X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja lepiej bym tego nie ujęła 🫣

Babulka, ja tego nie wiem, przekonam się (mam nadzieję), ale… odkąd wyszedł test pozytywny to mam takie myśli, że cholera to jest mega odpowiedzialność. Mamy z mężem problem, żeby wziąć drugiego kota „bo żyją naście lat, bo to kasa, bo odpowiedzialność”. Tymczasem na dziecko zdecydowaliśmy się bez takowych analiz… Ja nie wiem czy to dobre porównanie w ogóle, ale ja każdą decyzję analizuję na milion sposobów, a tu dopiero „po fakcie” wpadłam na to, że niemowlak to nic w porównaniu do dążenia do wychowania tego dzieciaka na mądrego człowieka. Kurde. No nic. Liczę na to, że jakiś instynkt mam, jakaś mądrość w sobie, w mąż i dziadkowie pomogą…

Ariane, Sansivieria lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kota i dziecka nie da się porównać ale ludzie rozmnażają się instynktownie od wieków i instynktownie je wychowują na szczęśliwych ludzi :) Dodatkowo teraz mamy dostęp do ogromu wiedzy i w internecie i w książkach o tym jak zapewnić temu dziecku to, co chcemy (a czy się uda to też inna sprawa 😅) i myślę, że jakby ktoś robił miliard analiz przed to i tak nie przygotuje się do końca na przyjście dziecka. Miłość dużo załatwia, resztę wsparcie otoczenia i ewentualnie doinformowanie się w niektórych kwestiach :) Myślę, że każda z nas da radę ☺

Ariane, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kota jednak łatwiej wychować 😁 mój jest cudowny,nie mogę sobie wyobrazić że go kiedyś zabraknie. Nie wiem czemu ludzie wolą dzieci nad koty 😁

kurczak lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze dodam, ze wymieniamy się tu patentami na gacie porodowe czy wkladki albo butelki ale to są tylko ułatwienia dla nas, to nie jest jakoś super istotne w rozwoju dziecka. Ale o sobie i swojej wygodzie też trzeba pamiętać, ja jestem zdania, że matka w pierwszych miesiącach życia dziecka powinna sobie ułatwić wszystko co jest w stanie 😅 Jednej sie uda ogarnac noworodka + trojke dzieci, obiad i jeszcze na maile odpisac a drugiej sukcesem będzie jak i ona i dziecko przeżyją i nie będą głodni. I obie wersje są wystarczające i ok ;)

Maija, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    A jeszcze dodam, ze wymieniamy się tu patentami na gacie porodowe czy wkladki albo butelki ale to są tylko ułatwienia dla nas, to nie jest jakoś super istotne w rozwoju dziecka. Ale o sobie i swojej wygodzie też trzeba pamiętać, ja jestem zdania, że matka w pierwszych miesiącach życia dziecka powinna sobie ułatwić wszystko co jest w stanie 😅 Jednej sie uda ogarnac noworodka + trojke dzieci, obiad i jeszcze na maile odpisac a drugiej sukcesem będzie jak i ona i dziecko przeżyją i nie będą głodni. I obie wersje są wystarczające i ok ;)
    I to są mądre słowa. Trzeba przyjąć, ze każda z nas będzie najlepsza mama dla swojego dziecka, ale w tym wszystkim tez nie można zapomnieć o sobie. Ja przy córce chciałam być ideałem, a tak się nie da- męczyłam tym i ja i siebie. Teraz już nie mam takich wymagań. To nasz czas. Olać to co zbędne i skupić się na relacjach.

Babulka, Ariane, kurczak lubią tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ku mojemu zdziwieniu mąż oznajmił, że on nic nie pamięta i trzeba by było na szkołę rodzenia się zapisać 😅 Akurat znalazłam promocję na Zaufaj Położnej, ale tylko nagrania online wzięłam, no bo już jednak raz to przeszłam, to chyba mi się przypomni 🙈 W każdym razie donoszę, że jest promocja 😅

Maija lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Maija Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Dziewczyny, Wy już tak mega wkręcone w wyprawki, szkoły rodzenia itd. A do mnie dalej nie dociera 🤣🙈 Mój synek właśnie rozpoczął przygodę z przedszkolem, od trzech dni adaptacja, jutro idzie już normalnie na cały dzień. Trochę jestem w szoku, bo to moje maleństwo wydaje się takie duże - wchodzi do przedszkola, przebiera się i biegnie z panią do dzieciaków, nawet za mną się nie oglądając. A przy odbiorze mówi, że jestem za wcześnie, że on jeszcze nie chce wracać. 🤷🏻‍♀️ Dobrze, że drugi bobas w drodze, bo syn zdecydowanie mi "dorasta 🤣

Babulka lubi tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też od jutra przedszkole i jestem pełna nadziei, że też będzie zadowolona 😁

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kiedy ta promocja na zaufaj położnej? Jutro wtedy zadzwonię do swojej przychodni jak jest ze szkoła rodzenia, w jakich godzinach itp, bo jest na nfz.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tylko dzisiaj jest z tego co widziałam :(
    Ale jak chcesz chodzić tak normalnie to chyba lepiej nawet, ja w 1 ciąży chodziłam do szpitala na szkołę rodzenia (ale prywatnie) to jednak co innego jak można porozmawiać, zadać dużo pytań, ćwiczenia się robi na żywo, albo chociaż reanimację ćwiczyliśmy rzeczywiście na fantomach.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Kota jednak łatwiej wychować 😁 mój jest cudowny,nie mogę sobie wyobrazić że go kiedyś zabraknie. Nie wiem czemu ludzie wolą dzieci nad koty 😁

Hah, ja i dzieci, i koty lubię :) Nasza kotka jedynaczka, terytorialna raczej, 13 lat już ma, ale mamy nadzieję, że jeszcze pożyje, kondycję ma dobrą :)

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was dziewczyny pożegnanie w przedszkolach? U nas gładko poszło, teraz ciekawa jestem co z odbiorem 🤭

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• voalka Koleżanka

Wysłany: 1 września 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trafiła mi się akurat z promocji taka bawełniana czapeczka niemowlęca uszatka. są po 5zł rózne kolory, akurat się zimno zrobiło, będzie na jesien.

czapka-uszata-uszatka-niemowleca-kroszetka-martex-niebieska.webp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 10:19

ubranka dla niemowląt
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny ! Przywitałam z córka nowy rok szkolny. Mam dziwne dziecko, które się cieszy z końca wakacji 🫣😂😂
    Byłam dzisiaj w pracy, jutro również ide, a od poniedziałku będę się nudzić na l4. Wczoraj miałam mega twardnienie brzucha i takie spinanie, miała już tak któraś ? Myślałam, ze skończy się wizyta u lekarza, ale dziś przeszło, weszłam w 16 tc i moja aplikacja w telefonie mówi, ze mogą się takie napinania zdarzać. Dodatkowo dziś małe chyba tez wita 1 września, bo strasznie koziołkuje. Każdy ruch poprawia mi humor, zapomniałam jakie to cudowne uczucie.
    Jak u Was ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    Hej Dziewczyny ! Przywitałam z córka nowy rok szkolny. Mam dziwne dziecko, które się cieszy z końca wakacji 🫣😂😂
    Byłam dzisiaj w pracy, jutro również ide, a od poniedziałku będę się nudzić na l4. Wczoraj miałam mega twardnienie brzucha i takie spinanie, miała już tak któraś ? Myślałam, ze skończy się wizyta u lekarza, ale dziś przeszło, weszłam w 16 tc i moja aplikacja w telefonie mówi, ze mogą się takie napinania zdarzać. Dodatkowo dziś małe chyba tez wita 1 września, bo strasznie koziołkuje. Każdy ruch poprawia mi humor, zapomniałam jakie to cudowne uczucie.
    Jak u Was ?

Przyjmujesz magnez ? Na twardnienia powinien pomóc 😉

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasem jak się za szybko w nocy przekrece na drugi bok albo porozciagam to łapie mnie jakby taki skurcz który mija po chwili ale nie wiem czy mi coś twardnieje.
    Oczywiście nic nie czuję,żadnych sławnych ruchów,u mnie za wcześnie.

u5cvp2.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Przyjmujesz magnez ? Na twardnienia powinien pomóc 😉
    Właśnie nie, ale mam wizytę w poniedziałek to dopytam i zacznę coś łykać.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam znów ten problem, że potrafię się w nocy na głębokim śnie przeciągać po czym się łapię czy aby na pewno mogę w ciąży i się budzę...niby nic mi po tym nie jest, ale jakos tak niepokój czuję żeby się przeciągnąć

age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ja czasem jak się za szybko w nocy przekrece na drugi bok albo porozciagam to łapie mnie jakby taki skurcz który mija po chwili ale nie wiem czy mi coś twardnieje.
    Oczywiście nic nie czuję,żadnych sławnych ruchów,u mnie za wcześnie.
    Podobno przy pierwszej ciazy koło 20 tygodnia zaczyna się czuć i wiedzieć, ze to to ;)
    Już wiem co miałaś na myśli mówiąc, ze się umordowalas szukając tętna detektorem. Tez miałam ostatnio okazje, po chwili już mialam dość szukania 🤭

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • olencja Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No z tym detektorem to czasem masakra odnaleźć odpowiednie tętno. Ale teraz wiem że mam łożysko na boku więc marchewka musi być zawsze po lewej stronie, tam gdzie raz poczułam jak się przerwacala na plecy. Ciekawe kiedy drugi raz poczuje to samo na stałe. Bo na razie tydzień minął i nic.

Ja też właśnie z tym przeciąganiem się mam zagwozdke. Ale we śnie robię to nieświadomie i czasem mnie skurcz łapie. Magnez jem więc nic już na to nie poradzę. Może to więzadła te skośne a nie macica.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 14:19

u5cvp2.png
‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ