X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mj - u mnie rana zaczyna się zabliźniać dopiero po starodawnych metodach tzn po pielęgnacji jej zwykłym szarym mydłem i rivanolem - takie zalecenia dał mi teraz ginekolog 🙃

Camilla - faktycznie, nasze chłopaki mają wspólne urodziny - mój też głodomor więc może taka uroda urodzonych tych 18nastego🙆‍♀️ Współczuję stresu jaki przechodzisz w związku z połogiem 😔 🤗

U nas noc i poranek pełen ryku... Udało mi się ogolić jedną łydkę i wypić 3 kawy 😴 bardzo mi żal Emilki bo już ciężko jej wytrzymać w domu - przez poploduniowa izolacje męża w nie mogę zorganizować jej jakiejś zabawy na świeżym powietrzu-modlę się aby moja mama zaczęła nas odwiedzac w kolejnym tygodniu - sama nie wiem co piszę ale brakuje mi bardzo nawet jej 1godzinnej pomocy 🙄

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Raga . wrote:
    Gusia - może masz mocne ciśnienie kiedy mleko wypływa z piersi? Malutka spokojnie piję czy się irytuje przy piersi?

Zazwyczaj pije spokojnie ale przez pierwsze 5 min potem już zaczyna wywijac glowa , trochę się pręży..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Malaw Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Co do smoczka to i ja używam 2-3 razy w ciągu dnia jak już się nakarmi pod korek aż wylatuje buzia a dalej chce ssać. Nic się nie dzieje z kp. Przynajmniej na razie... po drugie jak zdarza jej się ponad 1.5h wisieć na cycu i nie jesc tylko ciumkac to we mnie wzbierają negatywne emocje, a nie chce ich... może to wymówka i idę na łatwiznę. Nie pozwalam jej ssać długo, oby zaczęła odpływać i sama wypluwa albo jej wyjmuje, ale pomaga nam bardzo.
    Mi Pani w sklepie poleciła Lovi, mówiła ze noworodki akceptują i u nas w miarę działa :)

Byliśmy na pierwszej wizycie u Pediatry i na wiadomość ze 3 dni nie robiła kupy Pani Doktor mówi ze czasem takie dzieci są ale no raz na 3 dni mogłaby zrobić i dała rurkę do odgazowania. Mała się chyba przestraszyła, mieliśmy użyć rano a w nocy zrobiła taaaaka kupę że mąż aż mnie obudził żeby mu pomoc to umyć 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 10:58

. Raga ., ppieguskaa lubią tę wiadomość

p19uk0s3fe2kcge1.png

3i496iyeu0huzgvk.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dwóch dni Nasza terrorystka ma problemy ze snem. Śpi 1-1,5 budzi się, coś podje i próbuje zasnąć przez godzinę, jak już zaśnie to rzuca się straszenie, stęka itd. Chyba odkryłam przynajmniej częściowo co jej nie pasi, coś z brzuszkiem i odbijaniem. Podczas karmienia odbijam 1-3 razy do tego na koniec tez ja odbijam, kładę spać i jest niespokojna, po godzinie niespokojnosci biorę na ręce a ta robi beekusia i zamyka oczy i śpi. No ewidentnie ten bekus jej przeszkadzał ale teraz ile ja mam ja czasu trzymac? Ile razy zechce jej się odbić? I czy mogę jej jeszcze jakoś ulżyć?
    I druga rzecz na której ja przyłapałam to ona chce sie przytulać, być blisko nas. W łóżeczku była nieznośna, z braku sil wzięłam ja do łóżka. Patrzyła się na tatusia a moja rękę miała na główce i padła jak myszka ciuchutko😃

Wczoraj mnie zdradziła i sprzedała pierwszy uśmiech tatusiowi😄

annkaa lubi tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaw no nieźle! Te dzieci nasze coś takiego mają w sobie, bo ja pamiętam po wyjściu że szpitala też byłam w nerwach bo mała tylko siku robiła, aż któregoś dnia mi 3 razy co godzinę pełnego pampera kupy narobiła :D

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Ewciaa83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny to jeszcze nas nie ma
    Corka Zosia ur 18.02 3150 porod SN

U nas nie najgozej, Zosia jest troche nerwowa do jedzenia ale jakos powoli to ogarniemy, co do odbijania, ja tez odbijam Zoske dwa lub trzy razy na koniec trzymam ja jeszcze z 10 minut I klade na brzuszku do spania, po jakies godz sie kreci I beka I idzie spac dalej.

d7f2b9e95e.png
    yaw6drw.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    U nas nocka ok ;)
    zasnal kolo 21, potem cyc 23:30 - 3 - 6 :)
    ale o tej 23:30 mial przesikanego pamersja no i w zwiazku ztym tez pizamke
    wiec trzeba bylo go prebac
    na glodnego..
    darl sie oj darl :D
    az siotre obudzil...
    mysle zeby kupic smoczka, na takie akcje (raz na tydzien sie zdarza wlasnie ze w nocy trzeba go na glodnego przebrac i sie drze)
    myslicie ze jak tak dostanie w takiej sytuacji to nie przeszkodzi to w kp prawda?
    po prostu nie chce aby budzil siostre, ktora super spi, i usi sie wyspac do przedszkola

Ja tez się broniłam przed smoczkiem ale po 2,5 tyg uległam i był to świetny wybór. Mała przed siedziała na cycku, nie chciała ssać tylko pociumkac, mleko jej wylatywało i się denerwowała, krztusila itd. Teraz ma smoczek, jak ma odruch ssania to jej dajemy ona possie i wypluwa. I generalnie mniej płacze za co sąsiedzi są pewnie wdzięczni 🤣 Nie zauważyłam również problemów z ssaniem piersi, je bardzo ładnie.

annkaa lubi tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    U nas od nocy przeboje . Gabi wypiła cycka i po jakimś czasie zaczęła się przeżyć pierla i zrobiła kupkę. Wzięłam ja na ręce i chciałam uspic. Ta dalej stekala.. W pewnym momencie jak zygla to wszystki na mnie. Potem ładnie już zasnęła. Dzis rano też po jedzeniu mocno ulala. Nie dawno ja nakarmilam zasnęła mi na rękach i w pewnym momencie znowu odruch wymioty ,ale już bez ulania. Teraz śpi ale tak średnio spokojnie . Kurczę mega się denerwuje.. ;/

Nie wiem czy te nasze panny identyczne przypadki, ale przed chwilą miałyśmy to samo. Już nie wiem czy to wymioty czy co to, ale baaardzo dużo ulała tak że 3 razy. Daję jej teraz cycka i tym razem nie podam mm. Przy następnym karmieniu podam mm i zobaczymy czy się to powtórzy.
    Zamówiłam dzisiaj wagę noworodka więc mam nadzieję, że w poniedziałek będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2020, 11:13

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę A Zuzce to się tak od niechcenia odbija z raz górą dwa i to jeszcze nie po każdym karmieniu. Zawsze z nią jeszcze chwilę siedzę i mam ją na klacie żeby to mleko zeszło na dół. I w sumie ma tylko czasem gorszy dzień, że coś uleje A tak to nic 🤔

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Nie wiem czy te nasze panny identyczne przypadki, ale przed chwilą miałyśmy to samo. Już nie wiem czy to wymioty czy co to, ale baaardzo dużo ulała tak że 3 razy. Daję jej teraz cycka i tym razem nie podam mm. Przy następnym karmieniu podam mm i zobaczymy czy się to powtórzy.
    Zamówiłam dzisiaj wagę noworodka więc mam nadzieję, że w poniedziałek będzie.

Ja daję odrazu 2 piersi ale nie odciagam swojego i nie.daje w butelce . Zobaczymy jak będzie z waga we wtorek ..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez czesto tak ze je je suepr
    potem puści piers i potem sie juz denerwuje :/
    kreci glowka na wszystkie strony, nie moze zlapac
    jak mu pomoge to landie zlapie i je
    i po jakims czasie znow sie denerwuje
    ale tragedii nie ma :)

maz kupil smoczek ;)
    wiec bedzie na wrazie co, na noc co by Zosienki nie budzic w nocy ;)

. Raga . lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • mj26 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po oględzinach, 5 osób sobie moje krocze pooglądało 😆 Widzieli gorsze, u mnie nie jest zle. Ten fragment co mnie boli, to się już zaczyna goić ale potrzebuje jeszcze czasu. Pewnie za 3 tyg. będzie już ok, suuuper ... ;) za tydzień kolejne oględziny, oby tylko nie gorączkować i niech się goi. Mam psikac tylko octeniseptem 3x na dobe.

Dariah, Camilla33, Darrika, ppieguskaa, Scintilla, . Raga ., Bożenka lubią tę wiadomość

28 lat, pierwsze dziecko ❤️
    Chłopiec 🧸 atdc2n0an2zfp7d7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewciaa83 wrote:
    Hej dziewczyny to jeszcze nas nie ma
    Corka Zosia ur 18.02 3150 porod SN

U nas nie najgozej, Zosia jest troche nerwowa do jedzenia ale jakos powoli to ogarniemy, co do odbijania, ja tez odbijam Zoske dwa lub trzy razy na koniec trzymam ja jeszcze z 10 minut I klade na brzuszku do spania, po jakies godz sie kreci I beka I idzie spac dalej.
    No to mamy już troje do świętowania 18 😊

Ewciaa83, Scintilla lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga u nas też zauważyłam że ma problem z wyciszeniem na wieczór wczoraj był tego przykład , znów dziś ładnie po kąpieli poszła spać i śpi nadal a ja leżę koło Ady i czekam aż zaśnie .
    Dariah u mnie zazwyczaj budzi się w nocy co 3 godziny wczoraj to był drugi wyjątek :)
    Co do smoczków to u nas niezaburzaja kp , mąż dał pierwszy raz jak poszłam z Adą przebić jej uszy ale Oliwka jakoś za nim nie przepada

preg.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po porodzie SN czujecie jeszcze wewnętrznie, że narządy wracają na swoje miejsce? Mnie czasami jakby macica lub jajniki zabolą... Dziś w nocy jak spałam na brzuchu to poczułam taki ścisk jakby właśnie w macicy.

Krwawić już nie krwawie.... Leciutenko plamie... Tyle że wkłada spokojnie wystarcza.

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym smoczkiem.... To myślę że nie jedno dziecko się z nim polubi jak zacznie się okres ząbkowania 😉

U nas Justi ewidentnie jest to problem z wyciszeniem... Dziś oczywiście była powtórka z rozrywki 😏. Wszystko jest pięknie dopóki jest w wanience i się relaksuje..... Tylko ja wyciągam na ręcznik i się zaczyna jazgod na 102.
    Sadiedzi z góry pewnie sobie myślą.....

l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz 12 marca idziemy na bioderka.... A dzisiaj załatwiliśmy chrzciny na 22 marca 😊😉 może ten szatan co wstępuje w moja córkę właśnie wieczorami zostanie wytępiony 😉😉😉

Dariah, sylgor, mj26 lubią tę wiadomość

l22nqps6d3q4as05.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga ja to mam wrażenie że jelita jeszcze nie są tam gdzie powinny. Ale czyje się zawiedziona piłę to dobre słowo, szybki poród, myślałam że będzie jak poprzednio, 5 dni i byłam jak nowa. A tu ciągle coś i to krocze i rana nadal bolą 😥 Nie widać już po mnie że byłam w ciąży, słyszę że fajnie wyglądam i czego jecze pff

Raga ale szybko z chrzcinami się wyrobiliscie, my planujemy dopiero na maj i to oby wypaliło. Z Piotrusiem póki się zebraliśmy to skończył pół roku 😋

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Justi2019 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga ja też dziś byłam załatwić chrzciny u Księdza , w drugi dzień świąt będziemy chrzcić :) i w związku z tym że mąż został z Oliwką odciągnęłam mleko w razie wu nowym odciagaczem na dwie piersi i powiem wam że pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona ,w 5 minut odciagnelam 90 , bo nie wiem ile ona je tak naprawdę ale chyba więcej niż 90 nie zjadłaby sama nie wiem ile wasze maluchy miesięczne jedzą ? Przed samym odciaganiem karmiłam małą z prawej piersi i właśnie z tej piersi odciagnelam połowę tego co z lewej ( z prawej 30 a z lewej 60 w tym samym czasie) , tez tak macie że po karmieniu z tej piersi mniej odciagacie? Czy mój cycek jest jakiś felerny? Hehe wiem że odciagacz to nie wyznacznik ile mam mleka ale tak pytam z ciekawości . Ale powiem wam że odciagacz na oba cyce to hit dla mnie :)

preg.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga ja mam wrażenie, że jelita itd to już chyba na miejscu ale macicy też od czasu do czasu coś tam poboli. Z tym, że ja dopiero 2 tygodnie po porodzie jestem właściwie za parę godzin.

Ech ten chrzest, mi to na razie w ogóle nie w głowie, przyjdzie czas będzie rada. Dzisiaj umówiłam usg główki, to co mamy zalecenie sprawdzić, przezciemieniowe. Usg bioderek też już umówione. Przyszedł ale urodzenia, więc zaraz w zusie załatwiłam co trzeba.

Justi A jakiego laktator używasz? Będę musiała jutro po jakiś męża wysłać. Myślałam, że się obejdzie ale jednak nie. Dzisiaj oo spaniu chwilę na prawym boku mi się zrobił na prawej piersi "guz". Leże z termoforem z pestek, już 3 razy małą przystawiałam do tego cycka, kasuje delikatnie. Będę musiała spróbować laktatorem się z tym uporać, jak mała przez noc tego cyca nie opróżni :/

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ