X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki, kierowałam się zdrowym rozsądkiem i kupiłam: 4 pajace (więcej ich używać nie będziemy bo zapinanie tego zwłaszcza nocą w polmroku to masakra), 4x body z krótkim rękawem, 4x body z długim rękawem, 4x spodenki ze stopkami, dwie bluzy budowę pary dresikow na wyjścia z domu, dwie czapeczki, dwa komplety pościeli, poduszkę klin i dwa kocyki bambusowe, 6 pieluch muslinowych i 6 flanelowych. Takie rzeczy jak spiworek do spania, kaftaniki, rożek, niedrapki które dostaliśmy były bezużyteczne. Wanienke kupiliśmy zwykłą tą większą żeby za 3 miesiące nie zmieniać, a do niej leżaczek składający się z metalowego stelaża i kawałka miękkiego materiału który łatwo zdjąć do suszenia. Dwa ręczniki kąpielowe. Wózek używany 3w1 Adamex z Maxi Cosi, w pokoju syna zainwestowalismy 6 tyś zł, ale to co wybraliśmy posłuży do wieku szkolnego. Nie kupowałam żadnych koszul do karmienia wystarczyły koszulki na ramiączkach, strojów do porodu(najlepsza jest jednorazowa koszula szpitalna). Ubranka kupiłam w C&A i H&M plus Lidl. Bardzo dobra cena. Pozostałe rzeczy przez net. Serio nie ma różnicy w ręczniku za 30 zł a 90 zł. Nie dajcie się zwariować, modny wzorek to za mało żeby przepłacać. A producenci prześcigają się w tym kto większą ilość rodziców naciąganie. Wydatki rosną wraz z dzieckiem, dobrze pomyśleć o tym już teraz i planować każdy wydatek.

Dafka, ZakręconaOna, Dariah, zuzi_c, Shas91 lubią tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camillla
    Całkiem się z Tobą zgadzam ! Nie można dać się zwariować !
    Z córka na prawdę mało wydaliśmy : wózek dostaliśmy, nosidełko, łóżeczko, przewijak, wanienkę, duuuuuuzo ubrań...
    Owszem kupiłam jeszcze trochę ale to taka bardziej przyjemność była, kupiliśmy bujaczek (używany bo ten co sobie upatrylam była bardzo drogi wiec szkoda mi było tyle kasy), itd
    Teraz wszytsko musimy kupić ale na pewno będę starać się uważać z cenami, szukać okazji, co się da to używane, itd
    Trzeba zachować głowę na karku i nie oszaleć ;)

Camilla13 lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w koncu Was nadrobiłam.
    Ja miałam tylko usg, testu pappa z krwi nie robiłam.

Co do wyprawki, to tak jak piszecie, zimna krew i na spokojnie :p My planujemy wózek używany kupić, łóżeczko też, tylko materac nowy, przewijak pewnie też nowy, bo to nie duży wydatek. Co się da to fakt używane, po co wydawać kupę kasy na rzeczy, które dziecko będzie miało bardzo krótko

Dariah, Camilla13, Dafka, . Raga . lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Dziewczyny byłam na wizycie u swojego lekarza no i w sumie potwierdził, że jest ok. Nosek jest, NT takie jak było czyli 0,9. Uwidziałam w końcu paluszki w rączkach. No niestety groszek nie był dzisiaj chętny do pomiarów i pozowania. Prawdopodobnie zdecydujemy się na Nifty albo podobny test żeby mieć jednak pewność. Dzisiaj w PNŚ był program o prenatalnych. Kobieta urodziła 3 dziecko i tez wszystko było w pomiarach idealne a tu okazało się przy porodzie że ZD i ciężka wada serca, którą można było leczyć gdyby było zrobione badanie genet typu Nifty czy Panorama.

Ale w nifty wychodza zespoły a nie wada serca ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mega dużo rzeczy po córce, dużo nowych... niektóre nie nadają się dla chłopczyka wiec mam dużo do kupienia. Nie mam pojęcia co zrobimy z wózkiem bo córka dalej jeździ i go uwielbiam, mam do niego gondole prawie nowa ale do czego ja wstawię jak córka korzysta z siedziska...

• zuzi_c Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, nadrobiłam Was w końcu :)

Zgadzam się w 100% z tą wyprawką. Ja dzisiaj pierwszy dzień po urlopie i wracam do rzeczywistości, ciężko no ale trzeba! Jeszcze 10 dni i USG zobaczymy co to będzie.

My w ogóle planujemy zrobić pokój dla dzieciątka bo mamy taki gabinet z biurkiem ale koniec końców stwierdziliśmy, że lepiej aby mniejsze biurko było w salonie bo tak to siedzimy osobno całymi dniami, kiedy jedno np pracuje :) A jak tam Wasze brzuszki? Już widzę 14 tygodni to już coś tam chyba widać? :)

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Ja mam mega dużo rzeczy po córce, dużo nowych... niektóre nie nadają się dla chłopczyka wiec mam dużo do kupienia. Nie mam pojęcia co zrobimy z wózkiem bo córka dalej jeździ i go uwielbiam, mam do niego gondole prawie nowa ale do czego ja wstawię jak córka korzysta z siedziska...
    A ile córeczka ma? Może do tej pory zrezygnuje. My wiosna kupiliśmy jeszcze spacerówke, taką żeby bez problemu zamieściła się do auta. A ta z zestawu stoi w garażu, synek czasem raczy w niej posiedzieć jak muszę coś zrobić na podwórku i nie mogę go co chwilę łapać albo gonić. Nasz to w ogóle na wózek reaguje jak na największe zło, od samego początku, z 11 miesięcy tylko 2 mogliśmy praktycznie codziennie wyjść na spacer. Teraz tylko na podwórku albo ma placu zabaw do którego jest 6 min drogi ale utrzymać go na ten czas w wózku to masakra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 21:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    A ile córeczka ma? Może do tej pory zrezygnuje. My wiosna kupiliśmy jeszcze spacerówke, taką żeby bez problemu zamieściła się do auta. A ta z zestawu stoi w garażu, synek czasem raczy w niej posiedzieć jak muszę coś zrobić na podwórku i nie mogę go co chwilę łapać albo gonić. Nasz to w ogóle na wózek reaguje jak na największe zło, od samego początku, z 11 miesięcy tylko 2 mogliśmy praktycznie codziennie wyjść na spacer. Teraz tylko na podwórku albo ma placu zabaw do którego jest 6 min drogi ale utrzymać go na ten czas w wózku to masakra.

Wczoraj skończyła dwa lata, daje jej rok żeby zaczęła chodzić bo już wolałabym mieć jeden wózek... ona właśnie uwielbia. Siedzi i ogląda, jeszcze myśle nad tulą bo tez lubi

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    Wczoraj skończyła dwa lata, daje jej rok żeby zaczęła chodzić bo już wolałabym mieć jeden wózek... ona właśnie uwielbia. Siedzi i ogląda, jeszcze myśle nad tulą bo tez lubi
    Wszystkiego najlepszego 😘 Ja już się boję co będzie wiosną 😋 jak synek nie zmieni swoich upodobań to z domu dalej niż do ogrodu wyjdę tylko w asyście męża.

ss25 lubi tę wiadomość

• Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, my po badaniach wszystko dobrze 6.5 cm bobaska😁😁😁

9346a6008c62.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 22:21

Dafka, Bożenka, ZakręconaOna, Shas91, Camilla13, gusiaa, annkaa, ppieguskaa, Dariah, Edith, zulka, ss25, Wachciowa lubią tę wiadomość

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a dostawka do wozka ? Co myslicie ? Nigdy nie uzywalam ale wiem ze sporo osob korzysta z tego .

Zuzi no Ja powiem Ci , ze nie dosc ze utylam to brzuch mam ale to wyglada jakbym przytyla.z.20 kg a nie w ciazy byla . Takze nooo

zuzi_c lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku jakiś ten brzuch wielki mialam. Dosyć dużo przytyłam i do tego wzdęcia i zaparcia i jest piękny brzuszek 😂 w drugiej połowie dnia brzuszek już nigdzie się nie ukryje 🤗

ZakręconaOna, Edith lubią tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Ja od początku jakiś ten brzuch wielki mialam. Dosyć dużo przytyłam i do tego wzdęcia i zaparcia i jest piękny brzuszek 😂 w drugiej połowie dnia brzuszek już nigdzie się nie ukryje 🤗
    Nooooo ! Identyko u mnie hahaha

Bożenka lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Co do wyprawki, kierowałam się zdrowym rozsądkiem i kupiłam: 4 pajace (więcej ich używać nie będziemy bo zapinanie tego zwłaszcza nocą w polmroku to masakra), 4x body z krótkim rękawem, 4x body z długim rękawem, 4x spodenki ze stopkami, dwie bluzy budowę pary dresikow na wyjścia z domu, dwie czapeczki, dwa komplety pościeli, poduszkę klin i dwa kocyki bambusowe, 6 pieluch muslinowych i 6 flanelowych. Takie rzeczy jak spiworek do spania, kaftaniki, rożek, niedrapki które dostaliśmy były bezużyteczne. Wanienke kupiliśmy zwykłą tą większą żeby za 3 miesiące nie zmieniać, a do niej leżaczek składający się z metalowego stelaża i kawałka miękkiego materiału który łatwo zdjąć do suszenia. Dwa ręczniki kąpielowe. Wózek używany 3w1 Adamex z Maxi Cosi, w pokoju syna zainwestowalismy 6 tyś zł, ale to co wybraliśmy posłuży do wieku szkolnego. Nie kupowałam żadnych koszul do karmienia wystarczyły koszulki na ramiączkach, strojów do porodu(najlepsza jest jednorazowa koszula szpitalna). Ubranka kupiłam w C&A i H&M plus Lidl. Bardzo dobra cena. Pozostałe rzeczy przez net. Serio nie ma różnicy w ręczniku za 30 zł a 90 zł. Nie dajcie się zwariować, modny wzorek to za mało żeby przepłacać. A producenci prześcigają się w tym kto większą ilość rodziców naciąganie. Wydatki rosną wraz z dzieckiem, dobrze pomyśleć o tym już teraz i planować każdy wydatek.
    Ha ha... jak sobie przypomnę ile ciuchów miałam po pierwszym dziecku, a ma koniec używałam i tak tych co były na wierzchu :) teraz planuje mieć po 7 (body z długim, spodnie, pajace, śliniaczki przy ekstremalnie ulewających/wymiotujących, skarpetki, śpiworek. Zamiast wanienki wiadro kąpielowe. Wózki mam 3 (pojedynczy, podwójny i malutką spacerówkę także też wystarczy, choć zastanawiam się czy jeszcze nie pomyśleć o przyczepce rowerowej (mam kawał drogi z naszego przyszłego przedszkola na zadupiu ;) lub rowerze 4 os. gdzie spokojnie zmieszczą się graty dzieci i one same. Jeśli chodzi o rzeczy do porodu to potrzebuję topy, legginsy, majtki siatkowe (te oddychające), 2 staniki do karmienia, skarpetki. Do tego wiadomo kosmetyki itp.
    A zapomniałam jeszcze o prześcieradle i podkładzie nieprzemakającym, dostawce z materacem, przewijaku itp ale to tez mam

ZakręconaOna, Camilla13 lubią tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja fanką dostawki nie jestem.Wolę podwójny wózek. Choć teraz mam dylemat jak ogarnąć 3 (na początek pewnie chusta, a co dalej to się okaże... U mnie wózek potrzebny na długie trasy (drzemka,przedszkole 6km w jedna str., choroby dzieci itp) No i podwójny lepiej się prowadzi niż pojedynczy + dostawka (a jak dochodzą graty typu rowerek, to już w ogóle robi się ciekawie ;)

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejsciach rozumiem , co do wyprawki apropo wiadra kapielowego ... uzywalas wczesniej ? Moja znajoma mega chwali i ostatnio nad tym sie zastanawialam jak w tym wykapac dziecko :P chodzi mi oczywiscie o noworodka i niemowlaczka takiego malego .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 08:25

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No do u mnie tez na razie wzdęty :) Ja po urlopie o dziwo schudłam 2kg ale to przez jazdę na rowerze

Dariah lubi tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

WOZKI

Mama po przejsciach
    no wlasnie mialam sie zapytac jak z wozkeim u Was bedzie ? :)

SS25
    nasza 3 latka uwielbia swoj wozek, mamy super spacerowke, ktora na pewno zatrzymamy dla Dzidzi (bedzie meic wozek 3w1 a potem przesiadzie sie na ta jej spacerowke) a Corka dostanie nowa - Citi MIni ZIP
    Nasza jest bardzo wozkowa, bardzo lubi siedziec w wozku, i na lduzsze spacery bierzemy ze soba obowiazkowo
    Tak wiec chcemy zianwestowac w ZIPa i bedzie potem dla Dzidzi do konca wozkowania :)

BRZUCH
    u mnie widac oj widac :)
    z corka miala taki brzuch w 5 miesiacu? a teraz zaczelam 4 hehehe
    tak wiec zdecydowanie wczesniej :)

edit.
    u mnie narazie 2 kg na plusie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 09:13

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Mama po przejsciach rozumiem , co do wyprawki apropo wiadra kapielowego ... uzywalas wczesniej ? Moja znajoma mega chwali i ostatnio nad tym sie zastanawialam jak w tym wykapac dziecko :P chodzi mi oczywiscie o noworodka i niemowlaczka takiego malego .
    Tak. Miałam od początku i byłam zadowolona. Lekkie (mało wody trzeba wlewać), woda stygnie dużo dłużej (spokojnie 40 min bez dolewania wody, bardzo pomaga przy bólu brzucha (szybciej mijają wzdęcia, pozycja czasem ułatwia wypróżnienia itp). Dla mnie przy kąpieli w obojętnie czym trzeba się przełamać, a później nabrać wprawy. Młodsza wiadra używała długo, starsza max 7 m-cy bo była za duża (ale ona była dużym dzieckiem, notorycznie wypadającym z siatki centylowej)

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewcia
    zapomnmialam!!
    gratulacje!!! slicznosci!! :)
    wiadomo co bedziw? :D

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ