X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutowe mamy 2024
Odpowiedz

Lutowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 października 2023, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patti_MG wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Witam się z Wami po tak dłuuuuugoej ciszy z mojej strony! 🌸 Niestety moja ciąża daje mi popalić ostro psychicznie 🙈🙈 Już sama nie pamiętam, co i czy Wam tu pisałam, ale tak w ogromnym skrócie:

Nie dość, że ciąża zaczęła się plamieniem i niemal od samego jej początku jestem na Luteinie 3x1 po 100mg (wg mojej lekarki ta podjęzykowa to nic nie daje🙈), to potem w sierpniu (9-10 tc) okazało się z wyników badań na wirusówki, że mam reaktywną różyczkę 😑😑 Oczywiście po zrobieniu awidności na różyczkę i konsultacji z lekarzem od chorób zakaźnych okazało się, że był to wynik fałszywie dodatni! 😖 Tymbardziej, że byłam szczepiona jako nastolatka. Ale oczywiście czas oczekiwania na wyniki i konsultację z lekarzem to stres level hard :/
    Końcem sierpnia przychodzi czas na I badania prenatalne, z których w obrazie usg wszystko z bliźniakami dobrze! WSZYSTKO jest tak jak powinno. Zostaje jeszcze test z krwi na tę cała pappę. Po tygodniu dostaję telefon od lekarki, że z biochemii wyszło mi wysokie ryzyko Trismomii 21 i karze mi robić amniopunkcję…. Zamarłam, bo zostało to przekazane w sposób taki jak by wciskano mi fotowoltaikę przez telefon… Dzieci mogą być chore, ale nie muszą…

No to znowu stres i myślenie przez parę tygodni czy robić tę amnio, czy nie robić… To była moja najtrudniejsza decyzja w życiu chyba… po przeczytaniu wielu wątków na forum o amnio, w końcu zdecydowałam się ją wykonać. Wybrałam sprawdzonego lekarza pod względem doświadczenia oraz z serdecznym podejściem do pacjenta. Na tę chwilę został mi jeszcze tydzień oczekiwania na wynik (ma być do 3ch tyg. od pobrania). Może się uda, że bd pare dni wcześniej - oby.
    No i w międzyczasie tego wszystkiego nabawiłam się jeszcze infekcji bakteryjnej w moczu i jakiejś infekcji, która wyszła w cytologii. Wszystko przeleczone już.
    A żeby było jeszcze śmieszniej, to od poniedziałku dopadła mnie paskudna jesienna infekcja ze stanem podgorączkowym… Czekam co jeszcze w tej ciąży się wydarzy… No nie może być spokojnie!
    Aaa zapomniałabym! W międzyczasie sprzedajemy mieszkanie i zmieniamy na większe lokum i też raczej do porodu się nie wyrobimy 🙈🙈🤣🤣 same rewelacje! Wrrr….

Ponad to po konsultacji z diabetologiem miałam zrobić test obciążenia glukozą wcześniej i tu w końcu jakiś pozytyw! Wynik wyszedł prawidłowy. Mam powtórzyć badanie jeszcze między 24. a 28. tc.

Nom, także nudy nie ma ;)
    W poniedziałek byłam już na badaniach połówkowych i tutaj też lekarz mówi, że z obrazu usg wszystko jest dobrze. Maluchy rosną niemal równo łeb w łeb. Wymiary adekwatne do wieku ciąży (tu się martwiłam czy nie będą za małe). Ale zalecono mi wykonanie echa serca u obu maluchów. Hmmm… także znów mam o czym myśleć…

A kto mieszka w moim brzuchu? Bez cienia wątpliwości są to dwa chłopaki!! 👶🏻👶🏻 🤣🤣🤣 A tak mi się marzyła parka 😅😅 No nic - jestem skazana na męskie towarzystwo (mamy już 5-letniego synka) 😅😅

Pozdrawiam Was wszystkie Mamusie!
    Do napisania!
    Witaj☺️
    No to masz wiele stresujących przeżyć w tej ciąży... I jaki wynik amnio?
    Z bliźniakami podwójna radość, ale chyba też podwójny strach? Masz ustalony wcześniejszy termin porodu przy bliźniaczej ciąży?
    No wiesz, jak męskie towarzystwo, to powinni Cię rozpieszczać😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2023, 14:50

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 12 października 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jak wybrałam już z 3 msc temu położną środowiskową to powinnam się z nią skontaktować? 😅
    W mojej miejscowości nie ma porodówki, będę rodziła 40 km dalej- moja położna tam nie pracuje, kto ją poinformuje że urodziłam?

U mnie straszny baby brain co chwilę czegoś zapominam ale ogólnie czuje się super. Mały kopie i wywija. Połówkowe wyszły Ok, na 20+6 wazyl 390 g. Twarzy nie pokazał 🙈
    Po połówkowych kupiliśmy wózek także mamy pierwszy zakup! A jak wasza wyprawka?

Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
    Na zimowisku ❄️❄️ 3bb ❄️4BA

02 VI 2023 3bb - 01.24 🧸jest już z nami
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 13 października 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyprawka czeka w sklepach 😂 troszkę ciuszków będziemy mieli od kuzynki. Ale ona rodziła w zeszłe lato, więc wszystko zimowe trzeba będzie kupić. Może się w końcu zbiorę w listopadzie, żeby zacząć gromadzić 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 15:13

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo! Co tu taka cisza?

• Werson Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahh u mnie troszkę się działo 🙈 nie z dzidziusiem, a prywatnie. Trochę hormony daja mi popalić i cóż… mąż nie ma ze mna lekko 😅
    Już dwa spotkania ze szkoły rodzenia za nami i mój mąż zaczął się zastanawiać czy jednak nie zostać ze mna na cały poród… ale położna do porodu już mamy.

Z wyprawki wciąż nic nie mam… jakoś ciężko się do tego zabrać… 😥

A jak u Was ?

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    12.06. Prenatalne II trymestru
    23.06. Kolejna wizyta
    17.10. Termin porodu z OM
    22.10. Termin porodu z USG🤱🏻

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2023, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak? Jesteś zadowolona ze szkoły rodzenia?
    Trochę już wyprawki mamy zgromadzone, ale dużo jeszcze trzeba kupić...

• Werson Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie tak, położne super!

Ja wzięłam sie za zrobienie listy, wiec jest postęp 😆
    W ten weekend składamy łóżeczko, materac ma przyjść dzisiaj. A w weekend pewnie ruszymy na pierwsze zakupy. Myśle ze przed samymi świetami zacznę wszystko prac, a pakowanie zacznę w 36tc czyli zaraz po sylwestrze.

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    23.06. Kolejna wizyta

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chyba muszę zrobić listę, żeby nie zwariować przy zakupach.

• Werson Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam! Mi ona pomogła, podzieliłam sobie na kategorie : Ubrania, akcesoria itp Przeglądam już niektóre strony i patrzę gdzie co taniej
    Z mojej listy mam dopiero materac i laktator, bo dziewczyna na FBgrupie wrzuciła link gdzie zrobili mega dużą promke i skorzystałam.
    Planuje do połowy grudnia wszystko kupić.

A jak się ogólnie czujecie?
    Ja się już boję wchodzić na wagę 🙈😆

Mala.mi lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    23.06. Kolejna wizyta

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga niewiele do przodu 😉 a samopoczucie zależy od dnia. Chociaż coraz częściej bolą mnie plecy i dopada zmęczenie...

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Mi się wydaje że mam już mnóstwo rzeczy, pozostało kupienie odzieży wierzchniej, kocyków, ręczników, akcesoria kąpielowe itd jednak dużo pozostało 🙈
    Mebelki wczoraj złożyliśmy, zaczęłam się zastanawiać czy jak nie będzie za szybko jak teraz już wypiorę ubrania? Co myslicie?

Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki25 wrote:
    Hej dziewczyny!
    Mi się wydaje że mam już mnóstwo rzeczy, pozostało kupienie odzieży wierzchniej, kocyków, ręczników, akcesoria kąpielowe itd jednak dużo pozostało 🙈
    Mebelki wczoraj złożyliśmy, zaczęłam się zastanawiać czy jak nie będzie za szybko jak teraz już wypiorę ubrania? Co myslicie?
    Ja już się wzięłam za pranie ubranek😁 mi też jeszcze wiele brakuję, ale może do lutego się wyrobię 😁
    A jak Wasze samopoczucie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2023, 09:16

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje samopoczucie różnie, krzywa cukrowa wyszla mi na granicy, niby nie mam cukrzycy ale lekarz i tak zalecał wdrożyć dietę z niskim ig oraz w 32 tc powtórzyć wynik... jak pomyślę o tym to aż mnie strzela, bo ostatnio była straszna kolejka w labo i mimo pierwszeństwa ciężarnych (w laboratorium chyba z 3 tabliczki wiszą) nikt nie chciał mnie przepuścić, a jak wchodziłam powtarzać badanie to jakiś starszy babsztyl oczywiście musiał to skomentować.. pewnie bym się nie przejęła ale hormony ciążowe jednak dużo robią i do tej pory mnie strzela jak sobie o tym pomyślę.
    Brzuszek ciążowy już mocno daje się we znaki, jest mi zwyczajnie ciężko a co będzie później 🙈.
    Maly fika, ale jak mąż przykłada rękę to zastyga 😅. A w czym pierzesz ubranka?

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2023, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak ja u mnie, bardzo się wierci, a jak mój chce dotkanąć to przestaje 😂 Płyn do prania lovela. Jeszcze muszę je poprasować...

• Werson Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w Lovela planuje prać. Zobaczę teraz czy są jakieś promocje w Rossmanie lub allegro.

Mi przez brzuszek najgorzej idzie ubieranie butów… już nie wiem jak je wkładać, a próbowałam różnych sposobów 😆

Mala.mi lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    23.06. Kolejna wizyta

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja jeszcze buty bez problemu zakładam☺️

• Werson Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdro! A jak u was ze snem? Miewacie może bezsenne noce? Ja mam za sobą już kilka takich… potem odsypiam w dzień i jestem taka rozbita… męczy mnie to 😞

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    23.06. Kolejna wizyta

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się kładę to jest kiepsko, bo się nie mogę ułożyć, bo bolą mnie plecy i ciężko się przekręcić. Ale jak już się ułożę to zasypiam i śpię do rana. W dzień raczej nie muszę robić drzemek, chyba że już naprawdę bardzo źle się czuję. A miałam tak w ciągu kilku tygodni może dwa trzy razy.

• Werson Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bezsenność może brać się też z tego, że coraz więcej myślę o porodzie… czy poradzę sobie z małą, czy będę umiała się nią zająć… 😞 To chyba taki typowy strach pierworódki

🧑🏻‍🦰33 👱🏻‍♂️43
    09.02.2024 Bianka 👧🏼
    10.02 ⏸️ pierwszy test
    26.05. 324g chłopiec 🩵
    23.06. Kolejna wizyta

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, ja też bardzo dużo myślę o porodzie. Bardzo się boje!😱

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ