnego ppapa nie robią, bo ten na trisomie sponsorują kasy chorych. Wyniki będą może nawet w piątek.
    Ja też jestem zdania, że z wyprawka lepiej zacząć wcześniej. Po pierwsze to kasa, a po drugie nie wyobrażam sobie w połogu biegać po sklepach z noworodkiem i szukac wózka. Teraz macie czas, możecie dużo rzeczy wypróbować 😉.
    Sansiviera, 3mam kciuki za dziś.

Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • olencja Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Od początku tu pisałaś że czekasz do porodu, że w drodze na porodówkę będziesz vos zamawiać...a że pierwszy poród może troszkę dłużej potrwać to będziesz miała sporo czasu między skurczami.🤭
    No a co potem robić z tymi rzeczami jak mi dziecko umrze w 25 tygodniu?albo i pozniej?szkoda kasy.

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja wydaje mi się, ze warto porozmawiać z psychologiem. Bo z takim podejściem możesz narobić biedy albo sobie albo dziecku :(

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    Olencja wydaje mi się, ze warto porozmawiać z psychologiem. Bo z takim podejściem możesz narobić biedy albo sobie albo dziecku :(
    Gdybym oczekiwała idealnego dziecka to może bym o tym myślała żeby kupować jakieś rzeczy. W tej sytuacji chyba normalne jest że nie mam na to ochoty i wątpię w to że wogole urodzę.

u5cvp2.png
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Gdybym oczekiwała idealnego dziecka to może bym o tym myślała żeby kupować jakieś rzeczy. W tej sytuacji chyba normalne jest że nie mam na to ochoty i wątpię w to że wogole urodzę.
    Oleńka jestem z innego wątku, z marca ale podczytuje też co u was. Zgadzam się z gemma że przydałaby się opieką psychologa. W ciąży z pierwszy dzieckiem miałam wysokie ryzyka chorób genetycznych ale nie myślałam tak żeby nic nie kupować, nie cieszyć się ani trochę . Prawda cała ciąża to stres ale tyle na nią czekałaś. Jak ty nie uwierzysz w to dziecko to kto inny? I nawet jeżeli nie będzie idealne to zadbaj o swoją psychikę tak żebyś była w stanie dac mu miłość i opiekę. Nawet jeżeli urodzi się w pełni zdrowe to i tak czeka na Was jeszcze wiele wyzwań wiele problemów, które z takim nastawieniem będą dla ciebie wiecznym cierpieniem, wiecznym niezadowolenie z zycia.

kurczak lubi tę wiadomość

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ