X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiłam w sumie 1,5 roku, ale pierwsze 6 m-cy tylko cycus, a po tym czasie jak coś wprowadzałam to juz łyżeczką.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Ja karmiłam w sumie 1,5 roku, ale pierwsze 6 m-cy tylko cycus, a po tym czasie jak coś wprowadzałam to juz łyżeczką.
    To chyba większość osób tak robi ;) Ja od 6 mca dawałam łyżeczką a od 7 kawałki do rączki.

Sansivieria lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    To chyba większość osób tak robi ;) Ja od 6 mca dawałam łyżeczką a od 7 kawałki do rączki.
    Pewnie tak, takie są zalecenia co do rozszerzania diety, ale pisałam to w kontekście wyprawki, że jak odejdzie cala aparatura do karmienia mm to też jakaś część wyprawki jest z głowy.

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mogę dać pare moich komentarzy do wyprawki. Jeśli chodzi o wkładki laktacyjne, jak macie możliwość to kupcie bawełniane, bądź wełniane. Dla mnie te sklepowe, to była udręka na poranione sutki, a w połączeniu z maścią było jeszcze gorzej, bo się wszystko przyklejalo. Co do zestawu do mm, ja tez nie używałam butelek (może ze 2 razy na samym początku) i smoczka Młoda nie chciała, wiec nie kupujcie za dużo, chyba, ze któraś chce karmić mieszanie lub mm.. Piszecie o podkładach na przewijak- można położyć tez ręcznik i na ta tetrowa pieluchę pod pupę- mniej śmieci. Podobnie z wacikami- można używać szmatek i prac, ale to jak kto woli 😉. Ja dopóki karmiłam podmywała pupę właśnie szmatkami, potem już chusteczkami. Nożyczki z zaokrąglonymi końcówkami to serio śhit- my mamy cążki. No i u mnie nie potrzeba było tle podpasek poporodowych, bo nie krwawiłam tak bardzo i zwykle podpaski wystarczyły. Użyłam zaledwie 2 paczki. Majtki poporodowe miałam tylko w szpitalu, ale u nas dawali. I pisaliście o lampce do karmienia- to jest bardzo fajna sprawa. Są tez takie na pilota 😉. I dla mnie coś na kółkach czym można jeździć po domu, to tez super sprawa- polecam chicco baby for hugg.
    No i dla mnie pieluchy to jest duzy temat. Bo jest na rynku dużo dziwnych pieluch z różnymi niepotrzebnymi dodatkami. Przy córce używałam hipp, to od niedawno już nie można ich dostać. Miały spoko skład. I znowu się zastanawiam, czy wielorazowe nie byłyby lepsze 😉.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wkładek laktacyjnych zużyłam bardzo dużo. Probowałam też bawełnianych bo przerażała mnie ilość śmieci ale nie przekonało mnie to - po kilku praniach te plamy z mleka były już niespieralne a ja nie chciałam używać nie wiadomo jakich detergentów do tego.
    Do mycia pupy uzywałam w domu wody i gazików. Moje dziecko karmione piersią przez pierwsze miesiące robiło po 10-12 mlecznych kup na dobę, również w nocy - dla mnie wielorazowe myjki i pieluchy były poza wyobraźnią. I tak już prawie nie spałam. Ale podziwiam i szanuję każdego, kto tak robił.
    Poza domem używałam water wipesów. Pieluszek używałam Bambiboo a potem już bamboo nature do samego końca. Obie wersje są bez chloru itp.

Na przewijak uzywałam tak jak kinga mówisz tetry, bardzo wygodne rozwiązanie, ale poza domem uzywałam jednorazowych podkładów. W szpitalu też. Byłam z córką w szpitalu ponad tydzień po urodzeniu i zeszło tego trochę, nie położyłabym jej na szpitalnym przewijaku. 😖 Na wakacjach, w przychodni itd też uzywałam jednorazowych.
    Podpasek poporodowych zużyłam niecałe 2 opakowania, potem używałam zwykłych maxi. Krwawilam 10 tygodni także też trochę tego zeszło 😫 Ale to jest akurat rzecz którą można dokupić w kazdej drogerii.
    Mi te siateczkowe gacie się bardzo przydały. Mialam chyba 4 szt i wszystkie zużyłam. Ważne, żeby nie były z fizeliny, tylko z tej fioletowej siateczki. Potem już uzywałam swoich, ale nie miałam dużej rany, bardzo ładnie się goila.
    I w tym temacie super sprawdziła się Tantum Rosa - miałam to rozpuszczone w butelce z atomizerem i po każdym siku psikałam tym krocze - wszystko się super goiło, nic mnie nie bolało, nie piekło.

Myślę o wielorazowych pieluchach ale TYLKO i wyłącznie jeśli dziecko nie będzie robiło więcej niż 1-2 kupy na dobę, bo bym po prostu chyba skoczyła z okna inaczej. No i mam wątpliwość jak to się dopiera, koleżanki, które robiły wielo raz że miały dzieci, które robiły 1 kupę albo mniej, dwa że chyba im nie przeszkadzało, że te plamy były niedoprane 😬

No i na pewno kupię ten kolektor, żeby mleko się nie lało bez sensu podczas karmienia, nie zamierzam robić sobie zapasów ale będę oddawać do banku mleka. Poprzednio oddawałam dopiero później, bo moje piersi ignorowały laktator więc nie miałam co oddawać.

Aha i co do lampki to to jest super patent :) ja miałam taką małą na baterię i zabrałam ją też do szpitala - bardzo polecam! Akurat koło mojego łóżka nie było żadnego włącznika światła tylko ta jarzeniowka klasyczna nad łóżkiem, w nocy dramat to odpalać 😁 Mała miała po kilkanaście pobudek w nocy czasami, więc nie musiałam budzić całego pokoju a w domu wstawać.

Właśnie jeszcze jedno - uzywalyscie dostawek? Bo ja nie miałam (ale i tak nie mogłam karmić na spiocha, bo co pobudka to kupa 😫) i zastanawiam się czy teraz kupować 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 09:29

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę 1-2 kupy dziennie, to ja tego tez nie znam. U nas było chyba ze 6. I w nocy tez, do któregoś miesiąca. Ja na moich wkładkach nie widziałam, żeby zostawały plamy, alebo mi to nie przeszkadzało. Już nie pamietam. Aż spojrzę z ciekawości.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga byś widziała. Ja to prałam i prałam i potem aż sztywne było. Może to kwestia indywidualna, bo jednak każda mama ma trochę inne mleko :) Ale na pewno będę teraz też próbować, bo to nawet zdrowsze dla skóry :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to jest bank mleka?

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.bankmleka.pl/

W większości dużych miast jest taki bank, kobiety mające laktacje mogą oddawać nadmiar swojego mleka do (zazwyczaj) szpitala i to mleko potem jest podawane wczesniakom i noworodkom hospitalizowanym, których mamy nie mogą karmić lub dopiero rozkręcają laktacje. Oczywiście trzeba spełniać warunki zdrowotne i stylu życia. Co jakiś czas przechodzi się też badania z krwi i oddaje próbkę mleka do badania bakteriologicznego.

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to łóżeczko baby hug 4w1 sprawdzi się na codzień dla malucha ? Myślałam kupić je do salonu, gdzie spędzamy większość czasu, bo pokoik będę urządzać na górze..

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    http://www.bankmleka.pl/

W większości dużych miast jest taki bank, kobiety mające laktacje mogą oddawać nadmiar swojego mleka do (zazwyczaj) szpitala i to mleko potem jest podawane wczesniakom i noworodkom hospitalizowanym, których mamy nie mogą karmić lub dopiero rozkręcają laktacje. Oczywiście trzeba spełniać warunki zdrowotne i stylu życia. Co jakiś czas przechodzi się też badania z krwi i oddaje próbkę mleka do badania bakteriologicznego.
    Niegłupie rozwiązanie. A czy jak dziecko je z jednego cycka to serio z drugiego leci samo?🤔

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku zazwyczaj tak, później to różnie. U mnie leciało do końca kp prawie. Na początku to potrafi lecieć nawet jak akurat nie karmisz.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Czy to łóżeczko baby hug 4w1 sprawdzi się na codzień dla malucha ? Myślałam kupić je do salonu, gdzie spędzamy większość czasu, bo pokoik będę urządzać na górze..
    Ja he właśnie miałam do salonu i kuchni. Łóżeczko było na gorze. Na codzień się sprawdza. Tylko można używać dopóki dziecko się nie obraca, czyli jakieś maksymalnie pół roku. Jak już się obracała, to kładłam tam tylko do spania.

Moniek330 lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Niegłupie rozwiązanie. A czy jak dziecko je z jednego cycka to serio z drugiego leci samo?🤔

Mi przez dłuuugi czas sikało pod ciśnieniem z drugiego cycka jak karmiłam małego... :D i wkładałam wtedy tetrę do stanika, bo dosłownie byłam cała zalana. A potem odkryłam kolektor - największy hit w karmieniu piersią!

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • olencja Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A potem siup do zamrażarki. Długo może lezec to mleko?

u5cvp2.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHYBA 6 miesiecy, ale najlepiej doczytac u hafiji (ja zużywałam swoje zapasy na bieżąco, potem laktacja się unormowała i już nie było tak dużo)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ mi się marzy karmienie piersią ….

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu się poradnik zrobił :D

Wszystko wydaje mi się takie skomplikowane 🤯 Dobrze Was mieć 🥹

Ariane lubi tę wiadomość

202302176752.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No,dobrze że są tu recydywistki 😁 zawsze można się spytać o szczegóły zamiast błądzić po necie

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie macierzyństwo jest mega skomplikowane 😏

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ