LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
My w zasadzie mieliśmy odłożony hajs na kolejne ivf, więc jakby nie było będzie na wyprawkę 🙂 jakieś pojedyncze rzeczy zacznę kupować po połówkowych, żeby rozłożyć jednak to wszystko w czasie i o niczym nie zapomnieć ☺️ z wózkami i fotelikami mam upatrzony sklep, rozeznanie co bym chciała kupić nowe a co używane też już mniej więcej zrobiłam 🙂
kurczak lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Calanthea, moja córka była tak niekombinezowym dzieckiem, ze głowa mała. Ubierałam ja w zimie w gruby sweter, ciepłe spodnie i wsadzała do śpiworka. W kombinezonie się wydzierala, ze nie dało się z nią w takim stroju wychodzić na spacer. Ja mam polarowy z podszewka, ale u nas zimy są łagodne. Zależy na kiedy macie termin. Ja mam na koniec lutego, wiec nie oczekuje wielkich mrozów już.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
kinga1185 wrote:Calanthea, moja córka była tak niekombinezowym dzieckiem, ze głowa mała. Ubierałam ja w zimie w gruby sweter, ciepłe spodnie i wsadzała do śpiworka. W kombinezonie się wydzierala, ze nie dało się z nią w takim stroju wychodzić na spacer. Ja mam polarowy z podszewka, ale u nas zimy są łagodne. Zależy na kiedy macie termin. Ja mam na koniec lutego, wiec nie oczekuje wielkich mrozów już.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Akataa wrote:Ja z wyprawki, to na razie kupiłam tylko kilka bodziaków przy okazji zakupów dla siebie na Vinted. Z resztą się wstrzymuję przynajmniej do połówkowych. Myślę, że tak w listopadzie wezmę się za takie większe zakupy, typu wózek, fotelik, mebelki do pokoiku.
Do wizyty jeszcze tydzień, a ja już wariuję. Wczoraj nie poczułam malucha ani razu (a od tygodnia czułam codziennie wieczorem) i już czarne myśli. 😒
Mnie strasznie ciężko te 4 tygodnie wyczekać między wizytami. Dlatego trudno, idę teraz w czwartek, a następne za 2,5 tygodnia będą już połówkowe. Mąż na mnie zły jest, ale nie rozumie, że osoba zmagająca się z zaburzeniami lękowo-depresyjnymi naprawdę ma ciężko. Codziennie z tym walczę i myślę, że dobrze funkcjonuję. Ale jak najdzie mnie jakaś straszna myśl, to nie może odpuścić. Teraz jestem na etapie wmawiania sobie niewydolności szyjki. Że na pewno się skraca, a ja nawet nic nie czuję. 😳😳😳 2 tygodnie temu szyjka miała ponad 4cm, więc nic nie wskazuje na to, by działo się coś złego. Niestety psychika już mi wariuje... Dlatego zapisałam się na nadprogramową wizytę. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️Akataa lubi tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Calanthea wrote:Właśnie ja mam na koniec lutego, różnie może być z pogoda, pytanie czy na ten miesiąc jest sens inwestować.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
U mnie też z ruchami nie ma regularności, bywają dni ze nic nie wyczuwam, a znowu kiedy indziej kilka razy o różnych porach wiem że to Dzidzius.
Z wyprawki wiem na pewno że kupię używany wozek. Juz za 1000-1200 kupi się całkiem dobrej marki i w dobrym stanie. Ja tak swój sprzedawałam że mi było skoda za 900 zł fo oddać (placilam 2500 za nowy) i naprawdę nie był za często używany, zwłaszcza gondola. Wiec liczę na taką używkę i już wyłapuje na olx. Ale rozumiem że dla pierwszego Dziecka chce się wszystko jak najlepsze!kurczak lubi tę wiadomość
-
Ja planuję niemal wszystko kupić używane. Jakoś nie widzę sensu wydawać kasy na coś co będzie służyło miesiąc jak ubranka, parę miesięcy jak głęboko wózek czy też to do auta co się nosi dziecko a z czego niebawem wyrośnie.nowe będą pewnie tylko pampersy 🤣
Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
-
Ja też miałam większość używanych i nie zniszczyły się te rzeczy w większości dla maluszka. Akurat wózek kupowałam nowy, bo chciałam, żeby starczył dla dwójki no i np materacyk do łóżeczka nowy, ale samo łóżeczko używane Laktator też nowy. Ciuszki 99% używki
Ale fotelik to lepiej kupić nowy, chyba, że się ma pewność, że jest bezwypadkowy, bo to jak kask - raz puknięty jest do wyrzucenia.Ariane, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ja pierwsze plany wyprawkowe mam 😁 spotkałam się z koleżanką, okazuje się że miała kupca który zrezygnował a ma dwa foteliki do samochodu, jeden łupinę na pierwszy rok a drugi na później. Wiem, że nie jest wypadkowy i że były nowe, tak że cieszę się, bo w cenie tańszego będę miała dwa 🙂 Powoli myślę o wyprawce, ale też nie chce szaleć z nowymi rzeczami. To co niezbędne, a zawsze można dokupić.
Jesteście już zapisane na szkołę rodzenia? Zastanawiam się kiedy się za to zabrać 🤣 -
Dobra, mam tę listę należy oczywiście pamiętać, że ja już mam dziecko!!! więc mnóstwa rzeczy na tej liście nie ma (typu łóżeczko, materacyk, prześcieradła, fotelik łupina, wanienka itp.), natomiast te rzeczy, które na niej są miałam poprzednio i kupię ponownie i co do ciuchów, to pewnie nie trzeba tyle, ale ja mam mnóstwo po synku i się lepiej czuje, że tyle tego jest w razie wu a na dole na szybko pomyślane hity i kity poprzedniej wyprawki xd pewnie jest tego wszystkiego więcej, ale to tyle na dziś
Ciuszki
body krótki rękaw x 15
body długi rękaw x 15
spodenki x15
skarpetki - wuchta
pajace x6
bluza x 5
niedrapki x6
półśpiochy x4
śpioszki x2-3
czapeczki x3-4
kombinezon ciepły (do domu?)
kombinezon zimowy na dwór
gruba czapka na dwór
PIELĘGNACJA I KOSMETYKI
Linomag
Linovit
Bepanthen
Sudocrem
duże płatki kosmetyczne
waterwipesy
oliwka do ciała
balsam do ciałka
miękka szczoteczka
płyn do kąpieli
aspiratorek do noska
patyczki do uszu dla niemowląt
octenisept
przeciwbólowe (paracetamol i ibuprom w płynie dla dzidziusia)
ręcznik z kapturkiem x2
podpaski poporodowe (co najmniej 10 paczek)
maść z lanoliną do sutków
kompresy jałowe
sól fizjologiczna
olej ze słodkich migdałów
wkładki laktacyjne
witamina D w kroplach dla dzidziusia
Lovela do prania
płyn do płukania Lovela
PIELUSZKI
Pampers Premium Care 1 x 2 paczki
Pampers Premium Care (1 małe opakowanie pieluszek 0)
tetry - 20 sztuk
pieluchy flanelowe x5
NIEZBĘDNE RZECZY (INNE)
butelki x2 (1x medela calma)
smoczek x2
laktator (prawdopodobnie medela swing)
kolektor do pokarmu!
woreczki do mrożenia pokarmu
przewijak
rożek x2
lampka nocna do karmienia
kocyk z wełny merynosa
wózek podwójny
śpiworek do wózka
Hity:
-kolektor do pokarmu (najlepsza rzecz do zbierania pokarmu, bez dodatkowej stymulacji)
-kamerka
-tulik (na pierwsze 2-3 miesiące, potem śpiworek)
-piłka do skakania (polecam metodę 5S
-kocyk z wełny merino
-kołyska na kółkach (do jeżdzenia z dzidziusiem po domu )
-łóżeczko bez jednego boku dosunięte do naszego łóżka (dostawka na stałe, nie męczcie się przekładając dziecko przez barierkę tak jak ja początku, wywalcie bok i wystarczy sobie to dziecko przysunąc)
- szumiś (chociaz starczy apka biały szum)
-stanik do karmienia z hm-u, nosze do dzis xd
Kity:
majtki siateczkowe (tylko mnie piekły w ranę, ciasne to jak cholera, wystarczyło włożyć podpaskę między nogi bez niczego, nie wypadała ale nie chodziłam okrakiem xd)
nozyczki z zaokraglonymi koncami (do śmieci!!! tylko zwykłe do paznokci metalowe)
laktator lansinoh podwójny
olencja, Babulka, Ariane lubią tę wiadomość
-
Większość miałam 56, ale jako ze synek miał 2780g jak się urodzil, a wyjściowa ze szpitala pare gram ponad 2,5kg to w większości pływał 🥴 wiec wtedy przydały się te maleństwa rozmiar 50, a reszta była podwijana i tyle. No i dobrze mieć trochę 62, żeby tak płynnie moc przejść z tych maleńkich na takie niemowlęce. A potem już na bieżąco człowiek kupuje większe jak widzi, ze się za krótkie te poprzednie rozmiary robią
-
Z ciuszków kompletnie nie używałam śpiochów, mimo że też miałam oczywiście. I i dosłownie jedna czapeczka bo raczej nie dawałam. Żelazny zestaw do ubrania to były body plus polspiochy. Tego dużo, najwięcej..
Z wyposażenia po porodzie to zależy jak pójdzie z karmieniem. Bo ja np karmiłam tylko piersią przez pół roku wiec mi odeszły wszystkie butelki, sterylizatory i całe to wyposażenie do karmienia mm. Córka nigdy nie jadła z butelki i nigdy nie zaakceptowała smoczka wiwc to odpadło. -
Ja karmiłam ponad rok ale jednak miałam butelki i jakieś małe opakowanie mm w domu. Czasami musiałam gdzieś wyjść (choćby do ginekologa) i nie było szansy jej zostawić bez odciagnietego mleka. A mm miałam na wszelki wypadek, jakby mi się choćby coś stało, żebym się nie martwiła, że dziecko się odwodni z głodu. Bardziej dla mojego komfortu psychicznego, chociaz raz musiałam kilka dni dawać mm ze względów zdrowotnych.
Gemma19, Ariane lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ja tez specjalnie śpiochów nie używałam, ale tak na wszelki wypadek będę miała jak coś mi strzeli u nas ten żelazny zestaw to body plus spodnie i skarpetki ja karmiłam do roku i 3 miesięcy, ale przez pierwsze pół roku miałam na wszelki wypadek butelki i były używane przy kilku okazjach jak gdzieś z mężem wychodziliśmy na imprezkę i moja mama zostawała z małym 😏 a i jeszcze kit to moim zdaniem szczotka i płyn do mycia butelek - wystarczy kuchenna gąbka j zwykły płyn do naczyń, a potem przed każdym użyciem wydarzenie wrząca woda z czajnika i jest Ok
-
Aha, miałam sterylizator od znajomej (nie wyjęłam go z pudełka) i podgrzewacz też od niej i tego mąż używał jak grzał jej mleko. Ale równie dobrze można użyć małego rondelka. Jakbym miała kupować, to zbędne dla mnie2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska