X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w zasadzie mieliśmy odłożony hajs na kolejne ivf, więc jakby nie było będzie na wyprawkę 🙂 jakieś pojedyncze rzeczy zacznę kupować po połówkowych, żeby rozłożyć jednak to wszystko w czasie i o niczym nie zapomnieć ☺️ z wózkami i fotelikami mam upatrzony sklep, rozeznanie co bym chciała kupić nowe a co używane też już mniej więcej zrobiłam 🙂

kurczak lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea, moja córka była tak niekombinezowym dzieckiem, ze głowa mała. Ubierałam ja w zimie w gruby sweter, ciepłe spodnie i wsadzała do śpiworka. W kombinezonie się wydzierala, ze nie dało się z nią w takim stroju wychodzić na spacer. Ja mam polarowy z podszewka, ale u nas zimy są łagodne. Zależy na kiedy macie termin. Ja mam na koniec lutego, wiec nie oczekuje wielkich mrozów już.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Calanthea, moja córka była tak niekombinezowym dzieckiem, ze głowa mała. Ubierałam ja w zimie w gruby sweter, ciepłe spodnie i wsadzała do śpiworka. W kombinezonie się wydzierala, ze nie dało się z nią w takim stroju wychodzić na spacer. Ja mam polarowy z podszewka, ale u nas zimy są łagodne. Zależy na kiedy macie termin. Ja mam na koniec lutego, wiec nie oczekuje wielkich mrozów już.
    Właśnie ja mam na koniec lutego, różnie może być z pogoda, pytanie czy na ten miesiąc jest sens inwestować.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się na jogę ma żelazna. W domu czasem wyciągnę matę ale najczęściej mi się nie chce, a tak to ten jeden raz w tygodniu chociaż pocwicze.

u5cvp2.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Ja z wyprawki, to na razie kupiłam tylko kilka bodziaków przy okazji zakupów dla siebie na Vinted. Z resztą się wstrzymuję przynajmniej do połówkowych. Myślę, że tak w listopadzie wezmę się za takie większe zakupy, typu wózek, fotelik, mebelki do pokoiku.

Do wizyty jeszcze tydzień, a ja już wariuję. Wczoraj nie poczułam malucha ani razu (a od tygodnia czułam codziennie wieczorem) i już czarne myśli. 😒
    Kochana, ja też miałam tak wczoraj, że nie czułam od śniadania nic. Ale miałam mega aktywny dzień i pewnie dlatego. Ja w tej ciąży zainwestowałam w detektor i jestem bardzo zadowolona, a przede wszystkim, spokojniejsza 🥰 także polecam z całego serca 👍🏻 a kupiłam używany na Vinted - okazał się jak nowy. Za 100 zł ☺️
    Mnie strasznie ciężko te 4 tygodnie wyczekać między wizytami. Dlatego trudno, idę teraz w czwartek, a następne za 2,5 tygodnia będą już połówkowe. Mąż na mnie zły jest, ale nie rozumie, że osoba zmagająca się z zaburzeniami lękowo-depresyjnymi naprawdę ma ciężko. Codziennie z tym walczę i myślę, że dobrze funkcjonuję. Ale jak najdzie mnie jakaś straszna myśl, to nie może odpuścić. Teraz jestem na etapie wmawiania sobie niewydolności szyjki. Że na pewno się skraca, a ja nawet nic nie czuję. 😳😳😳 2 tygodnie temu szyjka miała ponad 4cm, więc nic nie wskazuje na to, by działo się coś złego. Niestety psychika już mi wariuje... Dlatego zapisałam się na nadprogramową wizytę. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Akataa lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Właśnie ja mam na koniec lutego, różnie może być z pogoda, pytanie czy na ten miesiąc jest sens inwestować.
    Kup używany. No i musi być wygodny. My dopiero taki odkryliśmy jak się zima kończyła 😉

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I moim zdaniem te polarowe z podszewka są wygodniejsze.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też z ruchami nie ma regularności, bywają dni ze nic nie wyczuwam, a znowu kiedy indziej kilka razy o różnych porach wiem że to Dzidzius.
    Z wyprawki wiem na pewno że kupię używany wozek. Juz za 1000-1200 kupi się całkiem dobrej marki i w dobrym stanie. Ja tak swój sprzedawałam że mi było skoda za 900 zł fo oddać (placilam 2500 za nowy) i naprawdę nie był za często używany, zwłaszcza gondola. Wiec liczę na taką używkę i już wyłapuje na olx. Ale rozumiem że dla pierwszego Dziecka chce się wszystko jak najlepsze!

kurczak lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję niemal wszystko kupić używane. Jakoś nie widzę sensu wydawać kasy na coś co będzie służyło miesiąc jak ubranka, parę miesięcy jak głęboko wózek czy też to do auta co się nosi dziecko a z czego niebawem wyrośnie.nowe będą pewnie tylko pampersy 🤣

Ariane, kurczak lubią tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam większość używanych :) i nie zniszczyły się te rzeczy w większości dla maluszka. Akurat wózek kupowałam nowy, bo chciałam, żeby starczył dla dwójki no i np materacyk do łóżeczka nowy, ale samo łóżeczko używane :) Laktator też nowy. Ciuszki 99% używki ;)
    Ale fotelik to lepiej kupić nowy, chyba, że się ma pewność, że jest bezwypadkowy, bo to jak kask - raz puknięty jest do wyrzucenia.

Ariane, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze plany wyprawkowe mam 😁 spotkałam się z koleżanką, okazuje się że miała kupca który zrezygnował a ma dwa foteliki do samochodu, jeden łupinę na pierwszy rok a drugi na później. Wiem, że nie jest wypadkowy i że były nowe, tak że cieszę się, bo w cenie tańszego będę miała dwa 🙂 Powoli myślę o wyprawce, ale też nie chce szaleć z nowymi rzeczami. To co niezbędne, a zawsze można dokupić.

Jesteście już zapisane na szkołę rodzenia? Zastanawiam się kiedy się za to zabrać 🤣

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, mam tę listę :D należy oczywiście pamiętać, że ja już mam dziecko!!! więc mnóstwa rzeczy na tej liście nie ma (typu łóżeczko, materacyk, prześcieradła, fotelik łupina, wanienka itp.), natomiast te rzeczy, które na niej są miałam poprzednio i kupię ponownie :) i co do ciuchów, to pewnie nie trzeba tyle, ale ja mam mnóstwo po synku i się lepiej czuje, że tyle tego jest w razie wu :D a na dole na szybko pomyślane hity i kity poprzedniej wyprawki xd pewnie jest tego wszystkiego więcej, ale to tyle na dziś :D

Ciuszki

body krótki rękaw x 15
    body długi rękaw x 15
    spodenki x15
    skarpetki - wuchta
    pajace x6
    bluza x 5
    niedrapki x6
    półśpiochy x4
    śpioszki x2-3
    czapeczki x3-4
    kombinezon ciepły (do domu?)
    kombinezon zimowy na dwór
    gruba czapka na dwór

PIELĘGNACJA I KOSMETYKI

Linomag
    Linovit
    Bepanthen
    Sudocrem
    duże płatki kosmetyczne
    waterwipesy
    oliwka do ciała
    balsam do ciałka
    miękka szczoteczka
    płyn do kąpieli
    aspiratorek do noska
    patyczki do uszu dla niemowląt
    octenisept
    przeciwbólowe (paracetamol i ibuprom w płynie dla dzidziusia)
    ręcznik z kapturkiem x2
    podpaski poporodowe (co najmniej 10 paczek)
    maść z lanoliną do sutków
    kompresy jałowe
    sól fizjologiczna
    olej ze słodkich migdałów
    wkładki laktacyjne
    witamina D w kroplach dla dzidziusia
    Lovela do prania
    płyn do płukania Lovela

PIELUSZKI
    Pampers Premium Care 1 x 2 paczki
    Pampers Premium Care (1 małe opakowanie pieluszek 0)
    tetry - 20 sztuk
    pieluchy flanelowe x5

NIEZBĘDNE RZECZY (INNE)
    butelki x2 (1x medela calma)
    smoczek x2
    laktator (prawdopodobnie medela swing)
    kolektor do pokarmu! <3
    woreczki do mrożenia pokarmu
    przewijak
    rożek x2
    lampka nocna do karmienia
    kocyk z wełny merynosa
    wózek podwójny
    śpiworek do wózka

Hity:
    -kolektor do pokarmu (najlepsza rzecz do zbierania pokarmu, bez dodatkowej stymulacji)
    -kamerka
    -tulik (na pierwsze 2-3 miesiące, potem śpiworek)
    -piłka do skakania (polecam metodę 5S :)
    -kocyk z wełny merino
    -kołyska na kółkach (do jeżdzenia z dzidziusiem po domu :D)
    -łóżeczko bez jednego boku dosunięte do naszego łóżka (dostawka na stałe, nie męczcie się przekładając dziecko przez barierkę tak jak ja początku, wywalcie bok i wystarczy sobie to dziecko przysunąc)
    - szumiś (chociaz starczy apka biały szum)
    -stanik do karmienia z hm-u, nosze do dzis xd

Kity:
    majtki siateczkowe (tylko mnie piekły w ranę, ciasne to jak cholera, wystarczyło włożyć podpaskę między nogi bez niczego, nie wypadała :) ale nie chodziłam okrakiem xd)
    nozyczki z zaokraglonymi koncami (do śmieci!!! tylko zwykłe do paznokci metalowe)
    laktator lansinoh podwójny

olencja, Babulka, Ariane lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki rozmiar ubrań? Sporo tego

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większość miałam 56, ale jako ze synek miał 2780g jak się urodzil, a wyjściowa ze szpitala pare gram ponad 2,5kg to w większości pływał 🥴 wiec wtedy przydały się te maleństwa rozmiar 50, a reszta była podwijana i tyle. No i dobrze mieć trochę 62, żeby tak płynnie moc przejść z tych maleńkich na takie niemowlęce. A potem już na bieżąco człowiek kupuje większe jak widzi, ze się za krótkie te poprzednie rozmiary robią :D

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie tym razem kupię sobie kolektor, dzięki za przypomnienie! :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciuszków kompletnie nie używałam śpiochów, mimo że też miałam oczywiście. I i dosłownie jedna czapeczka bo raczej nie dawałam. Żelazny zestaw do ubrania to były body plus polspiochy. Tego dużo, najwięcej..
    Z wyposażenia po porodzie to zależy jak pójdzie z karmieniem. Bo ja np karmiłam tylko piersią przez pół roku wiec mi odeszły wszystkie butelki, sterylizatory i całe to wyposażenie do karmienia mm. Córka nigdy nie jadła z butelki i nigdy nie zaakceptowała smoczka wiwc to odpadło.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam ponad rok ale jednak miałam butelki i jakieś małe opakowanie mm w domu. Czasami musiałam gdzieś wyjść (choćby do ginekologa) i nie było szansy jej zostawić bez odciagnietego mleka. A mm miałam na wszelki wypadek, jakby mi się choćby coś stało, żebym się nie martwiła, że dziecko się odwodni z głodu. Bardziej dla mojego komfortu psychicznego, chociaz raz musiałam kilka dni dawać mm ze względów zdrowotnych.

Gemma19, Ariane lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez specjalnie śpiochów nie używałam, ale tak na wszelki wypadek będę miała jak coś mi strzeli :D u nas ten żelazny zestaw to body plus spodnie i skarpetki :D ja karmiłam do roku i 3 miesięcy, ale przez pierwsze pół roku miałam na wszelki wypadek butelki i były używane przy kilku okazjach jak gdzieś z mężem wychodziliśmy na imprezkę i moja mama zostawała z małym 😏 a i jeszcze kit to moim zdaniem szczotka i płyn do mycia butelek - wystarczy kuchenna gąbka j zwykły płyn do naczyń, a potem przed każdym użyciem wydarzenie wrząca woda z czajnika i jest Ok :)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakie ubrania chyba też zależy od pory roku. Znając nasz klimat w lutym się zrobi najgorsza zima dopiero.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, miałam sterylizator od znajomej (nie wyjęłam go z pudełka) i podgrzewacz też od niej i tego mąż używał jak grzał jej mleko. Ale równie dobrze można użyć małego rondelka. Jakbym miała kupować, to zbędne dla mnie :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ