X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    tez tak uważam, natura naturą, medycyna po coś jest i uważam że trzeba korzystać z jej dobrodziejstw :) Trzeba tez podkreślić że od dawna nie żyjemy w zgodzie z naturą, mnóstwo rzeczy może wpływać na płodność, styl życia, stres, uwarunkowania biologiczne, a życie jest jakie jest, mały kontakt z naturą i ciągły pęd, technologie, myślę ze to ma duży wpływ. Także jak medycyna daje to trzeba brać :)
    W ogóle cesarka nie jest zgodna z naturą przecież. Jeszcze niedawno kobiety umierały przy powikłanych porodach a poród i połóg to były najczęstsze okoliczności zgonu kobiet.

Olencja ciężko to czytać :(

Ariane lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Maija Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy problemy z zajściem w drugą ciążę, lekarze postawili na nas krzyżyk, po tym jak mąż się faszerował lekami, a efektów żadnych nie było. I wtedy, gdy usłyszeliśmy, że naturalnie nie da rady,odpuściliśmy. Mąż odstawił wszystko co brał, a ja zmieniłam myślenie i zaczęłam planować przyszłość, co jeszcze muszę ogarnąć, czy zmienić pracę itd. I proszę. Z zupełnego zaskoczenia się udało 🤷🏻‍♀️

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• olencja Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija ale przecież szybko zaszłas. Dwa lata to tyle co nic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 18:06

Sansivieria lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie się wydaje, ze z tymi chorobami to jest loteria czy z in vitro, czy naturalnie. Nasza córka jest z in vitro i póki co ( odpukać w niemalowane) jest wszystko ok.
    Moja siostra zaszła w ciąże naturalnie w wieku 23 lat i urodziła chłopczyka z wada serca.
    Znam tez pare, która zachodzi w ciąże bez problemu, ale mieli pare poronień, jedno dziecko urodziło się z wada serca i po miesiącu zmarło, a kolejne z wada serca, ale na szczęście jakoś udało się mała wyleczyć.
    Napewno wiele czynników ma na to wpływ.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Maija Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Maija ale przecież szybko zaszłas. Dwa lata to tyle co nic.
    Tak, szybko... Ale w porównaniu z pierwszą, gdy udało się w zasadzie w drugim cyklu, dla nas to już było mega rozczarowanie. I wiedzieliśmy, że coś się dzieje. Mąż miał złe wyniki nasienia, przez chorobę przewlekłą.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja myślę że nie ma co nad tym gdybać, jasne że przy ivf rośnie ryzyko chorób genetycznych, bo np wybierane są plemniki, które z pewnością nie dotarłyby do komórki jajowej drogą naturalną przez uszkodzenia genetyczne. A jednak dzięki in vitro bardzo dużo par ma dzieci i to zdrowe, gdzie nie mieli możliwości począć tych dzieci naturalnie przez różne czynniki. Moim zdaniem dużo tutaj dają badania pgta, które powinny być zlecane z racji np wieku czy złego wyniku fragmentacji nasienia. Takie badanie mimo że nie daje gwarancji i tak, to już wady w którymkolwiek chromosomie napewno by wykryło.

A tak odchodząc od tematu - kiedy myślicie zacząć robić wyprawkę ? ☺️

Babulka, kurczak lubią tę wiadomość

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek myślałam o grudniu ;) Ale w sumie to nie wiem co będę kupować, wiec się może jeszcze wszystko zmienić. Poluje na używany monitor oddechu, jak trafi mi się w dobrej cenie to może wcześniej.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek właśnie mi genetyk z agatowej powiedział że sto lat temu przed każdą procedura zarodki były badane. Ale zrezygnowali z tego ze względu na śmiertelność zarodków. Ja miałam tylko dwa więc nie sądziłam że wogole któryś da ciążę. Może przy następnej procedurze bym zbadała, ale jakby znów były dwa to znów bym się bała że nic z nich nie zostanie.

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zagrożenie przedwczesnym porodem ze względu na niską pappe więc pozwoliłam mojej mamie która czeka na pierwszego wnuka zacząć robić kocyk na drutach w listopadzie. Sama raczej nic nie kupię do tego czasu bo nie mam o tym bladego pojęcia. Może jak poczytam internety to się czegoś dowiem. Kiedyś nie było tylu bajerów a dzieci żyły więc może i teraz jakieś obowiązkowe minimum dam radę ogarnąć.

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po wycieczkach w ten upał zrobiła mi się opryszczka:( wzięłam heviran,trochę późno ale może złagodzi przebieg...no co za szlag,zawsze tak klima w aucie działa na mnie że z upału w chłodne i wyłazi syf.
    Czekam na wynik posiewu.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek ja stety niestety mam prawie wszystko po córce. Całe szczęście, że zostawiłam, bo jak patrzę na ceny to 🥶 A to grube tysiące lecą na wszystko. No a niestety bo ominie mnie przyjemność kupowania 😁 Jak będzie chłopiec, to pewnie kupię kilka typowo chłopięcych ciuszków. Z tego co pamiętam, to większość mam unisex, zresztą przy takim maluchu to żadna różnica, bo sukienek się i tak nie zakłada. 😉

A tak to już powoli zaczęłam coś tam kupować. Mam nowy rożek, kupiłam części zamienne do laktatora i inhalatora, żeby noworodek w razie czego miał oddzielny zestaw, sobie muszę kupić staniki do karmienia i ze dwie koszule nocne. Już mam upatrzone buteleczki na mleko i ze dwie butelki do karmienia muszę kupić. No i cała ta apteczna wyprawka ale to później, bo bez sensu, żeby taki karton stał tyle czasu. Rzeczniczki jeszcze mi zostały i smoczki, ale ze smoczkami mam problem bo te zalecane 3 lata temu już są niezalecane 😅

A tak to wszystko mam w zasadzie. Myślę jeszcze nad kokonem, bo wtedy nie miałam, któraś z Was uzywała i się przydał?
    Monitor oddechu mam po córce i muszę go tylko wysłać do sprawdzenia.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    posiew wyszedl czysty. takze tak to,pewnie z pochwy lactobacilusy wpadly w pierwszej probce

Babulka, Akataa, kurczak lubią tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Childrenofthesin Znajoma

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już kupione trochę ciuchów - głównie od mojej mamy z której się śmieje, a ja niesamowicie cieszy kupowanie ubranek. Podejrzewam, ze najwiecej kupię na zimowych wyprzedażach. Na tych teraz nie chciałam, bo za wcześnie, a na zimowych pewnie popłynę.

Powoli zaczynam oglądać wózki, ale ich ilość i rozstrzał cenowy powoduje tylko ból głowy i jeszcze większy mętlik :D

• Akataa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyprawki, to na razie kupiłam tylko kilka bodziaków przy okazji zakupów dla siebie na Vinted. Z resztą się wstrzymuję przynajmniej do połówkowych. Myślę, że tak w listopadzie wezmę się za takie większe zakupy, typu wózek, fotelik, mebelki do pokoiku.

Do wizyty jeszcze tydzień, a ja już wariuję. Wczoraj nie poczułam malucha ani razu (a od tygodnia czułam codziennie wieczorem) i już czarne myśli. 😒

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa jeszcze nie musisz czuć codziennie, jest za mały. A może detektor tętna by Ci pomógł?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Akataa jeszcze nie musisz czuć codziennie, jest za mały. A może detektor tętna by Ci pomógł?
    No właśnie byłam przeciwna detektorowi, ale kuzynka męża ma do oddania, więc za 1,5 tyg będę mieć. Tylko, że wtedy już będę uspokojona (mam nadzieję) po wizycie. 😅 Potem po kolejnych 2 tyg. połówkowe, więc jakoś zleci, teraz najgorzej jak te 4 tyg miałam między wizytami... Ehh testuje ta ciąża moją cierpliwość. I niby wiem, że przecież mógł/mogła się inaczej ułożyć i przez to nie czuję, no ale wyobraźnia działa (szkoda tylko, że tak sprawnie tylko w tych negatywnych przypadkach).

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Moniek ja stety niestety mam prawie wszystko po córce. Całe szczęście, że zostawiłam, bo jak patrzę na ceny to 🥶 A to grube tysiące lecą na wszystko. No a niestety bo ominie mnie przyjemność kupowania 😁 Jak będzie chłopiec, to pewnie kupię kilka typowo chłopięcych ciuszków. Z tego co pamiętam, to większość mam unisex, zresztą przy takim maluchu to żadna różnica, bo sukienek się i tak nie zakłada. 😉

A tak to już powoli zaczęłam coś tam kupować. Mam nowy rożek, kupiłam części zamienne do laktatora i inhalatora, żeby noworodek w razie czego miał oddzielny zestaw, sobie muszę kupić staniki do karmienia i ze dwie koszule nocne. Już mam upatrzone buteleczki na mleko i ze dwie butelki do karmienia muszę kupić. No i cała ta apteczna wyprawka ale to później, bo bez sensu, żeby taki karton stał tyle czasu. Rzeczniczki jeszcze mi zostały i smoczki, ale ze smoczkami mam problem bo te zalecane 3 lata temu już są niezalecane 😅

A tak to wszystko mam w zasadzie. Myślę jeszcze nad kokonem, bo wtedy nie miałam, któraś z Was uzywała i się przydał?
    Monitor oddechu mam po córce i muszę go tylko wysłać do sprawdzenia.
    W życiu nie pomyślałabym o nowym zestawie do inhalatora ! Dobrze, ze piszesz, bo faktycznie średnio, żeby córka i noworodek korzystali z tych samych części.
    Co do smoczków .. rekomendacje ? O ludzie dużo się jeszcze muszę nauczyć ….

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to do mnie napisała jedna koleżanka, że sprzedają łóżeczko po synku, prawie ten sam model, który i tak używany chcieliśmy, a przynajmniej nie musimy jechać nigdzie do innego miasta. Dołoży mi jeszcze materacyk. A wiem, że ona mega dba o wszystko, więc jest w super stanie. A przed wczoraj napisała kolejna, że będzie miała do sprzedania wózek i no właśnie. Wózek myślałam, żeby wziąć nowy, ale jeżeli będzie w spoko stanie to zastanawiam się czy go nie wziąć, bo też jest w typie takiego, jak rozważałam. Będzie dużo taniej, a kasę potem zainwestujemy w spacerówkę lepszą lub przyczepkę rowerową (moje marzenie jeździć z bąbelkiem). Jak robicie dziewczyny? Całą resztę kupimy jakoś na jesień. Mąż powiedział, żebym zrobiła listę w excelu i będziemy ogarniać 🤣 Teraz jeszcze musimy ubezpieczyć auta, przeglądy zrobić, a potem już szykujemy się na przyjście fasoli.

202302176752.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    No właśnie byłam przeciwna detektorowi, ale kuzynka męża ma do oddania, więc za 1,5 tyg będę mieć. Tylko, że wtedy już będę uspokojona (mam nadzieję) po wizycie. 😅 Potem po kolejnych 2 tyg. połówkowe, więc jakoś zleci, teraz najgorzej jak te 4 tyg miałam między wizytami... Ehh testuje ta ciąża moją cierpliwość. I niby wiem, że przecież mógł/mogła się inaczej ułożyć i przez to nie czuję, no ale wyobraźnia działa (szkoda tylko, że tak sprawnie tylko w tych negatywnych przypadkach).

Ja mialam tak ostatnio ze przez pare dni nie czulam łaskotania prawie w ogóle, ale były upały i jak sie zrobiło normalniej to już czułam, zwlaszcza nasila sie wieczorem i rano, także mam nadzieje ze u Ciebie wróci i będziesz spokojniejsza :)

co do wyprawki lista w excelu dobra mysl, jest tego tak duzo ze glowa mala, dla mnie to wszystko nowosc i pewnie wiekszosc bede musiala kupic, pewnie na zime bede polowac na jakies okazje :)

Akataa lubi tę wiadomość

age.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Moniek właśnie mi genetyk z agatowej powiedział że sto lat temu przed każdą procedura zarodki były badane. Ale zrezygnowali z tego ze względu na śmiertelność zarodków. Ja miałam tylko dwa więc nie sądziłam że wogole któryś da ciążę. Może przy następnej procedurze bym zbadała, ale jakby znów były dwa to znów bym się bała że nic z nich nie zostanie.

100lat temu to pewnie i były tak inwazyjne te badania, że faktycznie zarodki mogły umierać.. ja badałam w sumie 6 zarodków, tylko dwa były zdrowe i normalnie miałam transfer jednego, był cały i zdrowy jak mi go podawali, a drugi jeszcze na nas czeka. Więc moim zdaniem było warto bo przynajmniej miałam pewność, że mam podawany zdrowy przebadany zarodek i jak transfer się nie udał to wiedziałam że przyczyny mam szukać w sobie, a nie w zarodku. W każdym razie ja napewno bym drugi raz na te badania się zdecydowała 🙂

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ