X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 28 stycznia, ale na 80% jestem przekonana, że się przeterminuje 😉

Mi GBS pobierał w 34 tygodniu.

U mnie córka nie będzie akurat chodziła do przedszkola bo w tym terminie wypadają u nas w województwie ferie 😉

Ja mam wyrobioną Krew-kartę więc badań bie powtarzałam.

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Raga . wrote:
    Prwidłowo ;) tzn. ja bym też tak zrobiła :) Ta orientacyjna waga podawana przez lekarza po obrazie usg - to loteria, w której różnica może się wahać nawet do 0,5 kg :)

Ostatnio na grupie fb wyczytałam że jedna z mam miała zrobione cc bo dziecko miało ważyć 4300 - sprawdzone w dniu porodu a okazało się porodzie ze wazy 3600....różnica 700g 😱

. Raga ., ZakręconaOna, Dariah lubią tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Marlena taki zakres błędu też jest :) dlatego nie ma co sobie brać do serca tej wagi ;)

l22nqps6d3q4as05.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Marlena
    A wlansie ! Pameitam te historie Twojego lekarza ;)
    A byłaś zobaczyć u innego, co by inny powierzyl dziecko i się wypowiedział?
    Bez sensu wywoływać 3 tyg!!!! Wcześniej
    Toz to bardzo dużo 3 tyg!

Nie poszłam do innego ze względu na koszty, ok 300 badanie usg w 3 trymestrze, troche sporo. Podjęliśmy dezycję ze nie zgadzamy się na wcześniejsze wywołanie, jeśli w dniu porodu powiedzą w szpitalu ze dziecko jest (za)duże to zgodzę się na cc. Poza tym mój lekarz przyjmuje tez w innych placówkach i okazało się ze w innych wykonuje sam usg 3 trymestru! 😏 Jestem całkiem zdezorientowana dlaczego nie chciał mi jej zwarzyć. Może czas go gonił a może nie chciało mu się🤔 Teraz mam wizytę 9 stycznia i będę nalegała by oszacował wagę z pomiarów a nie na oko.

ZakręconaOna, annkaa lubią tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena, a ile waży Twoja mała(zdaniem lekarza)? I jak to oszacował"na oko"? Fachowe i wprawione oko, oraz dobre USG to jedno, ale żeby aż "na oko"wagę określać i jeszcze mówić że to wskazanie do wcześniejszego porodu to chyba już inna bajka... Ale może się nie znam po prostu.

. Raga ., ZakręconaOna, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Dziewczyny z dziećmi, mam do Was takie pytanko:
    Czy na bilans dwulatka Wasz pediatra zlecał zrobienie morfologii? Bo dostałam wezwanie wraz ze skierowaniem na to badanie, ale zastanawiam się czy kłuć synka... Jest zdrowy, wszystkie infekcje przechodził w domu, pediatra nie widział go poza szczepieniami. Chodzi mi o to, czy ta morfologia to jakaś norma, czy wymysł mojej pediatry.
    Wymysł hmm

4018d16ae9.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak zakres błędu jest niby 0.5kg
    Leżąc w szpitalu dziewczyna miała mieć 3200g córkę.. Aa urodziła 4200g więc w druga stronę też to idzie 🤷

. Raga . lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Marlena, a ile waży Twoja mała(zdaniem lekarza)? I jak to oszacował"na oko"? Fachowe i wprawione oko, oraz dobre USG to jedno, ale żeby aż "na oko"wagę określać i jeszcze mówić że to wskazanie do wcześniejszego porodu to chyba już inna bajka... Ale może się nie znam po prostu.

Byłam na wizycie gdzieś w okolicy 30tc i zapytałam się lekarza ile waży córka a lekarz stwierdził że jakby na oko miał powiedzieć to ok 1500 ale ze on tutaj nie będzie, ze i tak idę na usg prenatalne to tam lekarz dokona wszystkich pomiarów. Na usg w 32+1 okazało się ze mała wazy dużo bo aż 2270g. Na wizycie u lekarza 1,5 tyg później zrobił mi rownież usg poglądowe ale nie określi wagi czy przez ten czas dziecko przybiera dalej dużo, powiedział tylko „no jest duza i ze wolałby żebyśmy rodziło przed terminem”- ewidentnie trzymał się pomiarów z usg prenatalnego.
    Teraz jak będę na wizycie to będzie akurat pełny miesiąc od tego badania usg wiec mogło się wiele zmienić wiec będę prosić o pomiary aż mi je zrobi.

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ostatnie prenatalne w 32 +1 I mała ważyła 1835g. Jak pytałam to gin mowił, że to taki średni rozmiar, nie za duże dziecko, nie za małe. I, że szacowanie wagi do porodu nie ma sensu, bo mogą wyjść duże rozbieżności i po co kobietę stresować

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2200 dużo? Hmm syn starszy w 32tc miał ponad 2100, ten teraz tez miał jakoś 2100g żaden lekarz nee mówił, że to dużo czy mało. 🤷

Fruzia85, marlenaO lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwiązywanie ciąży 3 tyg wcześniej to jakiś absurd! Bo dziecko duże? To mi pierwsza ciążę powinni zakończyć w max 36 tyg bo wtedy synek po pomiarach wychodziło, że waży prawie 3800 a gdzie jeszcze 4 tyg do terminu. I co urodził się w 40+5 czyli prawie 5 tyg od ostatniego pomiaru z wagą 3450g. Gdybym tak brala do siebie te pomiary to od razu bym narobiła paniki i kombinowala cc a później zdychala przez miesiąc czy dłużej.

Dariah, . Raga ., ZakręconaOna, emdar lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aprill wrote:
    Ja wymazu na gbs jeszcze nie mialam pobieranego, sadze ze teraz na wizycie w 36tc bedzie pobrany. Grupy krwi dr nie kazal powtarzac wiec wnioskuje ze jeden wynik wystarczy (zreszta nie rozumiem po co wiecej, przeciez grupa krwi sie nie zmienia 🤔).

Co do terminu porodu to ja mam na 6.02 ale bedzie wywolywany wczesniej wiec byc moze rozpakuje sie jednak w styczniu 😉
    Jeśli na wyniku krwi jest napisane WYNIK POTWIERDZONY, to nie trzeba powtarzać.
    Mi lekarz wytłumaczył to tak, że owszem grupa krwi się nie zmienia, ale człowiek popełnia błędy i jeśli jeden diagnosta źle oznaczy, to jest szansa, że drugi zrobi to poprawnie. Takie przepisy obowiązują chyba od 2018, bo moja koleżanka rodziła w 2017 i robiła grupę krwi tylko raz. Przeciwciał nie oznaczała jako RH+.

Dariah lubi tę wiadomość

• Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomiary z dnia porodu są bardziej nieadekwatne od tych szacunkowych. U mnie był rozstrzał ponad 0,5 kg między prognoza sprzed tyg. Ostatecznie ważyło tyle ile wychodziło z wcześniejszej wizyty. Lekarz tłumaczył że jak dziecko się wstawi nisko w kanał, to ciężko je zmierzyć stad ten rozstrzał. W trakcie porodu zmienia się tez trochę kształt głowy i trzeba poczekać kilka dni by wrócił do stanu sprzed.

Choć po siatce wyglada że w tym momencie jest ok 50 centyla. Jeśli nadal będzie tak rósł, to się boje (miesiąc temu był na 3 ;) i jeśli tak będzie nadal przybierać, to trochę się zacznę stresować, zwłaszcza że moje dzieci mocno przybierają (nie dość że poród może być trudniejszy, to boje się że na początku od razu wyskoczy z siatki, a noszenie takich bardzo ciężkich dzieci fajne nie jest, zwłaszcza jak się ma problemy z kręgosłupem). No nic. Pożyjemy zobaczymy.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Jeśli na wyniku krwi jest napisane WYNIK POTWIERDZONY, to nie trzeba powtarzać.
    Mi lekarz wytłumaczył to tak, że owszem grupa krwi się nie zmienia, ale człowiek popełnia błędy i jeśli jeden diagnosta źle oznaczy, to jest szansa, że drugi zrobi to poprawnie. Takie przepisy obowiązują chyba od 2018, bo moja koleżanka rodziła w 2017 i robiła grupę krwi tylko raz. Przeciwciał nie oznaczała jako RH+.
    Ja rodzilam w 2015 i i tak musialam dwa razy robic . Czemu nie wiem .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ja rodzilam w 2015 i i tak musialam dwa razy robic . Czemu nie wiem .

Ja w 2013 i też 2 razy robiłam.
    Jeśli planujecie kolejne ciążę to polecam Wam wyrobienie tej Krew-karty, bo to jest już do końca życia i nie będziecie musiały w przyszłości już powtarzać tego. Poza tym warto mimo wszystko nosić w portefu taka kartę ☺

Mysza, Camilla33, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość

l22nqps6d3q4as05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z innej beczki.
    Jak planujecie ubrać noworodka na wyjście ze szpitala?

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Tak z innej beczki.
    Jak planujecie ubrać noworodka na wyjście ze szpitala?
    Szczerze ? Nie wiem :O nie myslalam zbytnio nad tym jeszcze ale teraz tak myslac chyba zaloze bodziaki , galotki , kaftanik , czapeczka i w kombinezon . Przykryje kocykiem i do nosidelka bo potem auto ale zobaczymy

. Raga . lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz znow Ja o cos zapytam bo z synem jak mi czop odszedl to na wieczor z krwia a o 6 rano wody odeszly , przed chwila bedac w toalecie nagle wylecialo ze mnie az wisialo bardzo duzo sluzu , zbity ale nie galareta ( galarety tez przy synu nie mialam ) na dlugosc malego palca i sporo go bylo . Nie jestem pewna czy to to bo cala ciaze nie mialam takiego sluzu i nagle dzis . Generalnie seks uprawialam wczoraj ok 9 rano i mysle czy to moze byc po tym ale caly wczorajszy dzien nic nie lecialo ze mnie nawet sluz a kapalam sie 2 razy do teraz wiec dziwi mnie troche . Wiem , ze w razie co z bezvarwnym odejsciem czopa mozna i ze 2 tyg nawet jeszcze w ciazy chodzic . Co myslicie o tym ?

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Body na długi rękaw, spodenki, czapeczka i kombinezon. W foteliku kocyk i do auta :) ja mam na porodówkę 50 m ;)

Mysza, Dariah lubią tę wiadomość

l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    To teraz znow Ja o cos zapytam bo z synem jak mi czop odszedl to na wieczor z krwia a o 6 rano wody odeszly , przed chwila bedac w toalecie nagle wylecialo ze mnie az wisialo bardzo duzo sluzu , zbity ale nie galareta ( galarety tez przy synu nie mialam ) na dlugosc malego palca i sporo go bylo . Nie jestem pewna czy to to bo cala ciaze nie mialam takiego sluzu i nagle dzis . Generalnie seks uprawialam wczoraj ok 9 rano i mysle czy to moze byc po tym ale caly wczorajszy dzien nic nie lecialo ze mnie nawet sluz a kapalam sie 2 razy do teraz wiec dziwi mnie troche . Wiem , ze w razie co z bezvarwnym odejsciem czopa mozna i ze 2 tyg nawet jeszcze w ciazy chodzic . Co myslicie o tym ?

Poczekaj dzisiekszy dzień i zobacz czy coś jeszcze wyleci. Możliwe, że "czysci" się jeszcze po wczorajszym seksie. A skurcze jakieś się pojawiają?

l22nqps6d3q4as05.png
‹‹ 444 445 446 447 448 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ