X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • emdar Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka,mi też lekarz teraz wieczorem nawet powiedział, że jak nie ma wskazań to pierwsze KTG robi się w terminie porodu. No chyba żebym się jakoś wyjątkowo stresowała że mały się inaczej niż zawsze rusza, to żeby podjechać na IP, i tam łaski mi nie robią i muszą zrobić mi KTG.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2020, 22:25

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje kolejnym mamom. Dużo ostatnio piszecie. Nie wyrabiam z czytaniem. Straszaki pojawiają się coraz częściej, więc trzymajcie kciuki, by się zbytnio nie spieszył, bo wciąż nie jestem ogarnięta...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith - ogromne gratulacje 💐🥳🤗

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Ładnie nadrobiła malutka z wagą :)
    Mój prowadzący podobnie mówił, że w fizjologicznej ciąży nie ma wskazań do ktg przed terminem porodu. W tej przychodni co przyjmuje, na ktg trzeba się wcześniej umówić i jest dodatkowo płatne ;)
    No wydaje się że ładnie przybrała na wadze. Ciekawe jak się to ma do rzeczywistości 😃 u nas to kosztuje 25zl, więc nie dużo. Może się zapiszę. Zobaczę jak to w ogóle wygląda 😏

Mysza lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar z tymi ruchami to u nas jest tak - tydzień baaardzo spokojny, później około dwa dni tańce, hulańce i tak w kółko. Więc nawet nie wiem czy potrafiłbym zauważyć, że coś jest nie tak...
    No właśnie, w terminie porodu. A bardzo różnie lekarze do tego podchodzą i można zgłupieć. A no i faktycznie jeszcze na IP można podjechać i sprawdzić bez problemu. 👍

emdar lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej, a mam do Was pytanie o enzymy wątrobowe. Bo ten lekarz u którego byłam dziś wieczorem, powiedzial mi żebym zrobiła sobie enzymy z krwi, a z tego wszystkiego nie zapytałam jakie dokładnie 😒Jak usłyszalam że ok wszystko to mi to wypadlo z głowy. On niestety i tak by nie mógł dać mi skierowania, bo to prywatna przychodnia. Robiłyście już? Jeśli tak to jakie dokładnie(ALAT i AspAT wystarczy?) Z góry dzięki 😘

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 h czlowieka w domu nie bylo i nie sprawdzal forum a nadrabiania :D

Bozenka faaaaajnie ! No jak Ja bym chciala wiedziec czy jakies rozwarcie mam czy cokolwiek ... a tu moge :_/ bym brzydko napisala :P

Emdar dobrze , ze wszystko ok . :)
    U Mnie z ruchami ostatnio slabo bardzo ! Pisalam na Twoj post poprzedni wlasnie co do ruchow .

Ja bylam z kolezanka sie spotkac i skoczylysmy na lody . Dostalam prezent z pracy od ludzi tez , milo ;)
    W kazdym razie 2 h siedzialysmy i.cale 2 h mialam takie bole , ze usiedziec nie szlo . Wrocilam w koncu do domu i weszlam do wanny . W wodzie duzo lepiej , nie boli . Ciekawe jak wyjde czy bedzie bolec czy nie . Nie dosc , ze brzuch z kamienia mialam caly to jeszcze klucia i bole ogolne dolu brzucha byly takie ze na krzyz przechodzily niektore . Nienawidze naprawde mowie otwarcie tych straszakow :/

Bożenka lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Ej, a mam do Was pytanie o enzymy wątrobowe. Bo ten lekarz u którego byłam dziś wieczorem, powiedzial mi żebym zrobiła sobie enzymy z krwi, a z tego wszystkiego nie zapytałam jakie dokładnie 😒Jak usłyszalam że ok wszystko to mi to wypadlo z głowy. On niestety i tak by nie mógł dać mi skierowania, bo to prywatna przychodnia. Robiłyście już? Jeśli tak to jakie dokładnie(ALAT i AspAT wystarczy?) Z góry dzięki 😘
    Ja nie robilam nic :) ani w poprzedniej ciazy ani w tej .
    To bardziej pod cholestaze ta badania sie robi , masz jakies objawy czy On to tak po prostu profilaktycznie kaze robic ?

emdar lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2020, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona,tak widziałam że pisałaś, dziękuję😘Lody z koleżanką zawsze spoko👌Drapnęłam się przy nim ze dwa razy w brzuch,i właśnie zasugerowal żebym zrobiła. Jakoś wybitnie mnie nie swędzi brzuch(mam wrażenie że każdą ciężarną czasem zaswędzi), i już w sumie sama nie wiem🙄 myślicie ze olać czy dla spokoju zrobić?

42 lata
    17.02.2020 Julek 💙
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Zakręcona,tak widziałam że pisałaś, dziękuję😘Lody z koleżanką zawsze spoko👌Drapnęłam się przy nim ze dwa razy w brzuch,i właśnie zasugerowal żebym zrobiła. Jakoś wybitnie mnie nie swędzi brzuch(mam wrażenie że każdą ciężarną czasem zaswędzi), i już w sumie sama nie wiem🙄 myślicie ze olać czy dla spokoju zrobić?
    To akurat normalne, skóra jest już mega naciągnięta, ja się drapie x razy w ciągu doby. Enzymy wątrobie tzrsb robić gdy zaczynają swedziec dłonie, stopy. A co do robienia badania krwi dotyczącego funkcjonowania wątroby to robię od 10 lat regularnie ze względu na stosowanie antykoncepcji, terapie hormonalne przy staraniu się o ciążę. Każda kobieta stosująca hormony powinna wykonać te badania dwa razy w roku.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar tak jak Camilia pisze , jak dlonie i stopy swedza to sie wykonije pod cholestaze badanie . Ja osobiscie bym nie robila ;) ale co do skory brzucha to tez zgadzam sie z Camilia . To.jest naciagniete na maksa wszystko wiec normalne ze drapiemy sie na brzuchu bo jak sie rozciaga to swedzi ;)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith gratulacje :*

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Zadzwoń do lekarza i zapytaj. Ja dostałam sporo do zrobienia, gdy zaczęła mnie swędzieć skóra, ale już nie pamiętam co to było (wywaliłam wyniki gdy się okazało że to raczej AZS/sucha skóra a nie coś poważnego.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2020, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na cholestazę robi się poziom kwasów żółciowych na czczo.
    Bilirubina, ALT, AST mogą wyjść przy tej jednostce w normie. No chyba, że już jest się żółtym.A to kwasy żółciowe trują dziecko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2020, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mamaginekolog.pl/swedzenie-skory-czy-to-cholestaza-ciezarnych

W celu potwierdzenia cholestazy, należy wykonać u ciężarnej szereg badań laboratoryjnych. Największą wartość diagnostyczną ma badanie stężenia kwasów żółciowych. Stężenie powyżej 10 mikromoli/L potwierdza występowanie cholestazy, natomiast stężenie powyżej 40 mikromoli/L świadczy o jej ciężkiej postaci. Poza całkowitym stężeniem kwasów żółciowych należy także sprawdzić:

aminotransferazy (ALAT, AST)
    gammaglutamylotranspeptydazę (GGTP)
    fosfatazę alkaliczną (ALP)
    stężenie bilirubiny

• Darrika Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na brzuchu wyszło kilka drobnych rozstępów, po równo z obu stron i tam w tym miejscu mnie na przykład skóra swędzi ;)

Gratuluję kolejnego maleństwa w naszej lutowej ekipie :) dużo zdrówka!

Ja dzisiaj od rana mam trochę jeżdżenia po sklepach znowu, ale później wpada kumpela to sobie odpocznę.

Muszę też pamiętać żeby wydrukować wyniki krwi, moczu i hbsa na poniedziałek.

A właśnie, dziewczyny co już miały wymaz z pochwy i odbytu, długo się czeka na te wyniki? Bo mam je w poniedziałek i ciut się boję, że się coś zacznie zanim wyniki dostanę 🤔

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika, mi doktor pobierał w czwartek, a wynik był w poniedziałek wieczorem.
    W Alabie badanie :)

Darrika, Camilla33 lubią tę wiadomość

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Mi na brzuchu wyszło kilka drobnych rozstępów, po równo z obu stron i tam w tym miejscu mnie na przykład skóra swędzi ;)

Gratuluję kolejnego maleństwa w naszej lutowej ekipie :) dużo zdrówka!

Ja dzisiaj od rana mam trochę jeżdżenia po sklepach znowu, ale później wpada kumpela to sobie odpocznę.

Muszę też pamiętać żeby wydrukować wyniki krwi, moczu i hbsa na poniedziałek.

A właśnie, dziewczyny co już miały wymaz z pochwy i odbytu, długo się czeka na te wyniki? Bo mam je w poniedziałek i ciut się boję, że się coś zacznie zanim wyniki dostanę 🤔
    Mi pobierał we wtorek A w piątek były wyniki w diagnostyce

Darrika lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Gratuluje kolejnym mamom. Dużo ostatnio piszecie. Nie wyrabiam z czytaniem. Straszaki pojawiają się coraz częściej, więc trzymajcie kciuki, by się zbytnio nie spieszył, bo wciąż nie jestem ogarnięta...

No mam to samo! :D Niech się młodzież tak nie spieszy bo jeszcze trochę do zrobienia :P

Adasiu, witamy na świecie <3 Edith gratulacje kochana!

Też mnie czasem swędzi brzuch ale sporadycznie. Ja czekałam na wynik wymazów ze 3 dni. Bo nie odebrałam od razu tylko przy okazji jak przechodziłam obok przychodni.

Darrika lubi tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Alice83 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edmar ja też jakieś 2 miesiące temu przechodziłam okropne swędzenie skóry na rękach, plecach i nogach. Zrobiłam te wszystkie badania na cholestazę, na szczęście jej nie wykryto. Lekarz powiedział że najważniejszy jest wynik tych kwasów żółciowych.
    A parę tygodni temu to mnie tak brzuch swędział że miałam ochotę wbić paznokcie i się zadrapać, nie powtarzałam już badań. Myślę że skóra poprostu się bardzo wtedy rozciągała, bo przytyłam nagle z dnia na dzień 2 kilo. Teraz juź się wszystko unormowało.

7ncstox.png

11.06.2019 - 2 FET - 4.1.1 - 8 dpt -85,7 ; 10 dpt- 230 ; 24 dpt ❤
    26.02.2020 córeczka 3,583 kg❤❤❤

25.05.2019 [*] 4t1d cb
    21.02.2019 - 1 FET- 5.2.2 - 8 dpt -89,6 ; 11 dpt-239 ; 23 dpt- 13855 ; 28.03.2019 7t 1d [*]
    22.10.2018 - ET :(
    X 2018 - II in vitro ICSI ❄️ ; IX 2018 - I in vitro ICSI ;
    2016 - 2017 - 5 x IUI :( :( :( :( :(
    05.03.2014 - (*) 6t3d cp :(
    MTHFR - układ homozygotyczny ; PAI-1 - układ heterozygotyczny
‹‹ 532 533 534 535 536 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ