LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dariah wrote:A ja mam glupie pytanie dziewczyny
Jak bylismy na usg prenatlanym to na wydruku mam dwie daty porodu:
1/ z miesizackzi
2/ z crl / usg
ktora sie faktycznie liczy??
Jeśli bardzo różni się termin.. To jest brany z usg.
Później już każde przybiera indywidualne ii późniejsze wyliczenia terminu z usg jest niemiarodajne..Camilla13 lubi tę wiadomość
-
JustiJusti wrote:Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mnie by się takie trochę zajęcia praktyczne przydały. Do szkoły rodzenia pójdę. Może czegoś się jeszcze dowiem. U nas podobno prowadzi to bardzo fajna babeczka. Niestety nie jest położna środowiskową. Szkoda, że nie ma jakiegoś forum jak w przypadku lekarzy .
-
No bo z usg mam prawie tydzień do przodu w stosunku do OM.
Ale myśle ze to dlatego ze mam wczesna bardzo owulacje - wiec to z tego powodu chhba
Tak wiec z USG termin 17.0209.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Obecnie lecze nerwice, wszystko przez kilkumiesieczny stres, który był w pracy. Na l4 jestem od połowy kwietnia.
A komisja, no pewnie kontrolne badanie, wiadomo oni sprawdzają czy zwolnienie jest zasadne i prawidłowo wystawione.No i pytał jak się czuje, to mu opowiedziałam co mi jest i jakie mam objawy, lęki.
No i na przykład mówię mu, że się boję o dziecko, czy wszystko w porządku, że boję się, że na kolejnej wizycie już nie usłyszę bicia serca A on? "No i co z tego, jak przestanie bić?" No to mnie zatkało. Potem jeszcze do mnie z pretensjami, ze mam się wziać w garść, bo inaczej nigdy nie będzie dobrze. No ogólnie to był strasznie niemiły, taki surowy i bez empatii. Ta wizyta była upokarzająca, naprawdę, nie wiem jak można tak drugiego człowieka traktować.
Mój pracodawca zatrudniał tylko mnie, teraz spółką została sprzedana jakieś firmie z Warszawy, a oni się mną w ogóle nie interesują.33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
A no i jeszcze dodam, ze lecze sie u psychiatry, a zasadnosc mojego zwolnienia kontrolowal chirurg...33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
Współczuję takiej komisji. Lekarz zachował się niewłaściwie tym bardziej, że zwolnienie jest wystawione przez psychiatrę. Też kiedyś byłam na komisji, byłam na L4 po chirurgicznym usuwania żylaków, ale na szczęście zwolnienie było uznane za zasadne. Lekarz zadał tylko trzy pytania i tyle.
Może któraś z was będzie wiedziała czy kontrolę może przeprowadzić Zus wówczas kiedy to pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy? Czy kontrolowaniem zajmuje się wtedy pracodawca?
-
nick nieaktualny
-
Edith wrote:Hej, my dziś wizyta po 5 tygodniach od ostatniej. Maluch ma się dobrze, potwierdzone, że chłopczyk. Waży ok. 180 gram. Dziwne tak już mówić o nim w gramach, a nie centymetrach. Od dwóch tygodni czuję ruchy, więc już jestem spokojniejsza. Jedynie nie wolno mi dźwigać i nosić synka, bo kosmówka nisko. No i ‚ban’ na seks też jest. Mąż niepocieszony
Ja czekam do piątku na wizytę, bo 14.08 sprawdził dr tylko tętno i wyszło chyba coś 137 jak pamiętam.
Uspokoję się, jak ją zobaczę na USG...
Praktycznie nie mam żadnych dolegliwości
Tylko ciągłe zmęczenie...A ostatni tydzień to był bardzo intensywny urlop.
Mała siedzi cicho i nie daje znaku o sobie...
To teraz już mogą podawać lekarze gramy / wagę, zamiast cm ?? -
nick nieaktualnyDarrika wrote:Ja dzisiaj byłam na kontroli u orzecznika ZUS 🤢 legendy które o nich krążą to szczera prawda.
-
nick nieaktualnyDarrika wrote:Obecnie lecze nerwice, wszystko przez kilkumiesieczny stres, który był w pracy. Na l4 jestem od połowy kwietnia.
A komisja, no pewnie kontrolne badanie, wiadomo oni sprawdzają czy zwolnienie jest zasadne i prawidłowo wystawione.No i pytał jak się czuje, to mu opowiedziałam co mi jest i jakie mam objawy, lęki.
No i na przykład mówię mu, że się boję o dziecko, czy wszystko w porządku, że boję się, że na kolejnej wizycie już nie usłyszę bicia serca A on? "No i co z tego, jak przestanie bić?" No to mnie zatkało. Potem jeszcze do mnie z pretensjami, ze mam się wziać w garść, bo inaczej nigdy nie będzie dobrze. No ogólnie to był strasznie niemiły, taki surowy i bez empatii. Ta wizyta była upokarzająca, naprawdę, nie wiem jak można tak drugiego człowieka traktować.
Mój pracodawca zatrudniał tylko mnie, teraz spółką została sprzedana jakieś firmie z Warszawy, a oni się mną w ogóle nie interesują.Darrika, annkaa, Bożenka lubią tę wiadomość
-
annkaa wrote:To teraz już mogą podawać lekarze gramy / wagę, zamiast cm ??
annkaa, Camilla13, . Raga ., KasiaM lubią tę wiadomość
-
Bożenka wrote:Współczuję takiej komisji. Lekarz zachował się niewłaściwie tym bardziej, że zwolnienie jest wystawione przez psychiatrę. Też kiedyś byłam na komisji, byłam na L4 po chirurgicznym usuwania żylaków, ale na szczęście zwolnienie było uznane za zasadne. Lekarz zadał tylko trzy pytania i tyle.
Może któraś z was będzie wiedziała czy kontrolę może przeprowadzić Zus wówczas kiedy to pracodawca wypłaca zasiłek chorobowy? Czy kontrolowaniem zajmuje się wtedy pracodawca?
Pracodawca może sam skontrolować, ale może też poprosić o to ZUS, nawet jeżeli to on wypłaca kasę.Bożenka lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Mój pracodawca z kolei ma poniżej 20 osób i odkąd skończyło mi się te 33 dni L4 to nie przesyła wniosków Z - 3 do ZUSu, a ja tym samym nie dostaję pieniędzy.
Obrażony jest, że zaszłam w ciążę, jak oni mnie chcieli zwolnić...
Najlepsze jest to, że nie ma żadnej realnej kary, żeby PIP tu coś mogło zainterweniować...
Mają obowiązek, ale nie ma kary...za jego niedopełnienie... -
nick nieaktualnyDarrika nie zostawiaj tam tego, należą Ci się oficjalne przeprosiny i kara dla tego typa. Ja sama idę właśnie do sądu bo przez dwa lata się bujam o odszkodowanie za wypadek w służbie. Wytykali się rok ciąża, teraz że to wynik ciąży a nie wypadku. Ogólnie temat rzeka. Ale ja nie daruje, za wiele osób odpuszcza lekarzom ich postępowanie i to nasz największy błąd, bo takie rzeczy nigdy się przez to nie skończą.
JustiJusti lubi tę wiadomość
-
annkaa wrote:Mój pracodawca z kolei ma poniżej 20 osób i odkąd skończyło mi się te 33 dni L4 to nie przesyła wniosków Z - 3 do ZUSu, a ja tym samym nie dostaję pieniędzy.
Obrażony jest, że zaszłam w ciążę, jak oni mnie chcieli zwolnić...
Najlepsze jest to, że nie ma żadnej realnej kary, żeby PIP tu coś mogło zainterweniować...
Mają obowiązek, ale nie ma kary...za jego niedopełnienie...
No ja też walczyłam z pracodawca o druk z-3, potem jak w lipcu sprzedał spółkę, to mi dał pełnomocnictwo do ZUS i pieczątke firmy i sama mogę składać wnioski. Bo ta firma co kupiła spółkę, to nawet się ze mną nie kontaktuje. I to mnie tak właśnie wkurza, że człowiek tyle lat ciężko pracuje, poświęca się dla firmy, walczy o jak najlepsza wypłatę, żeby móc później założyć spokojnie rodzinę, a na końcu trzeba się jeszcze bardziej stresować i wszystkiego pilnować, bo inaczej się zostaje z przysłowiową gołą dupą33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
Hej Dziewczyny! My już po wizycie, zaczęliśmy 18 tydzień, mała ma 225g, pięknie było widać paluszki i kręgosłup. Płci nie potwierdził, bo siedziała po turecku i się zasłoniła😂 19 września mam umówione prenatalne, już nie mogę się doczekać 💓
Co do wózków wczoraj z przyszłymi ciotkami wracając z lumpeksu (łowy ubranek:p) zajrzałyśmy do sklepu z wózkami i jestem oczarowana Wózkiem tutis aero, ale nowy kosztuje prawie 3tys, a jest to dość nowy model i używek za bardzo nie ma. Więc raczej będę szukać dalej, bo jak dla mnie to trochę duzo.Dafka, Shas91, ppieguskaa, Bożenka, Darrika, Dariah, zuzi_c, Mama_po_przejściach, KasiaM, ss25, . Raga . lubią tę wiadomość
29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc. -
nick nieaktualnyUżywany wózek po jednym dziecku można kupić za mniej niż 50 procent kwoty, ślady użytkowania są żadne, głównie zarysowania na ramie, które na nowym wózku powstaną równie szybko. My kupiliśmy adamexa z kwietnia 2017 roku, w czerwcu 2018, stan idealny. Będzie z niego korzystać nasze drugie dziecko A później może dzieci brata jak sie ich dożyje wreszcie 😋 serio nie warto przepłacać np lepiej zainwestować w dobre łóżeczko które później będzie tapczanikiem i posłuży do przedszkola.
-
Dziewczyny A ja trafiłam do szpitala z krwawieniem. Tak bez niczego poleciało że mnie. Zaraz taxi i po pół godzinie byłam już na IP. Całe szczęście wcześniej sprawdziłam serduszko i biło . Wszystko niby ok szyjka ładna zamknięta łożysko ok Nie wiadomo co jest przyczyną. Zostaje w szpitalu na obserwacji. Mają mi podać cis żeby zatrzymać krwawienie. Teraz czekam w sali chyba poporodowej bo nie ma wolnego łóżka no i na lekarza