Lutowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi lekarz mówił że łożysko mam tak umiejscowione że szybko poczuje, zdecydowanie fajne uczucie brzuch już też robi się widoczny.
Dużo przytyłyście?Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
Na zimowisku ❄️❄️ 3bb ❄️4BA
02 VI 2023 3bb - 01.24 🧸jest już z nami -
Mi teraz ruszyła waga, długo długo nie było nic, teraz mam plus 4.
Mala.mi lubi tę wiadomość
Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
Mala.mi wrote:A macie jakieś zachcianki ciążowe? 😉
Miałam taki tydzień bodajże 15, że budziłam się i 3 w nocy i marzyłam o jajecznicy, nawet 2 razy zrobiłam.
Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
Cześć dziewczyny chciałabym się was poradzić
w sprawie badań prenatalnych
Zrobitam to badanie plus pappe i mam
wątpliwości więc wyszło Preeklampsja przed
37 tygodniem ciąży 1:163 i Wewnatrzmaciczne
zahamowanie wzrastania płodu przed 37
tygodniem ciąży 1:128 a biatko pappa wyszta
0,298 MoM. A wady genetyczne niskie.
Radzitam się lekarza i powiedział żebym
wykonata test nifty lub harmony ale z tego co
wyczytałam to są testy genetyczne i nie wiem
co robić.
-
Dziewczyny dzisiaj dość pobolewa mnie podbrzusze, ale tlumacze to sobie tym że tam się wszystko rozciąga. Dodatkowo ciągnie mnie prawa noga, ale google dały mi "porade" ze w 2 trymestrze jest to absolutnie normalne zjawisko z uwagi na nerw kulszowy który przez macice dostaje po dupie..
Mój mąż każe skontaktować mi się z lekarzem, ale tak szczerze nie wiem czy jest to konieczne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2023, 20:12
Romantyczna23 wrote:Cześć dziewczyny chciałabym się was poradzić
co robić.
-
Kiki25 wrote:Dziewczyny dzisiaj dość pobolewa mnie podbrzusze, ale tlumacze to sobie tym że tam się wszystko rozciąga. Dodatkowo ciągnie mnie prawa noga, ale google dały mi "porade" ze w 2 trymestrze jest to absolutnie normalne zjawisko z uwagi na nerw kulszowy który przez macice dostaje po dupie..
Mój mąż każe skontaktować mi się z lekarzem, ale tak szczerze nie wiem czy jest to konieczne... -
Romantyczna23 wrote:Cześć dziewczyny chciałabym się was poradzić
co robić.
Zapytaj się jeszcze o opinie swojego lekarza prowadzącego, chyba, ze To Twój lekarz prowadzący robił badania prenatalne 1 trymestru. Nim zdecydujesz się na badanie spróbuj umówić się na wizytę do innego lekarza i porozmawiaj z nim o wynikach
-
Kiki25 wrote:Dziewczyny dzisiaj dość pobolewa mnie podbrzusze, ale tlumacze to sobie tym że tam się wszystko rozciąga. Dodatkowo ciągnie mnie prawa noga, ale google dały mi "porade" ze w 2 trymestrze jest to absolutnie normalne zjawisko z uwagi na nerw kulszowy który przez macice dostaje po dupie..
Mój mąż każe skontaktować mi się z lekarzem, ale tak szczerze nie wiem czy jest to konieczne...
Ja miałam takie bole, i każde konsultowałam z dwoma lekarzami i zawsze mi mówili, ze to macica się rozciąga. Moja doktor poleciła mi Nospe jeśli już bardzo boli, żebym się nie męczyła.
A teraz przy wysiłku twardnieje mi brzuch, wiec kupiłam magnez i biorę 2x1.
-
Ból przeszedł tego dnia co pisałam, więc myślę że to macica się faktycznie rozciagala. Wizytę mam za tydzień wiec zobaczymy co mi dr powie .
Ja staram się nie brać za dużo tabletek, ale wtedy faktycznie wzięłam nospe i jeszcze paracetamol bo dosyć mocno było. Narazie jest spokojCzynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
Mala.mi ja nie pomogę, ale może leż z nogami w gorze? Chyba są jakieś żele chłodzące (gdzieś w jakimś poradniki o tym czytałam)
Jak tam w ogóle dziewczyny?
Ja jestem po drugich połówkowych i nasza mała ma ognisko hiperechogenne w serduszku 😔 Na szczęście tylko jedno. Wszystko inne jest bardzo dobrze. Mała w 22+0 ważyła 501gr.
Wczoraj byłam na kolejnej wizycie kontrolnej i znów skrocila mi się szyjka do 3,3cm i do końca ciąży mam brać luteinę 2x2. Mam się oszczędza, brać magnez i Nospe jeśli bardzo boli.
Ogólnie humor mi się popsuł… za 2tyg mam test krzywej cukrowej i martwię się czy to przetrwam 😔 -
U mnie poza tymi opuchniętymi, bolącymi nogami wszystko dobrze❤️
To smutne, że przychodzisz z niezbyt pozytywnymi informacjami ☹️
U mnie połówkowe w przyszłym tygodniu. Trochę się boję wyników. Jak dotąd było wszystko super, ale nie wiadomo co tam wyjdzie na połówkowych. Krzywa cukrowa dopiero przede mną, jeszcze nie ustalony termin.
Oszczędzaj się i oby wszystko było dobrze❤️Werson lubi tę wiadomość
-
Werson, napewno warto słuchać lekarza i odpoczywać, tym bardziej jak skraca się szyjka. A z serduszkiem powiedział lekarz coś więcej? Np, że zniknie z czasem? Co do krzywej to się nie martw, będzie co ma być i nie ma sensu się nakręcać, bo dzidzia wszystko czuje. Mi stwierdzono w 13 tyg cukrzycę robiac mi krzywa w szpitalu w średnio sprzyjających warunkach, od tamtego czasu mierzę cukry i staram się stosować dietę. Cukry są ok, wg mojego lekarza cukrzycy nie ma
Ja miałam połówkowe w ten czwartek, wszystko jest ok, mała ważyla jak na 19+5 tydzień około 312 gramów.Werson lubi tę wiadomość
-
Lekarz robiący badanie powiedział, ze nie zniknie. Moja doktor prowadząca oraz inne artykuły w internecie mowią, ze zniknie. Pani doktor kazała się nie martwic i nie stresować, bo to tez nie jest zdrowe dla małej. Staram sie słuchać mojej doktor i dużo odpoczywać, ale mój nastrój jest trochę do dupy… czuje sie trochę samotna 😔
A z dobrych wieści, to mam super położna środowiskowa. Za 2tyg zaczynamy spotkania i będziemy omawiać plan porodu.
Ciesze sie ze u Was i waszych maluszków wszystko dobrze 🥰 -
Weron, skoro twoja prowadząca stwierdziła, że zniknie to może nie warto się martwić.
Też już jestem po połówkowych i wszystko jest dobrze. No i będzie córka, czyli mamusia widziała od początku co nosi😁 tylko teraz będzie problem dogadać się co do imienia dla małej 🙈. -
Cześć Dziewczyny!
Witam się z Wami po tak dłuuuuugoej ciszy z mojej strony! 🌸 Niestety moja ciąża daje mi popalić ostro psychicznie 🙈🙈 Już sama nie pamiętam, co i czy Wam tu pisałam, ale tak w ogromnym skrócie:
Nie dość, że ciąża zaczęła się plamieniem i niemal od samego jej początku jestem na Luteinie 3x1 po 100mg (wg mojej lekarki ta podjęzykowa to nic nie daje🙈), to potem w sierpniu (9-10 tc) okazało się z wyników badań na wirusówki, że mam reaktywną różyczkę 😑😑 Oczywiście po zrobieniu awidności na różyczkę i konsultacji z lekarzem od chorób zakaźnych okazało się, że był to wynik fałszywie dodatni! 😖 Tymbardziej, że byłam szczepiona jako nastolatka. Ale oczywiście czas oczekiwania na wyniki i konsultację z lekarzem to stres level hard
Końcem sierpnia przychodzi czas na I badania prenatalne, z których w obrazie usg wszystko z bliźniakami dobrze! WSZYSTKO jest tak jak powinno. Zostaje jeszcze test z krwi na tę cała pappę. Po tygodniu dostaję telefon od lekarki, że z biochemii wyszło mi wysokie ryzyko Trismomii 21 i karze mi robić amniopunkcję…. Zamarłam, bo zostało to przekazane w sposób taki jak by wciskano mi fotowoltaikę przez telefon… Dzieci mogą być chore, ale nie muszą…
No to znowu stres i myślenie przez parę tygodni czy robić tę amnio, czy nie robić… To była moja najtrudniejsza decyzja w życiu chyba… po przeczytaniu wielu wątków na forum o amnio, w końcu zdecydowałam się ją wykonać. Wybrałam sprawdzonego lekarza pod względem doświadczenia oraz z serdecznym podejściem do pacjenta. Na tę chwilę został mi jeszcze tydzień oczekiwania na wynik (ma być do 3ch tyg. od pobrania). Może się uda, że bd pare dni wcześniej - oby.
No i w międzyczasie tego wszystkiego nabawiłam się jeszcze infekcji bakteryjnej w moczu i jakiejś infekcji, która wyszła w cytologii. Wszystko przeleczone już.
A żeby było jeszcze śmieszniej, to od poniedziałku dopadła mnie paskudna jesienna infekcja ze stanem podgorączkowym… Czekam co jeszcze w tej ciąży się wydarzy… No nie może być spokojnie!
Aaa zapomniałabym! W międzyczasie sprzedajemy mieszkanie i zmieniamy na większe lokum i też raczej do porodu się nie wyrobimy 🙈🙈🤣🤣 same rewelacje! Wrrr….
Ponad to po konsultacji z diabetologiem miałam zrobić test obciążenia glukozą wcześniej i tu w końcu jakiś pozytyw! Wynik wyszedł prawidłowy. Mam powtórzyć badanie jeszcze między 24. a 28. tc.
Nom, także nudy nie ma
W poniedziałek byłam już na badaniach połówkowych i tutaj też lekarz mówi, że z obrazu usg wszystko jest dobrze. Maluchy rosną niemal równo łeb w łeb. Wymiary adekwatne do wieku ciąży (tu się martwiłam czy nie będą za małe). Ale zalecono mi wykonanie echa serca u obu maluchów. Hmmm… także znów mam o czym myśleć…
A kto mieszka w moim brzuchu? Bez cienia wątpliwości są to dwa chłopaki!! 👶🏻👶🏻 🤣🤣🤣 A tak mi się marzyła parka 😅😅 No nic - jestem skazana na męskie towarzystwo (mamy już 5-letniego synka) 😅😅
Pozdrawiam Was wszystkie Mamusie!
Do napisania!
Mala.mi lubi tę wiadomość
❤️🧡💛💚💙💜
👶🏻 Synek 11.08.2018
Przegroda macicy 25mm
Torbiel endometrialna na lewym jajniku
Zrosty w bliźnie po cc wewnątrz macicy
Zabieg u prof. Ludwina 15.02.2022
AMH 1,18 - 10.2021
AMH 0,44 - 04.2023
Depresja