Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że kosztują i mam jakiś zaplanowany budżet na wyprawkę. Ja wiem, że nie uda mi się kupić wszystkiego z najwyższej półki. Niestety jestem ttlko średnią krajową 😂

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka
    ceny sa straszne to prawda
    ale myślę ze nawet przy nie średniej krajowej, ale z głową na karku każdy stwierdzi ze to jakieś szaleństwo
    nie wiem, ja jak widzę kombinezon zimowy dla dziecka co leży w wózku )wiec nie zniszczy go biegając i rzucając sie na ziemie) ze 200-250 zl to przepraszam ale nie...wole kupić używany za 50 zl...dla samej zasady ze nie, bo to chore :)
    ale to moje podejście ;)

ZakręconaOna, nick nieaktualny, . Raga . lubią tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah dokładnie też tak myślę. Również uważam, że niektóre ceny są aż śmiesznie wysokie. Dlatego postaram się podejść do tematu zakupów z chłodną głową

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Dafka Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, co do wyprawki to my musimy kupić wszystko od podstaw. To nasze pierwsze dziecko a nie bardzo mamy od kogo cokolwiek dostać. Chcemy rozłożyć i co miesiąc kupić coś bo wiadomo koszta. Tak naprawdę czekam na płeć... mam nadzieję ze 24.08 na wizycie wszystko się już wyklaruje 😊
    W tym miesiącu kupiliśmy łóżeczko bo trafiła mam się okazja.. dokupilam przewijak. Z ubrankami poczekam do usg. Też nie wszystko chcemy nowe bo tak samo uważam że niektórych rzeczy nie ma sensu.
    Pozdrowionka😊

16ud3e3kk2d2d97e.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to nic zlego , ze ktos " jest " srednia krajowa :) z glowa na karku tak jak Dariah napisala mozna wszystko ;)
    A lumpeksy uwazam za jak najbardziej fajny pomysl , sama nie jedna rzecz mam z lumpa i moj syn tez mial . Jezeli ladne , stan super to czemu nie ?
    Ja tez uwazam ze ceny sa wygorowane na maksa , a szczegolnie za rzeczy dla dzieci :/
    Ja przy synu zrobilam wyprawke jak na trojaczki ;p na jeden raz i praktycznie sami . Na wyprawke poszlo prawie 10 kola a polowy nie uzyl ... teraz juz wiem ze to glupota ale przy pierwszym dziecku tak wyczekiwanym szalalam jak durna ;p
    Tym razem bede rozwazniejsza hehe

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Jeżeli chodzi o wyprawkę to kupiłam tylko jakieś skarpetki jedne dziewczęce, a drugie chłopięce. Tak symbolicznie. Dopóki nie będę znała płci tak na "100%" to się wstrzymam z wyprawką.
    Jako, że jest to pierwsze dziecko w mojej i mojego narzeczonego rodzinie to niestety nie odziedziczę żadnych ubranek itd. Jedynie może coś dostaniemy od jednych znajomych. Więc szykuje się szał zakupów 😀😀 oczywiście popatrzę na niektóre rzeczy w lumpeksach,bo np kombinezon zimowy to raczej drogi wydatek, a nie wiadomo czy się przyda 🤷 myślę, że jeżeli chodzi o grubsze sprawy typu wózek, łóżeczko to zaczniemy to kompletować jakoś w listopadzie. 😊
    Jeśli będziesz na spacery jeździć wózkiem/fotelikiem itp, to polecam śpiworek. Łatwiej się zakłada i starcza na dłużej. Trochę jest gorzej jest gdy wózek zostaje w aucie lub jakiejś komórce, bo wtedy trzeba wkładać dziecko do zimnego. Przewiduję że dziecko pojawi się w styczniu/grudniu, wiec bez zimowych śpiworków itp się nie obejdzie

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konkretnego kombinezonu zimowego nee kupowalabym.. Lepiej kupić spiworek do fotelika/wozka (który posłuży dłużej) Aa dziecku ubrać trochę grubszy kombinezon albo welurowy..

4018d16ae9.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Jeśli będziesz na spacery jeździć wózkiem/fotelikiem itp, to polecam śpiworek. Łatwiej się zakłada i starcza na dłużej. Trochę jest gorzej jest gdy wózek zostaje w aucie lub jakiejś komórce, bo wtedy trzeba wkładać dziecko do zimnego. Przewiduję że dziecko pojawi się w styczniu/grudniu, wiec bez zimowych śpiworków itp się nie obejdzie
    W tym samym momencie dodany post;)

4018d16ae9.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejsciach
    A na kiedy masz termin ze mwoisz o grudniu? styczniu ?

Pieguska
    Ja mam termin na 26.02, ale jako ze corka byla 2 tyg wczesniej to podejrzewam ze drugie dziecko tez sie troszke pospieszy, wiec poczatek / polowa lutego ?
    Bede meic jeden kombinezon po bratanku, ale mysel ze dlugo go ozywać nie będziemy a potem kocyk, jakis welruowy pajacyk ?

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja syna mam że stycznia.. Kupiłam spiworek
    50de1d027ba2.png
    Tylko czekałam na promocje..

Ii w sumie myśmy go w kwietniu jeszcze używali.. Bo wolałam młodego cieniej ubrać ii włożyć do niego.. Ii no jakby było za ciepło to odpinalam górę hmm no u nas się sprawdziły się super czy to w aucie czy w wózku..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2019, 16:00

4018d16ae9.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieguska
    no to pewnie przyda sie dla mlodszej dzidzi :)
    my dla corki misliemy taki wkład (jak miekka gondola) w srodku z welny owczej - super na zieme, ale ona z wrzesnia wiec caly sezon zimowy miala :)
    teraz nie bede tego uztywac po 1/ kolory dizewczece 2/ dalam bratowej bo jej corka tez bedzie wrzesniowa wiec beda miec clay seson a my 2-3 tyg? i potem marzec wiec juz cieplej troche :)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak mowie to jest kwestia indywidualna.. U mnie się sprawdził.
    Ja tylko za konkretnymi kombinezonami na zimę nee jestem..

Wiadomo można kocykiem przykryć itd dla mnie wygodniej było do spiworka :)

4018d16ae9.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No muszę przejrzeć co dokładnie mamy po bratanku i wtedy będę decydować czy dokupię czy wystarczy :)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • zulka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam na wizycie u swojego lekarza no i w sumie potwierdził, że jest ok. Nosek jest, NT takie jak było czyli 0,9. Uwidziałam w końcu paluszki w rączkach. No niestety groszek nie był dzisiaj chętny do pomiarów i pozowania. Prawdopodobnie zdecydujemy się na Nifty albo podobny test żeby mieć jednak pewność. Dzisiaj w PNŚ był program o prenatalnych. Kobieta urodziła 3 dziecko i tez wszystko było w pomiarach idealne a tu okazało się przy porodzie że ZD i ciężka wada serca, którą można było leczyć gdyby było zrobione badanie genet typu Nifty czy Panorama.

Wachciowa lubi tę wiadomość

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulka to dobrze , ze wszystko ok .
    No niestety nic nam nie daje 100 procent pewnosci , zawsze jest jakies prawdopodobienstwa w ta czy w tamta ale nie mozna tez myslec zle , popadac w paranoje . Jezeli kogos stac na rozszerzine dalej badania to czemu nie , wasza decyzja ;)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Evvelaa93 Nowa

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczęta
    Mam pytanie na usg 1 trymestru, które badania robiłyście?
    PAPP-A + HCG wolna podjednostka beta (DELFIA) czy jakieś inne? Bo w diagnostyce jest kilka rodzai i zastanawiam się które zrobić ;)

• Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Dziewczyny byłam na wizycie u swojego lekarza no i w sumie potwierdził, że jest ok. Nosek jest, NT takie jak było czyli 0,9. Uwidziałam w końcu paluszki w rączkach. No niestety groszek nie był dzisiaj chętny do pomiarów i pozowania. Prawdopodobnie zdecydujemy się na Nifty albo podobny test żeby mieć jednak pewność. Dzisiaj w PNŚ był program o prenatalnych. Kobieta urodziła 3 dziecko i tez wszystko było w pomiarach idealne a tu okazało się przy porodzie że ZD i ciężka wada serca, którą można było leczyć gdyby było zrobione badanie genet typu Nifty czy Panorama.
    Wad genetycznych się nie leczy. Można co najwyżej przerwać ciążę. Wady serca itp wykrywa 2 badanie prenatalne i wtedy faktycznie można leczyć jeszcze przed porodem lub rodzi się w szpitalach specjalistycznych. Niektóre defekty „leczą” się samoistnie (ale to zależy od rodzaju wady). No i niestety przy mutacjach genetycznych bardzo często współwystępują m.in wady serca itp.

Dariah, ZakręconaOna, Dafka lubią tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Wad genetycznych się nie leczy. Można co najwyżej przerwać ciążę. Wady serca itp wykrywa 2 badanie prenatalne i wtedy faktycznie można leczyć jeszcze przed porodem lub rodzi się w szpitalach specjalistycznych. Niektóre defekty „leczą” się samoistnie (ale to zależy od rodzaju wady). No i niestety przy mutacjach genetycznych bardzo często współwystępują m.in wady serca itp.
    Dokladnie . Ta kobieta miala by dwa wyjscia , urodzic badz usunac . Nic wiecej

Ja robilam usg a w pakiecie pappe

Dariah lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Zawsze jest jakaś granica błędu, na innym wątku pamiętam jak któraś z dziewczyn pisała o Nifty, niby taki dokładny test, a dziecko kogoś z otoczenia okazało się bardzo chore. Wystąpili na drogę sądową, a co to zmieni, ewentualnie będą mieć fundusze na leczenie i rehabilitację które na dobra sprawę i tak dużo nie zmieni.

• Dariah Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Wami
    Zawsze jest ryzyko
    Jedyny plus to taki ze rodzice maja czas na oswojenie się z sytuacja / przygotować się / itd itd
    Mam znajoma co przez cała cyszexwsztstko Ok, wyniki Ok a synek urodził się z ZD..i tego ona najbardziej żałuje, ze nie miała czasu na przygotowanie się na to itd... ni ale czasu nie cofnie
    Tak wiec wracając do tematu - wad genetycznych i tak się nie leczy a te wady co można leczyć to właśnie są wykrywane na 2 usg (tak jak pisze Mama po przejściach)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 168 169 170 171 172 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: