LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
olencja wrote:O widzicie, właśnie są różne opinie i podejścia. Czemu drzewiej kobiety rodziły same? Ja czuję bardzo silna więź z przodkami, z poprzednimi pokoleniami stąd moje rozterki. Może to i fajnie mieć ukochaną osobę obok siebie ale kurde, tyle wieków temu kobiety udawały się w odosobnione miejsce aby urodzić więc coś w tej naturze porodu jest.
Spytam go co o tym sądzi.
Ja kompletnie nie czuję z tym żadnej więzi.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:A czemu kiedyś kobiety nie mogły głosować, nie mogły godnie żyć jako panny, nie mogły wychodzić z domu podczas miesiączki, nie mogły studiować, nie mogły odmawiać mężowi seksu, musiały rodzić dzieci, żeby być godnymi szacunku..?
Ja kompletnie nie czuję z tym żadnej więzi. -
Ja znam jednego takiego co to "nie mógł" być przy porodzie ale to wprawdzie było 20 lat temu. Powiem tyle - wstawać do dziecka i zmieniać pieluch też biedaczek nie mógł...🙄 No tak śmierdziało, że on nie mógł.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
olencja wrote:A zanim były te wszystkie prawa i zakazy?takie 1000lat temu np?
To jest tylko wybór kobiety z kim chce rodzić ale jakoś argumentacja o naturze i 1000lat wstecz mnie nie przekonuje, chyba że ktoś się decyduje rodzić nad rzeką i umrzeć w razie czego przy tym porodzie bo odmówi cesarki jak będzie potrzebna. Wszak one są dostępne dopiero od 100lat, fanaberia taka, wcześniej się zwyczajnie umierało razem z dzieckiem.Ariane lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wiewioora wrote:Tak, to przez niskie łożysko. Jak badała wziernikiem to mówiła że ślady plamienia widzi, no a o 19 na papierze toaletowym miałam jasno czerwona krew, nie dużo ale była, plus różowo zabarwiony śluz. Tydzień temu wg USG miałam 17+1, dzisiaj twierdzą że 17+4 🤔
Maija a jaki masz tydzień wg USG? 😜
A tymi pomiarami to się nie przejmuj, inny aparat, lekarz mniej dokładnie pomierzy i już jest duża różnica 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 12:59
Wiewioora lubi tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
No jak to? Przecież to koronny argument "kiedyś to kobiety w polu rodziły i było dobrze". A obyczaje ze średniowiecza dla mnie są nieakceptowalne ale domyślam się że komuś mogą pasować.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
ehh kurde jacy ci mężczyźni delikatni
No ale nic, co człowiek to opinia, niech każdy robi zgodnie ze swoją wolą ale jak się już dzielimy tutaj naszymi prywatnymi opiniami to moja jest taka że korona nie spadłaby z głowy niektórym jakby zobaczyli przez co kobieta przechodzi i pomogli.Babulka, Pomarańcza, Maija lubią tę wiadomość
-
Ja kiedyś nie chciałam męża obok siebie przy porodzie, bo krew, kupa może się zdarzyć i takie tam. Ale z biegiem lat stwierdziłam, że jego wsparcie jest dla mnie bezcenne. Niejednokrotnie pokazał mi, że umie mnie wspierać. I udaje mu się to. A jeżeli chodzi o to, że to obrzydliwe dla mężczyzny, to mój mąż tylko na ekranie nie ogląda scen z operacji, kilka lat temu w związku z rolnicza działalnością rodziców oglądał gorsze rzeczy i potrafił przy tym jeść 😂
Maija lubi tę wiadomość
-
Wiewiora szczególnie, że faceta zawsze ustawiają za głową jak już jest parcie 😉 Kobieta też tego nie widzi raczej ale nawet jeśli to jak nie ma jakichś komplikacji to nie jest jakaś wielka rzeźnia. Wychodzi i już 😁
Wiewioora lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, no dokładnie, będzie stać koło głowy a tam nic nie widać 😀 w sumie ja już teraz do niego mówię, np żeby mnie masował, bo to też jego dziecko 😂 oczywiście wszystko w żartach, nie robię z tego kłótni 😉😜
-
Mnie za to w ogóle takie rzeczy nie przerażają jak krew, kupa … może my już po takim czasie razem jakoś inaczej. W tym roku minie 16 lat, to jedyny człowiek przy którym nie wstydzę się zupełnie niczego. I żeby nie było… w łóżku to niczego nie zmienia 🤭 , ale nie wiem czy tak samo mówiłabym przy pierwszym porodzie.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
U nas jutro 6 rocznica ślubu 😊 ale uroczystości przekładamy, mamy parę spraw do załatwienia a przyszły tydzień to odwiedziny teściów 🙂
Tak zmieniając temat, jeśli ktoś jeszcze nie ma aplikacji Rossmana i klubu rossnę to polecam, kupiłam olejek przeciw rozstępom a kolejny już miałam za 1 gr (i zostawiłam u mamy,żeby nie brać za każdym razem z domu, bo olejek to wiadomo, niefajnie jak się wyleje w transporcie 😅). Podobno pod koniec ciąży jest paczka pampersów pampersa idealna do szpitala tak samo za 1gr 🙂
-
Hej Mamuśki ! Ja właśnie wróciłam po wizycie ! I tutaj wielka niespodzianka, bo 3 lekarzy mówiło nam, że będzie syn, a dzisiaj pani doktor potwierdziła córeczkę !!! O matko, co za radość, aż się popłakałam w gabinecie ! Marzyłam o córeczce i byłam lekko zawiedziona wcześniejszymi ocenami płci A tu jednak moja intuicja się nie myliła. To już mogę pomalutku zaczynać wyprawkę Mąż niestety dużo mniej zachwycony, bo już był przekonany, że będzie synek. Poszedł do sąsiada opijać Chyba trochę z żalu
Ale jestem pewna, ze się przestawi na myślenie o księżniczce
Wiewióra tez miałam plamienia i skrzepy. Lekarka potwierdzila, ze to przez nisko położone łożysko i tak może być. Mówiła tez, ze jak wystąpiło krwawienie z łożyska to jeszcze przez tydzień wydzielona może być brązowawa i to normalne. Ale jak coś Cię będzie niepokoić bardziej to lepiej skonsultować. Tez byłam dwa razy.
Moje łożysko dalej mega nisko, dostała progesteron doustnie. Dodatkowo jeszcze na rozluźnienie brzucha , bo czasami mi się robi twardy wieczorami i czuje takie ciągniecie / rozpychanie w pochwie …
I skończyło się na euthyroxsie bo tsh mam dwa razy większe nic w lipcu
Najważniejsze, ze laleczka zdrowa !
Co do porodu to wydaje mi się, ze trzeba tez ocenić jak facet się zachowuje w sytuacjach stresowych. Bo jeśli panikuje, mdleje itp. to będzie słabym wsparciem choćby chciał . Moj mąż jest zadaniowy i jak jest jakaś trudna sytuacja to on potrafi stanąć na wysokości zadania. Potem oczywiście tydzień z niego emocje schodzą, ale to już po fakcie. Wiec myśle ze będzie dobrym towarzyszem porodu Polecam, świetnie opowiada wrażenia z porodu Piotr Zola Szulowski Oczywiście bardzo z przymróżeniem oka ;)o
Dziewczyny a co myślicie o pobraniu krwi pepowinowej ? Dzisiaj nas doktor zapytała jakie mamy podejście i na razie z mężem nie myśleliśmy o tym , ale z tego co mówiła to jest to dobra opcja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2022, 21:57
-
Ależ tu mocne słowa 😄 mój mąż od razu mi zapowiedział że on idzie rodzić ze mną, że chce być obecny i koniec kropka. I wiem, że będzie dla mnie bardzo dużym wsparciem. Tyle, że u nas mimo 5tej rocznicy ślubu, którą obchodzimy dzisiaj, jakoś są takie granice wstydu czy dyskomfortu, w sensie mam na myśli właśnie kupę czy to jak widać już główkę dziecka.. nie chciałabym żeby mąż na to patrzył. Ba! Ja sama nie chciałabym tego widzieć 🙈
Ale myślę, że już sama ciąża jest dla nas niekiedy trudnym czasem (mdłości, bóle, plamienia, stres) i że facetowi nic się nie stanie jak będzie dla nas oparciem przy porodzie, gdzie największa rola w tym przypada własnie nam.Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g