X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z jakiego to powodu komisja ?

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    A ja mam glupie pytanie dziewczyny :D
    Jak bylismy na usg prenatlanym to na wydruku mam dwie daty porodu:
    1/ z miesizackzi
    2/ z crl / usg
    ktora sie faktycznie liczy??

Jeśli bardzo różni się termin.. To jest brany z usg.
    Później już każde przybiera indywidualne ii późniejsze wyliczenia terminu z usg jest niemiarodajne..

Camilla13 lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mnie by się takie trochę zajęcia praktyczne przydały. Do szkoły rodzenia pójdę. Może czegoś się jeszcze dowiem. U nas podobno prowadzi to bardzo fajna babeczka. Niestety nie jest położna środowiskową. Szkoda, że nie ma jakiegoś forum jak w przypadku lekarzy :).
    A skąd jesteś? O położną warto pytać u dziewczyn w szkole rodzenia (uczestniczek), często już mają jakieś namiary. Albo jak jesteś z mniejszego miasta to czasem mamuśki na forach wymieniają opinie (ja tak wybiorę, bo mieszkam w nowym miejscu i nie mam tu znajomych). Czasem warto zagadnąć jakąś mamę co niedawno rodziła. Warto żeby to była położna mająca też kursy laktacyjne (coraz więcej je robi w celu podnoszenia kwalifikacji). Bo co prawda zawsze można zadzwonić po doradcę laktacyjnego, ale czasem ciężko to zorganizować. A położna po prostu przychodzi. Warto wiedzieć, że położna środowiskowa nie musi być z Twojego rejonu. Po prostu dzwonisz, umawiasz się, widzicie się jeszcze w trakcie ciąży. Spisujecie umowę (bo one pracują na NFZ, tak się potem rozliczają) i ona wyjaśnia Ci Twoje wątpliwości. Warto poszukać kogoś sprawdzonego, bo widzi Cię w sytuacji intymnej. Mi badała ranę po cesarce, patrzyła jak karmię i widziała totalny bajzel w moim domu 😀

aZzmp1.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo z usg mam prawie tydzień do przodu w stosunku do OM.
    Ale myśle ze to dlatego ze mam wczesna bardzo owulacje - wiec to z tego powodu chhba
    Tak wiec z USG termin 17.02 ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie lecze nerwice, wszystko przez kilkumiesieczny stres, który był w pracy. Na l4 jestem od połowy kwietnia.

A komisja, no pewnie kontrolne badanie, wiadomo oni sprawdzają czy zwolnienie jest zasadne i prawidłowo wystawione.No i pytał jak się czuje, to mu opowiedziałam co mi jest i jakie mam objawy, lęki.

No i na przykład mówię mu, że się boję o dziecko, czy wszystko w porządku, że boję się, że na kolejnej wizycie już nie usłyszę bicia serca A on? "No i co z tego, jak przestanie bić?" No to mnie zatkało. Potem jeszcze do mnie z pretensjami, ze mam się wziać w garść, bo inaczej nigdy nie będzie dobrze. No ogólnie to był strasznie niemiły, taki surowy i bez empatii. Ta wizyta była upokarzająca, naprawdę, nie wiem jak można tak drugiego człowieka traktować.

Mój pracodawca zatrudniał tylko mnie, teraz spółką została sprzedana jakieś firmie z Warszawy, a oni się mną w ogóle nie interesują.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i jeszcze dodam, ze lecze sie u psychiatry, a zasadnosc mojego zwolnienia kontrolowal chirurg...

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję takiej komisji. Lekarz zachował się niewłaściwie tym bardziej, że zwolnienie jest wystawione przez psychiatrę. Też kiedyś byłam na komisji, byłam na L4 po chirurgicznym usuwania żylaków, ale na szczęście zwolnienie było uznane za zasadne. Lekarz zadał tylko trzy pytania i tyle.

Może któraś z was będzie wiedziała czy kontrolę może przeprowadzić Zus wówczas kiedy to pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy? Czy kontrolowaniem zajmuje się wtedy pracodawca?

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    A ja mam glupie pytanie dziewczyny :D
    Jak bylismy na usg prenatlanym to na wydruku mam dwie daty porodu:
    1/ z miesizackzi
    2/ z crl / usg
    ktora sie faktycznie liczy??
    Z usg.

• annkaa Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Hej, my dziś wizyta po 5 tygodniach od ostatniej. Maluch ma się dobrze, potwierdzone, że chłopczyk. Waży ok. 180 gram. Dziwne tak już mówić o nim w gramach, a nie centymetrach. Od dwóch tygodni czuję ruchy, więc już jestem spokojniejsza. Jedynie nie wolno mi dźwigać i nosić synka, bo kosmówka nisko. No i ‚ban’ na seks też jest. Mąż niepocieszony :(
    Zazdroszczę tych ruchów...!
    Ja czekam do piątku na wizytę, bo 14.08 sprawdził dr tylko tętno i wyszło chyba coś 137 jak pamiętam.
    Uspokoję się, jak ją zobaczę na USG...
    Praktycznie nie mam żadnych dolegliwości
    Tylko ciągłe zmęczenie...A ostatni tydzień to był bardzo intensywny urlop.
    Mała siedzi cicho i nie daje znaku o sobie...
    To teraz już mogą podawać lekarze gramy / wagę, zamiast cm ??

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja dzisiaj byłam na kontroli u orzecznika ZUS 🤢 legendy które o nich krążą to szczera prawda.
    I czego chcieli? W moim przypadku to komendant ma uprawnienia do kontroli w domu, ale zwolnienie z możliwością chodzenia to może mnie.. Ale ciezarne raczej u nas nie mają problemów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Obecnie lecze nerwice, wszystko przez kilkumiesieczny stres, który był w pracy. Na l4 jestem od połowy kwietnia.

A komisja, no pewnie kontrolne badanie, wiadomo oni sprawdzają czy zwolnienie jest zasadne i prawidłowo wystawione.No i pytał jak się czuje, to mu opowiedziałam co mi jest i jakie mam objawy, lęki.

No i na przykład mówię mu, że się boję o dziecko, czy wszystko w porządku, że boję się, że na kolejnej wizycie już nie usłyszę bicia serca A on? "No i co z tego, jak przestanie bić?" No to mnie zatkało. Potem jeszcze do mnie z pretensjami, ze mam się wziać w garść, bo inaczej nigdy nie będzie dobrze. No ogólnie to był strasznie niemiły, taki surowy i bez empatii. Ta wizyta była upokarzająca, naprawdę, nie wiem jak można tak drugiego człowieka traktować.

Mój pracodawca zatrudniał tylko mnie, teraz spółką została sprzedana jakieś firmie z Warszawy, a oni się mną w ogóle nie interesują.
    Złóż oficjalną skargę na tego lekarza, powiedz że dodatkowo pogłębiał Twój stan, powinien zostac ukarany i zwolniony z tego stanowiska. Moja mama została na 1,5 roku pozbawiona środków do życia bo lekarka na komisji nagle po 3 latach stwierdziła, że osoba która stała się niepełnosprawną po wypadku nie ma prawa mieć farbowanych włosów, makijażu i modnych ubrań. O to wszystko w oficjalnym raporcie medycznym! Oczywiście wszystko trafiło do sądu.

Darrika, annkaa, Bożenka lubią tę wiadomość

• Edith Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annkaa wrote:
    To teraz już mogą podawać lekarze gramy / wagę, zamiast cm ??
    Tak, zmierzył obwód brzuszka, głowy i długość kości udowej. A potem wyliczył ile gramów, ale wiadomo, że to jest bardzo orientacyjnie.

annkaa, Camilla13, . Raga ., KasiaM lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Współczuję takiej komisji. Lekarz zachował się niewłaściwie tym bardziej, że zwolnienie jest wystawione przez psychiatrę. Też kiedyś byłam na komisji, byłam na L4 po chirurgicznym usuwania żylaków, ale na szczęście zwolnienie było uznane za zasadne. Lekarz zadał tylko trzy pytania i tyle.

Może któraś z was będzie wiedziała czy kontrolę może przeprowadzić Zus wówczas kiedy to pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy? Czy kontrolowaniem zajmuje się wtedy pracodawca?

Pracodawca może sam skontrolować, ale może też poprosić o to ZUS, nawet jeżeli to on wypłaca kasę.

Bożenka lubi tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• annkaa Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pracodawca z kolei ma poniżej 20 osób i odkąd skończyło mi się te 33 dni L4 to nie przesyła wniosków Z - 3 do ZUSu, a ja tym samym nie dostaję pieniędzy.
    Obrażony jest, że zaszłam w ciążę, jak oni mnie chcieli zwolnić...
    Najlepsze jest to, że nie ma żadnej realnej kary, żeby PIP tu coś mogło zainterweniować...
    Mają obowiązek, ale nie ma kary...za jego niedopełnienie...

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika nie zostawiaj tam tego, należą Ci się oficjalne przeprosiny i kara dla tego typa. Ja sama idę właśnie do sądu bo przez dwa lata się bujam o odszkodowanie za wypadek w służbie. Wytykali się rok ciąża, teraz że to wynik ciąży a nie wypadku. Ogólnie temat rzeka. Ale ja nie daruje, za wiele osób odpuszcza lekarzom ich postępowanie i to nasz największy błąd, bo takie rzeczy nigdy się przez to nie skończą.

JustiJusti lubi tę wiadomość

• Darrika Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annkaa wrote:
    Mój pracodawca z kolei ma poniżej 20 osób i odkąd skończyło mi się te 33 dni L4 to nie przesyła wniosków Z - 3 do ZUSu, a ja tym samym nie dostaję pieniędzy.
    Obrażony jest, że zaszłam w ciążę, jak oni mnie chcieli zwolnić...
    Najlepsze jest to, że nie ma żadnej realnej kary, żeby PIP tu coś mogło zainterweniować...
    Mają obowiązek, ale nie ma kary...za jego niedopełnienie...

No ja też walczyłam z pracodawca o druk z-3, potem jak w lipcu sprzedał spółkę, to mi dał pełnomocnictwo do ZUS i pieczątke firmy i sama mogę składać wnioski. Bo ta firma co kupiła spółkę, to nawet się ze mną nie kontaktuje. I to mnie tak właśnie wkurza, że człowiek tyle lat ciężko pracuje, poświęca się dla firmy, walczy o jak najlepsza wypłatę, żeby móc później założyć spokojnie rodzinę, a na końcu trzeba się jeszcze bardziej stresować i wszystkiego pilnować, bo inaczej się zostaje z przysłowiową gołą dupą

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

• Qastera Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w poniedziałek mam dzwonić zapisać się do szkoły rodzenia do szpitala ,który wybrałam :)
    Mam nadzieje, ze będą jeszcze miejsca na grudzień jeszcze :P

Bożenka lubi tę wiadomość

wniddf9h3z94xhvt.png
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! My już po wizycie, zaczęliśmy 18 tydzień, mała ma 225g, pięknie było widać paluszki i kręgosłup. Płci nie potwierdził, bo siedziała po turecku i się zasłoniła😂 19 września mam umówione prenatalne, już nie mogę się doczekać 💓
    Co do wózków wczoraj z przyszłymi ciotkami wracając z lumpeksu (łowy ubranek:p) zajrzałyśmy do sklepu z wózkami i jestem oczarowana Wózkiem tutis aero, ale nowy kosztuje prawie 3tys, a jest to dość nowy model i używek za bardzo nie ma. Więc raczej będę szukać dalej, bo jak dla mnie to trochę duzo.

Dafka, Shas91, ppieguskaa, Bożenka, Darrika, Dariah, zuzi_c, Mama_po_przejściach, KasiaM, ss25, . Raga . lubią tę wiadomość

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Używany wózek po jednym dziecku można kupić za mniej niż 50 procent kwoty, ślady użytkowania są żadne, głównie zarysowania na ramie, które na nowym wózku powstaną równie szybko. My kupiliśmy adamexa z kwietnia 2017 roku, w czerwcu 2018, stan idealny. Będzie z niego korzystać nasze drugie dziecko A później może dzieci brata jak sie ich dożyje wreszcie 😋 serio nie warto przepłacać np lepiej zainwestować w dobre łóżeczko które później będzie tapczanikiem i posłuży do przedszkola.

• zulka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A ja trafiłam do szpitala z krwawieniem. Tak bez niczego poleciało że mnie. Zaraz taxi i po pół godzinie byłam już na IP. Całe szczęście wcześniej sprawdziłam serduszko i biło . Wszystko niby ok szyjka ładna zamknięta łożysko ok Nie wiadomo co jest przyczyną. Zostaje w szpitalu na obserwacji. Mają mi podać cis żeby zatrzymać krwawienie. Teraz czekam w sali chyba poporodowej bo nie ma wolnego łóżka no i na lekarza

‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ