X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Glukoza ... omg !!!:(
    Najgorsze co moze dla Mnie byc . Jak Ja sie slabo czulam po tym , ja mi sie wymiotowac chcialo . Ciagle glowe mialam w dole bo inaczej belt by poszedl , jak wyzej spojrzalam odrazu zakret .
    Pamietam Mama musiala po Mnie przyjsc z kanapka do przychodni hahahaha

A ja nie do końca rozumiem tego, że dla wielu kobiet to badanie z glukozą jest takie obrzydliwe 😊☺ woda z cukrem - nic tragicznego. Przecież to nie cały kubeczek do wypicia a nie litr 😅☺😉

Fruzia85 lubi tę wiadomość

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Shas91 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypić glukozę to pół biedy, ale w żołądku utrzymać... masakra :) przy pierwszej ciąży, jak byłam na glukozie, była też inna dziewczyna w ciąży i 3 podejścia miała, bo za każdym razem wymiotowała od razu po wypiciu.

f2w3vfxmy8valaii.png

Adaś 💙 22.04.18, 38tc, 52cm, 3140g, 14 miesięcy kp 🤗
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a kiedy robi się to obciążenie glukozą?

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Dziewczyny, a kiedy robi się to obciążenie glukozą?
    Normalnie Między 24 a 28tyg ciąży. Chyba że masz wynik na czczo między 92 a 120 lub jakieś wskazania to kierują wcześniej.

zuzi_c lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z jednej strony dziekuje Bogu ze aktualnie mieszkam w uk bo tu mi nie zrobia tego badania :D nie ma potrzeby wedlug nich .

No dla mnie mega okropne jest to badanie i nie umiem przetrawic smaku cukru a raczej ulepku. Ja od 10 lat nie uzywam.cukru do niczego ani zadnych slodzikow , zamiennikow . Nie jem slodkich serkow nic kompletnie co ma cukier na codzien wiec Ja myslalam ze ta glukoza mnie zabije a po jiej zasnelam na kilka dobrych godzin a wstalam jakbym chora byla od tej dawki cukru . Pozatum wlasnie ... ciezko to utrzymac to w zoladku bo jeszcze z zatkanym nosem sie wypije ale pozniej wypuscic powietrze i zatrzymac to w sobie to wyczyn.

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myśle, że warto się nie nakręcać. Bo w pierwszej ciąży naczytałam się na forum jakie to okropne, a było całkiem nieźle, choć pierwszy raz robiłam pod koniec pierwszego trymestru, gdzie faktycznie cukier nasilał mdłości i wymioty. Drugi raz było już całkiem spoko, bardziej martwiłam się, czy pielęgniarka w miarę bezbolesnie mi się wkluje, bo mimo moich cudownie widocznych żył, niektórym pielęgniarkom słabo to wychodzi 😊 Ale jak ktoś je na codzień niewiele cukru to faktycznie może zmulic.

zuzi_c, . Raga ., annkaa lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadnego bólu w ciąży nie należy bagatelizować, kierować się tym czy ktoś mnie wysmieje na IP, to nie poważne. Na IP tak samo jak na każdej innej wizycie otwarcie i rzeczowo domagamy się stosownego podejścia do stanu swojego zdrowia, co Was obchodzi czyjeś zdanie czy fochy. Ból z lewej strony podbrzusza może mieć różne przyczyny wśród nich skręt jajowodu który niestety występuje w ciąży jest poważnym zagrożeniem, może dotyczyć stanu zapalnego układu moczowego jeśli chodzi o lewą nerke, lub to kwestia
    ukladu pokarmowego, zapalenia jelit, zaparc, silnego zagazowania ostatniego odcinka jelita.

Darrika lubi tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    Ja po wizycie u mojej ukochanej gin ;)
    Dzieciątko ma 2,43 cm i serduszko bije 170 ;)
    Porobila zdjec pełno itd ;)

Darrika, Dafka, Edith, Scintilla, Camilla13, Bożenka, . Raga ., Mama_po_przejściach, ppieguskaa, annkaa, Wachciowa, zuzi_c, Shas91 lubią tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Żadnego bólu w ciąży nie należy bagatelizować, kierować się tym czy ktoś mnie wysmieje na IP, to nie poważne. Na IP tak samo jak na każdej innej wizycie otwarcie i rzeczowo domagamy się stosownego podejścia do stanu swojego zdrowia, co Was obchodzi czyjeś zdanie czy fochy. Ból z lewej strony podbrzusza może mieć różne przyczyny wśród nich skręt jajowodu który niestety występuje w ciąży jest poważnym zagrożeniem, może dotyczyć stanu zapalnego układu moczowego jeśli chodzi o lewą nerke, lub to kwestia
    ukladu pokarmowego, zapalenia jelit, zaparc, silnego zagazowania ostatniego odcinka jelita.

Z jednej strony też racja, ale z drugiej nie chce od razu lecieć na izbę, jak wiem, że mi się zasnęło w dziwnym ułożeniu i dolegliwości się pojawiły po obudzeniu się z tej pozycji :) Generalnie już teraz jest znacznie lepiej, ale jeżeli jutro nadal będzie mi dokuczać ból to na pewno pojadę.

Camilla13 lubi tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • Fruzia85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:

Nie do końca się z tym zgodzę. Izba przyjęć to miejsce do którego zgłaszamy się w sytuacjach nagłych. Bieganie ze wszystkim sprawia że są tam patologiczne kolejki i Pacjenci naprawdę potrzebujący oczekują godzinami. Wiele przypadłości można z powodzeniem rozwiązać u lekarza prowadzącego.

Dariah, ZakręconaOna, Mama_po_przejściach lubią tę wiadomość

ex2bdf9hbfpg3rt5.png

3i49k6nlyja0did5.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki - narazie cukry wzorowe - cukrzyco don't come back 🤸‍♀️🙂

Odliczanie do pn wizyty rozpoczetę ⏳ we wtorek urodziny - nie chce innego prezentu niż usłyszeć, że serduszko dalej bije.
    Mam nadzieję, że uda Wam się odpocząć w weekend - dużo ☀

. Raga ., ppieguskaa, Dafka, Edith, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Edith Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po wizycie. Maluch mierzy 5,5 cm 😊 Lekarz wstępnie zmierzył też kość nosową i przezierność karkową, wyglada to dobrze, tak więc na wtorkowe prenatalne pojadę z większym spokojem. Z dnia na dzień, choć bardzo pomalutku, mam coraz mniejsze mdłości i coraz mniej wymiotów. Więc do przodu 😊

Darrika, Monash, ppieguskaa, . Raga ., Scintilla, Dariah, Dafka, Fruzia85, Camilla13, Shas91, Bożenka, annkaa, zuzi_c, Mama_po_przejściach, Wachciowa lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia85 wrote:
    Nie do końca się z tym zgodzę. Izba przyjęć to miejsce do którego zgłaszamy się w sytuacjach nagłych. Bieganie ze wszystkim sprawia że są tam patologiczne kolejki i Pacjenci naprawdę potrzebujący oczekują godzinami. Wiele przypadłości można z powodzeniem rozwiązać u lekarza prowadzącego.
    Zgadzam die z Tobą całkowicie - jest wg mnie wielka różnica między nagłymi przypadkami które powinny pędzie na IP lub wzywać pogotowie a przypadkami które mogą iscndo lekarza prowadzącego lub nawet jakiekogolwiek innego ginekologa dostępnego w mieście w danym dniu.

Fruzia85 lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith
    Super nowiny !!!

Ja dziś odpoczywam trochę i pakuje nad powoli na wakacje - jedziemy w pn
    Dziś wraca córka z wakacji z dziadkami wiec muszę wyprać jej ubranka itd
    Jutro mamy chrzciny (mój D jest chrzestnym)
    A w poniedzialek wakacje ;)
    Mdłości nie mam ale znów się nacięłam na własna głupotę i wypiłam rano kawę i się złe czuje !!! Grrr
    Stara a głupia !!

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzisiaj juz wszystko w normie, nic nie boli :) Czyli nic poważnego nie dolegało, co nie zmienia faktu, że jestem dzisiaj jak zombie, nie mam siły na nic :p

Dariah, Bożenka, zuzi_c lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • annkaa Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    A ja po wizycie. Maluch mierzy 5,5 cm 😊 Lekarz wstępnie zmierzył też kość nosową i przezierność karkową, wyglada to dobrze, tak więc na wtorkowe prenatalne pojadę z większym spokojem. Z dnia na dzień, choć bardzo pomalutku, mam coraz mniejsze mdłości i coraz mniej wymiotów. Więc do przodu 😊
    A mój w piątek znowu chyba się słabo przyłożył, albo obecność męża go rozkojarzyła, bo mu wyszło raptem 42.8 mm, a początkowo, nim zaznaczył, to nawet koło 5 cm mu wychodziło, jak się dopatrzylam
    Ale najważniejsze, że serducho bije. Mąż w szoku, że jak to tak szybko?? ;-)
    Jutro prenatalne, to się okaże, może maluch się nam lepiej pokaże...
    Wczoraj się tak źle czułam pod wieczór
    Głowa i brzuch, albo jedno z drugim na przemian... Cud, że usnelam.

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia85 wrote:
    Polubiłam przez przypadek, mimo że się z tym nie zgadzam. Przecież na IP tez robiona jest selekcja, tych którzy wymagają pomocy i takich którzy mogą poczekać do normalnej wizyty zwłaszcza (czas oczekiwania skutecznie eliminuje hipochondryków) , że IP nie jest dobrym miejscem do zwiedzania w ciąży, bo można się tam masa niefajnych rzeczy zarazić... Dużo bardziej rozwala mnie wykonywanie tych samych badań, byle tyko naciągnąć fundusz na kasę...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak jest u Was, ale w moim mieście są dwa szpitale ginekologiczno położnicze o najwyższej referencyjnosci i mają oddzielne IP na których są tylko ciężarne bądź kobiety które zgłaszają się z innymi dolegliwościami. Nikt tam nie spotka osoby po upojnej nocy, z silnym zatruciem, złamanimi czy innymi przypadlosciami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2019, 14:31

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2019, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzisiaj dopadł jakiś ból podbrzusza 😕 czuję taki ucisk w dole brzucha. Jestem nad morzem i trochę się martwię. Mam nadzieję, że mi to przejdzie i że to tylko jakieś rozciąganie.

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio w tym samym miejscu były wymiotujące dzieci, ja w ciąży i z 50 innych osób, a tego dnia zwiedziłam 3 wrocławskie szpitale, odsyłana z miejsca na miejsce, by musieć wrócić tam następnego dnia, gdy okazało się że antybiotyk, który miałam wziąć jest nie do kupienia... A żeby nie było, że tylko w pl jest tak żle, to wcześniej receptę wypisywał mi lekarz zaocznie, bo byłam nadprogramowym pacjentem (monural jeszcze nigdy na mnie nie zadziałał, więc gdybym mogła, to od razu poprosiłabym o coś innego, ale nie miałam takiej okazji...) Także z niecierpliwością oczekuję na dalsze ciążowe przygody (na razie nie musiałam jeszcze korzystać i oby tak zostało...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ