X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi się obiło o uszy, że jak ciurkiem leci krew z noska często to trzeba kontrolować ciśnienie, czy aby nie za wysokie. Ale w ciąży i bez krwawień z nosa kontroluje się ciśnienie. Przy wydmuchiwaniu nosa u mnie ślady krwi to norma odkąd ruszył sezon grzewczy.

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nam położna na zajęciach mówiła żeby na poślizg przy porodzie od 38tc aplikować codziennie dopochwowo olej z wiesiołka. Taki zwykły w kapsułkach (nie ma wersji dopochwowej). Ja na pewno to zrobię plus dołączę od 38tc masaż krocza. Może się trochę uelastyczni.

Ja od 16tc mam ciągle krew jak wydmuchuję nos.

Dzisiejsza noc słaba. Najdałam się strachu, bo o 24 dopadły mnie jakieś bóle krzyżowe i podbrzusza. Nie były to raczej skurcze, bo ból był przez cały czas. Wcześniej cały dzień brzuch był napięty i mega wzdęty. O 1 w nocy bóle dalej nie ustępowały więc wzięłam nospe i o 2 jakoś usnęłam. Na szczęście rano nic nie boli. 🙂

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Dziewczyny nam położna na zajęciach mówiła żeby na poślizg przy porodzie od 38tc aplikować codziennie dopochwowo olej z wiesiołka. Taki zwykły w kapsułkach (nie ma wersji dopochwowej). Ja na pewno to zrobię plus dołączę od 38tc masaż krocza. Może się trochę uelastyczni.

Ja od 16tc mam ciągle krew jak wydmuchuję nos.

Dzisiejsza noc słaba. Najdałam się strachu, bo o 24 dopadły mnie jakieś bóle krzyżowe i podbrzusza. Nie były to raczej skurcze, bo ból był przez cały czas. Wcześniej cały dzień brzuch był napięty i mega wzdęty. O 1 w nocy bóle dalej nie ustępowały więc wzięłam nospe i o 2 jakoś usnęłam. Na szczęście rano nic nie boli. 🙂

I taka kapsułka się rozpuszcza normalnie w pochwie? Kupujesz jakieś konkretne kapsułki? Bo mnie ten temat zaciekawił ;)

Dariah lubi tę wiadomość

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna mówiła że się normalnie rozpuszcza. Jeszcze nie przeglądałam ofert jakie są kapsułki i z jakiej firmy wybrać 🙁

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeeść, ale dziś dużo napisałyście. Spróbuje ogarnąć, choć młoda miała gorączkę i noc była ciężka, zwłaszcza że wciąż akcja zęby...

Tens używałam przy obu porodach. Mi pomagał bardzo, ale każdy poród
    był inny i używałam w różnych sytuacjach (nie do samego porodu). Raz miałam s. krzyżowe, raz normalne. Z i bez była różnica (początkowo ściągałam do ktg, a później olałam). Tens nie znosi całkiem bólu. U mnie najgorsze jest rozwieranie szyjki. Trwa długo i mi daje w kość. Druga faza, to czas relaksu, do tego stopnia że nie czuję skurczy i ostatnio parłam o tak sobie, bo chciałam już iść spać... Jak chcecie coś więcej wiedzieć, to pytajcie.

Na masaż szyjki bym się nie zgodziła, tak samo na wywoływanie przed terminem. Bardzo zwiększa ryzyko komplikacji, łącznie z rozerwaniem (popytajcie sensownych położnych), No i pamiętajcie że na każdy zabieg (poza syt. zagrożenia życia) musicie wyrazić zgodę, wiec dobrze wcześniej wiedzieć czemu coś się robi, i jakie skutki dana ingerencja może wywołać.

Tego żelu nie używałam, choć położne mnie tam smarowała jakimś olejkiem (chyba eterycznym, ale nie pamiętam ;)

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wiesiołku słyszałam, czasem używałam do masażu krocza, bo dużo mi zostało po staraniach. Ale do porodu akurat nie. Należę do tej grupy podirytowanych w trakcie porodu i wszystko mnie wtedy wkurza, wiec nie ma za bardzo mojej zgody na częste badania dopochwowe...

Ze wspomagaczy pije herbatę z liści malin, i zamierzam wdrożyć masaż krocza. No i tens gdy ciąża będzie donoszona.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O oleju z wiesiolka wlasnie czytalam tez i slyszalam gdzie nie gdzie .
    Mam zamiar go aplikowac od 34 tygodnia skonczonego tak jak na to wyrazaja juz zgode lekarze. Herbatke z lisci malin tez sobie tak samo zaczne pic .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny
    Ten olej z wiesiołka to mówicie o takim w kapsułkach czy w butelce?
    Jak w kapsułkach to rozumiem ze te kapsułkę odciąć i zaaplikować sam olej tak?

Herbatę z liści malin tez piłam w poprzedniej ciąży - już jieboakiegam od ktorgo tygodnia.
    Teraz zacznę tak od 34 jak Zakręcona.

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Dziewczyny za swoje opinie.
    Utwierdziłyście mnie w przekonaniu żeby się nie godzić na masaż szyjki i wcześniejsze wywoływanie z uwagi na domniemana wagę dziecka. Dla świetego własnego spokoju pójdę do innego położnika na konsultacje.

. Raga ., Dariah, Dafka, annkaa, ss25, Foto_Anna, Edith lubią tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde znowu mnie boli ten krzyż i brzuch... trochę taki ból jak na biegunkę, ale jej nie mam.. Dziewczyny jak myślicie wziąć nospe i ciepłą kąpiel, a jak nie przejdzie to do lekarza?

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Ja wczoraj zaliczyłam wizytę.
    Malutka na szczęście nie zmieniła pozycji więc nadal główką do dołu, a nogami dostaję po wątrobie i ogólnie kopie mnie w żebra z lewej strony ;)
    Gin pobrał wymaz na GBS i 8 stycznia ostatnia wizyta - mam nadzieję ;)

Mysza, Darrika, Dafka, Camilla33, Edith lubią tę wiadomość

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozenka
    Myśle ze tak
    Weź nospe, ciepła kapiel, połóż się i odpocznij
    Jak nie przejdzie to poszłabym do lekarza ;)

. Raga ., Darrika lubią tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Kurde znowu mnie boli ten krzyż i brzuch... trochę taki ból jak na biegunkę, ale jej nie mam.. Dziewczyny jak myślicie wziąć nospe i ciepłą kąpiel, a jak nie przejdzie to do lekarza?

Weż i spokojnie nawet 2 tabletki.

l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena - dla mnie jak dla dziewczyn - ten masaż szyjki zaproponowany przez Twojego ginekologa to coś nie halo....i to, że on "chce" rozwiązać Twoją ciąże wcześniej tylko dlatego, że przypuszczalnie dziecko jest duże....ale kompletnie nie ma takiej pewności.

Ja bym to skonsultowała z innym lekarzem.

marlenaO lubi tę wiadomość

l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiesiołka nie używałam, ale herbatkę z liści malin piłam - guzik dała ;)
    A po terminie piłam też "koktajl położnych" i na mnie też nie zadziałał.

Teraz zdaję się biologię ;) i skoro "weszło to musi wyjść" ;)
    Mam nadzieję, że nie przenoszę tej ciąży...ale już wczoraj gin mi powiedział, źe jak nic się nie będzie działo do skońćzonego 40 tygodnia to w 41 już będę musiała się zgłosić do szpitala....Boże jak ja bym chciała, żeby się wszystko samo rozpoczęło, żebym nie musiała leżeć w szpitalu i znowu przechodzić zakładanie balonika i prowokacje oksycotyną.

Chyba teraz to spędza mi najwięcej zmartwień - nawet nie to, że nadal nie mam nic do porodu ani dla dzieciątka typu sprawy higieniczne, pampersy...z wózkiem się wstrzymuję i po porodzie raczej kupię...bo moja pierwsza córka nie akceptowała (delikatnie nazywając ;) ) gondoli.

l22nqps6d3q4as05.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:

Nospe spokojnie jak wyżej Raga pisała nawet 2 tabletki (Mi mój gin mówił, jak miałam bóle brzucha, że śmiało mogę brać 3x2 tabletki dziennie), ciepla kapiel i odpoczywaj, a jak faktycznie za kilka godzin nie przejdzie i będzie źle to faktycznie lekarz

. Raga . lubi tę wiadomość

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny 🙂

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Dafka Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my po wizycie.. mały główką do dołu już od 28 tygodnia. Wszystko wskazuje na to że nie zamierza wcześniej wychodzić. Zabunkrował się tam dobrze. Dzis gbs a po nowym roku prawdopodobnie ostatnia wizyta. A dziś waga kluska 2630☺

Darrika, Dariah, . Raga ., Bożenka, Mysza, KasiaM, Camilla33, annkaa, ss25, Foto_Anna, Mama_po_przejściach, Edith, JustiJusti lubią tę wiadomość

16ud3e3kk2d2d97e.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dacka
    Gratulacje udanej wizyty !!
    Czyli dobrze mu u mamusi w brzusKu hehe
    A który masz teraz tydzień ? Bo nie wiem czy suwaczek dobrze pokazuje ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, a ja przed chwilą dostałam informację, że wózek jest do odbioru :D A przecież zamawiałam go w poniedziałek i mi mówili, że dajemy sobie czas do końca stycznia, fakt, facet mówił, że może będzie wcześniej, ale że już po 3 dniach? Jestem mega szczęśliwa.

Teraz tylko w poniedziałek na ostatnim usg mam nadzieje, że Zuzia pozostanie Zuzią, bo wózek w kolorze W52 z tą cielisto różową wstawką :D

Bożenka, mj26, annkaa, Mama_po_przejściach, Edith lubią tę wiadomość

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

‹‹ 418 419 420 421 422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ