X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutowe mamy 2024
Odpowiedz

Lutowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też planuje zwykłe łóżeczko 😉
    Oj, tak mi też się podobają te warkocze 🤩

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny co byście zrobiły na moim miejscu, mój lekarz prowadzący ciaze nie przyjmuje w szpitalu w którym chce rodzic. Była błędna informacja na stronie a ja sama się go nigdy nie zapytałam...
    Czy w 31 tc przeniosły byście się do innego lekarza? Nie wiem totalnie co robic. Lekarz jest super, ale zależy mi aby rodzic w danym szpitalu. Wiem że jest małe prawdopodobieństwo że trafi się na dyżur swojego lekarza, ale jednak zawsze może on coś "pchnąc termin na szybszy" np w przypadku cc.

Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
    Na zimowisku ❄️❄️ 3bb ❄️4BA

02 VI 2023 3bb - 01.24 🧸jest już z nami
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy jest sens przenosić się do innego lekarza. Ten już zna wasz przebieg ciąży, tym bardziej, że to już prawie końcówka.
    Oczywiście to tylko moja opinia. A czemu nie chcesz rodzić w tym, co on przyjmuje? Reszta personelu (bądź opinie) jest nieprzychylna?
    Myślę, że mamy, które rodziły bardziej mogłyby Ci pomóc w podjęciu decyzji.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym bardziej celowała w szpital niż w samego lekarza. Jak sama zauważyłaś nie ma gwarancji że trafisz akurat na dyżur swojego 🤷 i lekarza prowadzącego na sam koniec też nie wiem czy jest sens zmieniać, tym bardziej że jak pisałaś, jesteś z niego zadowolona. No chyba że bardzo Ci zależy żeby rodzić tam gdzie jest Twój lekarz. Przemyśl sobie na spokojnie i zrób tak jak Ty uważasz, żebyś czuła się bezpiecznie 😉
    Ja w pierwszej ciąży akurat rodziłam w szpitalu w którym pracuje mój lekarz i udało się że akurat miał dyżur. Był przy porodzie on i jeszcze jeden lekarz, ale większość roboty odwalala tak naprawdę położna. I szczerze mówiąc... fajnie że był, ale jakby go nie było to też chyba nie zrobiłoby mi to różnicy 🙈 cały personel był bardzo spoko.

• Werson Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie zmieniała lekarza i została przy tym szpitalu, w którym chcesz rodzić. Tak jak powiedziała Tiril, całą robotę odwala położna. One tylko informują lekarzy o twoim stanie zdrowia i wołają gdyby coś się działo.

My też zastanawialiśmy się nad łóżeczkiem i nagle mój mąż w sklepie zobaczył turystyczne i pomyślał, ze może w takim kłaść małą (czeka nas w tym roku sporo przeprowadzek, conajmniej jedna po narodzinach i kilka mc później kolejna) ale na razie składamy łóżeczko drewniane i zobaczymy jak to będzie.

Ja mam pytanie czy kupujecie moje podgrzewacz/ sterylizator do butelek, skoczków itd ? Ja mam na oku z firmy Neno ale nie wiem co zrobić… planuje KP i się waham przed zakupem

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no właśnie, ja się w ogóle nie nastawiam, że trafię akurat na dyżur mojego lekarza. Ważne żeby trafić na dobre położne 😉
    Też planuje KP i zastanawiam się właśnie nad podgrzewaczem jaki wybrać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2023, 14:07

• Werson Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam podpisaną umowę z świetną położna i mam wielką nadzieję, że będzie wolna jeśli zacznę rodzić przed terminem lub po 🙈

Mała.mi, Patrzyłaś już za jakimś podgrzewaczem?

Mala.mi lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę przeglądałam w internecie, ale jeszcze nie mam nawet jakiś typów 🙈

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz przyjmuje w szpitalu oddalonym o około 100 km.. w dodatku o średniej opini dlatego nie biorę jego pod uwagę, natomiast ja chciałabym rodzic w Poznaniu na Polnej.

Dziewczyny a zrobiłyście już dla siebie wyprawkę? Pytam bo zastanawiam się czy z bella czy z canpol kupować. Popularna jest bella, natomiast jedna koleżanka polecała canpol podobno dużo lepszy jakościowo. I tak zaczęłam myśleć..

Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2023, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson co do łóżeczka turystycznego to wiesz co, na początku na co dzień lepsze są te szczebelkowe, w których można regulować wysokość materaca. Na początku ustawia się najwyżej, i nie trzeba się tak nisko schylać przy odkładaniu i wyciąganiu dziecka.

A jakie kupujecie wanienki? Ja mam taką dość dużą najzwyklejszą plastikową, ale zastanawiam się nad tym stelażem żeby jednak nie kłaść jej na podłodze. Mycie dziecka kucając, bądź klęcząc i wstawanie z nim z tej podłogi to na dłuższą metę masakra dla pleców.

Co do podgrzewacza, ja też planuję kp i nie kupuję żadnych podgrzewaczy. Mam w razie czego dwie nieużywane butelki po córce, które właśnie się w ogóle nie przydały 🙈 jakby co to kupię na szybko, a nie chcę żeby mi niepotrzebnie leżał. Na szczęście żyjemy w takich czasach że można wszystko szybko kupić i dostać przez internet. Ale myślę że fajnie mieć wcześniej coś na oku, żeby w razie czego nie szukać i nie kupować na oślep . Dobrze być zorientowanym w temacie 😉

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś planuje kp to po co podgrzewacz i sterylizator? Na potrzeby ewentualnego dokarmiania butelka osiągniętego mleka wystarczy wrzątek i zwykle mycie.
    Myślę że same w trakcie karmienia piersią podejmiecie decyzję czy jest wam potrzebny kolejny gadżet.
    Też przy pierwszej ciąży o tym myślałam bo byłam kompletnie zielona a sklepy kuszą ... Dzisiaj cieszę się że nie straciłam pieniądzu a w domu nie mam dodatkowego urządzenia z którego bym nie korzystała.

Tiril lubi tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina wrote:
    Jeśli ktoś planuje kp to po co podgrzewacz i sterylizator? Na potrzeby ewentualnego dokarmiania butelka osiągniętego mleka wystarczy wrzątek i zwykle mycie.
    Myślę że same w trakcie karmienia piersią podejmiecie decyzję czy jest wam potrzebny kolejny gadżet.
    Też przy pierwszej ciąży o tym myślałam bo byłam kompletnie zielona a sklepy kuszą ... Dzisiaj cieszę się że nie straciłam pieniądzu a w domu nie mam dodatkowego urządzenia z którego bym nie korzystała.

Ja rozmawiałam z moją położną i powiedziała że podgrzewacz dobrze mieć gdybym musiała zostawić mala pod opieką męża. Chce też mieć pod ręką sterylizator i dlatego chce kupić 6w1

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Werson Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że najlepiej jest mieć dziecko wyżej. Te turystyczne też można zmieniać ułożenie, ale na razie będzie drewniane . Zobaczymy jak to będzie dalej z przeprowadzkami

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2023, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie wanienki to też kupiłam zwykła, plastikową.
    Dla siebie kupiłam podkłady z belli.

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się podobają te beaba ale trochę małe mi się wydają.. te stokke z odpływem i stelażem tez ciekawe wyglądają ale nie wiem czy chwiejny nie jest stelaż.. znajoma ma beaba i jest na pewno stabilny.
    Macie już całą wyprawkę? W co pakujecie się do szpitala?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2023, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam wszystko zapakować do torby. Zajmuje mniej miejsca niż walizka, nie trzeba jej rozkładać i jak dla mnie torba jest poręczniejsza.

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam jeszcze wszystkiego. Walizka na kółkach+mała torba na sam poród.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2023, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam dziewczyny? Jak przygotowania do świąt?

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 23 grudnia 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zostało upiec ciasta i zrobić sałatki 😊 dobrze, że już jutro Wigilia😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2023, 15:12

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje dzisiaj wszystko porobić, jutro ewentualnie Schab podpiec bo dopiero z zamrażarki wyciągnęłam 🙈.
    Przed momentem miałam zawał że krwawie, "na szczęście" poszło mi jakieś naczynko ale co alarm zrobiłam to moje.
    Cały 1 trymestr krwawiłam, więc okropnie się zestresowałam tym że zaraz do szpitala pojadę.

Mala.mi lubi tę wiadomość

‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ