LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Bożenka,mi też lekarz teraz wieczorem nawet powiedział, że jak nie ma wskazań to pierwsze KTG robi się w terminie porodu. No chyba żebym się jakoś wyjątkowo stresowała że mały się inaczej niż zawsze rusza, to żeby podjechać na IP, i tam łaski mi nie robią i muszą zrobić mi KTG.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2020, 22:25
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
No wydaje się że ładnie przybrała na wadze. Ciekawe jak się to ma do rzeczywistości 😃 u nas to kosztuje 25zl, więc nie dużo. Może się zapiszę. Zobaczę jak to w ogóle wygląda 😏Mysza wrote:Ładnie nadrobiła malutka z wagą

Mój prowadzący podobnie mówił, że w fizjologicznej ciąży nie ma wskazań do ktg przed terminem porodu. W tej przychodni co przyjmuje, na ktg trzeba się wcześniej umówić i jest dodatkowo płatne
Mysza lubi tę wiadomość

-
Emdar z tymi ruchami to u nas jest tak - tydzień baaardzo spokojny, później około dwa dni tańce, hulańce i tak w kółko. Więc nawet nie wiem czy potrafiłbym zauważyć, że coś jest nie tak...
No właśnie, w terminie porodu. A bardzo różnie lekarze do tego podchodzą i można zgłupieć. A no i faktycznie jeszcze na IP można podjechać i sprawdzić bez problemu. 👍
emdar lubi tę wiadomość

-
Ej, a mam do Was pytanie o enzymy wątrobowe. Bo ten lekarz u którego byłam dziś wieczorem, powiedzial mi żebym zrobiła sobie enzymy z krwi, a z tego wszystkiego nie zapytałam jakie dokładnie 😒Jak usłyszalam że ok wszystko to mi to wypadlo z głowy. On niestety i tak by nie mógł dać mi skierowania, bo to prywatna przychodnia. Robiłyście już? Jeśli tak to jakie dokładnie(ALAT i AspAT wystarczy?) Z góry dzięki 😘42 lata
17.02.2020 Julek 💙 -
2 h czlowieka w domu nie bylo i nie sprawdzal forum a nadrabiania

Bozenka faaaaajnie ! No jak Ja bym chciala wiedziec czy jakies rozwarcie mam czy cokolwiek ... a tu moge :_/ bym brzydko napisala
Emdar dobrze , ze wszystko ok .
U Mnie z ruchami ostatnio slabo bardzo ! Pisalam na Twoj post poprzedni wlasnie co do ruchow .
Ja bylam z kolezanka sie spotkac i skoczylysmy na lody . Dostalam prezent z pracy od ludzi tez , milo
W kazdym razie 2 h siedzialysmy i.cale 2 h mialam takie bole , ze usiedziec nie szlo . Wrocilam w koncu do domu i weszlam do wanny . W wodzie duzo lepiej , nie boli . Ciekawe jak wyjde czy bedzie bolec czy nie . Nie dosc , ze brzuch z kamienia mialam caly to jeszcze klucia i bole ogolne dolu brzucha byly takie ze na krzyz przechodzily niektore . Nienawidze naprawde mowie otwarcie tych straszakow
Bożenka lubi tę wiadomość
-
Ja nie robilam nicemdar wrote:Ej, a mam do Was pytanie o enzymy wątrobowe. Bo ten lekarz u którego byłam dziś wieczorem, powiedzial mi żebym zrobiła sobie enzymy z krwi, a z tego wszystkiego nie zapytałam jakie dokładnie 😒Jak usłyszalam że ok wszystko to mi to wypadlo z głowy. On niestety i tak by nie mógł dać mi skierowania, bo to prywatna przychodnia. Robiłyście już? Jeśli tak to jakie dokładnie(ALAT i AspAT wystarczy?) Z góry dzięki 😘
ani w poprzedniej ciazy ani w tej .
To bardziej pod cholestaze ta badania sie robi , masz jakies objawy czy On to tak po prostu profilaktycznie kaze robic ?
emdar lubi tę wiadomość
-
Zakręcona,tak widziałam że pisałaś, dziękuję😘Lody z koleżanką zawsze spoko👌Drapnęłam się przy nim ze dwa razy w brzuch,i właśnie zasugerowal żebym zrobiła. Jakoś wybitnie mnie nie swędzi brzuch(mam wrażenie że każdą ciężarną czasem zaswędzi), i już w sumie sama nie wiem🙄 myślicie ze olać czy dla spokoju zrobić?42 lata
17.02.2020 Julek 💙 -
To akurat normalne, skóra jest już mega naciągnięta, ja się drapie x razy w ciągu doby. Enzymy wątrobie tzrsb robić gdy zaczynają swedziec dłonie, stopy. A co do robienia badania krwi dotyczącego funkcjonowania wątroby to robię od 10 lat regularnie ze względu na stosowanie antykoncepcji, terapie hormonalne przy staraniu się o ciążę. Każda kobieta stosująca hormony powinna wykonać te badania dwa razy w roku.emdar wrote:Zakręcona,tak widziałam że pisałaś, dziękuję😘Lody z koleżanką zawsze spoko👌Drapnęłam się przy nim ze dwa razy w brzuch,i właśnie zasugerowal żebym zrobiła. Jakoś wybitnie mnie nie swędzi brzuch(mam wrażenie że każdą ciężarną czasem zaswędzi), i już w sumie sama nie wiem🙄 myślicie ze olać czy dla spokoju zrobić?
-
Emdar tak jak Camilia pisze , jak dlonie i stopy swedza to sie wykonije pod cholestaze badanie . Ja osobiscie bym nie robila
ale co do skory brzucha to tez zgadzam sie z Camilia . To.jest naciagniete na maksa wszystko wiec normalne ze drapiemy sie na brzuchu bo jak sie rozciaga to swedzi
-
Zadzwoń do lekarza i zapytaj. Ja dostałam sporo do zrobienia, gdy zaczęła mnie swędzieć skóra, ale już nie pamiętam co to było (wywaliłam wyniki gdy się okazało że to raczej AZS/sucha skóra a nie coś poważnego.emdar wrote:Ej, a mam do Was pytanie o enzymy wątrobowe. Bo ten lekarz u którego byłam dziś wieczorem, powiedzial mi żebym zrobiła sobie enzymy z krwi, a z tego wszystkiego nie zapytałam jakie dokładnie 😒Jak usłyszalam że ok wszystko to mi to wypadlo z głowy. On niestety i tak by nie mógł dać mi skierowania, bo to prywatna przychodnia. Robiłyście już? Jeśli tak to jakie dokładnie(ALAT i AspAT wystarczy?) Z góry dzięki 😘

-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhttps://mamaginekolog.pl/swedzenie-skory-czy-to-cholestaza-ciezarnych
W celu potwierdzenia cholestazy, należy wykonać u ciężarnej szereg badań laboratoryjnych. Największą wartość diagnostyczną ma badanie stężenia kwasów żółciowych. Stężenie powyżej 10 mikromoli/L potwierdza występowanie cholestazy, natomiast stężenie powyżej 40 mikromoli/L świadczy o jej ciężkiej postaci. Poza całkowitym stężeniem kwasów żółciowych należy także sprawdzić:
aminotransferazy (ALAT, AST)
gammaglutamylotranspeptydazę (GGTP)
fosfatazę alkaliczną (ALP)
stężenie bilirubiny -
Mi na brzuchu wyszło kilka drobnych rozstępów, po równo z obu stron i tam w tym miejscu mnie na przykład skóra swędzi

Gratuluję kolejnego maleństwa w naszej lutowej ekipie
dużo zdrówka!
Ja dzisiaj od rana mam trochę jeżdżenia po sklepach znowu, ale później wpada kumpela to sobie odpocznę.
Muszę też pamiętać żeby wydrukować wyniki krwi, moczu i hbsa na poniedziałek.
A właśnie, dziewczyny co już miały wymaz z pochwy i odbytu, długo się czeka na te wyniki? Bo mam je w poniedziałek i ciut się boję, że się coś zacznie zanim wyniki dostanę 🤔34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
12 cs 💔
14 cs start! Ostatnia próba ->🩸
Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza. -
nick nieaktualny
-
Mi pobierał we wtorek A w piątek były wyniki w diagnostyceDarrika wrote:Mi na brzuchu wyszło kilka drobnych rozstępów, po równo z obu stron i tam w tym miejscu mnie na przykład skóra swędzi

Gratuluję kolejnego maleństwa w naszej lutowej ekipie
dużo zdrówka!
Ja dzisiaj od rana mam trochę jeżdżenia po sklepach znowu, ale później wpada kumpela to sobie odpocznę.
Muszę też pamiętać żeby wydrukować wyniki krwi, moczu i hbsa na poniedziałek.
A właśnie, dziewczyny co już miały wymaz z pochwy i odbytu, długo się czeka na te wyniki? Bo mam je w poniedziałek i ciut się boję, że się coś zacznie zanim wyniki dostanę 🤔
Darrika lubi tę wiadomość
-
Mama_po_przejściach wrote:Gratuluje kolejnym mamom. Dużo ostatnio piszecie. Nie wyrabiam z czytaniem. Straszaki pojawiają się coraz częściej, więc trzymajcie kciuki, by się zbytnio nie spieszył, bo wciąż nie jestem ogarnięta...
No mam to samo!
Niech się młodzież tak nie spieszy bo jeszcze trochę do zrobienia 
Adasiu, witamy na świecie
Edith gratulacje kochana!
Też mnie czasem swędzi brzuch ale sporadycznie. Ja czekałam na wynik wymazów ze 3 dni. Bo nie odebrałam od razu tylko przy okazji jak przechodziłam obok przychodni.
Darrika lubi tę wiadomość
-
Edmar ja też jakieś 2 miesiące temu przechodziłam okropne swędzenie skóry na rękach, plecach i nogach. Zrobiłam te wszystkie badania na cholestazę, na szczęście jej nie wykryto. Lekarz powiedział że najważniejszy jest wynik tych kwasów żółciowych.
A parę tygodni temu to mnie tak brzuch swędział że miałam ochotę wbić paznokcie i się zadrapać, nie powtarzałam już badań. Myślę że skóra poprostu się bardzo wtedy rozciągała, bo przytyłam nagle z dnia na dzień 2 kilo. Teraz juź się wszystko unormowało.
11.06.2019 - 2 FET - 4.1.1 - 8 dpt -85,7 ; 10 dpt- 230 ; 24 dpt ❤
26.02.2020 córeczka 3,583 kg❤❤❤
25.05.2019 [*] 4t1d cb
21.02.2019 - 1 FET- 5.2.2 - 8 dpt -89,6 ; 11 dpt-239 ; 23 dpt- 13855 ; 28.03.2019 7t 1d [*]
22.10.2018 - ET
X 2018 - II in vitro ICSI ❄️ ; IX 2018 - I in vitro ICSI ;
2016 - 2017 - 5 x IUI

05.03.2014 - (*) 6t3d cp
MTHFR - układ homozygotyczny ; PAI-1 - układ heterozygotyczny