X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutowe mamy 2024
Odpowiedz

Lutowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Werson Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2023, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może samego porodu nie, ale boję się opieki nad malutką, czy dam sobie radę, czy będę umiała się nią zająć, czy będę miała wystarczająco dużo mleka itp

W jakich rozmiarach kupujecie ubranka? Ja po 3 prenatalnych wiem, że mała będzie z Tych większych i kupiłam rozmiary 56 i 62

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się boje porodu samego w sobie. Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć CC... Tego czy będę potrafiła się zająć dzidzią też. Z jednej strony bardzo się cieszę na myśl o nowym członku rodziny, a z drugiej bardzo się boje i panikuje.

Odnośnie ubranek to część mam używanych, więc rozmiary różne, ale większość 56 i 62. Ale zobaczymy jakie maleństwo się urodzi😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Dawnooo mnie tu nie było 🙈 nie martwcie się tym, że nie będzie potrafiły się zająć maluszkami! Bez problemu dacie sobie radę, zadziała instynkt 🥰 A co do porodu, to też się boję. W pierwszej ciąży się tak nie bałam, podchodziłam na lajcie, że co ma być to będzie... Teraz chyba jestem bardziej świadoma tego, jak wiele rzeczy może pójść nie tak i jakie komplikacje nieraz wychodzą po porodzie. 😬

Co do ubranek, z rozmiaru 56 dzieci szybciutko wyrastają. Jeszcze zależy jaka rozmiarowka i czy macie nowe czy używane. Używane często są już porozciagane, więc troszkę większe 😜. Moja córeczka urodziła się mała (2850g, 52cm) i rozmiar 56 był na nią za duży, więc na początku podwijalam jej rękawki i nogawki, ale szybko wyrosła. Choć nie powiem, na początku strasznie mnie wkurzało jak zakładałam jej pajace, a ona wierzgajac nogami plątała się w nich niesamowicie (potrafiła dwie nóżki w jednej nogawce umieścić 😂).

Werson, Mala.mi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson patrzę na Twój suwaczek i nie wierzę, tak niewiele czasu Wam już zostało 😳 na kiedy masz termin? (Wiem, mogłabym sobie policzyć, ale mój ciążowy mózg kiepsko ogarnia 🤣)

• Werson Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2023, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie juz Pani doktor ostrzegła, że jeśli mała do porodu nie będzie ułożona główka w dół to da mi skierowanie na CC. Ale na szczęście (mam nadzieję, że dobrze odczuwam jej ruchy) jest główka w dole. Bo mnie najbardziej przeraża CC🙈 Ta pionizacja, szycie i cała reszta. Zdecydowanie wolę SN.

Ja z ubranek mam pół na pół. Dzisiaj zaczęłam pranie i powoli zacznę to prasować, bo coraz ciężej jest mi stać i chodzić zbyt długo 😥

Tiril, ja mam termin na 1 luty, ale wewnętrzne coś czuję, że urodzę w styczniu 🙈 od dawna mam takie przeczucie, może dlatego że z miesiączki wychodzi mi 28 stycznia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2023, 21:21

Mala.mi lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werson rozumiem Twój strach przed CC, też wolę zdecydowanie SN! Kurczę, to grudzień szybko zleci bo święta itd. I już zaraz styczeń 🙃 a jeszcze jakby Cię wzięło wcześniej przed terminem to już w ogóle niewiele czasu Ci zostało 🙈 szybko zleci 😉

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi też coraz trudniej wystać... Oj zleci szybko i zanim się obejrzymy będzie luty🥰

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2023, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała.mi a Ty na kiedy masz termin?

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril wrote:
    Mała.mi a Ty na kiedy masz termin?
    Na 24tego ;)

Tiril lubi tę wiadomość

• Werson Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście jeśli poród będzie musiał zakończyć się CC to dam radę 😅

Kurcze Tiril teraz mi nasunęłaś, że może jednak kupię jakieś ubranka w rozmiarze 54, albo poczekam do kolejnego USG i jeśli mała będzie dużo większa to zostanę przy 56 🤔

Ja już w styczniu pakuje walizkę i czekam 😆 śmiałam się że po 37tyg będę myć okna, siedzieć na piłce popijając herbatkę z liści malin 😅

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też planuje się spakować zaraz po nowym roku.
    Werson musimy dać radę 😁, ale może unikniemy CC.

A jak Wasze samopoczucie? Bo u mnie gdyby nie panika(na przemian z radością, że już niedługo będzie dzidzia🥰) i bólem kręgosłupa to jest dobrze😊
    Trochę też mi brakuje tego, że nie mam w bliskim otoczeniu żadnej przyszłej mamy(albo takiej która niedawno urodziła)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 16:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuję ubranek mniejszych niż 56. Przy córce jakoś przeżyłam i teraz też przeżyje jak mały będzie przez kilkanaście dni miał troszkę za duże ubranka. Dzieciaki z tych pierwszych ciuszkow naprawdę bardzo szybko wyrastają. Ja miałam mnóstwo ubranek z rozmiaru 56 (trochę kupiłam, duuuzo dostałam używanych od znajomych) i wiele z nich nawet nie zdążyłam córeczce założyć bo wyrosła, albo były według mnie nie praktyczne. Plusem było to, że nie musiałam co chwila robić prania, bo ubranek pod dostatkiem 🤣 za to tak ulewala, że pieluchy tetrowe szły do prania na potęgę 🙈

A co do samopoczucia, u mnie w miarę ok. Ale bardzo szybko i często się męczę. No i zgaga okrutna 😭

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zgaga męczyła trochę w II trymestrze i mi pomogły migdały 😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się właśnie ratuję migdałami! Na chwilę pomagają też cukierki miętowe i gumy do żucia. Więc w ciągu dnia jakoś jestem w stanie przeżyć. Ale przed spaniem albo w nocy praktycznie codziennie biorę tabletkę na zgagę bo nie mogę usnąć tak pali.

Gorzej, że brzuch mi już bardzo przeszkadza na codzien 🙈🤣 źle mi się siedzi, leży... Na krześle długo nie wysiedze bo mi po chwili niewygodnie. 🤦 Większość czasu spędzam w domu, nawet nie mam ochoty nigdzie chodzić w gości bo ciężko mi wysiedzieć 😆

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przez ból kręgosłupa też czasem ciężko znaleźć odpowiednią pozycję, bo mi niewygodnie... Nie wiem co będzie dalej🙈
    Tiril, a ty na kiedy masz termin?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na 19 luty

Mala.mi, Werson lubią tę wiadomość

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo już przytyłyście?

• Werson Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak od 2tyg czuję się fatalnie… brzuch mnie ogranicza, już długo nie postoję (przykład z dzisiaj, wyprasowałam 6bodziakow i już musiałam usiąść) W nocy latam co 20-30min siku, a o zmianie pozycji nie wspomnę 🙈 Mnie zgaga łapie w nocy, więc ratuję się migdałami. Jak ze 3-4tyg temu nie narzekałam na nic tak teraz nie mogę doczekać sie rozwiana 😅

Ja przytyłam 14kg

Macie już wybrane szpitale czy wciąż się zastanawiacie ?

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05 chłopiec 🩵
    17.10 Termin porodu 🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, szpital mam wybrany od początku ciąży. Mój lekarz też tam dyżuruje.
    Ja w nocy wstaje raz góra dwa razy, ale w ciągu dnia to bym mogła z łazienki nie wychodzić 🙈

Ja 7 kg.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2023, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ostatniej wizycie miałam 8 kg na plusie. Nie mam sprawnej wagi w domu więc na codzien nie kontroluję. W czwartek mam wizytę u lekarza i tak przewiduję, że już ponad 10 kg będzie. W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciążową, bardzo uważałam na to co jem i przytyłam tylko 8 kg. A teraz jem jak leci... więc finalnie przytyję pewnie dużo więcej 🙈

Werson współczuję samopoczucia, u mnie już podobnie. Ciężko postać dłużej, nie mówiąc o spacerach ☹️

‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ